טיפול פסיכולוגי בטראומה - סוגי הטראומות, ודרכי הטיפול
צוות על הספה
הטיפול מתמקד במעבר מחוויית העולם כמסוכן בעקבות הטראומה לחוויות שיאפשרו למטופל להבין שהעולם לא בהכרח מסוכן כל כך והוא לא חסר אונים בהתמודדות מולו
טיפול פסיכולוגי בטראומה
תאונת דרכים, תקיפה מינית, פיגוע, אסון, קרבן למעשה שוד או בריונות... כל אלו ועוד אירועים רבים ואחרים מהווים סכנה לחיינו ושלומנו ולכן נחווים כאירוע קשה ומטלטל, עד כדי התמודדות מתמשכת עם זיכרונות, השלכות ושאלות מאותו המקרה שאינם מרפים. מתי יהיה צורך לקבל טיפול פסיכולוגי בטראומה והאם יהיה ניתן אי פעם להתגבר עליה? כל המידע ממתין לכם כאן.
מהי פוסט טראומה?
חוויה טראומטית עשויה ליצור הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) שתופיע בעקבותיה. למרבה הצער רבים מהישראלים סובלים מתופעה זו בעקבות אירועים מקומיים כמו פיגועים, מצב בטחוני מעורער, ירי טילים, תאונות דרכים וכמובן השירות הצבאי שמתקשה לסייע בעיבוד תקין של חוויות ולהגיש התמודדות מתאימה לחוזרים משדה הקרב.
מתי יש צורך לעבור טיפול פסיכולוגי טראומה?
עקרונית, התסמינים בפוסט טראומה נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות:
זיכרונות מהאירוע הטראומטי
סיוטים, פלשבקים, מחשבות חוזרות ונשנות על האירוע עצמו
הימנעות
גילוי מצוקה רגשית סביב מקומות, תחושות או סיטואציות שמזכירות את האירוע וניסיונות להימנע מהם.
עוררות יתר
נטייה להתפרצויות ולדריכות מוגברת ומתמשכת, בהלה, הפרעות בקשב ובריכוז, קשיים בשינה ועצבנות.
כל עוד התסמינים הללו מוסיפים להתקיים במשך יותר מחודש (כלומר יותר מארבעה שבועות), הרי שמדובר בהפרעה פוסט טראומטית.
ההפרעה יוצרת מעגלים שליליים הולכים ומתרחבים שמשמרים את הטראומה כמו זיכרונות מהאירוע, חששות מוגברים, פגיעה בדימוי העצמי ותחושת המסוגלות, הימנעות מדברים שבעבר גרמו להנאה ואושר, בעיות בתקשורת, בתפקוד ועוד המון.
אופן הטיפול בהפרעה פוסט טראומטית
הטיפול בטראומה מתבצע כיום בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית. מדובר באסכולה טיפולית שגורסת לגבי טיפול ממוקד בסימפטומים המפריעים, כך שהמטופל יוכל לשוב לתפקוד התנהגותי ורגשי תקין ולצמוח כראוי לאחר מכן.
הטיפול מתמקד במעבר מחוויית העולם כמסוכן בעקבות הטראומה לחוויות שיאפשרו למטופל להבין שהעולם לא בהכרח מסוכן כל כך והוא לא חסר אונים בהתמודדות מולו.
עיבוד קוגניטיבי ורגשי של האירוע, מיומנויות של רגיעה וויסות עצמי, חשיפה הדרגתית לגירויים ונטרול תחושות ואמונות שמשמרים את התסמינים הפוסט טראומטיים הם חלק מהדברים המבוצעים בטיפול. זוהי טכניקה שמטרתה היא לעבד זיכרונות תוך כדי שחרור מהסימפטומים שאפיינו אותם עד כה.
טיפול פסיכולוגי בטראומה - סוגי הטיפול
עד כה דיברנו על המטרות והיעדים שאליהם הטיפול אמור וצריך להגיע, אך כמובן שהדרך לשם תהיה שונה עבור כל אחד. כאן נהוג לחלק את הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית למספר שיטות וגישות בהן ניתן לקבל את הטיפול, כל אחת מהן תבצע אותו באופן אחר:
CBT SEE FAR
זהו מודל יחסית מוכר, שבו משלבים בין כל הטכניקות הקוגניטיביות-התנהגותיות לבין עיבוד האירוע על ידי שימוש בקלפים טיפוליים ייחודיים.
PE
טיפול בחשיפה ממושכת, שבו מעבדים לעומק את הטראומה מתוך הבנה שהיא חוזרת וצפה בעקבות עיבוד לא מספק של אותו אירוע. גם כאן משלבים את הטכניקות המרכזיות, אך תוך כדי חשיפה הדרגתית לאירוע ורכישה של טכניקות לרגיעה עצמית במקביל.
פסיכודינמי
הגישה הפסיכודינמית מתמקדת בחיזוק של יכולת ההתמודדות, התפקוד והמיומנויות שנפגעו כתוצאה מהטראומה, מה שיתאים למי שחווה פגיעה בדימוי העצמי, במצב הרוח וביחסים הבינאישיים בעיקר.
חשוב להבהיר ששיטה זו איננה מתאימה למי שסובל למשל מהפרעות חרדה עקב הטראומה, או קשיים בשינה, פלאשבקים וכדומה.
ניקח לדוגמה אדם שעבר תאונת דרכים שהפציעה בה גרמה לו לפגיעה אסתטית או קוסמטית וכעת הוא מתקשה ליצור קשרים רומנטיים עקב פגיעה עמוקה בביטחון העצמי ובדימוי.
כעת הגישה הדינמית תסייע לו בנושא, אך ייתכן שלפני כן הוא יצטרך לרכוש את מיומנויות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי שטיפולו בסימפטומים הפוסט טראומטיים.
טיפול תרופתי
מתאים בעיקר למי שסובלים מהפרעות חרדה ודיכאון. יחד עם זאת, חשוב להבהיר שטיפול פסיכולוגי בטראומה איננו יכול להיות תרופתי בלבד ולכן יהיה צורך לשלב בין טיפול בשיחה לבין הטיפול התרופתי, כדי להפחית את התפיסות השליליות לאורך זמן ולחזק את היכולת והשליטה שלא מושגות רק על ידי הפחתה רגעית בעזרת התרופות.
טיפול פסיכולוגי טראומה מורכבת
פגיעה מינית חוזרת, התעללות רגשית או פיזית, תנאי מלחמה או שבי, כל אלו מהווים מצבים שבהם אדם חי במציאות טראומטית מתמשכת, ששוחקת את דרכי ההתמודדות ובסופו של דבר גם מעצבת את האישיות והמיומנויות של אותו אדם.
מכיוון שלא מדובר בטראומה יחידה שאחריה אפשר לקבל טיפול ותמיכה, לצבור מחדש ביטחון ולהתעצם, יש צורך בהפנמה מחודשת לחלוטין של העולם ובפרט של האנשים שחיים בו, שעד כה ייתכן שהתפרשו בצורה מאיימת, מסוכנת וקיצונית מאוד. הטיפול בטראומה מורכבת מתייחס המון גם לשיקום האמונה העצמית, היכולת לקיים את המשך מהלך החיים וניהול מערכות יחסים איכותיות.
לרוב מתבצע שילוב בין טיפול במודל הקוגניטיבי התנהגותי שיקל באופן מיידי על הסימפטומים ובין טיפול בגישה הדינמית שבו מתאפשר שינוי מעמיק מבחינה אישיותית ובינאישית.
טיפול בטראומות בישראל
העשורים האחרונים מהווים קרקע לצמיחה והתפתחות של שיטות חדשות ומוצלחות לטיפול בטראומות. בוודאי תשמחו לדעת שישראל נמנית עם המדינות המובילות בהתפתחות השיטות הללו והיכולת לטפל בהצלחה באנשים שסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית.
בוודאי תופתעו לגלות שטראומה נפשית מוזכרת כבר בתנ"ך, כאשר אשת לוט מסתכלת לאחור על ההרס והחורבן של העיר סדום והופכת לנציב מלח. יש המתרגמים את הסיפור כמשל לקיפאון והשיתוק שנוצר בעקבות אירוע טראומטי, אך עדיין לא ברור במדויק כיצד המוח שלנו מושפע באופן כל כך רדיקלי בחשיפה לאירועים קיצוניים, כך שממנו החיים הופכים לשונים לגמרי ואפילו מייסרים.
למרות שהקשר בין טראומה להתפתחות הפרעת דחק פוסט טראומטית המלווה בסימפטומים שונים ברור, בכל זאת קיימים אלמנטים רבים שיקבעו האם חשיפה לאירוע כלשהו תהפוך לטראומטית.
אלמנטים כאלו יכולים להיות משך הזמן שבו התקיים האירוע, הקרבה האישית לאותו אירוע (למשל ההבדל בין מעורבות בתאונת דרכים לבין צפייה בתאונה שמתרחשת על הכביש) וכמובן עוצמתו.
בנוסף לכל אלו, יש גם מרכיבים אישיותיים וסובייקטיביים (חלקם גם גנטיים) שעשויים להשפיע על כל אדם באופן שונה: עד כמה היה חסר אונים בעת שהתרחש האירוע, עד כמה הגיב בעוצמה או באדישות לאסון טבע, פיגוע, אונס וכדומה.
זהו מצב כה סובייקטיבי, עד כדי האפשרות שגם שני אנשים ששוהים יחד באותו האירוע ועומדים זה לצד זה, ייתכן שאחד מהם יפתח טראומה והשני כלל לא.
אפשר להתגבר על הטראומה
לאור כל המידע הרב והניסיון שקיים בטיפול בטראומות, חשוב לגשת לטיפול פסיכולוגי מתאים ולקבל עזרה.
חשוב לעשות זאת מתוך הבנה לכך שהתסמינים הפוסט טראומטיים אינם חולפים לבדם, כך שאם הם נותרים יותר ממספר שבועות באופן שאיננו חולף, צריך לגשת לטיפול ולהציף את הבעיות הקיימות, התסמינים וגם את סיפור הטראומה שיש צורך לעבד מחדש.
כיום הטיפול מותאם גם למי שעובר אותו בפער תקופתי גדול מאז האירוע, כך שהמטופל יוכל לקבל תובנות חדשות לגבי המציאות, העולם והבחירות האישיות שלו לאורך חייו ולפתח כלים ומיומנויות שיסייעו לו להשתפר ולצמוח מכאן והלאה.
חשוב גם לדעת שבחדר הטיפולים יש סוגי טיפול שונים וגם מטפלים שונים. אין הדבר אומר שהם כולם אותו הדבר כך שגם אם בעבר התנסיתם בטיפול בלתי מוצלח, ייתכן שהמטפל או הגישה שנבחרה אינם מתאימים לכם. בפורטל על הספה תמצאו את טובי המטפלים המתמחים בטראומה והפרעה פוסט טראומטית ותוכלו להתייעץ ולשוחח איתם בכל שלב, להיפגש ולקבל טיפול ראוי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
מטפלת מוסמכת Licbt למבוגרים, ילדים ונוער
התמחות: חרדות למיניהן, חרדת בריאות, חרדת בחינות, חרדה חברתית, פוביות, דיכאון קל עד בינוני, דימוי עצמי, ערך
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה, ראשון לציון ואזור השפלה
שפה: עברית
אני מאמינה שהכוח לשנות את המחשבה בידינו. אימון לחשיבה אחרת מאפשר לחיות חיים שלווים ובטוחים יותר. במהלך הטיפול נלמד איך לחשוב אחר
פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: הפרעות אכילה,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא
שפה: עברית
פסיכולוגית בהתמחות קלינית. מטפלת במבוגרים ומתבגרים. בעלת ניסיון בטיפול בחרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, משברי חיים, קשיים ביחסים בינאי
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית
התמחות: קשישים,נכויות ומחלות כרוניות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,שרון
שפה: עברית
טיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים. מתמחה בהפרעות חרדה וטראומה, הפרעות נוירולוגיות והתפתחותיות, שיקום לאחר אירועים מוחיים, משברי חיים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טראומה משנית – מי מטפל במטפלים? צוות אתר על הספה
טראומה משנית מתארת את ההשפעות הרגשיות, עמן מתמודדים אנשים שלא נכחו באירוע הטראומטי, אך נחשפים אליו דרך אנשים אחרים. במרבית המקרים, מדובר על מי שמטפלים באופן ישיר בנפגעי טראומה – שוטרים, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, חובשים ורופאים.
איך שולטים בכעסים? צוות אתר על הספה
לא משנה מה דעתכם הפוליטית או העמדות החברתיות והביטחוניות שלכם, קצב האירועים המוטרף מוביל לכך שיש הרבה יותר אנשים כועסים בסביבה, הדבר בא לידי ביטוי כמעט בכל תחומי החיים – הזעם בכבישים שנדמים לעיתים כמו שדה קרב, חוסר סבלנות כלפי נותני שירות וכלפי אנשים אחרים
בין טראומה לפוסט טראומה צוות על הספה
טראומה היא תגובה טבעית למצב של דחק קיצוני, כמו תאונה, אובדן של אדם קרוב, אסון טבע, תקיפה מינית או השתתפות באירוע פלילי או לאומני. על אף הדמיון במונחים ובתסמינים, יש הבדל בין טראומה לפוסט טראומה, או בשמה המלא - הפרעת דחק פוסט טראומטית
איך לדבר עם ילדים על אירועים מורכבים ואקטואליה? צוות אתר על הספה
במציאות הישראלית בה לעיתים כה קרובות קורים אסונות, חשוב שנדע לתווך לילדים את התכנים המציפים את התקשורת. מכיוון שהתקשורת נעשתה כל כך פולשנית, אנחנו כבר לא יכולים להגן עליהם מלדעת מה קורה