
איך מתמודדים עם חרדה לקראת הגיוס והשירות הצבאי
צוות על הספה
שימו לב אליהם ולמה שהם משדרים, אל תהססו לשאול באופן ישיר אם הם חווים מצוקה או חרדה לקראת השירות
חששות כאלה הם תגובה נורמטיבית לחלוטין לקראת השירות הצבאי, שמהווה שלב חיים חדש והלא מוכר, ורוב הצעירים מתגברים עליהם באופן עצמאי ובתמיכת חברים ובני משפחה. עבור צעירים אחרים לעומת זאת, עלולה להתפתח חרדה של ממש, לעיתים עד פגיעה ביכולת התפקוד, והם יחששו מהקושי הפיזי הצפוי, מהלחצים שיופעלו עליהם במסגרת הצבאית, מהבדידות ופעמים קרובות גם ממצבי סיכון ומוות.
בישראל, הגיוס לצבא כרוך במיתוסים לאומיים ומשפחתיים מורכבים ופעמים רבות נוצר דיסוננס בין הציפיות החברתיות וקידוש ערכים של רעות וגבורה לבין תחושתו של הצעיר שלא מרגיש "גיבור" ולא חש חלק מהמיתוס. הפער הזה עלול לעורר חרדת ביצוע ופחד מוחשי להיכשל ולאכזב את הסביבה.
אוכלוסיות בסיכון לחרדה לפני גיוס
ברוב המקרים לא ניתן לצפות מראש מי מהצעירים העומדים לפני גיוס יפתחו חרדה ממשית מפני השירות הצבאי, אך חוקרים מצביעים על מספר אוכלוסיות הנמצאות בסיכון מוגבר לכך:
• צעירים מבתים מגוננים במיוחד – חלק מההורים מונעים מילדיהם התמודדות עם אירועים שוברי שגרה כמו טיולים שנתיים, מחנות קיץ במסגרת תנועת הנוער וכו'. ההורים המגוננים יתר על המידה משדרים, למעשה, מסר לילדיהם, שהעולם מסוכן וכי אין להם די כוחות להתמודד עם הסכנות הללו. ילדים מבתים כאלה יטו להיות תלותיים ולא עצמאיים ולכן הם בסיכון גבוה לפתח חרדה לקראת השירות הצבאי.
• צעירים שהתמודדו עם משבר נפשי בעבר, חוששים שיקלעו שוב למשבר בעקבות לחצי השירות הצבאי ומודאגים מההשלכות שעלולות להיות לעובדה שעברו טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי (מה יחשבו עלי). יחד עם זאת, דווקא צעירים שהתמודדו בהצלחה עם משבר נפשי קודם, עשויים להגיע לצבא עם חוסן שאינו אופייני לגילם ולהתמודד טוב יותר עם אתגרים הצפויים.
• צעירים שחוו בעבר קשיי הסתגלות, למשל למסגרת הבית ספרית, עלולים לפתח חרדה משמעותית משירות צבאי שידרוש מהם יכולת הסתגלות גבוהה, קבלת מרות והתמודדות עם לחצים.
• צעירים שתפיסת עולמם הערכית מנוגדת לערכי הצבא, שלא מזדהים עם פעולות הצבא ולעיתים אף מתנגדים להן. צעירים אלה חרדים מפני מצב בו ידרשו לבצע פעולות אשר נוגדות את מצפונם ושואלים את עצמם מה יעשו במקרה כזה וכיצד יוכלו ליישב את הפער.
למרות כל האמור לעיל, גם צעירים שלא נכללים באף אחת מהקבוצות הללו, עלולים לגלות תסמיני חרדה מהגיוס ולכן על הסביבה לגלות ערנות לביטויי חרדה ולתמוך בצעיר/ה המביעים אותה.
כיצד מתבטאת חרדה משירות צבאי
כמו כל דבר בצבא, גם את תסמיני החרדה מהשירות ניתן לחלק לשלושה סוגים מרכזיים:
תסמינים פיזיים – דופק מהיר, כאבי ראש ובטן ותחושת לחץ בחזה.
תסמינים התנהגותיים – הפרעות בשינה ובאכילה, עצבנות, אי שקט, הסתגרות או התפרצויות זעם וירידה בתפקוד.
תסמינים קוגניטיביים – מחשבות קודרות, דכדוך ודכאון.
מה עושים עם זה?
לסביבת החייל לעתיד יש תפקיד חשוב באופן בו הוא או היא יתמודדו עם תחושת החרדה ותסמיניה ומכאן נגזרות המלצותינו להורים, לאחים ולחברים הקרובים:
• שדרו ביטחון ביכולת ובכוחות הפנימיים של הצעיר/ה להתמודד עם האתגרים.
• היו קשובים לצרכיהם ותנו להם את החופש להתמודד בדרכם – חלק מהצעירים יבחרו, במצב כזה, להתנהג בדרכים שלדעתכם אינן פרודוקטיביות, כמו לבלות עם חברים כל היום במקום להתכונן לשירות. כל עוד דרכי ההתמודדות שלהם אינן פוגעניות – נסו לאפשר להם לעשות כמיטב הבנתם.
• שימו לב אליהם ולמה שהם משדרים, אל תהססו לשאול באופן ישיר אם הם חווים מצוקה או חרדה לקראת השירות והבחינו בין חששות נורמטיביים, שיחלפו באופן עצמאי, לבין מצבי מצוקה ניכרים המובילים לירידה בתפקוד.
• בכל מקרה של מצוקה או פגיעה בתפקוד, כדאי להגיע לטיפול שיעצים את החוסן הנפשי לפני הגיוס.
בהקשר הזה חשוב לציין כי תקופת הביניים, שבין האזרחות לצבא, מחייבת חשיבה מיוחדת על זהות המטפל הרצוי: קב"ן בלשכת גיוס לא מוסמך לבצע טיפול מתמשך למלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) מאחר והם עדיין אזרחים, לעומת זאת, מטפל אזרחי לא תמיד מכיר מספיק את הנושא ולא בהכרח ידע לתת מענה הולם ומותאם.
חשוב למצוא מטפל או מטפלת, בעלי רקע וניסיון בעבודה עם צעירים לפני שירות, שיכירו את המורכבות וידעו לתת מענה, כולל המלצות לשינוי שיבוץ או דחיית גיוס במקרה הצורך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מדריך ויועץ ארגוני
התמחות: טיפול פסיכולוגי, הדרכת מטפלים, טיפול קבוצתי, יעוץ ארגוני, אבחונים לפונדקאות, חוות דעת לבתי משפט
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מדריך, מדריך אנשי טיפול מתחום בריאות הנפש, עבודה עם צוותים וקבוצות. מעביר סמינרים תאורטיים לאנשי מקצוע וכן מציע סדנ

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, דיכאון, חרדה, פוסט-טראומה, קשיים משפחתיים ובינאישיים, טיפול זוגי
אזור בארץ: עפולה, ועמק יזרעאל
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
מטפלת במתבגרים ומבוגרים בגישה המשלבת טיפול דינמי עם גישות עכשוויות וממוקדות. בעלת ניסיון רב בעבודה עם גורמי דחק, עיבוד אבל, וליווי

עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בפסיכותרפיה
התמחות: ילדים, מתבגרים, הדרכת הורים. התמודדות עם משברי חיים, גירושים, חרדות, קשיים חברתיים, הפרעות קשב וריכו
אזור בארץ: שרון,רעננה,כפר סבא,הוד השרון
שפה: עברית
עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בפסיכותרפיה. עובדת בגישה דינאמית ומשלבת גישות טיפול נוספות בהתאם לצורכי המטופל. בעיני קשר טיפולי מתבסס ע
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שיטת EMDR ויעילותה לטיפול בפוסט טראומה צוות על הספה
כיום שיטת EMDR משמשת לטיפול במגוון בעיות נפשיות כגון דיכאון, חרדות, הפרעות אכילה והתמכרויות. היא יעילה במיוחד לטיפול בפוסט טראומה.
ייעוץ פסיכולוגי אונליין - יתרונותיו, ולמי הוא מתאים צוות על הספה
מחפשים מידע על ייעוץ פסיכולוגי אונליין? כאן תלמדו על יתרונותיו, למי הוא מתאים ולמי לא, כללי האתיקה של המטפל, ועוד. כנסו עכשיו לקריאה >>
מתי הולכים להדרכת הורים? צוות על הספה
כל מי שיש לו ילדים יודע - לתפקיד הכי חשוב שאי פעם נמלא, אנחנו נכנסים כמעט ללא כל הכנה מוקדמת, מבלי שאף אחד לימד אותנו מה ואיך צריך לעשות ותוך הסתמכות מרבית על אינסטינקטים ותחושות בטן, בתקווה שהללו לא יכזיבו.
המטפל של סבא צוות על הספה
תוחלת החיים בישראל עלתה וממשיכה לעלות באחוזים גבוהים מאוד בשנים האחרונות. לפי דו"ח הלמ"ס מהשנה שעברה, ממוצע תוחלת החיים בישראל עומד על 80.7 שנים לגברים ו- 84.2 שנים לנשים. ישראל מדורגת רביעית בתוחלת החיים לגברים בעולם, מעט אחרי איסלנד; לשם המחשה, הממוצע העולמי עומד על 68.8 שנים לגברים. במילים פשוטות, יותר אנשים חיים יותר זמן.