טיפול זוגי ומשפחתי - בחרו את הטיפול המתאים לכם
צוות על הספה
הטיפול הזוגי והמשפחתי יאפיין את הצרכים של כל אחד מבני המשפחה ויחזק את התקשורת ביניהם, כך שיהיה אפשר להתמודד עם המציאות המאתגרת ולעבור אותה בשלום.
המשפחה כמערכת
מערכת היחסים הזוגית והמשפחתית מאופיינת בקרבה אינטנסיבית, שבתוכה כל פרט מתפתח הן בפני עצמו והן כחלק מהמרקם המשפחתי כולו.
תפיסת הטיפול המשפחתית צמחה בשנות החמישים של המאה הקודמת, לאחר שהתגלה כי מערכות יחסים משפחתיות לקויות גורמות לתחלואה נפשית ולקשיים משמעותיים.
הטיפול הזוגי והמשפחתי מזהה הן את הבעיות שקיימות בתוך התא המשפחתי והן את הבעיות הפרטניות ומטפל בהן, לעתים באופן נפרד ולעתים יחד.
הגמישות כאן גבוהה, משום שלטיפול יכול להגיע יהיה אדם בודד שבעייתו נוגעת לחיי המשפחה ולעתים אלו יהיו זוגות או מספר בני משפחה שמעוניינים בפתרונות או דיאלוגים לרבות קשר למערכות החוק כמו מערכות חינוך, עבודה סוציאליות וכיוצ"ב.
המטפלים המתאימים למלאכה
כדי לטפל בזוגות ומשפחות, נדרש מהמטפל/ת תואר שני במקצוע טיפולי או מתחומי הייעוץ (קרימינולוגיה, עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה וכ'ו) וכן הכשרה ייחודית למטפלים זוגיים ומשפחתיים שאורכת כמה שנים נוסף על התואר.
הכשרה זו מלמדת מודלים בתחום המשפחה ומאפשרת למטפלים להכיר את הדפוסים הבריאים והדפוסים המזיקים, את שלבי ההתפתחות האישיים של הפרט בתוך משפחתו, לזהות סוגים של אנשים, מצבים פתולוגיים, קשיים אישיים שהמשפחה מתמודדת איתן (למשל שימוש בסמים) וכמובן את דרכי הטיפול והטכניקות שיסייעו לבני הזוג ולמשפחה כולה.
בנוסף לכל אלו המטפלים נדרשים להתמחות מעשית מקיפה מאוד, במסגרתה הם מתלמדים אצל מטפל זוגי ומשפחתי מנוסה.
הטיפול האידיאלי הוא זה שכל המשפחה תשתתף בתוכו, או במידת האפשר שני בני הזוג. במקרים אחרים כפי שציינו, יהיה זה בן משפחה אחד ויחיד.
הטיפול עצמו מתייחס לקשרים שבתוך המשפחה כולה: הקשר הזוגי, ההורי, בין אחים, בין הורה לכל אחד מילדיו, בין כל אחד מהילדים למסגרת חברתית או למערכות נוספות, מעמדות ומבנים משפחתיים ועוד.
המטפל לומד על המבנה המשפחתי הייחודי ומעריך אילו שינויים צריך לבצע בדפוס הבינאישי כדי לפתור קשיים קיימים.
לאחר מכן המטפל ממשיך ללוות את המשפחה ומסייע לה לפתח מערכת תמיכה הדדית, קשובה ועמוקה יותר בין כל חבריה.
טיפול זוגי ומשפחתי – למי הוא מתאים?
הטיפול מתאים למצבים שבהם קיים קושי בין-אישי בתחום כלשהו, שמשפיע על המשפחה כולה.
גם במקרים שבהם הבעיה פרטנית אבל קיים חשש שהיא נובעת מדפוס משפחתי מסוים, יהיה אפשר לגשת לטיפול זוגי ומשפחתי.
אם מדובר בקושי שמשפיע הן על הבריאות הנפשית והן על היחסים בין כל בני המשפחה, דעו שטיפול זה מסוגל להועיל באופן משמעותי.
ומתי עוד ניגשים לטיפול מהסוג הזה? ובכן, כאשר דברים מתחילים לצאת משליטה גם בתחום הזוגי: חוסר סיפוק מבני הזוג שמשליך לעתים גם על חוסר סיפוק מכל הקשרים המשפחתיים, תחושה שיש דברים שאינם בסדר מתחת לפני השטח, קושי בדינמיקה של בני הזוג או כאשר הם יוצרים מתחים מיותרים או גורמים סבל.
הטיפול אפקטיבי גם לדפוסים משפחתיים של יריבות מרה, כעסים, תחרותיות, ניכור, קנאה, תקשורת מרוחקת ומנותקת, ריבים תכופים וכאמור מקרים של הפרעות כמו התמכרויות, בעיות התנהגות, אלימות, עבריינות נוער ומחלות פסיכוסומטיות.
טיפול משפחתי וזוגי יכול ללמד את זוג ההורים כיצד להציב גבולות ברורים ובלתי מתפשרים לילדיהם, להתמודד עם מציאות שאחרי אסון או משבר משפחתי, תהליכי פרידה וגירושין ומשברים זוגיים ומיניים.
הטיפולים המשפחתיים ככלל מבוססים על גישה מערכתית, שבה כל קושי אישי של אחד מבני המשפחה משליך גם על היתר.
למשל, מצב שבו אחד מילדנו מגלה בעיות התנהגות קשות בבית הספר עשוי להביא לכדי טיפול ברמה משפחתית או זוגית ולא בהכרח לטיפול פרטני בילד ובקשייו.
כאן יהיה אפשר להבין טוב יותר את המסגרת והרקע לאותם הקשיים ולספק להורים הדרכה וכלים נכונים כך שיוכלו לפעול כיחידה שלמה תוך כדי קבלת תמיכה מתאימה.
פנייה לטיפול משפחתי בנפרד
התא המשפחתי מהווה את הקבוצה החברתית המשמעותית ביותר בחיינו ובה אנו מתפתחים ומתבגרים בהתאם.
הטיפול המשפחתי גורס כי כל שיפור של דפוסי הקשר בקרב בני המשפחה יתרום לרווחה נפשית גבוהה יותר של כל אחד מחבריה וכך גם יטיב עמה כתא משפחתי אחד.
בטיפול זה יהיה אפשר לעמוד על אינטראקציות, מערכות יחסים, דפוסים וקשיים שפוגעים ביכולת המשפחתית ובתפקוד שלה ולמצוא דרכים לפתרון כך שהתקשורת והיחסים יקבלו תפנית חיובית, תומכת וקשובה יותר.
אם אתם מרגישים שבמשפחתכם יש תקיעות מסוימת, קשר בלתי מספק, תחושה של חוסר נינוחות או אפילו משבר וטלטלה שהמשפחה עצמה עברה (משבר כלכלי, אובדן, הגירה ועוד) חשוב לפנות לטיפול מתאים.
מכיוון שהמשפחה המודרנית חווה שינויים שמחייבים הסתגלות והתארגנות מחדש, הטיפול יוכל לסייע לה גם בנושאים כמו פטירה, נישואין בפרק ב', שינויים תפיסתיים ועוד.
פנייה לטיפול זוגי בנפרד
הטיפול הקלאסי מתעסק בקונפליקטים הנפשיים והרגשיים של המטופל כך שהוא יוכל להסיק מהם על קשיים שונים בחייו.
מסיבה זו רבים פונים לטיפול כשהם נתקלים בקשיים בזוגיות, אך למעשה במקרים רבים יתגלה כי הקושי לא מבוסס על קשיי חיים אישיים, אלא על דינמיקה בין בני הזוג שאליה כל אחד מהם מכניס את הגורמים הייחודיים שמשפיעים על תפיסותיו וחוויותיו הרגשיות.
בני הזוג יוכלו ללמוד טוב יותר על מערכות יחסיהם הקודמות שעיצבו במידה מסוימת את ההתנהלות הזוגית שלהם, ללמוד כיצד להקשיב ולנהל תקשורת מוצלחת, לצלוח משברים או מחלוקות מבלי לפגוע בקשר הזוגי וליצור מסע זוגי מספק ומשביע רצון שלא מונע ממריבות תכופות ומתחים שמעיבים על הקשר שלהם ובאופן טבעי משפיעים גם על המשפחה עצמה.
הטיפול הזוגי והמשפחתי שבו בני זוג בוחרים להגיע לטיפול נוצר לא פעם בעקבות תחושה של שחיקה בקשר: הם מרגישים ניכור, שיעמם וריחוק ותוהים האם הישארותם יחד פוגעת ומזיקה יותר מאשר מועילה.
זוגות שיעברו תהליך טיפולי מקצועי יבינו בשלב מהיר למדי האם הם נכונים להשקיע בבניית הקשר מחדש ולהתקרב ולהבין ממה נגרמת תחושת השחיקה שלהם.
כמובן שלנושאים כמו יחסי מין, בגידה ואפילו אלימות יש השפעה ניצחת על התא המשפחתי.
פערים בתחום המיני או קושי בתפקוד המיני עשויים ליצור שרשרת של סיטואציות מביכות, מכעיסות, מלאות מתחים ואי הבנות שדורשים טיפול נקודתי, לרבות משבר בעקבות בגידה שדורש שיקום מלא של הדינמיקה הזוגית.
במקרים של אלימות מכל סוג (כלכלית, רגשית, פסיכולוגית, מינית ועוד) הבעיה צפויה להחמיר ולחשוף עם הזמן היבטים נוספים שישפיעו על הזוגיות ועל המשפחה.
השגת שינוי במצב כזה מחייבת פניה למטפל מקצועי, אך חשוב לומר שכאשר בן או בת זוג אלימים מסרבים לטיפול, יש לפנות לטיפול פרטני ולקבל כלים להתמודדות תקינה ובטוחה עם המצב.
לסיכום
טיפול זוגי ומשפחתי נובע גם ממצבי חיים ש"כולם עוברים", אך הם בכל זאת מצבים שעשויים להשפיע על משפחה אחת יותר מאחרות: אבטלה, ילד ראשון, מחלה כלשהי ועוד דוגמאות רבות.
הטיפול הזוגי והמשפחתי יאפיין את הצרכים של כל אחד מבני המשפחה ויחזק את התקשורת ביניהם, כך שיהיה אפשר להתמודד עם המציאות המאתגרת ולעבור אותה בשלום.
לקבלת ייעוץ או קביעת טיפול זוגי, צרו קשר עם אחד או אחת מהמטפלים הזוגיים באתר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה, דיכאון, בעיות בבטחון ובדימוי העצמי, זוגיות (קושי במציאות זוגיות; טיפול אישי בקשיים בזוגיות קיי
אזור בארץ: פרדס חנה, חדרה, זכרון יעקב / בנימינה, מטפלת אונליין
שפה: עברית
טיפול במצבי חרדה, דיכאון, בעיות בדימוי ובביטחון העצמי, בעיות בזוגיות וקשיים רגשיים, אישיים ובינאישיים, שונים. מטפלת במבוגרים, בצע
פסיכולוג בהתמחות קלינית
התמחות: בריאות הנפש,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול בילדים ומתבגרים,חרדות ופוביות ספציפיות,בעיות הת
אזור בארץ: הרצליה,רעננה,רמת השרון,אונליין
שפה: עברית
מטפל בילדים, נוער, ומבוגרים. מאמין בכל ליבי ביכולתו של מרחב בטוח, מגדל ולפרקים מאתגר - בקידום שינויים משמעותיים בחייו של אדם.
מטפלת זוגית, פרטנית ומשפחתית
התמחות: משברים אישיים, זוגיים ומשפחתיים, גירושין, קושי ביצרת קשר זוגי, עליה, בעיות במיניות, חרדה ודכאון, הדר
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,אונליין
שפה: עברית,רוסית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת במוזיקה, מתמחה בטיפול מיני. עובדת עם זוגית, משפחות, פרטניים, מבוגרים ומתבגרים. משלבת גי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
גלישה בטוחה לילדים באינטרנט אתר זולי הקיפוד
המון דברים כבר נכתבו ונאמרו על גלישה בטוחה עבור הילדים שלנו באינטרנט. אך האם הדברים ניתנים ליישום? האם יש מענה ברשת עבור ילדים קטנים? האם יש תכנים המתאימים לגילאים הצעירים? האם יש אפשרות לא לחשוף אותם לתכנים פוגעים?
לא טוב היות האדם לבדו, אבל הוא לבדו בין כה וכה? עמותת רקפת
כשאנחנו בני זוג לאדם המתמודד עם חרדה חברתית, סביר להניח שיש לכך השפעה דרמטית על הדרך שגם אנחנו חיים את חיינו. ביישנות ומופנמות קיצוניים או חרדה חברתית של ממש משפיעים על הסובבים אותנו, היקרים לנו מכל.
כל מה שצריך לדעת על הדרכת הורים צוות על הספה
הורים רבים חוזרים על משאלה הורית מוכרת – הלוואי שכל ילד וילדה היו נולדים עם חוברת "הוראות הפעלה" מפורטות, שמתאימות לצרכים והאתגרים שלהם. לו היתה לנו חוברת כזו, היינו פועלים באדיקות על פיה ונותנים לילדים שלנו את מה שהם צריכים .
לא נרדמים? איך מטפלים בבעיות שינה? צוות על הספה
כולנו מבינים את הקשר בין שינה סדירה לבריאות נפשית וגופנית, אבל רק כאשר מתמודדים עם בעיות שינה מבינים לעומק את פוטנציאל הפגיעה באיכות החיים שנגרמת בגללן. הפרעות שינה לאורך זמן מובילות לפגיעה ממשית באיכות החיים של האדם.