טיפול נפשי – מתי כדאי ללכת ומה צריך לדעת
צוות על הספה
כדאי לגשת לטיפול ולבדוק, בסביבה תומכת, מכילה ומבוקרת, מה הסיבות לכך וכיצד ניתן לבצע שינוי שישפר את איכות החיים.
מתי כדאי לפנות לטיפול נפשי?
עולם הטיפול רחב ידיים ומגוון מאוד, מטפלים רבים פועלים במגוון שיטות ובאים מדיסציפלינות שונות, כאשר לכולם אותם מטרה – לסייע לאנשים במצוקה נפשית ולאפשר להם לעבד חוויות עבר כואבות, לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ולשפר את איכות חייהם ואת יחסיהם עם עצמם ועם העולם שסביבם.
אנשים מגיעים לטיפול נפשי ממגוון סיבות, ביניהן:
- חוויות חיים מטלטלות כמו אובדן של אדם קרוב, גירושין, טראומה
- דימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון
- קשיים במערכות יחסים קיימות – עם הורים, ילדים, בני זוג ועוד
- חרדה או דיכאון שמקשים על יכולת התפקוד ועל איכות החיים
- רצון להכיר ולהבין את הסיבות לדפוסי מחשבה או התנהגות קיימים ולשפר אותם
באופן כללי, כאשר האדם חש לא מאושר ולא מסופק בחייו לאורך זמן, כדאי לגשת לטיפול ולבדוק, בסביבה תומכת, מכילה ומבוקרת, מה הסיבות לכך וכיצד ניתן לבצע שינוי שישפר את איכות החיים.
איך אדע איזה טיפול נפשי מתאים לי?
כאמור, שדה הטיפול רחב ידיים וכולל מגוון רחב של שיטות טיפול מקובלות שיעילותן מוכחת, הבחירה בשיטת הטיפול המתאימה ביותר נעשית ביחס לנושא הטיפול המוגדר, מבנה האישיות של המטופל, אמונות ותפיסות שיש לכל אדם ביחס לטיפול נפשי ועוד.
- טיפול דינאמי (פסיכותרפיה) מתקיים באמצעות שיחות בין מטפל למטופל במטרה להבין את המבנה הרגשי של המטופל ולרכוש דרכי התמודדות טובים ואפקטיביים יותר. טיפול כזה מתאים מאוד במקרים בהם האדם חווה מצוקה רגשית כללית, מבלי לדעת את הסיבות שגרמו לה, והצלחת הטיפול מתבססת על איכות הקשר שנוצר בין המטפל למטופל.
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) מתבסס על זיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ומתמקד בשינוי שלהם וברכישת דפוסים מועילים יותר לאדם. טיפול זה יעיל מאוד בטיפול בחרדות ופוביות, הוא ממוקד וקצר מועד במהותו ודורש עבודה אקטיבית של המטופל ביישום הכלים והדפוסים החדשים שנרכשים במהלכו.
- ביופידבק/נוירופידבק – שיטות טיפול המתבססות על בחינת מדדים פיזיולוגיים בגוף כדי לאפשר למטופל לזהות את התגובות הגופניות שמתעוררות בו ביחס למצבים נפשיים ולשנות אותן לטובתו.
- תרפיות רגשיות באמצעים שונים – בשנים האחרונות התפתחו שיטות רבות ומגוונות לטיפול נפשי באמצעים כמו אומנות, בעלי חיים, ספורט, צילום ואפילו בישול וגננות. בשיטות הללו הקשר בין המטפל למטופל נוצר באמצעות פעילות משותפת, דרכה ניתן להבין ולשפר את האופן בו המטופל חושב, חש ופועל.
- טיפול רגשי זוגי או משפחתי – לעיתים, כאשר הקשר בין בני המשפחה מייצר מצוקה, כדאי יהיה לפנות לטיפול משותף של שני בני הזוג, עם או בלי הילדים. טיפול כזה מתמקד בדינמיקה הזוגית או המשפחתית ופועל לשינוי דפוסים שליליים ולשיפור איכות הקשר הרגשי בין בני המשפחה.
ביופידבק ונויורפידבק יכולות לעמוד בזכות עצמן או להוות חלק מתהליך של טיפול דינאמי. ביופידבק יעילה מאוד בטיפול בפוסט טראומה, לחץ, חרדה, בעיות שינה ותגובות רגשיות לכאבים כרוניים בעקבות מחלה או פציעה, נוירופידבק יעילה מאוד בטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית התנהגותית קוגניטיבית CBT
התמחות: טיפול במשברי חיים, התמודדות עם חרדה, דיכאון, שכול וטראומה. תוך כדי התמקדות בקשיים במערכות יחסים זוגי
אזור בארץ: ראשון לציון והסביבה
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מומחית (CBT), בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים ע''פ הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית כשהמטרה היא להקל על המטופל במצוקה ובס
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: CBT, חרדה, חרדה חברתית, ACT, דימוי עצמי, יחסים בינאישיים, קשיים זוגיים, להט''ב (כולל התאמה מגדרית),
אזור בארץ: מטפל ברעננה, באזור השרון,
בנוסף מטפל בקליניקה בתל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה המטפל במבוגרים, נוער, ילדים, וכן בהדרכת הורים. ניסיון רב בטיפול באנשים במצבי מצוקה, חרדה, דיכאון, משברי חיים,
מטפלת זוגית, פרטנית ומשפחתית
התמחות: משברים אישיים, זוגיים ומשפחתיים, גירושין, קושי ביצרת קשר זוגי, עליה, בעיות במיניות, חרדה ודכאון, הדר
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,אונליין
שפה: עברית,רוסית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת במוזיקה, מתמחה בטיפול מיני. עובדת עם זוגית, משפחות, פרטניים, מבוגרים ומתבגרים. משלבת גי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הקורונה מעוררת אצלכם חרדה? יש מה לעשות צוות על הספה
השנה האחרונה עימתה כמעט את כל האנשים בעולם עם הגרועים שבפחדים – חשש לשלומם הפיזי של ההורים המבוגרים, דאגה לשלומם הנפשי ובריאותם של הילדים שנאלצו להתנתק משגרת היום המוכרת, הצורך להימנע ממגע עם אחרים, אהובים ככל שיהיו...
טיפול פסיכולוגי למגזר הדתי והחרדי – האם יש דבר זה? צוות על הספה
אם אתם אנשים שומרי תורה ומצוות, ואתם או מישהו מיקיריכם סובל מקושי נפשי, אתם אולי מתלבטים מה היא דרך הטיפול הנכונה עבורכם. חשוב לכם למצוא מענה מקצועי, ומצד שני אתם חוששים מהתערבות של מטפל במקום הרגיש ביותר לפי תפיסת האמונה- נפש האדם.
על acting out והעברה נגדית דר' שי שלקס
במאמר נסקרות הגישות העיקריות הרווחות בספרות הפסיכואנליטית הנוגעות ל- acting out. נידונה השפעת המטפל והתהליך הפסיכותרפויטי על חייו ופעולותיו של המטופל, ונבדקת האפשרות שהתנהגות של מטופלת היוותה תגובה לא מודעת ...
חרדה חברתית- כיצד להתמודד צוות אתר על הספה
יש סיטואציות חברתיות שמלחיצות כמעט כל אחד. רבים מאיתנו זוכרים איך התרגשנו ביום הראשון בעבודה חדשה או באוניברסיטה. אף אחד לא הכיר אותנו והיה חשש שכל דבר שנאמר או נעשה יותיר רושם ראשוני שיכול להיות לטובתנו או לרעתנו.