
ייעוץ זוגי רגשי או פרטני ואישי? מה עדיף ומה זה EFT?
צוות על הספה
זוג שכבר החליט להיפרד יוכל להשתמש בייעוץ כשלב הכנה לגירושין ולהבין כיצד לפעול נכון בתהליך הגירושין, בייחוד מול המשפחה והילדים.
ייעוץ זוגי רגשי כאמצעי טיפולי
מהו רגש אם לא הדרך שלנו לתקשר ולהביע את עצמנו לסביבה? מחקרים מצאו שהתבוננות על אחרים מאפשרת לזהות טוב יותר את הרגש המדויק שהם מבטאים, אך גם המוחצנים ביותר שנזהה אצלם רגשות מובהקים לא בהכרח מתווכים החוצה את כל המנעד הרגשי שלהם.
הרגש לא תמיד קל ופשוט לפענוח וכאשר קיים קושי נפשי כלשהו, עולה הסיכוי שנתקשה לחלץ ממנו את החוויה הרגשית.
במצב שבו מתעוררים קשיים בזוגיות, התבוננות על בני זוגנו הופכת כמובן לאלמנט לא יעיל במיוחד.
כעסים סמויים, נטירת טינה, תסכול, מתחים, קונפליקטים ועוד המון אלמנטים עשויים להפוך למפקדים על החלל הרגשי, להכביד עליו וליצור חסימה של פורקן רגשות החוצה, מה שמקשה גם על התקשורת הזוגית וההתנהלות בזוגיות ובתא המשפחתי כולו בסופו של דבר.
ייעוץ זוגי רגשי מסייע לבני הזוג במגוון רחב של נושאים רגשיים, חברתיים, כלכליים, מיניים ועוד.
הוא לא חייב להיות שלב טרום-פרידה שאחריו נחליט לארוז את החפצים ולעבור דירה והוא מסוגל לאבחן את הזוגיות ולהבין האם היא תצליח לשרוד ולהשתקם וכיצד.
לראות גם את הצד השני
גם הייעוץ כמו הטיפול הזוגי, מבין שמערכת יחסים רומנטית ארוכת טווח היא עניין דינמי – יש בה קשיים, משברים ושינויים ולכן הרי זה טבעי שבנקודות זמן מסוימות בני הזוג יזדקקו לגורם מקצועי שיכוון וימליץ להם כיצד לפעול.
כאן יהיה אפשר לטפל בדפוסי התנהגות מגבילים ולאפשר בסיס טוב לשינוי ולצמיחה. הייעוץ הזוגי בהגדרתו לא בהכרח מתאים לזוגות במשבר, אלא לכל זוג שחווה קושי או מכשול שיש בו אלמנטים רגשיים מסוימים.
השמירה על מערכת היחסים לאורך שנים היא משימה מורכבת, הרי מצד אחד כולנו עוברים שינויים לאורך השנים ומצד שני לא כל התפיסות או המאפיינים בנו משתנים בעצמם.
ההיבטים הללו של שינויים וקביעות משפיעים על בני הזוג ויוצרים ביניהם פערים אפשריים.
כאן אפשר ללמוד כיצד מגשרים על הפערים הללו או היכן מתחילים לראות את נקודות המבט של בני הזוג וללמוד אותם מחדש.
אם הייעוץ מתמקד בקשיים רגשיים של אחד מבני הזוג או שניהם יחד, הוא יספק כלים פרקטיים לתקשורת והתמודדות עם קונפליקטים שיסייעו לתקופה הקשה לחלוף תוך כדי יציבות הקשר.
הייעוץ הזוגי עשוי להתאים למקרים הבאים
משבר
בני הזוג חווים מצב שמאיים על המשכיות הקשר שלהם: סוד משפחתי שמעיב על הזוגיות, בגידה, פיטורין ואבטלה, בעיה בתחום המיני ועוד.
קשיים בתקשורת
דפוסי תקשורת רעילים, בוטים, בתדירות נמוכה מידי, במתכונת של ויכוחים, קושי לשתף, להעמיד ציפיות, לשמור על חזית אחידה מול הילדים וכל סיטואציה שבה צריך להפוך את דפוסי התקשורת ליעילים לאורך זמן.
ליווי תהליך פרידה
זוג שכבר החליט להיפרד יוכל להשתמש בייעוץ כשלב הכנה לגירושין ולהבין כיצד לפעול נכון בתהליך הגירושין, בייחוד מול המשפחה והילדים.
שינוי חיים משמעותי
הייעוץ עשוי לתרום מאוד ליציבות הזוגיות וחיזוק הקשר לפני שינוי משמעותי כמו מעבר לחו"ל, לידה ראשונה, שינוי דרסטי בקריירה, מעבר לעיר אחרת ועוד.
זוגי רגשי או פרטני ואישי?
הרבה מהזוגות שניגשים לייעוץ זוגי עושים זאת בעקבות אחד מבני הזוג שחווה משבר שמשפיע כרגע על כל מערכת היחסים והתא המשפחתי.
מצד אחד הטיפול הזוגי חשוב שכן הוא יאפשר לבן הזוג השני לקבל כלים שיאפשרו לו להתמודד עם המצב.
מצד שני, טיפול רגשי שמבוצע בפרטיות צפוי לסייע לבן הזוג שנקלע למשבר להתמודד בעצמו עם הרגשות והתחושות שמציפים אותו.
אז מה מבין השניים כדאי לבחור? ובכן, חשוב להבין שאין כאן נכון ולא נכון.
היועץ או היועצת יוכלו לנתב את דרכי הטיפול המקצועיות המומלצות להתמודדות עם המשבר ולהבין האם כדאי לגשת לתהליך כזוג או באופן אישי.
לפעמים הטיפול הזוגי משלב גם בין טיפול כצמד לבין מפגשים אישיים.
סוגים של יעוץ זוגי רגשי
פסיכותרפיה או פסיכולוגיה זוגית נערכים על ידי בעלי מקצוע מתחומי הטיפול הללו, שהוכשרו לכך לאורך שנים ובמסגרות ייעודיות.
לפיכך הפסיכולוגיה הזוגית היא תחום שמבוסס עם מגוון עצום של תיאוריות וגישות בהן ניתן לטפל וכל מטפל/ת ישתמשו בהם על סמך הכשרתם, ניסיונם ובהתאם לבני הזוג עצמם.
צורת הטיפול הנפוצה היא פסיכותרפיה זוגית משותפת – בני הזוג מגיעים לייעוץ יחד, מביעים את הקושי ומקבלים ייעוץ בזמן אמת לגבי מצבם ודרכי הפעולה המומלצות עבורם.
צורת טיפול משוכללת יותר היא זו שנערכת על ידי שני מטפלים יחד (Co-Therapy) ובמסגרתה הדינמיקה בתוך החדר תקבל בסיס תמיכה גדול ומשמעותי יותר, מבלי ליצור מצב של חוסר איזון שבו אחד מבני הזוג יתחבר יותר למטופל מהאחר וחוסר החיבור הזה עלול לגרום לו לחסימה רגשית או לחשדנות כלפי טיב הטיפול.
טיפול משותף יכול לייצר מודלינג טוב יותר לבני הזוג במקרים מסוימים, כך שיהיה אפשר להדגים או להמחיש סיטואציות מסוימות, לספק המחשה לתקשורת הזוגית ולאפשר לבני הזוג להפנים אותה.
פסיכולוגיה אינדיבידואלית היא הפורמט שבמסגרתו בן הזוג המתקשה מגיע לייעוץ באופן אישי ורק מידי פעם בן הזוג השני יגיע גם הוא.
קיימת אפשרות נוספת, שבה כל אחד מבני הזוג עובר ייעוץ רגשי פרטני (פסיכולוגיה אינדיבידואלית-זוגית) מול אותו המטפל או מטפלים שונים.
במידת הצורך, יהיה אפשר לקיים מפגש מרובע שבו שני המטפלים ובני הזוג נפגשים יחד.
צורה נוספת של ייעוץ זוגי רגשי היא במתכונת קבוצתית: קיים יועץ אחד (לפעמים שניים) לסשן שבו משתתפים מספר זוגות.
בהנחייתו, בני הזוג יכולים לשמוע אחרים, לגלות תמיכה והכלה, ללמוד על עצמם, לקבל פידבק ולנוע קדימה.
סוג אחר של ייעוץ הוא בתחום המיני, שאפשר להחשיב כתת-תחום בעולם הטיפול הזוגי ובו דרוש שהגורם המטפל יהיה יועץ שהוכשר בתחום המיניות ויכול לסייע לקשיים הללו בקרב בני הזוג.
גם כאן יתכן שהקושי הוא הדדי ויתכן שהוא פרטני, למשל כאשר אחד מבני הזוג מתקשה פיזית או רגשית בתפקוד המיני שלו.
דרך הטיפול המיני אפשר כמובן להתקרב יותר בגוף ובנפש, להתגבר על חסמים ופחדים ולמצוא שוב נקודות חיבור מוצלחות לקשר.
ייעוץ זוגי ממוקד רגשית – EFT
גישת EFT (Emotionally Focused Therapy) פותחה במטרה לטפל בבעיות רגשיות שמקורן בדיכאון, חרדה, מחלות כרוניות ועוד.
כאן המטפל הוא יועץ למערכות יחסים המוצא דרכי תקשורת תקינות ויעילות בין בני הזוג בשלושה מישורים מרכזיים: מזעור ההסלמה, ארגון העמדות הזוגיות וגיבוש בין בני הזוג.
הטיפול מתמקד בתבניות רגשיות שאת הסיבה אליהן צריך לגלות. למשל בפגישה הראשונה בעל יתלונן שאשתו "מתרחקת" ממנו ולכן יהיה צורך לאמוד את אופן הריחוק שהבעל התייחס אליו, להבין במה הוא מתבטא (הרחבת התגובה הרגשית) וכיצד הוא פועל כאשר הוא מזהה מצבי ריחוק.
יכול להיות שהיועץ יקשר את התגובות הרגשיות הללו לרגש בסיסי ועמוק יותר שטמון בבעל ויגרום לו להפסיק להאשים את אשתו בריחוק ולפעול ממקום מודע יותר.
הגישה מבוססת על שינוי של תבניות אינטראקטיביות מהסוג הזה, כך שיהיה צורך להבין תחילה את החוויה הרגשית היסודית, לזהות את האינטראקציה לטוב ולרע בין בני הזוג ולשקף תגובות רגשיות על ידי זיהוי "רגעי מפתח" וחזרה עליהם, שאילת שאלות ונרמול התנהגות מסוימת.
התהליך עשוי להיות גדוש בפירושים ודימויים ולשקף תבניות במונחים חדשים, ברורים ומקרבים יותר.
לקביעת ייעוץ וטיפול זוגי ראשוני או סדרת טיפולים, צרו קשר עם אחד או אחת המטפלים אצלנו באתר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עו''ס, פסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה, רגישות גבוהה, דיכאון, משברי חיים, בעיות משפחתיות, אבל, פוסט טראומה, בעיות שינה, ויסות רגשי, הת
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, רעננה, הרצליה, אזור השרון
שפה: עברית,אנגלית
עו"ס קלינית מטפלת בטיפול ממוקד מטרה בנוער ומבוגרים. מומחיות בויסות רגשי ורגישות גבוהה, בעלת ניסיון של 15 שנה בטיפול בחרדות, טראומו

פסיכותרפיסט CBT ממוקד, מדריך הורים ומטפלים
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, טראומה אבל ואובדן, לקויות למידה, כאב כרוני, משבר תעסוקתי, בריאות הנפש
אזור בארץ: קרית טבעון,צפון,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט (CBT), מומחה בטיפול ממוקד ומכוון תוצאות לגברים ובני נוער, מנוסה בטיפול בטראומה, חרדה ודיכאון (EMDR). מלווה צמיחה וריפו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
תרגול באהבת היחד ד"ר רוי ספונג'ין
מטרת מאמר זה היא לפרוס בפניכם דרך של תרגול עבור זוגות ועבור היחיד, דרך שתעזור לכם לממש זאת בחייכם.
בין חגים לשגרה צוות על הספה
המעברים הדחופים בין חופשה לחג, בין עבודה למשפחתיות, בין שגרה וסדר יום מובנה לבין ימים ארוכים של מנוחה יכולים להחוות אצל חלקנו כשבירת שגרה מבורכת אך בה בעת להיות גם אתגר רגשי לא פשוט.
הורות אחרת צוות אתר על הספה
גיל הנישואים בחברה המודרנית נדחה יותר ויותר. אנשים מטפחים קריירה, מטיילים בעולם ומנסים לחוות הכל לפני הרגע בו יתמסדו. אבל פעמים רבות כאשר מגיע הרגע הזה בו רוצים להתמסד, רוצים להתחייב לגידולו של ילד, לא בהכרח נמצאת גם הזוגיות המתאימה אליה רוצים לכך.
חשיפה עצמית- רווחים וסיכונים ענבר לבקוביץ, טנטולוגית-מומחית בתחומי מוות
להיחשף פירושו להיראות, לאפשר להכיר ולגלות. חשיפה עצמית מוגדרת כהתנהגות מילולית שבה אדם אחד מספר לשני על עצמו. האינפורמציה הנחשפת יכולה להיות אינטימית מאד, אך לא בהכרח.