אם ילדכם סובל מדימוי עצמי נמוך- חזקו אותו על ידי הבעת הערכה גלויה לחוזקות שלו וקבלה של החולשות השונות. החיזוקים צריכים להיות אמיתיים וספציפיים – חזקו על הדרך, על המאמץ ולא רק על התוצאה. ייצרו עבורו חוויות של הצלחה בכל הזדמנות.
אני סתם מכוער, אני תלמידה גרועה, לי אין סיכוי להתקדם בעבודה, היא לא תרצה בי בחיים... אם יצא לכם לומר לעצמכם משפטים המבוססים על ראיית עצמכם כפחותי ערך, אם בנוסף לכך אתם חוששים מכישלון או מהצלחה, מתקשים להביע דעה ונמנעים לעיתים מביצוע מטלות- ייתכן שאתם סובלים מדימוי עצמי נמוך. מה הוא דימוי עצמי נמוך וכיצד ניתן לטפל בכך?
מה זה דימוי עצמי נמוך?
הדימוי העצמי מתפתח לאורך הילדות וההתבגרות של האדם ומושפע במידה רבה מראיית המבוגרים האחראיים את הילד, ובהמשך- מהאופן בו נתפס הנער על ידי חברת השווים שלו. אולם הדימוי העצמי מושפע גם ממאפיינים מולדים כמו חרדתיות, ביטחון, ועוד. אל הדימוי העצמי מחלחלות באופן מודע ולא מודע דעותיהם הרבות של האחרים. נער רגיש שסבל מהתנכלויות של בני גילו, ילדה מעמיקה שהוריה סברו כי היא מידיי איטית- הם דוגמאות לאילו העשויים לסבול מפגיעה בדימוי העצמי.

לעיתים נוצר פער בין הדימוי העצמי שלנו בשדות שונים של חיינו. למשל, אנו עשויים לחוש דימוי עצמי גבוה בכל הקשור בעבודתנו ודימוי עצמי נמוך בכל הקשור בזוגיות. פערים כאלו נובעים מתחושה לא מגובשת של "עצמי" ועשויים לגרום לסבל ולתחושה של ריקנות.
כאשר מתקבע אצלנו דימוי עצמי נמוך- היינו חוסר הערכה לעצמנו, אנו עשויים לסבול ממגוון רב של קשיים העלולים לפגוע באיכות חיינו- קשיים חברתיים, הימנעות מאתגרים, חוסר יצירתיות וחוסר שמחה. בהעדר טיפול עשויים הקשיים
להחריף עד לכדי חרדה ודיכאון, ולעיתים עשויה להתפתח חרדה חברתית.
כיצד נעבוד על הדימוי העצמי שלנו?
מה אפשר לעשות על מנת לחזק את הדימוי העצמי, להימנע מדימוי עצמי שלילי ולגבש עצמי יציב אל מול אתגרי החיים השונים?
טיפול נפשי עוזר לחזק את הדימוי העצמי בהיותו חותר להיכרות מעמיקה מתוך קבלה וללא ביקורת. בטיפול יכולים המטפל והמטופל לרדת לשורשי הקושי ולהבין אותו באופן מרפא מתוך אמפתיה. המטפל מספק למטופל משאבי אמון ואהבה עד שהמטופל מסוגל להפנים אותם ולייצר בעצמו תחושות עצמי יציב ומספק.
בנוסף קיימות מגוון דרכים בהן אנו יכולים לעזור לעצמנו:
- * ניתן לערוך רשימות מתגוונת של התכונות החיוביות ולשוב ולקרוא בהן כמה פעמים ביום. אפשר גם להקליט אותן ולהאזין שוב ושוב.
- * כדאי להתאמן על הפחתה בביקורת העצמית. אם נלמד לקבל את עצמנו בדיוק כפי שאנחנו- כולל הדימוי העצמי הנמוך שלנו, באורח פלא תתרחש עלייה בדימוי העצמי. באותו מובן, ללמוד לקבל מחמאות, להנות מהן ולהפנים אותן (ולא להדוף או לבטלן).
- * כדאי לזכור כי אנחנו לא באמת יכולים לדעת מה האחרים חושבים עלינו, וכי בדרך כלל אנו משליכים על האחרים את מה שאנחנו חושבים על עצמנו. ידיעה זו חשובה לחיזוק הביטחון העצמי- יתכן הרי שאני אהוב ומקובל רק שאינני יודע זאת עדיין.
- * כדאי להרבות בפעילות בה אנו טובים, בין אם זה בישול, לימודים או ספורט- כל פעילות בה נוכל לחוש גאווה וסיפוק על הישגינו תחזק את הדימוי העצמי החיובי.
- * כדאי להשקיע בקשרים בין אישיים חיוביים- עם בני משפחה, חברים או בני זוג. גם אם הדבר מאתגר, הרי שתחושת הסיפוק שבהיותנו נאהבים ומוערכים יכולה לשפר את הדימוי העצמי.
איך לחזק דימוי עצמי אצל ילדים?
אם ילדכם סובל מדימוי עצמי נמוך- חזקו אותו על ידי הבעת הערכה גלויה לחוזקות שלו וקבלה של החולשות השונות. החיזוקים צריכים להיות אמיתיים וספציפיים – חזקו על הדרך, על המאמץ ולא רק על התוצאה. ייצרו עבורו חוויות של הצלחה בכל הזדמנות. אל תפרשו את התנהגות שאיננה מקובלת עליכם במונחים של מניעים נפשיים שליליים, אלא הביעו אמון במניעיו החיוביים ובטעויות הבלתי נמנעות. המנעו מתיוג של הילד ושימוש בתארים שמכללים התננהגות בודדת על תכונות קבועות. שקלו ייעוץ הורי או טיפול לילד על מנת לפתור את הקושי כבר בילדות.
דימוי עצמי נמוך יכול להוביל למגוון קשיים חברתיים, משפחתיים ותעסוקתיים. אולם עם מודעות וטיפול ניתן למגר את הקושי ולהצמיח תפיסת עצמי בריאה, אחידה וחיובית.