ריפוי בעיסוק יכול לסייע לילדים בעלי קשיים במוטוריקה העדינה או הגסה, במקרים של הפרעות קשב ועיכובים התפתחותיים בתחומים שונים, במקרים של הפרעות קשב וריכוז, הפרעות בוויסות חושי, קשיי התארגנות, קשיים חברתיים, מגבלות פיזיות ועוד.
בשנים האחרונות רווח השימוש במושג 'ריפוי בעיסוק', אך בשונה ממקצועות טיפוליים אחרים, רוב האנשים לא יודעים מהו בדיוק ריפוי בעיסוק, למי הוא מתאים וכיצד הוא עובד.
אם גם לכם יש סימני שאלה בנושא – אנחנו פה בשבילכם.
מהו בעצם ריפוי בעיסוק?
ריפוי בעיסוק הוא טיפול שמטרתו לשמר, לשקם או לקדם תפקודים ויכולות שונות שמאפשרים לאדם לעסוק בעיסוקים משמעותיים עבורו ולאפשר חיים עצמאיים, ככל האפשר. ריפוי בעיסוק הוא טיפול המיועד לאנשים שחווים קושי או הפרעה בתפקודם בעקבות תאונה, אירוע או לקות פיזית, נפשית, קוגניטיבית או חברתית.
חמישה דברים שלא ידעתם על ריפוי בעיסוק
מתאים לכל גיל
תחום הריפוי בעיסוק השתכלל מאוד בשנים האחרונות וכיום הוא כולל תתי התמחויות בהתאם לשלבי החיים, החל בריפוי בעיסוק פדיאטרי - המתמחה בתינוקות וילדים ומתמקד בפיתוח יכולות על פי הרצף ההתפתחותי ועד ריפוי בעיסוק גריאטרי - המתמחה בסוגיות רלוונטיות לבני הגיל השלישי ומתמקד בשימור יכולות ובלימת התדרדרות הנובעת ממחלות הזקנה.
מסייע במגוון רחב של בעיות וקשיים
באופן מסורתי התמקד הריפוי בעיסוק בתחומי המוטוריקה העדינה, כלומר תפקודי כפות הידיים. כיום התרחבו תחומי הטיפול בהם מטפלים מרפאים בעיסוק ונוגעים גם לתחום הקוגניטיבי, החברתי, תחום הויסות החושי ועוד.

בדומה להתמחויות על בסיס גיל, ישנם מרפאים בעיסוק המתמחים בעבודה עם אוכלוסיות המתמודדות עם פגיעה או אתגר בתחום מסוים, למשל ריפוי בעיסוק פיזי - המסייע לנפגעי טראומה לשחזר יכולות גופניות שהיו להם לפני הפגיעה, או ריפוי בעיסוק בתחום בריאות הנפש – אשר עוסק בסיוע למתמודדים להשיג עצמאות תפקודית בתחומי החיים השונים, מעודד השתתפות פעילה של מתמודדים במסגרות חברתיות ולעיתים אף מקדם החלמה.
עושה שימוש במגוון עצום של כלים
סל הכלים העומד לרשות מרפאים בעיסוק הוא כמעט אין סופי ועשוי לכלול משחקים המסייעים בתרגול ולימוד מיומנויות, אביזרי ספורט לחיזוק פיזי כגון כדורים, גומיות וכד', אביזרים לתרגול שיווי משקל, חומרי יצירה בטקסטורות שונות לעבודה במגע, ספרים וחוברות, תחפושות, כלי נגינה, כלי עבודה וכמעט כל דבר אחר שאתם יכולים להעלות בדעתכם. כרוחב היריעה של תחומי העיסוק בתחום – כך גם מגוון הכלים.
מתמקד במה שחשוב לאדם
מרפאים בעיסוק משתדלים לשהות עם המטופל שלהם באזורים המשמעותיים עבורו ולקדם כל מטופל במיומנויות המתאימות להעדפותיו האישיות ולסגנונו, ללא שיפוט ערכי של איכות הפעילות או חשיבותה. כך, למשל, במקרה של קשישה המתמודדת עם ירידה ביכולות המוטוריות וחשוב לה מאוד להמשיך לסרוג כובעים לנכדיה – יתמקד המטפל בשימור יכולות הסריגה, גם אם ישנן מיומנויות אחרות שעשויות לקדם בצורה טובה ביותר את יכולותיה המוטוריות. התפיסה המנחה היא שהצלחתו של אדם לעסוק בפעילות משמעותית עבורו – היא זו המקדמת את רווחתו הפיזית והנפשית.
עובד היטב בשילוב דיסציפלינות אחרות
בחלק גדול מהמקרים, הטיפול המיטבי באדם, יכלול מעטפת של
מענים טיפוליים הכוללים ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, הנגשת הסביבה כך שתתמוך בתהליך ועוד, כאשר כל מטפל מתמקד בזוויות שונות של התהליך השיקומי.
איך ריפוי בעיסוק יכול לעזור לילד שלי?
במובנים רבים, גיל הילדות הוא התקופה האידיאלית לריפוי בעיסוק, מאחר וזהו הזמן בו רוכש האדם את רוב המיומנויות הבסיסיות שישרתו אותו בהמשך חייו - בתחום המוטורי, הקוגניטיבי, החברתי והתקשורתי.
ריפוי בעיסוק יכול לסייע לילדים בעלי קשיים במוטוריקה העדינה או הגסה, במקרים של הפרעות קשב ועיכובים התפתחותיים בתחומים שונים, במקרים של הפרעות קשב וריכוז, הפרעות בוויסות חושי, קשיי התארגנות, קשיים חברתיים, מגבלות פיזיות ועוד.
אם ילדכם מתמודד עם אחד האתגרים הללו, יכול להיות שהוא עשוי להיתרם רבות מתהליך של ריפוי בעיסוק, פנו לאחר המטפלים המומחים בתחום כדי לבדוק אם יוכלו לעזור.