
אמא'לה, מקקים! כל מה שצריך לדעת על פוביה מג'וקים
צוות על הספה
למה זה קורה? החוקרים אינם תמימי דעים ביחס למקור הפוביה מג'וקים אצל בני אדם. חלק מאמינים שמדובר בשריד אבולוציוני מתקופה שבה חרקים היו ארסיים יותר והיוו סכנת חיים מיידית, אחרים טוענים שהדבר קשור לעובדה שהג'וקים חיים בביוב והפוביה נובעת מתחושה של סכנה לבריאות בעקבות הזיהום שהם מביאים איתם.
אם החוויה הזו מוכרת לכם, אתם כנראה משתייכים לקבוצה גדולה באוכלוסייה שסובלת מפוביה מג'וקים והמאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם.
מהי פוביה מג'וקים
ספורים האנשים שיחשבו שג'וק הוא חיה חביבה או אסתטית במיוחד, אבל עבור רובנו המפגש המקרי עם ג'וק יגרור תחושת גועל קלה ויוציא אותנו למרדף נחוש אחר המקק הסורר, חמושים בכפכף או בספריי הדברה.
עבור חלק מהאנשים, החוויה תהיה שונה וקשה בהרבה. האנשים הללו תופסים את המפגש עם המקק כסכנה קיומית וברוב המקרים לא יצליחו להגיב לסכנה בצורה יעילה ורציונלית שתביא לסילוק האיום. להיפך, ההתנהגות שלהם תהיה קיצונית ולא הגיונית עד כדי כך, שפעמים רבות תגרור לעג או חוסר הבנה מהסביבה, דבר שרק יחזק את התחושה הקשה שהם חווים.
איך זה מרגיש
אצל אנשים הסובלים מפוביה מג'וקים, התגובה הרגשית והפיזית למראה מקק תהיה דרמטית ותכלול ביטויים המוכרים לנו מפוביות אחרות: תחושת חוסר אונים אל מול מה שנחווה כאיום קיומי ממשי, תחושת גועל ששוטפת את הגוף כולו, השרירים מתכווצים בהכנה לבריחה או למלחמה (בואו נודה על האמת, במקרה הזה בדרך כלל הבחירה תהיה בבריחה), הלב דופק, זיעה קרה, צמרמורת, בחילה, תחושת אי שקט קיצונית שלא נרגעת במהרה גם לאחר הסרת האיום, קושי להירדם בידיעה שיש מקק חי בסביבה, ובקיצור – מדובר בתחושת מצוקה של ממש.
המחיר שמשלמים אנשים עם פוביה מג'וקים
כמו במקרים אחרים של פוביות, ההשפעה של הפחד עלולה להשליך על אורחות החיים ולפגוע בשגרת היומיום של האדם. אנשים רבים המתמודדים עם פוביה מג'וקים נמנעים מהליכה בלילה בחוץ, מישיבה במקומות פתוחים בקיץ ועוד.
בשונה מפוביות אחרות, שעשויות להתקבל באהדה ובחמלה על ידי הסביבה, פוביה מג'וקים מעוררת פעמים רבות תגובה מזלזלת ומקטינה, שמקלה ראש בתחושת האיום שחווה האדם עם הפוביה ורק מחמירה את המצב. האדם עם הפוביה צריך להתמודד כעת גם עם הפחד והגועל שמעורר בו הג'וק וגם עם הביקורת המשפחתית והחברתית על תגובתו שנתפסת כמוגזמת.
כאשר מדובר בנשים, הפחד מג'וקים מתקבל בדרך כלל בהבנה, אבל גבר שסובל מפוביה כזו, יתקל בתגובות חברתיות שליליות, שיקשו עליו עוד יותר את ההתמודדות.
למה זה קורה
החוקרים אינם תמימי דעים ביחס למקור הפוביה מג'וקים אצל בני אדם. חלק מאמינים שמדובר בשריד אבולוציוני מתקופה שבה חרקים היו ארסיים יותר והיוו סכנת חיים מיידית, אחרים טוענים שהדבר קשור לעובדה שהג'וקים חיים בביוב והפוביה נובעת מתחושה של סכנה לבריאות בעקבות הזיהום שהם מביאים איתם.
אנשי טיפול יחפשו פעמים רבות את הטראומה הראשונית שחווה האדם עם הפוביה, במפגש עם מקקים או בחוויה טראומטית אחרת שמסיבה כלשהי נקשרה בג'וקים, בניסיון לאתר את מקור הפחד ולטפל בו.
וכמובן שישנה תיאוריית הלמידה הסביבתית הטוענת שמי שראה בסביבתו הקרובה פוביה מג'וקים ותגובות קיצוניות במפגש עם מקקים, יטה לשחזר את הטראומה ויפתח פוביה בעצמו.
איך הסביבה הקרובה יכולה לעזור
השתדלו להימנע משיפוטיות של האדם אשר חווה מצוקה למראה ג'וק. הוא לא עושה דווקא ולא מעמיד פנים, מבחינת האדם עם הפוביה הג'וק מהווה סיכון ממשי לקיום באותו הרגע ומפעיל את כל פעמוני האזעקה. ותרו על הביקורת או על הניסיון לשנות את דעתו של האדם המפוחד, במקום זה השתדלו לעזור לסלק מהסביבה את הג'וק ולהרגיע את המצב.
איך יכול האדם עם הפוביה לעזור לעצמו
טיפול CBT (קוגניטיבי-התנהגותי) בפוביה מג'וקים דומה לטיפול בכל פוביה אחרת וכולל עבודה קוגניטיבית לשינוי דפוסי החשיבה ויצירת אסטרטגיות התמודדות חלופיות וכן טיפול התנהגותי באמצעות חשיפה הדרגתית ומבוקרת לגורם המאיים, עד שהמטופל תופס ומפנים כי לא מדובר באיום קיומי ממשי וכי יש בידיו את היכולת ואת הכלים להתמודד בצורה אפקטיבית יותר עם הפחד והגועל שמעוררת בו נוכחות המקק.
טיפול CBT להתמודדות עם פוביה מג'וקים יהיה בדרך כלל קצר, ממוקד ואפקטיבי מאוד, ועשוי לשפר באופן משמעותי את איכות החיים של האדם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מדריכה
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים, קשישים, בעיות משפחתיות וזוגיות.
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
בעלת ניסיון רב בטיפול בבוגרים צעירים ובמבוגרים. מטפלת ומדריכה בגישה פסיכודינאמית. מטפלת תוך הקשבה מעמיקה לעולמו הפנימי של המטופל ו

פסיכולוגית קלינית ומדריכה
התמחות: התמודדות עם מעברים ומשברי חיים,חרדה ופוביה,OCD,דיכאון,טיפול במתבגרים,הדרכת הורים,מחלות כרוניות,בריאו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה בראייה הוליסטית של האדם: סבלו,המכשולים עימם מתמודד, וכוחות הריפוי הטבעיים הגלומים בו משלבת בין כלים ממוקדים ברווחה נפשית (

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: פחדים וחרדות, דיכאון, תקיעות, התמודדות עם טראומה, אובדן, או חוויות משבר בתחומים שונים (מערכות יחסים,
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מטפלת אונליין
שפה: עברית
בטיפול חשוב לי ליצור מרחב בטוח ולא שיפוטי המאפשר מגע בעולם הפנימי, על מנת להבין את המשמעות שמאחורי הקשיים, הפחתת הסבל המתלווה אליה

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מועקה, דיכאוניות, חוסר חשק, בריאות הנפש, OCD, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיי
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, אזור השרון
שפה: עברית, אנגלית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית, מטפל אינטגרטיבי, הכשרה רחבה בגישה פסיכודינמית ובגישה קוגניטיבית- התנהגותית (CBT). חוקר את התחום. דגש על
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לעבור את הקורונה בשמחה - לבני הגיל השלישי ולא רק... ד"ר בלהה בכרך
"איך לשרוד את תקופת הקורונה, ואולי אפילו לעבור אותה בשמחה" - זהו אתגר התקופה. במאמר זה אתמקד בבני הגיל השלישי: מבט על תקופת "הקורונה" והאתגרים שהיא מציבה בפנינו, סקירה של עקרונות משבר וחוסן והכרת צרכי הגיל השלישי, יסייע בבניית מודל התמודדות.
איך לטפל בשחיקה נפשית בעקבות המלחמה? צוות אתר על הספה
דמיינו אצן מקצועי - הוא צריך לרוץ 100 מטר בספרינט ונותן את כל מה שיש לו כדי להגיע למטרה. הכי מהר, עכשיו דמיינו את אותו אצן בריצת מרתון שאורכה לא נקבע מראש, המלחמה שמנהלת ישראל מאז אוקטובר היא ריצה כזו והעומס הרגשי שהיא מטילה מביא לשחיקה נפשית אצל רבים.
מי (לא) מפחד מהפחד? - על החרדה העוטפת את חיינו רחלי שרון- גרטי
מי לא מכיר את הרגעים הבלתי נסבלים הללו, בהם אנו מרגישים קרובים לרגע שהוא אל חזור- רגע של שיגעון, של איבוד הדעת, של התמוטטות, רגע בו לא נוכל לשאת את עצמנו, שנתפרק.
טיקים אצל ילדים – למה זה קורה ואיך אפשר לטפל? צוות על הספה
יואב, בן 6 וחצי, נכנס לכיתה א בהתרגשות גדולה ואחרי מספר שבועות בני הבית שמו לב שהוא ממצמץ בלי הרף, מיותר לציין שהמצמוצים החרידו את ההורים, סיפורים כמו הסיפור של יואב נפוצים מאוד, למעשה אחד מכל 10 ילדים יציג טיקים לא רצוניים בתקופה מסוימת במהלך חייו