
כל מה שרציתם לדעת על ויסות חושי
צוות על הספה
בכל מצב בו הקושי בוויסות החושי מפריע לילד להתנהל במסגרת החינוכית, החברתית או בבית - כדאי לפנות לטיפול מותאם, בדרך כלל אצל מרפא/ה בעיסוק.
אז איך בכל זאת מצליחים להתמודד עם כל העומס החושי הזה?
כבר בינקות, מתפתח אצל האדם מנגנון, באמצעותו המוח מעבד מידע וגירויים שמגיעים ממערכות החישה השונות ומארגן אותם, באופן שיאפשר לאדם להתנהל באופן מותאם לסביבה.
אצל רוב האנשים, המנגנון הזה מתפתח ופועל באופן אוטומטי, כך שהמוח יודע להפנות את הקשב ואת תשומת הלב לגירויים החשובים ולהתעלם מאלו שאינם רלוונטיים לאדם כרגע.
המערכות האחראיות על ארגון זה של הגירויים שנקלטים באיברי החישה, נקראות מערכות ויסות. בזכות מערכת הוויסות הזו אנו מסוגלים להמשיך לעבוד גם ליד חלון שממנו עולים קולות של כביש סואן, מצליחים לישון גם אם המזגן מרעיש, יכולים לאכול מאכלים במגוון מרקמים שונים ונהנים להתחבק עם אנשים, מבלי שהמגע הקרוב עם גוף אחר יפריע לנו.
אילו מערכות מעורבות בתהליכי הוויסות החושי?
כוכב התהליך הוא ללא ספק המוח - חדר הפיקוד, אליו מגיע המידע מכלל מערכות החישה.
המערכות שמספקות את המידע החושי הנרחב שמגיע למוח בכל שנייה, הן מערכות החישה המוכרות: ראייה, שמיעה, טעם, ריח ומישוש בצירוף שתי מערכות נוספות, ידועות קצת פחות:
1. המערכת הווסטיבולרית – אשר מפרשת את תנועות הגוף ומשנה את טונוס השרירים ואת שיווי המשקל בהתאם.
2. המערכת הפרופריוספטיבית – מערכת התחושה העמוקה, אשר נותנת למוח אינדיקציה תמידית על מיקום הגוף במרחב.
מה קורה בהפרעת ויסות חושי?
אצל ילדים ומבוגרים החווים הפרעה או לקות ביכולת הוויסות החושי, המוח מתקשה לעבד את המידע המגיע אליו ממערכות החישה בצורה יעילה, והאדם חווה את המידע החושי בצורה קיצונית – מעט/חלש מדי או להיפך, הרבה/חזק מדי.
החוויה הקיצונית יכולה להתבטא רק ביחס לחוש מסוים – מגע, ריח, שמיעה וכד', אך ברוב המקרים, אנשים המתקשים בוויסות חושי, יחוו חוויות קיצוניות במספר חושים, כיוון שהמערכת כולה לא מאוזנת ולא מווסתת כראוי.
איך מתבטא קושי בוויסות חושי?
התגובות לקושי יכולות להתבטא בדרכים שונות, בהתאם למיקוד ההפרעה ומאפייני הילד:
1. הימנעות או זעם כתוצאה מהקושי להתמודד עם ההצפה - במקרים הללו נראה ילדה שבורחת מחדר שמוגש בו אבטיח כי היא מתקשה לשאת את הריח, או לחלופין, ילדה שנכנסת להתקף זעם כתוצאה מעודף הגירויים שהיא חווה ואינה יודעת להתמודד איתם.
2. ניסיון להגברת הגירוי כיוון שאינו חזק מספיק - במקרים הללו נראה ילד שמחכך את הבד בכוח על גופו כיוון המגע הקל של הבגד נחווה כעדין מדי, ילד שמעדיף אוכל עם מרקם נוקשה שקל להרגיש, או מחפש מגע עם משטחים "גסים" כמו חול או דשא. ילדים כאלה נוטים להיות בתנועה מתמדת בחיפוש אחר גירויים ועלולים להיתקל, בעקבות כך, בקשיים מול ההורים או הצוות החינוכי, שלא מבינים את פשר ההתנהגות חסרת המנוחה שלהם.
3. חוסר תגובה לגירוי שאחרים מגיבים אליו - מצב של תת גירוי במערכות החישה, המונע מהגירוי להיקלט אם אינו עוצמתי מספיק. כך למשל, ילדה שמתמודדת עם תת גירוי במערכת השמע, תגיב רק לדיבור בקול רם, וילד שמתמודד עם תת גירוי במערכת המגע יזדקק לתיווך כדי להתחיל לגעת בחפצים ולשחק איתם, אחרת עלול לסבול מעיכוב התפתחותי.
מה אפשר לעשות?
בכל מצב בו הקושי בוויסות החושי מפריע לילד להתנהל במסגרת החינוכית, החברתית או בבית - כדאי לפנות לטיפול מותאם, בדרך כלל אצל מרפא/ה בעיסוק.
טיפול בהפרעת ויסות חושי כולל עבודה של המטפל עם הילד בניסיון להגביר את יכולת הוויסות ולרכוש טכניקות להתמודדות, כמו חשיפה הדרגתית לגירויים, וכן עשוי לכלול הדרכת הורים והמלצות לשינויים שאפשר לבצע בסביבה הביתית או במסגרת החינוכית על מנת להקל על ההתמודדות ולהפחית את ההצפה החושית שחווה המטופל.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני ומאמן בגישת Coaching Psychology
התמחות: טיפול פסיכולוגי, Coaching Psychology, חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית, צרפתית
אני מאמין בטיפול ממוקד מוגבל בזמן עם התאמת טכניקות פסיכותרפיה לסיטואציה הטיפולית. אם יש צורך אני משלב טיפול פסיכולוגי ואימון להעצמ

פסיכולוגית חינוכית מדריכה, מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת, טיפו
התמחות: חרדה, קשיים בזוגיות, במיניות, קושי במציאת זוגיות, משברי חיים פרטניים/משפחתיים/אובדן, הדרכה הורית הכו
אזור בארץ: יקנעם, קריות, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
כמטפלת אישית/זוגית ותיקה מאמינה ביצירת מרחב טיפולי בטוח לחשיפת קשיים/מצוקות, לביטוי הצרכים הרגשיים, להעצמה ומתן כלים להתמודדות במג

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, בריאות הנפש, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, לקויות למידה קשב
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, רעננה, השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכולוגי בילדים, בני נוער ומבוגרים. משלבת גישה פסיכודינאמית עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. עובדת במרפאה הפסיכולוגית בבי''ח שנ

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: טיפול זוגי או פרטני בראייה זוגית, טרום חתונה,בעיות פוריות, משברים לאחר הריון ולידה, בגידות, בעיות תק
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בנימינה, פרדס חנה/כרכור, חוף כרמל
שפה: עברית,אנגלית
בעלת ניסין קליני רב בטיפול בזוגות ומשפחות. מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, M.A בעבודה סוציאלית. השאיפה שלי בטיפול היא לתת לכם/ן מרחב
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך להציל את הנישואים בעזרת טיפול זוגי צוות על הספה
זוגות רבים נמנעים מהגעה לטיפול זוגי מתוך מחשבה שהנישואים כבר אבודים ולא ניתן להציל את הקשר בשום דרך. אנחנו פה כדי להזכיר לכם שיש מה לעשות – במניעת וצמצום המשברים הזוגיים מלכתחילה ובטיפול בהם לאחר שהתעוררו.
“Darling, I know you are suffering and I am Here for You,”
ייעוץ זוגי רגשי או פרטני ואישי? מה עדיף ומה זה EFT? צוות על הספה
כל זוגיות נתקלת בקשיים, אבל האם זה אומר שהם בלתי ניתנים לפתרון? ייעוץ זוגי רגשי מספק לכל אחד מבני הזוג מרחב בטוח וניטרלי שבו אפשר לזהות ולבטא רגשות, למצוא פתרונות לבעיה קיימת, לספק דרכי התמודדות יעילים ולאפשר לבני הזוג לנהל הלאה את מערכת היחסים שלהם
איך מתמודדים עם קנאה בזוגיות? צוות על הספה
קנאה היא רגש שקשה להודות בו, בעיקר כאשר הוא מופנה לאנשים קרובים. ובכל זאת, גם בזוגיות, אנחנו מקנאים לעיתים. מה גורם לנו לקנא? איך זה מרגיש ומה אפשר לעשות עם זה?