
דיכאון אחרי לידה
צוות על הספה
אצל 10% מהנשים עשוי להתפתח דיכאון אחרי לידה. זהו מצב סבוך המצריך בדרך כלל התערבות טיפולית.
מחקרים מראים כי 50%-70% מהנשים יחוו דכדוך בימים שאחרי הלידה, הוא יתבטא בירידה בתאבון, קשיי שינה, כעס או עצבנות כלפי הסובבים ועוד. מצב זה מכונה גם baby blues ונוהגים לייחס אותו בעיקר לשינויים ההורמונליים אם כי גם המתח והעייפות מהווים מרכיב חשוב בתחושת הדכדוך.
מה הם הסימנים לדיכאון אחרי לידה?
אולם אצל 10% מהנשים עשוי להתפתח דיכאון אחרי לידה. זהו מצב סבוך המצריך בדרך כלל התערבות טיפולית. כדאי להכיר את הסימנים לדיכאון אחרי לידה על מנת לדעת לפנות לעזרה. הסימנים כוללים בדרך כלל-
• מצב רוח ירוד, נטייה לבכי
• איבוד עניין בפעילויות שנחוו מעניינות ולעיתים גם בטיפוח עצמי- ניקיון, לבוש, סירוק
• פעילות יתר או האטה בפעילות היומיומית
• הפרעות בשינה או באכילה
• חשש להיות עם התינוק לבד, או איבוד עניין בתינוק
• עמדה פסימית, מחשבות על מוות
אם תסמינים אלה או חלק מהם נמשכים יותר מחודשיים, ייתכן כי זהו מצב של דיכאון. לעיתים אימהות הנמצאות בדיכאון אחרי לידה מאבדות עניין חלקי או מלא בשלומו של התינוק ולא מצליחות לטפל בו כראוי וזקוקות לעזרה והשגחה קרובה. בהיעדר טיפול מתאים- יכול הדיכאון לפגוע בתינוק הזקוק לחום ולאהבה בתקופת חייו הראשונה. כדאי לאתר ולאבחן את הדיכאון על מנת להעניק גם לאם וגם לתינוק טיפול מתאים.
כיצד ניתן למנוע דיכאון אחר לידה?
דיכאון אחרי לידה איננו ניתן לניבוי, אולם אם קיים רקע של דיכאונות אצל ההורים הצעירים או אצל בני משפחתם, וכן אם התרחשו אירועים טראומטיים או כואבים, או אם אין סביבה תומכת ליולדת- קיימת הסתברות גדולה יותר להתפתחות הדיכאון. כיצד ניתן למנוע זאת?
מאחר ולדיכאון יש היבטים פיזיולוגים, הורמונליים, קוגניטיביים וחברתיים- הרי שחיזוק כל המערכות הללו עשוי לתמוך במניעת הדיכאון:
• נתינת מידע אודות דיכאון ודרכי זיהויו
• נטילת ויטמינים ופעילות גופנית
• חיזוקה של קבוצת תמיכה קרובה ואכפתית
• ליווי רגשי וטכני של היולדת לאורך השנה הראשונה לאחר הלידה
במידה והתפתח דיכאון אחרי לידה- כיצד ניתן לטפל?
הטיפול בדיכאון אחרי לידה מתחיל בהערכה רפואית לצורך שלילה של גורמים אחרים למצב, כמו תת פעילות של בלוטת התריס. במידה ואובחן דיכאון אחרי לידה קיימות כמה אפשרויות התערבות וטיפול:
• טיפול תרופתי- ממשפחת התרופות הפסיכיאטריות נוגדות הדיכאון. לשם כך יש לפנות לפסיכיאטר.
• טיפול נפשי דינמי- הכולל שיחות מתוך קשר אישי אמפתי ומעמיק לאיתור גורמי הדיכאון ולמציאת גורמי חוסן ודרכי יציאה מהמצב.
• טיפול קוגניטיבי התנהגותי- CBT- לחשיפת המחשבות השליליות והשגויות ולהחלפתן במחשבות פרודוקטיביות ואופטימיות
• טיפול משפחתי- להעצמה של כל גורמי התמיכה בקהילה המשפחתית הקרובה, להתמודדות משותפת עם המצב עד לפתרונו
חשוב לדעת! אחד הגורמים המונעים טיפול בדיכאון אחרי לידה הוא הציפייה של הסביבה להפגנת אושר ויציבות נפשית אצל היולדת ומשפחתה הקרובה. ציפייה מובנית תרבותית זו עשויה לגרום להסתרת המצב ולא לאפשר זיהוי וטיפול.
אם נולד תינוק בסביבתכם הקרובה- הציעו תמיכה פיזית ונפשית, היו קשובים למצבם של ההורים, העצימו את רגעי השמחה שלהם והציעו עזרה ברגעי הקושי. אם זיהיתם דכדוך מתמשך- העלו את האפשרות לטיפול נפשי.
אם אתם הורים צעירים, אל תחששו מרגשותיכם המבלבלים, זה טבעי, ואם העצב מציף- אפשר וכדאי לפנות לעזרה. ושיהיה במזל טוב!
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה, התמודדות עם משברי חיים, משברים משפחתיים וזוגיים, דיכאון ושינויי מצב-רוח, פוסט טראומה, הפרעות נ
אזור בארץ: שרון,רעננה
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה, מנוסה בטיפול במבוגרים ונוער. הכשרה בפסיכותרפיה דינמית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT, טיפול קצר מועד וטיפול ב

פסיכולוגית רפואית מומחית ופסיכותרפיסטית CBT
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות,דיכאון,חרדה ופוביות,לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה,הדרכת הורים,טיפול במתב
אזור בארץ: צפון, משגב, ישוב קהילתי טל אל, חיפה והקריות
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגיה רפואית הינה תחום המחבר בין גוף לנפש. לכן בטיפול משולבים כלים פיסיים כגון נשימות וכלים מנטליים ורגשיים. בנוסף אני מתמחה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הורות אחרת צוות אתר על הספה
גיל הנישואים בחברה המודרנית נדחה יותר ויותר. אנשים מטפחים קריירה, מטיילים בעולם ומנסים לחוות הכל לפני הרגע בו יתמסדו. אבל פעמים רבות כאשר מגיע הרגע הזה בו רוצים להתמסד, רוצים להתחייב לגידולו של ילד, לא בהכרח נמצאת גם הזוגיות המתאימה אליה רוצים לכך.
קשיבות (Mindfulness) במקום העבודה איתן טמיר
התאמת הפעולות שלנו למה שאנחנו באמת רוצים להשיג - היא אתגר תעסוקתי רב ערך, בעיקר כאשר מדובר בניהול וקבלת החלטות בתנאים שמערערים את הוויסות הרגשי, ברמה האישית והצוותית.
ילדים אלימים צוות על הספה
הגננת התקשרה ואמרה שילדכם נוהג באלימות, מהצהרון הודיעו כי בתכם הייתה אלימה כלפי חברתה, למה הם מתכוונים? למה זה קורה לילד שלכם, ומה אפשר לעשות?
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר צוות על הספה
אצל חלק מהאנשים יש בלבול מסוים ביחס לשאלה מה עושה פסיכולוג, מה עושה פסיכיאטר ומה ההבדל בין שני המקצועות הללו. אז כדי לעשות סדר בתמונה תארנו את הכשרתו ואת תפקידו של כל בעל מקצוע, הסברנו מה מותר ומה אסור לכל אחד מהם לעשות במהלך הטיפול וניסינו לעזור לכם להבין אל מי אתם צריכים לפנות ומתי.