כדאי לגשת לטיפול ולבדוק, בסביבה תומכת, מכילה ומבוקרת, מה הסיבות לכך וכיצד ניתן לבצע שינוי שישפר את איכות החיים.
בדורות הקודמים מילים כמו טיפול נפשי או
פסיכולוג נאמרו בלחש ובדיסקרטיות ורק מעטים שיתפו את סביבתם בכך שהם נעזרים במטפל כדי לפתור מצבים רגשיים מורכבים שהקשו על איכות החיים. תודה לאל, או לתקשורת, או למדע – אנחנו כבר מזמן לא שם, אנשים רבים כבר הבינו שאין שום סיבה להסתיר או להתבייש בעובדה שהם מקבלים טיפול נפשי ודואגים לרווחתם הרגשית ונדמה שכל העולם כבר נמצא בטיפול.
מתי כדאי לפנות לטיפול נפשי?
עולם הטיפול רחב ידיים ומגוון מאוד, מטפלים רבים פועלים במגוון שיטות ובאים מדיסציפלינות שונות, כאשר לכולם אותם מטרה – לסייע לאנשים במצוקה נפשית ולאפשר להם לעבד חוויות עבר כואבות, לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ולשפר את איכות חייהם ואת יחסיהם עם עצמם ועם העולם שסביבם.
אנשים מגיעים לטיפול נפשי ממגוון סיבות, ביניהן:
- חוויות חיים מטלטלות כמו אובדן של אדם קרוב, גירושין, טראומה
- דימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון
- קשיים במערכות יחסים קיימות – עם הורים, ילדים, בני זוג ועוד
- חרדה או דיכאון שמקשים על יכולת התפקוד ועל איכות החיים
- רצון להכיר ולהבין את הסיבות לדפוסי מחשבה או התנהגות קיימים ולשפר אותם
באופן כללי, כאשר האדם חש לא מאושר ולא מסופק בחייו לאורך זמן, כדאי לגשת לטיפול ולבדוק, בסביבה תומכת, מכילה ומבוקרת, מה הסיבות לכך וכיצד ניתן לבצע שינוי שישפר את איכות החיים.

איך אדע איזה טיפול נפשי מתאים לי?
כאמור, שדה הטיפול רחב ידיים וכולל מגוון רחב של שיטות טיפול מקובלות שיעילותן מוכחת, הבחירה בשיטת הטיפול המתאימה ביותר נעשית ביחס לנושא הטיפול המוגדר, מבנה האישיות של המטופל, אמונות ותפיסות שיש לכל אדם ביחס לטיפול נפשי ועוד.
- טיפול דינאמי (פסיכותרפיה) מתקיים באמצעות שיחות בין מטפל למטופל במטרה להבין את המבנה הרגשי של המטופל ולרכוש דרכי התמודדות טובים ואפקטיביים יותר. טיפול כזה מתאים מאוד במקרים בהם האדם חווה מצוקה רגשית כללית, מבלי לדעת את הסיבות שגרמו לה, והצלחת הטיפול מתבססת על איכות הקשר שנוצר בין המטפל למטופל.
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) מתבסס על זיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ומתמקד בשינוי שלהם וברכישת דפוסים מועילים יותר לאדם. טיפול זה יעיל מאוד בטיפול בחרדות ופוביות, הוא ממוקד וקצר מועד במהותו ודורש עבודה אקטיבית של המטופל ביישום הכלים והדפוסים החדשים שנרכשים במהלכו.
- ביופידבק/נוירופידבק – שיטות טיפול המתבססות על בחינת מדדים פיזיולוגיים בגוף כדי לאפשר למטופל לזהות את התגובות הגופניות שמתעוררות בו ביחס למצבים נפשיים ולשנות אותן לטובתו.
ביופידבק ונויורפידבק יכולות לעמוד בזכות עצמן או להוות חלק מתהליך של טיפול דינאמי. ביופידבק יעילה מאוד בטיפול בפוסט טראומה, לחץ, חרדה, בעיות שינה ותגובות רגשיות לכאבים כרוניים בעקבות מחלה או פציעה, נוירופידבק יעילה מאוד בטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
- תרפיות רגשיות באמצעים שונים – בשנים האחרונות התפתחו שיטות רבות ומגוונות לטיפול נפשי באמצעים כמו אומנות, בעלי חיים, ספורט, צילום ואפילו בישול וגננות. בשיטות הללו הקשר בין המטפל למטופל נוצר באמצעות פעילות משותפת, דרכה ניתן להבין ולשפר את האופן בו המטופל חושב, חש ופועל.
- טיפול רגשי זוגי או משפחתי – לעיתים, כאשר הקשר בין בני המשפחה מייצר מצוקה, כדאי יהיה לפנות לטיפול משותף של שני בני הזוג, עם או בלי הילדים. טיפול כזה מתמקד בדינמיקה הזוגית או המשפחתית ופועל לשינוי דפוסים שליליים ולשיפור איכות הקשר הרגשי בין בני המשפחה.