השנה נחגוג את ליל הסדר בצל הקורונה, במסגרת משפחתית מצומצמת, בנפרד מכל המשפחה.
את ההבנה הזו היה לא פשוט לעכל, והיא כרוכה באתגרים לא פשוטים לרבים מאיתנו – הורים מבוגרים ומבודדים שיצטרכו להיות לבד בערב החג, דאגה למי שחולה, דאגה להשגת המצרכים לאוכל המסורתי במצב של סגר, חוסר ודאות לגבי ההחמרות הצפויות, קושי כלכלי שהופך את קניות החג למאתגרות עוד יותר.
אין ספק שחג הפסח, אחד מהחגים החשובים, שגם מי שאיננו דתי מקיים ליל סדר כדי לשמר מסורת ומשפחתיות, מעלה את רף התסכול הקיים גם ככה סביב המשבר שתקף אותנו בעקבות התפשטות נגיף הקורונה.
זהו חג החירות ואנחנו צפויים לחגוג אותו כאשר זכויות רבות נשללו מאיתנו, בעיקר חופש התנועה. האבסורד איננו נתפס ברגעים מסוימים והמציאות מרגישה הזויה וחסרת היגיון.

ובכל זאת, זה חג. זה חג החירות, וכמו מאמרים רבים שנכתבו על
התמודדות עם החרדה בימים אלו, בסופו של דבר הפרשנות שאנחנו נותנים למצב, הסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו על מה קורה סביבנו, היא זו שתעצב את איך שיראה החג שלנו.
אז הנה כמה הצעות לפרשנות קצת אחרת, יותר אופטימית, וכמה רעיונות ישומיים, בתקווה שיעשו לכם חג שמח-
עריכת ליל הסדר במסגרת משפחתית מצומצמת היא הזדמנות לחגוג את ליל הסדר קצת אחרת. כל הרעיונות שהיו לכם ולא יכלו להתגשם במסגרת המשפחה המורחבת, ההורים, והמשפחתולוגיה המורכבת- יכולים להתגשם עכשיו. עצבו את ההגדה שלכם, את המנהגים החדשים שלכם. שתפו את הילדים אילו דברים היו רוצים להוסיף/ לשנות בליל הסדר כי זה ליל סדר מיוחד ובעצם אפשר להעצים את החוויה- להוסיף משחקים, להוסיף טקסטים מותאמים לגיל הילדים, לשנות קצת את השעה, להתאים את התפריט למה שאתם אוהבים.
ערכי החג – בסופו של דבר, כל מנהגי ליל הסדר, מטרתם להעביר מסורת, לשמר מדור לדור את ההיסטוריה של עם ישראל, ולהעביר לדור הבא את הערכים שחשובים לנו כהורים, כפי שהם משתמעים ממסרי החג. חג הפסח מעביר מסרים של חריצות, של לקיחת אחריות על גורלך. של עוצמה ובחירה. זה חג של התחדשות והסגר הזה מאפשר לטבע להתחדש ולהתנקות כמו שכבר עשרות שנים לא ניתנה לו ההזדמנות.
קחו ערכים אלו ומצאו את הדרך החדשה והמקורית שלכם לחגוג אותם השנה. כמו בני ישאל במצרים, שבמשך דורות חיו בתחושה שאין להם ברירה אלא להיות עבדים, גם אנחנו יכולים לשבת בבית ולבכות על מר גורלנו בצל הקורונה, או שיכולים לשנות את הסיפור לעשייה לתוך ביתנו, לגיבוש משפחתי, ניצול הזמן הפנוי שיש לנו להיכרות אחרת אחד עם השני. זה זמן להתבונן יחד במה אנחנו יכולים ללמוד מהמשבר הזה – שאנחנו יכולים להסתדר עם הרבה פחות דברים, הרבה פחות קניות. שלבקר את סבא וסבתא זה לא מובן מאליו. שיש לנו אחד את השני וכמה כוחות יש לנו להתמודד עם המציאות הזו שנכפתה עלינו.
אפשר לבדוק מה שלום השכנים שלנו ואם הם זקוקים לעזרה בימי החג, במיוחד אם יש לנו שכנים מבוגרים שבני המשפחה שלהם לא נמצאים איתם.
מה כן אפשר לעשות כדי להרגיש ביחד?
אומנם אי אפשר ללכת לסבתא ולעזור לה לגלגל קניידלך, אבל אפשר לעשות את זה ביחד במקביל אונליין. אפשר לערוך שולחנו זהים בבתים שונים, ולבשל את אותם מתכונים, ולהרגיש כמעט ביחד.
אפשר לערוך ביחד סדר פסח בזום
ולא להשאיר את סבא וסבתא לבד, ואם שומרים שבת אז אפשר את כל ההכנות ממש עד כניסת החג, להיות יחד אונליין.
אפשר להשאיר לסבתא ליד הדלת מכתב וציור, בערב חג, ואפשר לתעד את הקטנים ששרים "מה נשתנה" כדי שסבא וסבתא יראו למחרת.
אפשר להמציא משחק משפחתי, חידון אונליין (או אופליין זהה לכולם) ולהשוות בסוף הערב (או בצאת החג) עם השכנים, החברים וכל המשפחה.
אפשר להכין מראש משלוחי ברכות, אתגרים וחידות ולשלוח לכל החברים והמשפחה, כדי שיוכלו להדפיס מראש ולקרוא בערב החג ביחד. למי שאינו שומר שבת אפשר לשלוח סרטונים מצחיקים, להקליט את שירי ההגדה ואז להשמיע כשמגיעים לשיר ושומעים את כולם ביחד.
אפשר להוסיף להגדה טקסטים שנכתוב יחד מראש, שמעבירים מדור לדור את ההיסטוריה שמתרחשת ממש בימים אלו. גם זה סיפור שנרצה שהילדים שלנו יספרו לילדים שלהם בדורות הבאים.
שיהיה חג שמח ובריא!