החדשות הטובות הן שפחד מכלבים אצל ילדים יחלוף מעצמו ברוב המקרים והוא מוצג בתקופת חיים מסוימת כחלק מתהליך ההתבגרות של הילד
מיקה היא ילדה עליזה וסקרנית בת 5, שמתנהלת בעולם ללא פחד וחוקרת בו כל אדם וכל פינה, עד שזה מגיע לכלבים. כשהיא שומעת נביחה של כלב, או רואה את אחד מכלבי השכנים, היא מזנקת לידיים של הוריה, טומנת את ראשה בחיקם ורועדת, עד שהכלב יוצא מטווח הראייה שלה, רק אז היא מסכימה לרדת מהידיים וחוזרת לעצמה.
אם התיאור הזה נשמע לכם מוכר – כנראה פגשתם אדם הסובל מפחד מכלבים.
מה זה פחד מכלבים
פחד מכלבים כולל מנעד רחב של תופעות – מחשש טבעי של אדם שנתקל בכלב אשר נחווה על ידו כמפחיד או מאיים ועד לפוביה שפוגעת בשגרת היומיום ודורשת התערבות טיפולית. פוביה כזו נקראת בשפה המקצועית סינופוביה.
פחד מכלבים אצל ילדים
החדשות הטובות הן שפחד מכלבים אצל ילדים יחלוף מעצמו ברוב המקרים והוא מוצג בתקופת חיים מסוימת כחלק מתהליך ההתבגרות של הילד, כתגובה למפגש שלילי נקודתי עם כלב מסוים או מתוך התניה חברתית-תרבותית (אצל ילדים שחיים בסביבה בה כלבים נתפסים כגורם שלילי או מאיים). במידה והפחד לא חולף מעצמו ולעיתים אף מתגבר עד כדי פגיעה בתפקוד ונמשך למעלה משישה חודשים, יש לפנות לטיפול ייעודי בנושא.
מה הגורמים לפחד מכלבים?
הגורמים לפחד מכלבים מגוונים ויכולים לנבוע מחוויה אישית של מפגש עם כלב מאיים, או כזה שנתפס כמאיים. לעיתים מספיק שנראה אדם אחר מגיב בבהלה למפגש עם כלב, על מנת שהפחד יושרש גם בנו. פחד מכלבים עלול לנבוע מתקיפה של כלב אשר התרחשה בעבר וגורמת לכל כלב להיתפס כגורם סיכון.
חוקרים מאמינים שלפחד מכלבים יש מקור אבולוציוני, שסייע בשמירה על בטחון האדם הקדמון מול חיות טרף. הכלבים אמנם מבויתים ומסוכנים פחות בימינו, אך מקורם בחיות טרף שהאדם "מתוכנת" אבולוציונית לחשוש ולהימנע מהם.
תסמינים לפחד מכלבים
במקרים הקלים של פחד מכלבים, אדם יציג תסמיני פחד בעת מפגש ממשי עם כלב – לדוגמה כאשר כלב קופץ ללקק אותו בביתם של חברים. התסמינים יהיו כשל מקרי חרדה אחרים ועלולים לכלול דפיקות לב, קוצר נשימה, הזעה, עלייה בלחץ הדם, רעד ותגובה של בריחה או קפאון.
לעיתים אדם יציג פחד מכלבים מסוימים המוכרים לו או מסוג מסוים של כלבים (בדרך כלל גדולים), אך לא יציג תסמיני פחד מכלבים אחרים.
כאשר מדובר בפוביה של ממש, האדם עלול להיתקף בתסמיני החרדה גם ללא מפגש ממשי עם כלב, אלא רק מעצם המחשבה על מפגש כזה. אדם הסובל מפוביה מכלבים יטה להימנע מהגעה למקומות בהם יש חשש שיפגוש בכלב, למשל בתי חברים, פארקים ציבוריים ועוד. במקרים החמורים ממש, הפוביה תוביל את האדם להימנעות טוטאלית מיציאה מהבית, מתוך החשש לפגוש במושא החרדה.
איך מטפלים בפחד מכלבים
הטיפול שנמצא אפקטיבי ביותר לטיפול בפוביות, וביניהן פחד מכלבים, הוא
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) אשר כולל רכיבים של חשיפה הדרגתית לגורם שמעורר את הפחד עד להקהיית התגובה הפובית לגירוי המאיים. טיפול כזה יכול להיתמך על ידי תרגילי דמיון מודרך, נשימה מודעת ותרגילי הרפיה. במקרים קיצוניים ניתן להיעזר גם בתרופות נגד חרדה במשך זמן הטיפול.
דרך נוספת להתמודד עם פחד מכלבים, בעיקר אצל ילדים, היא מפגש עם כלבים טיפוליים ואף טיפול בכלב בסביבה מבוקרת (כלבנות טיפולית).
איך מאבחנים סינופוביה?
בדומה למקרי פוביה אחרים, פוביה מכלבים תאובחן, כאשר האדם הסובל ממנה מציג תסמיני חרדה והימנעות למשך שישה חודשים ויותר.
מתי צריך טיפול?
בחלק מהמקרים, בעיקר בקרב ילדים, ניתן לטפל בפחד מכלבים באמצעות מפגשים מבוקרים עם כלבים מאולפים שיסייעו בהפגת החשש ויאפשרו לילד חוויה חיובית במפגש עם כלב. במקרים המורכבים יותר, ובעיקר כאשר הפחד מכלבים גורם להימנעות מפעילויות שבעבר יכול היה האדם לבצע, מומלץ מאוד
לפנות לטיפול פסיכולוגי מותאם.
טיפים להורים לילדים עם פחדים מכלבים
אם ילדכם סובל מפחד מכלבים, יש מה לעשות.
להלן מספר טיפים שיסייעו לכם בהתמודדות:
* קבלה – אל תכעסו על הילד אשר מציג פחד, גם אם בעיניכם הוא לא הגיוני, הכירו בפחד שלהם, הבינו וקבלו אותו.
* מידע – ספרו לילד עובדות חשובות על כלבים ועל ההיסטוריה שלהם ולמדו אותם איך אפשר לתקשר עם כלבים בצורה טובה ובטוחה וממה כדאי להימנע.
* בחינה עצמית – שימו לב לתגובות שלכם בעת מפגש עם כלב ובדקו מה המסר שאתם משדרים לילדים. אם אתם נוהגים לשאול כל בעל כלב האם כלבו נושך, יתכן שהדבר מסייע ליצור אצל הילדים את התחושה שכל כלב עלול להיות מסוכן, עדיף לשאול את בעל הכלב האם ניתן ללטף אותו.
* מפגש הדרגתי – אם ניתן להפגיש את הילד עם כלב בהסכמתו, נסו לעשות זאת. כדאי להתחיל במפגש עם כלב בוגר ומיושב ולא עם גור, לוודא שהכלב ידידותי לילדים ולהתחיל במגע וליטוף הפרווה בגוף ולא בראש. לפני המפגש הכינו את הילד לכך שהכלב ינסה ללקק אותו וכי זו דרכם של כלבים להכיר את העולם.