דיכאון ופגיעה בחשק ובתפקוד המיני כרוכים זה בזה בקשר הדוק ופעמים רבות יוצרים מעגל קסמים אכזרי ומחזקים זה את זה.
בתקופה הנוכחית, שבה נדמה כאילו האנושות כולה נמצאת בדכדוך ובחוסר אנרגיה כתוצאה ממשבר הקורונה והסגרים המתמשכים, חשוב לנו במיוחד לשפוך אור על מושג הדיכאון ולדבר על אחת ההשפעות הפחות מדוברות שלו – פגיעה בחשק ובתפקוד המיני.
קצת על דיכאון
בשונה מתחושת דכדוך זמנית,
דיכאון הוא מצב רפואי שעלול להתפתח אצל כל אדם, בכל גיל. הסיבות האפשריות לדיכאון רבות ומגוונות וכוללות סיבות פיזיולוגיות כמו נטייה תורשתית וחוסר איזון הורמונלי או נוירולוגי וסיבות נפשיות כמו טראומות חיים, אובדן של אדם קרוב, התמודדות עם מחלה קשה ומסכנת חיים, מצוקה כלכלית ועוד.
כ-10% מאוכלוסיית העולם תחווה במהלך החיים דיכאון, חד פעמי או כרוני, אשר עשוי להתבטא באופן שונה אצל אנשים שונים. ברוב המקרים, אפיזודת הדיכאון תכלול לפחות חלק מהתסמינים הבאים, למשך שבועיים לפחות:
תחושת עצבות, כעס, אדישות וחוסר עניין בדברים שבעבר שאב מהם האדם הנאה, הפרעות שינה (קושי בשינה או שינה מרובה מהרגיל), שינויים בתיאבון וירידה לא מתוכננת במשקל, תחושת אי שקט, האטה בתפקודים פסיכו-מוטוריים וקושי בקבלת החלטות, קשיי ריכוז, עייפות חוסר אנרגיה, תחושת אשמה ותחושת כישלון, ירידה בחשק המיני, בכי תכוף ומחשבות על מוות.

הדיכאון יכול להופיע אצל אנשים בתצורה קלה - המאפשרת התנהלות חיים תקינה יחסית, בתצורה בינונית - אשר פוגעת באיכות החיים או בצורה חמורה - שלא מאפשרת שגרת חיים תקינה וכוללת מחשבות אובדניות קונקרטיות ותסמינים פיזיים או פסיכוטיים.
הקשר בין דיכאון ומיניות
דיכאון ו
פגיעה בחשק ובתפקוד המיני כרוכים זה בזה בקשר הדוק ופעמים רבות יוצרים מעגל קסמים אכזרי ומחזקים זה את זה.
דיכאון מוביל להפרעות בתפקוד המיני
משברי חיים שונים כמו
שכול ואובדן, מחלה קשה, לידה, פגיעה פיזית או מינית או משבר כלכלי אקוטי עלולים לגרום לדיכאון המלווה בירידה בחשק המיני או בפגיעה ביכולת ליהנות מיחסי מין. גם דיכאון שמופיע ללא קשר לאירוע משנה חיים, גורם במקרים רבים לפגיעה בתפקוד ולירידה ביכולת ליהנות מדברים שבעבר הסבו לאדם הנאה כמו אוכל, שינה או מין.
הפרעות בתפקוד המיני מובילות לדיכאון
הפרעות בתפקוד המיני פוגמות ביכולת לקיים יחסי מין ומתבטאות בירידה בחשק מיני עד דחייה ממשית ממין, יובש בנרתיק הגורם לכאבים בעת קיום יחסי מין, הפרעות בזקפה, עיכוב או חוסר יכולת להגיע לאורגזמה, ווגיניזמוס (התכווצות של הנרתיק המקשה על יחסי המין), שפיכה מוקדמת ועוד. הפרעות אלה מלוות, במרבית המקרים, בתחושות קשות של תסכול, בושה, אשמה וחוסר סיפוק, המביאות, פעמים רבות, לתופעות של חרדה ודיכאון.
ובואו לא נשכח תרופות נגד דכאון
תרופות נגד דיכאון ממשפחתSSRI (Serotonin Reuptake Inhibitors), המעלות את רמת הסרוטונין במוח, נחשבות בטוחות במיוחד לשימוש, אך עלולות לפגוע בתשוקה ובחשק המיני ולהקשות על השפיכה. בין התרופות המוכרות ממשפחה זו: פרוזק, ציפרלקס, רסיטל וסרוקסט.
מה עושים עם זה?
הדרכים להתמודדות עם דיכאון כוללות בעיקר טיפול נפשי ו/או טיפול תרופתי, אותם רצוי לשלב עם אמצעים משלימים כמו פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת, מפגשים חברתיים והקפדה על שעות שינה מספיקות.
את המעגל המקשר בין דיכאון למיניות או, ליתר דיוק, להפרעות בתפקוד המיני אפשר לנתק בעזרת
טיפול ייעודי על ידי מטפל מוסמך בתחומי הפסיכותרפיה, המיניות או הזוגיות, בהתאם למקור הקושי.