כדי למזער ככל האפשר את נזקי התקיפה והשלכותיה, כדאי לפנות לקבלת סיוע סמוך ככל שניתן למועד הפגיעה.
האמת העצובה היא שתקיפה מינית נפוצה יותר משהיינו רוצים להודות. בגילאים הצעירים הנתונים מדברים על כ-7% נפגעים ונפגעות, בגילאים המבוגרים, גבר אחד מתוך שבעה ואישה אחת מכל שלוש (!) נשים עברו תקיפה מינית, שעלולה לכלול מגע מיני לא רצוי, הפשטה, התערטלות ושיח מיני פוגעני שנעשה בכפייה.
בכל גיל ובכל מצב, תקיפה מינית מותירה את הנפגע/ת במצב טראומטי, השלכות יכולות להיות דרמטיות לאורך החיים.
כדי למזער ככל האפשר את נזקי התקיפה והשלכותיה, כדאי לפנות לקבלת סיוע סמוך ככל שניתן למועד הפגיעה.
השפעות נפשיות ורגשיות של תקיפה מינית
התגובה הרגשית לתקיפה מינית עשויה להשתנות מאדם לאדם, ופעמים רבות תהיה תלויה בגורמים כמו גיל הנפגע/ת, משך הפגיעה וכמה אלימה הייתה, תגובת הסביבה הקרובה, מידת ההיכרות עם הפוגע ועוד. למרות השונות הטבעית בין הנפגעים, מרביתם מדווחים על
תחושות דומות וקשות של פחד וחרדה, אשמה, בושה, כעס, חוסר ערך והשפלה – תחושות שעלולות להתדרדר להפרעה פוסט טראומטית, בהיעדר טיפול נכון. במצב כזה נפגעי תקיפה יתקשו לתפקד, יחוו פלאשבקים מהתקיפה, ימנעו מהתנהגויות שמבחינתם קשורות לאירוע התקיפה ויתמודדו עם קושי במגע גופני קרוב עם אחרים.
השפעות נפשיות של תקיפה מינית בקרב ילדים, עלולות להיות דרמטיות אפילו יותר, בגלל שטרם פיתחו מנגנוני התמודדות משוכללים כשל מבוגרים. ההשלכות הנפשיות של תקיפה מינית בילדים יכולה לכלול תחושת חוסר שליטה, אובדן אמון במבוגרים, שנאה עצמית, דיסוציאציה, מיניות מוחצנת ועוד.
טיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית
לתקיפה מינית השפעות נפשיות ורגשיות מורכבות שברוב המקרים יחייבו טיפול נפשי מורכב ומותאם שמטרתו לשקם את תפיסות האדם הנפגע על עצמו ועל סביבתו, לעבד את תחושות האשמה והבושה ולשוב ליכולת תפקוד תקינה, כולל היכולת לכונן יחסים רומנטיים ומיניים.
פעמים רבות נדרשת הרחבה של הטיפול למעגל הקרוב של הנפגע/ת – בן או בת הזוג במקרה של אנשים בוגרים וטיפול משפחתי כולל, במקרה של תקיפה מינית בילדים. שיתוף הסביבה הקרובה בתהליך הטיפול עשוי לסייע לה לתמוך בנפגע/ת בצורה טובה יותר ולהתמודד עם השפעות התקיפה הישירות על חייהם, כבני משפחתו של הנפגע.
טיפול באדם שעבר תקיפה מינית צריך להיות מותאם למקרה ולקחת בחשבון את גיל הנפגע, הקשר וההיכרות שלו עם התוקף, האם מדובר באירוע חד פעמי או מתמשך, מהם מקורות התמיכה שעומדים לרשות הנפגע ומידת המוטיבציה שלו לטיפול בעת הזו.
ככל שהטיפול יתבצע בסמוך לתקיפה, כך גדל הסיכוי שלא יהיה צורך בטיפול ממושך, ושמידת הפגיעה בחיי היומיום של הנפגע/ת תהיה מוגבלת באופן יחסי.
איפה ניתן לקבל סיוע במקרה של תקיפה מינית
1. איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית מפעיל מרכזים אזוריים רב תחומיים בהם ניתן לקבל סיוע רפואי ומשפטי וכן טיפול רגשי אישי וקבוצתי על ידי פסיכולוגים ופסיכיאטרים, ללא תשלום.
לרשימת המרכזים באתר האיגוד
2. משרד הבריאות מפעיל רשת של מרפאות בריאות הנפש בקהילה, אשר מציעות שירותי אבחון, ייעוץ וטיפול לנפגעות תקיפה מינית, ללא תשלום.
לרשימת המרפאות באתר משרד הבריאות
3. קווי סיוע ראשוני לאנשים שעברו תקיפה מינית, לרשימה המלאה של הקווים ראו
כאן
4.
טיפול פסיכולוגי פרטני בתשלום על ידי מטפלים מומחים ומנוסים בטיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.
לאיתור מטפל/ת מתאימים
תקיפה מינית היא חוויה קשה ומטלטלת, בעלת השלכות פוטנציאליות מרחיקות לכת על מצבה הנפשי ועל איכות חייה של המותקפת לאורך זמן. אל תישארי עם זה לבד – פני בהקדם האפשרי לקבלת סיוע.