
משבר אמצע חיים והאם טיפול יכול לעזור?
איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קלינית (MSW)
חשובה ההכרה בכך שמשבר כזה מתרחש לא מעט, וחשוב לדעת שבמשבר קיימת גם הרבה פעמים הזדמנות לשינוי וצמיחה.
בנוסף, תהליך הזדקנות בלתי נמנע מתחיל להיות נוכח ולפעמים כבר מתחילים להרגיש בשינויים פיזיולוגיים ראשוניים, הן במראה והן בתפקוד.
זו הרבה פעמים תקופה של התבוננות עצמית מוגברת. אנחנו מסתכלים אחורה ומהרהרים לעצמינו מה היה קורה אם היינו בוחרים מסלול אחר או אפילו עושים רק פניה אחת אחרת לאורך כל המסלול שעברנו. הרבה פעמים אף חשים נוסטלגיה לתקופות מאושרות יותר בעברינו שמרגישות מאוד רחוקות.
הרבה מחקרים מראים שעקומה המשקפת את מד האושר של אנשים במהלך חייהם היא עקומה בעלת צורה של האות U. לפיה, שיא האושר של אנשים הוא בשנות ה-20 המוקדמות לחייהם, אח"כ קיימת ירידה בתקופת בניית הקרייריה וגידול הילדים ואחריה קיימת עליה מחודשת במד האושר בסביבות שנות ה50 ואילך (כלומר בשנות ה- 40 שלנו לפי העקומה מד האושר שלנו הוא בנקודת שפל). אין ממצאים חד משמעיים לגבי האם עקומה זו מייצגת את כל התרבויות. נהוג לחשוב שזו עקומה יותר מייצגת כשמדובר באוכלוסיית בעולם בעלות אמצעים ופחות מייצגת אוכלוסייה במדינות עניות יותר בהן יצר ההישרדות הוא הגורם המשמעותי ביותר בחיי היום היום ואין את הלוקסוס של לעסוק בסוגיות של אושר ושביעות רצון מהחיים.
חלק מהסימפטומים לקיומו של המשבר כוללים:
חוסר שביעות רצון או שעמום מפעילויות או בחברת אנשים שבעבר כן היו מספקים, תחושה של חוסר מנוחה ורצון לעשות משהוא לגמרי שונה בחיים, חרדה מהעתיד, שאלות לגבי החלטות שקיבלנו לפני שנים ושאלות לגבי המשמעות האמיתית של החיים, פרצי תוקפנות, תחושת עצב מתמשך, תחושת חוסר משמעות בכל הישג בקרירה ועוד.
מה ניתן לעשות?
קודם כל חשובה ההכרה בכך שמשבר כזה מתרחש לא מעט, וחשוב לדעת שבמשבר קיימת גם הרבה פעמים הזדמנות לשינוי וצמיחה.
בשנות ה-20 וה-30 שלנו תוכנתנו להשיג "הצלחה" ולבנות קריירות (הרבה פעמים לא בהכרח בתחום אותו היינו בוחרים לעצמינו). כמו כן, קיים לחץ חברתי להתחתן ולהוליד ילדים. קיימים מספר יעדים "שתיכנתו" אותנו שאנו חייבים להשיג עד גיל מסוים. הרבה פעמים אנחנו כל כך עסוקים בהשגת אותם יעדים שהפנמנו עד שאין לנו את הזמן לאינטרוספקציה (התבוננות עצמית) או אפילו לשאול את עצמינו האם אנחנו בכלל עושים את מה שאנו רוצים לעשות. בשנות ה40 וה50 יש לנו לרב את הזמן לעצור, להתבונן בנעשה ולחשב מסלול מחדש. לפעמים אנו מגלים שבכלל היינו עסוקים בלמלא את האמביציות של משהו אחר (לרב ההורים) וכלל לא אפשרנו לעצמינו לבחון מה הן האמביציות והתשוקות שלנו. קחו בחשבון שכאשר נשאל את עצמינו מה אנו באמת רוצים לעשות בחיים תהיה נטייה טבעית אינסטינקטיבית להתנגדות מצידו של קול פנימי, אותו הקול שיגיד לנו להפסיק לבזבז זמן, לחלום בהקיץ ולפנטז על דברים שכבר הוחלטו מזמן.
כאן טיפול הרבה פעמים יכול לעזור. לפעמים חדר הטיפולים יכול להוות אזור מוגן שבו ניתן להסתכל ולבחון את חיי היום יום תוך התבוננות פנימית של האדם במחשבותיו ברגשותיו ובתשוקותיו, התבוננות שלפעמים מתאפשרת רק לראשונה במרחב מוגן ולא ביקורתי זה. בסיוע של תרפיסט האדם יכול להכיר בקול הפנימי הביקורתי שבתוכו שמונע ממנו הרבה פעמים להעז ולשנות, יוכל להבין יותר מהיכן מגיע קול זה (הפנמה של קולות ההורים והסביבה), להבין מה משמר את הקול הביקורתי העוצר תנועה ושינוי, ואולי לייצר קול אחר: מחזק, מעז ומעצים שמאפשר יותר לקיחת סיכונים, שינויים ואף הגשמה עצמית.
על הכותבת: איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קלינית (MSW), טיפול פסיכו-דינמי בשילוב CBT ו EMDR
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית עו''ס מטפלת דינאמית ו-CBT
התמחות: בריאות הנפש, טיפול זוגי, משברי חיים (אבל ואובדן, פרישה מהעבודה, חולי של בן משפחה, פיטורין, גירושין,
אזור בארץ: רעננה
שפה: עברית,ספרדית
שלום, שמי סוזנה. אני מתמחה בעבודה עם מבוגרים מגיל 18 במצבי דיכאון, חרדה, משברי חיים, חיזוק הדימוי העצמי, שכול, צמתים בחיים, טיפול

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מתי צריך ללכת לטיפול זוגי פרטני? צוות על הספה
לכאורה נראה שכותרת המאמר מכילה דיסוננס שאין להתעלם ממנו, הרי טיפול זוגי מבצעים בזוג וטיפול פרטני, כשמו כן הוא, מיועד לאדם אחד. אז איך יודעים מתי צריך ללכת לטיפול זוגי פרטני, איך זה עובד ומה זה בכלל?
כמה עולה טיפול פסיכולוגי? צוות על הספה
בגלל אינטנסיביות המפגש הנוצר בין בני האדם המעורבים בטיפול, ובשל האינטימיות שאמורה להירקם בתוך מערכת יחסים זו בכדי שהטיפל יעבוד, גם המטפל הטוב והמנוסה ביותר לא תמיד יתאים לכל אחד
מתי עדיף ללכת לטיפול קבוצתי? צוות על הספה
רוב האנשים חושבים ששירות או טיפול הניתנים באופן פרטי, תמיד יהיו עדיפים ומותאמים יותר מאשר מענה קבוצתי. שבחלק מהמקרים בתחום הטיפול, לקבוצה יש יתרונות מובהקים והיא עשויה להוות חלק אינטגרלי מהטיפול ולשפר דרמטית את הסיכוי להשיג את המטרות.
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר צוות על הספה
אצל חלק מהאנשים יש בלבול מסוים ביחס לשאלה מה עושה פסיכולוג, מה עושה פסיכיאטר ומה ההבדל בין שני המקצועות הללו. אז כדי לעשות סדר בתמונה תארנו את הכשרתו ואת תפקידו של כל בעל מקצוע, הסברנו מה מותר ומה אסור לכל אחד מהם לעשות במהלך הטיפול וניסינו לעזור לכם להבין אל מי אתם צריכים לפנות ומתי.