טיפול באמצעות תנועה או ריקוד עשוי להתאים לאנשים רבים ובמיוחד למי שמעדיפים תקשורת שאינה מילולית ומביעים את עצמם בצורה טובה יותר באמצעות הגוף.
לעיתים קרובות אנחנו מדברים על הקשר בין גוף לנפש ואין אדם שלא שמע במהלך חייו את הביטוי "נפש בריאה בגוף בריא", אך האם ידעתם שחלקים מסוימים בגופנו מעידים על מצבנו הנפשי ועושים זאת ללא שימוש במילים? יתרה מכך, האם ידעתם שניתן
לטפל בנפש ומצוקותיה באמצעות תנועת הגוף?
טיפול בתנועה יוצא מתוך תפיסה זו ומציע דרך בלתי מילולית לעיסוק ברגשות ובתחושות, שפעמים רבות קשה מאוד למטופלים להביע באמצעות שיח, וזאת מבלי שיהיה צורך לעקוף או לנפץ את מנגנוני ההגנה שלהם.
מה זה טיפול בתנועה
תרפיה בתנועה או במחול מבקשת לסייע לאדם ליישב ולשלב רכיבים גופניים, רגשיים וקוגניטיביים בחייו, להביע רגשות מורכבים ולעיתים אף בלתי מודעים באמצעות תנועת הגוף והיציבה, לקדם תפקוד ורווחה נפשית ולשפר את חיי המטופל.
תרפיה בתנועה מתבססת על מספר הנחות מוצא:
1. גוף האדם והאופן בו הוא נע משקף את מצבו הנפשי
2. הגוף והנפש משפיעים זה על זו באופן הדדי
3. להתנסות והבעה בתנועה יש ערך טיפולי משמעותי
4. הקשר הטיפולי אינו זקוק למילים כדי להתקיים
מטרות של טיפול בתנועה
המטרות של טכניקה טיפולית זו רבות ומגוונות והיא נמצאה יעילה במיוחד לצרכים הבאים:
* חיזוק תחושת הביטחון והיכולת
* חיזוק תחושת החיוניות
* העלאת זיכרונות קשים שהודחקו
* חיזוק תחושת השייכות
* חיזוק מיומנויות חברתיות כמו דיבור מול קהל, ביטחון עצמי, יכולות תקשורת
* איתור ושינוי הרגלים, קיבעונות וקונפליקטים
* שיפור יכולות ויסות והתמודדות
מהם הכלים המרכזיים של טיפול בתנועה
כמו בשיטות טיפול אחרות, איכות הטיפול מושפעת ממגוון הכלים המצויים בידי המטפל והתאמתם לצרכי המטופל.

אלו הכלים המרכזיים בהם משתמשים מטפלים בתנועה:
1. שיקוף (MIRRORING) – מאפשר יצירת דיאלוג תנועתי ללא מילים. המטפל משקף את תנועות המטופל ומאפשר לו לחוות את הדברים מנקודת מבט חדשה, תוך חיזוק הקשר הרגשי ביניהם.
2. אימפרוביזציה/אלתור – מעין משחק הדדי של תנועה המאפשר העלאת תכנים מחיי היומיום והדמיה של אינטראקציות חברתיות, המאפשרות חקר עצמי של המטופל והגעה לתובנות חדשות.
3. הנגדה או הגזמה - המטפל מגיב לתנועות המטופל באמצעות תנועות מוגזמות או מנוגדות, בכדי לאפשר למטופל נקודת מבט שונה וחדשה על דפוסים מוכרים של חשיבה והתנהגות.
למי מתאים טיפול בתנועה
טיפול באמצעות תנועה או ריקוד עשוי להתאים לאנשים רבים ובמיוחד למי שמעדיפים תקשורת שאינה מילולית ומביעים את עצמם בצורה טובה יותר באמצעות הגוף.
* ילדים צעירים המוגבלים ביכולת ההבעה המילולית שלהם ובעיקר ילדים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז או בעיות התנהגות.
* מתבגרים ובני נוער הנוטים להסתגרות וממעטים בשיח. טיפול בתנועה יתאים במיוחד לבני נוער המתמודדים עם דימוי גוף ירוד, חרדה,
הפרעות אכילה או תקיפה מינית.
* קשישים ובעיקר אנשים עם דמנציה או אלצהיימר. התנועה מאפשרת העלאת זיכרונות באופן לא מילולי, מפתחת את הקורדינציה ומסייעת בהפגת בדידות ושעמום.
* מתמודדי נפש, עבורם התנועה מהווה גשר אל הלא מודע ומסייעת ביצירת קשר טיפולי שאינו תלוי במילים או ביכולת ההבעה.
* אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה, שלא תמיד ניתן לעבד באופן מילולי.
מקורות השיטה
כל יצור חי מתקשר באמצעות תנועות, גם כאשר יש בידו האפשרות לתקשורת מילולית. גם בני האדם, לפני שלומדים שפה מדוברת, מביעים עצמם אך ורק באמצעות הגוף וגם לאחר שנרכשת שליטה בשפה המדוברת, נותרים אלמנטים רבים המובעים בצורה גופנית בלבד.
בכל התרבויות לאורך ההיסטוריה, אנו רואים התנהגויות וטקסים אנושיים שעשו שימוש בריקוד ובתנועה כדי להביע את עצמם, לתקשר עם סביבתם ואפילו להתפלל לאליליהם.
לאורך חיי האדם נחרטים בגופו זיכרונות, טראומות ומשברים שעבר – טיפול בתנועה מבקש לעשות שימוש במרכיבים האישיים והתרבותיים הללו כדי לקדם את בריאות הנפש של האדם.