חסמים להתחלת טיפול נפשי
איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קלינית (MSW)
ממחקרים עולה כי בעיקר אנשים צעירים מתקשים לזהות מצבים בהם הקשיים שעמם הם מתמודדים הינם מעבר לסף "נורמלי" של מתח, סערה וחרדה. לעתים אנשים צעירים, גם אם חווים רמה גבוהה של מצוקה, מצליחים לשכנע את עצמם שרמה זו הינה עדיין נורמלית, ושכולם מתמודדים עם מצבים כמו שלהם בצורה דומה.
אסקור כאן מספר חסמים נפוצים שגורמים לאנשים להימנע מפנייה לעזרה גם כשקיים צורך.
אינדיקציה לחולשה- אנשים רבים מאמינים שאם הם יודו שהם במצוקה/משבר ושזקוקים לעזרה נפשית, משמע הם כישלון. הרבה אנשים מאמינים שהם ואנשים בכלל צריכים להיות מסוגלים להתמודד עם מצבם בכוחות עצמם ללא סיוע, וכי פנייה לסיוע חיצוני היא אינדיקציה להיותם חלשים וחסרי אונים.
הפחתה מעוצמת הבעיה- לפעמים אנשים נוטים להתעלם או מתקשים להתבונן במשמעות המלאה של הבעיה ממנה הם סובלים, ופוטרים את חומרת הבעיה או מפחיתים ממידת השפעתה על חייהם בפועל. לפעמים אנשים משתמשים בלי לדעת באסטרטגיות של שכנוע עצמי בכדי להפחית מעוצמת הבעיות שלהם ועשויים להגיד לעצמם שכולם סובלים מבעיה כזו או אחרת וכמו שאחרים יודעים להתמודד ולפתור את הבעיה לבד גם הם יכולים ולא צריכים עזרה.
בושה וחוסר אמון – אנשים לפעמים נרתעים מחשיפת פרטים אישיים ואינטימיים על חייהם. חשש זה הוא מובן ויכול לנבוע מחשש לבטוח או בושה בלחשוף מה שהם עברו וחוו ולכן מעדיפים לא לפתוח פרטים קשים מחייהם. לפעמים מדובר בבעיה בלבטוח בכלל באנשים בחייהם ואיש הטיפול אינו היוצא מן הכלל עבורם. אם הם יצליחו לעקוף חסם זה, להגיע ולהתמיד בטיפול שמתאים עבורם, בעיה זו של חוסר אמון שהיתה לרב משמעותית בחייהם יכולה להיפתר בזכות חוויה מתקנת בקשר הטיפולי.
שמירת סודיות - חשש של הרבה אנשים הוא הפרה של סודיות. חשש זה מתייחס הן למתבגרים שחוששים לבטוח באיש הטיפול פן ידווח להורים שלהם דברים שהם חושפים בטיפול, והן למבוגרים שלא רגילים לחשוף דברים אישיים וחוששים שידברו עליהם.
סטיגמה- עדיין קיימת סטיגמה לתפיסתם של אנשים לא מעטים על מה זה אומר ללכת לטיפול נפשי. אני בתקווה שסטיגמה זו תלך ותדעך עם השנים ועם הדורות הבאים שיהיו נכונים יותר ויותר ליהנות ממה שעולם הטיפול יכול להציע להם.
חוסר תקווה וחוסר אונים – לפעמים אנשים מאמינים שאין דבר שיעזור להם ושהבעיות מהן הם סובלים הן עובדה מוגמרת ואין אפשרות שיחוו הקלה או שיפור במצבם גם אם יפנו לטיפול. לפעמים אנשים מרגישים מעין תחושת דטרמניזם, מה שקורה להם מגיע להם, ולכן מגיע להם לסבול. לפעמים המקור לתחושות חוסר תקווה אלו הוא דכאון שצובע עבור האדם את כל האפשרויות העתידיות באור שלילי. לפעמים אנשים מגיעים לטיפול פסיכותרפיה אחרי שהחלו טיפול תרופתי שסייע להם בהקלה בתסמיני הדיכאון מהם סבלו ואפשר להם מידה של תקווה לגבי העתיד וכן רצון לנקוט פעולה אקטיבית ולטפל בעצמם.
קושי בזיהוי סימפטומים- ממחקרים עולה כי בעיקר אנשים צעירים מתקשים לזהות מצבים בהם הקשיים שעמם הם מתמודדים הינם מעבר לסף "נורמלי" של מתח, סערה וחרדה. לעתים אנשים צעירים, גם אם חווים רמה גבוהה של מצוקה, מצליחים לשכנע את עצמם שרמה זו הינה עדיין נורמלית, ושכולם מתמודדים עם מצבים כמו שלהם בצורה דומה.
חסמים של אילוצי זמן וכסף- לפעמים קיימים אילוצים של כסף וזמן. מחויבות לטיפול דורש פגישות וזמן קבוע ויש אנשים שקשה להם להתחייב לזה מראש (לפעמים הדבר מקביל לעוד תחומים בחיים בהם יש קושי לייצר התחייבות). הנושא הכספי הוא גם פקטור מאוד משמעותי מאחר ואלא אם פונים לקבלת עזרה דרך מרכזים לבריאות הנפש, מדובר בעלות שעבור הרבה אנשים היא לא מבוטלת.
למעט המחסום האחרון של אילוצים כספיים, אם אנשים מצליחים להתגבר על רב המחסומים שסקרתי כאן ונכנסים לתהליך טיפולי המתאים עבורם, לרב הטיפול והקשר הטיפולי שייווצר יכולים לפתור גם את אותה הבעיה שעיכבה/דחתה הגעה לטיפול מלכתחילה וכנראה מתקיימת בעוד מישורים בחיי האדם (בושה, חוסר אמון, סודיות, חשש מנראות של חולשה ועוד..).
איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קלינית (MSW), טיפול נפשי ורגשי. 052-6863336
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, קשיים ביחסים, אובדן, פרידה, דכאון, חרדה, טראומה, גיבוש עצמי והסתגלות לשינויי
אזור בארץ: חיפה, בנימינה, פרדס חנה/כרכור, זיכרון יעקב, חדרה
שפה: עברית
מאמינה מאוד בטיפול כמפגש פתוח, קרוב ובגובה העיניים. מפגש המאפשר מרחב בטוח להעמיק בו את ההתבוננות, להבין תהליכים ואזורי קושי ולהתפת
פסיכולוגית שיקומית מומחית
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, טיקים ותסמונת טורט,
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,רוסית
שמי נטליה, פסיכולוגית שיקומית. אני מטפלת בבני נוער והוריהם ובמבוגרים המתמודדים עם קשיים רגשיים, כמו גם עם מחלות כרוניות. אני מתאימ
מטפלת פרטנית, זוגית-משפחתית מוסמכת, MSW
התמחות: טיפול פרטני, זוגי משפחתי, מערכות יחסים מגוונות, פרק ב', משברי חיים, מגדר וזהות מינית, אבל ואובדן, טר
אזור בארץ: צפון,אונליין
שפה: עברית
מטפלת בנוער ובמבוגרים.ות, מטפלת זוגית-משפחתית מוסמכת עם ניסיון רב בעבודה עם מערכות יחסים מגוונות. חשוב לי לתת תקווה למטופליי, לסיי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דימוי גוף שלילי אצל מתבגרים צוות על הספה
גיל ההתבגרות מלא באתגרים, מבחינה גופנית חלים אצל הנער או הנערה שינויים מרחיקי לכת שחלים במהירות ופעמים רבות יש להם ביטוי חיצוני, השינויים הללו חלים בד בבד עם שלב התפתחותי שהופך את המתבגרים למודעים לעצמם וחרדים לתגובות הסביבה, ומתמודדים עם דימוי גוף שלילי.
האם הורים יכולים למנוע מילדיהם המתבגרים לעשן או לשתות אלכוהול? צוות על הספה
כל מי שגידל ילד יודע ששום דבר אינו קבוע, וגם מנהגים והרגלים שנראה שיהיו איתנו לנצח (לטוב או לרע) – עתידים להשתנות ולחלוף, אך כשהילד המתוק שלנו מגיע לגיל ההתבגרות ומשתנה לנו דרמטית מול העיניים – זה לפעמים נעים הרבה פחות.
דיכאון עונתי צוות על הספה
הימים קצרים והלילות ארוכים, חורף בעולם ועננים מכסים את השמש שעות רבות ביום. אם אתם מרגישים דכדוך ובלבול בתקופה זו של השנה- אתם לא לבד. רבים הם הסובלים ממצב רוח ירוד בתקופת החורף, וחלקם אף לא שמים לב לכך.
חזרה חלקית לשגרה – או שגרה חדשה? צוות על הספה
השגרה הנה מונח מתעתע. מצד אחד כולנו נוטים להאשים את השגרה בשחיקת הזוגיות והאהבה, ביצירת שיעמום, בבלימת היצירתיות ובהיחלשות ניצוץ החיים. מצד שני, כאשר נשברת השגרה- אנחנו חשים כי נשמטה הקרקע תחת רגלינו, וכי ללא השגרה כבסיס- איננו יכולים לחוש ביטחון לאורך זמן.