כאשר מתקיים הטיפול בטבע, מתחבר האדם למחזור החיים שסביבו ובכך מפתח חוסן ותפיסת עולם נפשית רחבה המעודדת החלמה.
אנחנו חיים בעידן עירוני, גם אלו מאיתנו הגרים ביישובים כפריים מבלים שעות רבות בין קירות ובחללים ממוזגים- חיי היום יום כמעט ולא מצריכים מאיתנו שהייה ארוכה מידיי מחוץ למבנים. אולם בעבר היו חיי האדם שלובים בחיי הטבע. האדם היה צריך לעבוד את האדמה או לעסוק בציד או בדייג לקיומו, לשאוב מים מן הבארות ולהתגונן באופן עצמאי בפני איתני הטבע. אולם דווקא הריחוק מן האדמה הביא חוקרים ופסיכולוגים רבים להתבונן בטבע כבמשאב חשוב התומך בבריאות הנפשית. לכבוד ט"ו בשבט חג האילנות- מאמר טבעי על כוחו המרפא של היקום.
מה הקשר בין טבע לבין רווחה נפשית?
החוקרים ג'ון זלנסקי ואליזבת ניסבת' מצאו שככל שנבדקים דיווחו על חיבור משמעותי יותר לטבע, הם דיווחו גם על שביעות רצון גבוהה יותר מחייהם. המחקר שלהם אישש מחקרים קודמים שנתמכו גם הם בשאלונים ומצאו קשר חד משמעי בין טבע לרווחה נפשית.
פרופ' טל סבוראי, לצד פרופ' איתי קלוג וד"ר מיכאל דורמן ופרופ' גולן שחר מאוניברסיטת בן גוריון ערכו מחקר מקורי. הם חילצו מהרשתות החברתיות תמונות של אנשים המתגוררים בעיר בוסטון בארה"ב או בסביבותיה. בתמונות הללו, בדרך כלל האנשים נראו מבלים - באירועים שונים. התמונות נבחנו באמצעות טכנולוגיה של למידת מכונה שנועדה לזהות חיוך, ולאחר מכן סומן המיקום המדויק שבו צולמה התמונה ונבדק הסיכוי להופעת חיוך באזורים פתוחים ובקרבת שמורות טבע לעומת המרחב העירוני. ממצאי המחקר היו חד-משמעיים: הסיכוי להופעת חיוך גדל ככל שהאנשים המצולמים היו קרובים יותר לטבע. קרבה למקורות מים הייתה משמעותית ביותר, במקום השני איזורים "ירוקים" בעיר, ובמקום השלישי איזורים כפריים.

מדוע הטבע גורם לנו להיות יותר שבעי רצון ושמחים?
לפי אחת התאוריות שפותחה על ידי רייצ'ל וסטפן קפלן בשנות ה 80, בעת חשיפה לטבע האדם לא ממקד את הקשב שלו אלא מרפה ולא מתאמץ, מה שמאפשר לשקם את מאגרי הקשב ולהמנע ממתח. תאוריה אחרת היא אבולוציונית וטוענת כי אנו חשים נינוחים בטבע מאחר ובעבר הקדום היה האדם צייד ולקט, וההמצאות בטבע מאותתת לו על שפע מזון.
מה היא גישת הטבע תרפיה?
גישת הטבע תרפיה היא שיטת טיפול אשר פותחה בישראל על ידי ד"ר רונן ברגר. "זוהי גישה טיפולית המתקיימת בטבע תוך יצירת קשר ודיאלוג עם הטבע. השיטה פועלת באופן חוויתי ומשלבת אלמנטים מתחומי האקופסיכולוגיה, הפסיכותרפיה, הטיפול באומנויות, הגישה הנרטיבית והגשטאלט, יחד עם עקרונות מהשמאניזם" (ברגר, מתוך אתר המרכז לטבע תרפיה)
התפיסה העומדת בבסיס השיטה היא שהטבע מכיל למעשה את כל מחזור חיי האדם ואת כל תחושותיו ורגשותיו. אדם יכול למצוא הדהוד למה שעובר עליו בתופעות הטבע השונות. כך למשל אדם יכול להזדהות עם עץ שרוף, או עם ים גועש, או לחוש הזדהות עם פרח סביון שהפך לסב, או עם נבט חיטה המתחיל את דרכו בעולם.
כאשר מתקיים הטיפול בטבע, מתחבר האדם למחזור החיים שסביבו ובכך מפתח חוסן ותפיסת עולם נפשית רחבה המעודדת החלמה.
טבע ובריאות נפשית לאורך ההיסטוריה
חשוב לציין כי הקשר בין בריאות נפשית לבין הטבע הוא עתיק יומין, טקסי ריפוי המשתמשים ביסודות היקום קיימים בחברות שמאניות ופרימיטיביות, וגם ביהדות מהווה הטבע מקום של מפגש האדם עם האלוהים המיטיב: "השער הוא האלוקות המתגלה בעולם בכל יופיו והדרו, בכל חי ורחש, בכל צמח ופרח, בכל גוי וממלכה, בים וגליו, בשפרירי שחק ובהדרת המאורות, בכשרונות כל שיח..." (הרב קוק). אולם החיבור בין הידע על תחלואה נפשית וריפויה לבין התחושות הטובות של האדם בטבע, הוא חידוש של חוקרי ימינו העושים בידע הזה שימוש תרפויטי.
טבע תרפיה מועילה למגוון של קשיים נפשיים, החל מפוסט טראומה
וכלה בדיכאון ובהפרעות מצב רוח.
חשוב לציין כי טבע תרפיה, כמו גישות טיפוליות רבות אחרות צריכה
להיעשות על ידי מטפל מוסמך אשר יש לו תואר שני טיפולי המוכר במשרד הבריאות ולאחריו השלים לימודי טבע תרפיה ככלי טיפולי נוסף.