אם אתם מניחים מראש שתחושו בדידות בחגים – דאגו לעצמכם לרשת תמיכה מתאימה. דברו עם החברים איתם תרצו לבלות את החג וספרו שאתם מבקשים להתארח אצלם. חלק מהאנשים יעדיפו לנסוע לחו"ל בתקופה הזו כדי להתרחק מהמולת החגים וזה לגמרי בסדר. אתם צריכים לעשות מה שיגרום לכם להרגיש טוב.
לכאורה תקופת החגים אמורה להיות נעימה וטובה – ימי העבודה מועטים, הזדמנויות רבות לזמן איכות משפחתי ועוד לא אמרנו כלום על האוכל המשובח שיש בשפע. אם כך, מדוע אנשים רבים כל כך חשים דיכאון בחגים? מה מקור התופעה? ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם העניין?
על כל אלה ננסה לענות במאמר שלפניכם.
הסיבות הרווחות לדיכאון בחגים
כפי שכל משפחה אומללה היא אומללה בדרכה ומסיבותיה שלה, כך גם בדיכאון החגים - תופעה עולמית נפוצה המוכרת בשם Holiday blues -
אנשים חשים דיכאון מסיבות שונות.
* געגוע לעבר – תקופת החגים מעלה, באופן טבעי, זיכרונות מתקופות דומות שחווינו בעבר, ועלולה לעורר געגוע נוסטלגי וכאוב למנהגים שכבר אינם נהוגים במשפחה, לאנשים שנפטרו וחסרים סביב השולחן, לילדים הקטנים שגדלו והפכו לאנשים שונים ממה שהכרנו. הגעגוע הזה מביא, לא פעם, למצוקה נפשית ותחושה שפעם היה טוב יותר.
* השוואות לאחרים –אני רווקה ובנות הדוד נשואות, הילדים שלי מתפרעים ושל הדודה שקטים ומנומסים, המשפחה של הבעל נראית קרובה יותר מאשר המשפחה שלי. נשמע מוכר? בדומה לאופן בו אנו משווים את המציאות הנוכחית למה שהיה בעבר, רבים נוטים להשוות את המציאות המשפחתית שלהם לזו של משפחות אחרות ובדרך כלל מרגישים רע עם תוצאות ההשוואה.
* יציאה מהשגרה – כולנו אוהבים לקטר על השגרה השוחקת, אבל רובנו מתקשים מאוד להכיל מציאות שחורגת מהיומיום המוכר, שמייצר תחושת ביטחון. בתקופת החגים אין סדר יום מובנה ותחושת חוסר הוודאות עלולה להוביל לדיכאון וחרדה.
* עודף ציפיות – לקראת החגים אנשים עושים תוכניות למכביר, קובעים נסיעות, חופשות, מפגשים משפחתיים, ומחכים להם בציפייה. המציאות, כדרכה, נראית ברוב המקרים שונה בתכלית והמפגש בין הציפיות הוורודות למציאות המורכבת אינו פשוט.
* סיר לחץ משפחתי – הנוכחות הקרובה של בני המשפחה (הגרעינית או המורחבת) לאורך זמן, עלולה להיות קשה לחלק מהאנשים ולייצר לחצים ומריבות שאינן חלק מהשגרה המוכרת. חשבונות משפחתיים ישנים נוטים לעיתים להיפתח דווקא בתקופה הזו והדבר מביא איתו לא פעם תחושות קשות מאוד.
* הקורונה – אין ספק שתקופות החגים בשנה וחצי האחרונות היו מאתגרות במיוחד, אפילו ביחס לעצמן, כאשר נאלצנו להתמודד עם סגרים, בדיקות, חרדות בריאותיות והרבה חוסר וודאות, שבוודאי לא הועילו למי שגם כך סובלים מדיכאון בתקופות הללו.
תסמיני דיכאון בחגים
כמו במקרים אחרים של דיכאון, גם כאן הדבר עשוי להתבטא באופן שונה אצל אנשים שונים, אך באופן כללי דיכאון חגים יתבטא בתחושת מתח ולחץ, חרדה, קושי בהירדמות ובהתעוררות משינה, ירידה בתיאבון או אכילה מוגזמת, שימוש יתר בחומרים משככים כמו אלכוהול וסמים, עצבנות ואפיזודות של בכי.

איך אפשר למנוע דיכאון בחגים?
* הימנעו ככל האפשר מהשוואות לאחרים או לעצמכם בעבר ונסו לקבל את המציאות האישית והמשפחתית שלכם כפי שהיא. אלו אתם וזו המשפחה שלכם, שאלו את עצמכם מהם היתרונות היחסיים שלכם והיו נחושים להעריך את מה שיש.
* תכננו מראש את ימי החג כדי
להפחית לחץ וחרדות. דעו מראש על איזה חלק בארוחה אתם אחראים, לאן נוסעים עם הילדים בכל יום ומתי סתם רובצים בבית. קבעו תוכניות שמתאימות לכם ולצרכים שלכם ושל בני המשפחה הקרובה, עם מינימום נקיפות מצפון ורגשות אשמה. נסו ליצור לעצמכם שגרה צפויה, גם בתוך תקופה שלכאורה רחוקה מאוד מלהיות שגרתית.
* השתדלו להיות רכים וטובים לעצמכם ולסובבים אתכם וזכרו תמיד שבקרוב תקופת החגים תסתיים והשגרה הטובה והמוכרת תחזור.
מה עושים אם בכל זאת אתם חשים בדיכאון בתקופת החגים?
רשת תמיכה
אם אתם מניחים מראש שתחושו בדידות בחגים – דאגו לעצמכם לרשת תמיכה מתאימה. דברו עם החברים איתם תרצו לבלות את החג וספרו שאתם מבקשים להתארח אצלם. חלק מהאנשים יעדיפו לנסוע לחו"ל בתקופה הזו כדי להתרחק מהמולת החגים וזה לגמרי בסדר. אתם צריכים לעשות מה שיגרום לכם להרגיש טוב.
שיתוף הסובבים
אנשים רבים חושבים שדיכאון בחגים הוא תופעה זניחה ולעיתים אף מרגישים מפונקים וכפויי טובה על כך שהם מרגישים רע, למרות שלכאורה הכל בסדר. אם תשתפו את האנשים האהובים עליכם ותספרו להם איך אתם מרגישים – תתפלאו לגלות עד כמה התופעה נפוצה וכמה הסביבה יכולה להבין את מה שאתם מרגישים ולהזדהות אתכם.
פנו לקבלת עזרה
אם המצב הנפשי שלכם לקראת החגים או במהלכם פוגע באיכות החיים שלכם, אם אתם מתקשים לישון או לאכול, בוכים הרבה, מרגישים עצב כבד ותחושת ייאוש – אל תישארו עם זה לבד
ופנו לקבלת עזרה מאנשי מקצוע.
רשימת מטפלים מתאימים ניתן למצוא כאן