טיפול פסיכולוגי לסטודנטים - מהן סוגי הטיפולים האפשריים?
צוות על הספה
באמצעות טיפול פסיכולוגי לסטודנטים ניתן יהיה להשיג כלים, מיומנויות ונקודות מבט שיסייעו להתמודדות במהלך התקופה ויעניקו רוח גבית טובה יותר לכל תרחיש וסיטואציה.
טיפול פסיכולוגי לסטודנטים
סטודנטים נמצאים במסגרת לימודית ממושכת, מאתגרת ואינטנסיבית שבה הם נדרשים למספר רב של פעולות מקבילות. לעתים במסגרת התקופה מתגלה התמודדות רגשית ונפשית מורכבת ולכן טיפול פסיכולוגי לסטודנטים מציע כלים ותובנות שיוכלו לסייע גם במהלך התקופה וכמובן אחריה.
מיהו סטודנט? אדם שלומד במכללה או באוניברסיטה, שבוחר מסלול מקצועי ראשי לצד קורסי בחירה, שמתאהב ומקיים יחסי זוגיות בוגרים ואולי גם מגורים יחד לראשונה, שמתמודד עם עשרות מטלות חדשות ושונות מידי חודש, שעובד כדי להתקיים ככל האפשר לאורך התקופה, שנדרש לריכוז, משמעת, נכונות לפתח קריירה, להצטיין, ועוד.
מסיבות טבעיות לגמרי, אפשר להבין מדוע כל אלו עשויים להציף קשיים רגשיים שהסטודנטים מתמודדים עמם. כיום ישנן מכללות ואוניברסיטאות שמציעות לתלמידיהן טיפול רגשי ומענה מיידי, אך חשוב להמשיך אותו גם במסגרת טיפול פסיכולוגי פרטי שבו התאמת הטיפול תהיה טובה יותר לצרכים ולמטרותיו של הסטודנט.
איבדתי את הכיוון. מה עושים עכשיו?
רבים הם הסטודנטים שהתחילו לצעוד בשבילי ההשכלה הגבוהה, מתוך מטרה לסיים את לימודיהם ולהפוך לעובדים בתחום אותו למדו.
יחד עם זאת, הציפייה החברתית ללמוד באקדמיה, להביא הישגים ולתרגם אותם לסביבת התעסוקה אינם בהכרח תואמים בשלב מסוים את הציפיות האישיות של הסטודנט. למעשה, חלקם יגלו שזו אינה הדרך וזה איננו השביל שבו הם מעוניינים להמשיך.
במצב כזה, הסטודנט או הסטודנטית נמצאים במלכוד ברור: הם מעוניינים להישמע לקולות ההיגיון שמבטיח להם תעודה המעגנת פרנסה עתידית, אבל לא מוצאים משיכה לתחום ומעדיפים תחום אחר, דבר שבשלב זה איננו וודאי ודורש להתחיל מחדש.
ישנם גם מצבים שבהם הסטודנטים מבינים שניהלו דרך של פשרה וכעת מתקשים מאוד להשלים איתה: "יכולתי ללמוד בחו"ל". "יכולתי לשפר את תנאי הקבלה ולגשת לתחום אחר". "אם לא הייתי כה פזיז וממתין שנה כדי לעבוד ולחסוך, לא הייתי היום סטודנט שלא גומר את החודש..."
כל אחת מהסיטואציות האלו יוצרת קונפליקט שעשוי להעסיק ולהטריד את מנוחתו ונפשו של הסטודנט ולהשפיע מאוד על התפקוד שלו. טיפול פסיכולוגי לסטודנטים הוא אמצעי מוכוון מטרה, שנועד לסייע להפגת מתחים, לענות גם על השאלות הקשות ולאזן בין ציפיות ודרישות החיים לבין הרצון והתשוקה האישיים לעתידם.
טיפול פסיכולוגי לסטודנטים בזוגיות
קשרים רומנטיים בשנות העשרים (טווח הגילאים המרכזי של הסטודנטים) עשויים להיות שונים מאוד מאלו שנוהלו קודם לכן.
כאן כבר מתבסס המבט לעתיד ומכאן צומחת האופציה למסד את היחסים, לעבור לגור יחד, ליצור מחויבות עמוקה ולדון על הרצונות העתידיים בהקמת משפחה, קריירה, מקום מגורים ועוד.
באופן בלתי נמנע, כל אלו עשויים להביא למצב של ציפיות שווא בקרב אחד מהצדדים או לפתח ביניהם חילוקי דעות ומשברים שיובילו לפרידה ולחוויה של אהבה נכזבת.
הטיפול הפסיכולוגי לסטודנטים שמנהלים מערכות יחסים, מאפשר לשני בני הזוג לבנות בסיס איתן ותומך לקשר שלהם, לבטא ולהציף בעיות ותחומי התמודדות שונים ולקבל כלים שיסייעו להבין את תמונת המצב טוב יותר ולצלוח סיטואציות שונות.
הטיפול יכול לכוון גם להיבטים מעולמות התרפיה המקצועית, על מנת לטפל בבעיות כמו קנאה, אובססיה, מיניות, חרדה, טראומות ונושאים שונים שעולים מן העבר ובאופן בלתי צפוי.
טיפול פסיכולוגי למכורים
הקשר בין החיים הסטודנטיאליים וחומרים כמו אלכוהול וסמים הדוק, אך הוא לא נחלתם הבלעדית של סטודנטים. למרות זאת, מדובר בתקופת חיים יחסית ראשונית שבה צעירים הופכים לבוגרים שמנהלים ואחראים על עצמם אך מבלי שתהיה להם מחויבות כלשהי לאנשים אחרים.
הלימודים עצמם הם חווייתיים, מזמנים שפע חיי חברה, בילויים משותפים, טיולים וגם התנסויות קיצוניות שעשויות להפוך לקבועות. יש כאלו שהתנסויות שונות מערערות אותם מבחינה נפשית והדבר דורש התערבות רפואית ברורה, אך יש גם כאלו שמוצאים באמצעים ממכרים את נקודת המפלט מהלחץ, הקשיים, השחיקה בלימודים ובעבודה.
לאחר תקופה הם עשויים לגלות שהם נתונים בקשיים ובסבל רב, חווים התקפי חרדה או שלא מצליחים להעביר יום ללא צריכה של האמצעי הממכר.
טיפול פסיכולוגי לסטודנטים שמכורים לאלכוהול, סמים או כל דבר אחר עשוי להיות משמעותי ביותר לתקופת החיים הנוכחית ולאזן בין כל אתגרי התקופה לבין בנייה נכונה של אורח החיים הבוגר.
טיפול לבעלי הפרעת קשב
האקדמיה היא עולם עמוס מטלות, בחינות, עבודות ודרישות ולכן עשויות להתעורר ממנה תופעות פיזיולוגיות ונפשיות-רגשיות כמו מחשבות טורדניות, חרדות, קשיי הירדמות ודכדוך שנחוות גם אחרי התקופה העמוסה (תקופת המבחנים לדוגמה) ולכן מצריכות בירור מעמיק וטיפול מתאים.
אחד הדברים הנפוצים שמתגלים בדרך כלל בעת הטיפול הפסיכולוגי הוא הפרעת קשב וריכוז. ככלל, מדובר בהפרעה שבה אדם מתקשה להפנות את מלוא תשומת הלב וההתעמקות לעניין מסוים לאורך זמן ובצורה אפקטיבית, מבלי שיופרע על ידי הסחות דעת. תופעה זו מתבטאת בקרב הסטודנטים ביכולת להתרכז במהלך הרצאות, בהכנת עבודות, להתכונן למבחנים ולבצע אותם בהצלחה.
כאן חשוב לומר לסטודנטים שביניכם, שכבני אדם כולנו מסוגלים להכיל מידע בצורה מוגבלת. ולכן ישנם תרגילים שעשויים לחזק את כמות ההכלה של המידע, תוך עבודה על מיקוד, ריכוז ותשומת לב.
זהו מצב פתיר וקל לתרגול, כך שהסטודנט יוכל לחזק תוך זמן קצר את הריכוז והקשב שלו ולהיפטר מגורמים מפריעים שמחבלים ביכולותיו.
פסיכולוגיה ככלי התמודדות עם חרדת בחינות
חרדת בחינות היא כמובן אחד הנושאים כבדי המשקל שעליהם מתבסס עולם הטיפול בסטודנטים. החרדה איננה מאפיינת רק את מי שסובל מהפרעות קשב וריכוז או תלמידים "לא טובים" בעבר שכעת מתאמצים על מנת לגשר על מיומנויות לימודיות.
החרדה עשויה להתפתח גם כתוצאה מקושי טבעי לחלוטין בביצוע מטלות, התכוננות לבחינות, התרגשות ומתח לקראת בחינה ובכלל – כל התהליכים הנפשיים שנחווים סביב בחינות ותפקוד עצמי בביצוע הבחינות.
אבל עד כאן רק חצי העבודה, משום שקל לאפיין את חרדת הבחינות אך קשה יותר להבין כיצד מטפלים בה. גם כאן יש מספר דרכים שבהן הטיפול הפסיכולוגי צפוי לעזור והן כולן קצרות טווח, כך שלא יחלוף זמן רב עד שיוכל הסטודנט לשלוט ולהתמודד כהלכה עם חרדת הבחינות ממנה סבל.
כיום ידועים חלק גדול מהגורמים לחרדת בחינות. חלקם אישיותיים כמו נטייה לפרפקציוניזם, לריצוי הסביבה ולאובססיביות עצמית. אחרים יהיו סביבתיים כמו ספיגת לחצים מהסביבה האקדמית או ניסיון לעמוד בציפיות המשפחתיות.
טיפול פסיכולוגי לסטודנטים עם חרדת בחינות עשוי להציע עזרה במספר מישורים, מהם הסטודנט יוכל לבחור את המתאים לו ביותר. המסגרת עשויה להיות פרטנית או קבוצתית ובה המטפל יוכל לעזור לכל סטודנט לזהות ולשנות את כל דפוסי החשיבה שנוגעים לגורמי ונסיבות החרדה.
חלק גדול מהטיפולים מתבצע בשיטה הקוגניטיבית-התנהגותית (גישת CBT) כך שיהיה אפשר להכחיד באמצעותם את הסימפטום שמפריע לאיכות החיים.
במקביל, הסטודנט ירכוש מיומנויות חדשות שיאפשרו לו להתמודד בצורה טובה יותר, להירגע ולהרפות באופן עצמאי ולהיעזר בסביבה התומכת שקרובה אליו, כדי לקבל ממנה את המעטפת הרגשית המתאימה.
בשורה התחתונה
החיים הסטודנטיאליים מאופיינים בעשרות היבטים, חלקם לימודיים אך חלקם גם נוגעים לעתיד, ליכולת הניהול העצמית כבוגרים ולשאלות המשך בנוגע למערכות יחסים, בחירת קריירה, מגורים ועוד.
באמצעות טיפול פסיכולוגי לסטודנטים ניתן יהיה להשיג כלים, מיומנויות ונקודות מבט שיסייעו להתמודדות במהלך התקופה ויעניקו רוח גבית טובה יותר לכל תרחיש וסיטואציה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת מוסמכת Licbt למבוגרים, ילדים ונוער
התמחות: חרדות למיניהן, חרדת בריאות, חרדת בחינות, חרדה חברתית, פוביות, דיכאון קל עד בינוני, דימוי עצמי, ערך
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה, ראשון לציון ואזור השפלה
שפה: עברית
אני מאמינה שהכוח לשנות את המחשבה בידינו. אימון לחשיבה אחרת מאפשר לחיות חיים שלווים ובטוחים יותר. במהלך הטיפול נלמד איך לחשוב אחר
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך אדע האם אני סובל מדיכאון? צוות על הספה
כל אדם חווה תקופות ורגעים של דכדוך ורבים נוטים להשתמש במושג דיכאון כדי לתאר את תחושותיהם. חשוב להבין שלא כל תקופה של מצב רוח שפוף משמעה דיכאון, עם זאת, כדאי להכיר את התסמינים, כדי שתוכלו לדעת אם אתם באמת בדיכאון ולקבל את העזרה שאתם צריכים.
טיפול נפשי באמצעות סמים פסיכדליים – חומרים משני תודעה צוות על הספה
אנשי טיפול המתמחים בתחום זה, יודעים לעשות שימוש מבוקר ומדויק בחומרים משני תודעה כחלק מטיפול פסיכותרפי, במטרה לאפשר למטופל לפגוש חלקים עלומים בנפש ולהיעזר בחלקים הללו במהלך הטיפולי.
הקורונה מעוררת אצלכם חרדה? יש מה לעשות צוות על הספה
השנה האחרונה עימתה כמעט את כל האנשים בעולם עם הגרועים שבפחדים – חשש לשלומם הפיזי של ההורים המבוגרים, דאגה לשלומם הנפשי ובריאותם של הילדים שנאלצו להתנתק משגרת היום המוכרת, הצורך להימנע ממגע עם אחרים, אהובים ככל שיהיו...
חרדה אימהית- לא לאמהות בלבד צוות על הספה
הפיכתנו להורים היא תהליך מטלטל ומשמעותי. האחריות שאנחנו נושאים בגידול ילדנו היא כבדה, ולעיתים מעוררת אצלנו פחדים וחרדות המעורבים בתקוות וברצון לשמור ולגונן על ילדינו מכל רע.