אמא'לה, מקקים! כל מה שצריך לדעת על פוביה מג'וקים
צוות על הספה
למה זה קורה? החוקרים אינם תמימי דעים ביחס למקור הפוביה מג'וקים אצל בני אדם. חלק מאמינים שמדובר בשריד אבולוציוני מתקופה שבה חרקים היו ארסיים יותר והיוו סכנת חיים מיידית, אחרים טוענים שהדבר קשור לעובדה שהג'וקים חיים בביוב והפוביה נובעת מתחושה של סכנה לבריאות בעקבות הזיהום שהם מביאים איתם.
אם החוויה הזו מוכרת לכם, אתם כנראה משתייכים לקבוצה גדולה באוכלוסייה שסובלת מפוביה מג'וקים והמאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם.
מהי פוביה מג'וקים
ספורים האנשים שיחשבו שג'וק הוא חיה חביבה או אסתטית במיוחד, אבל עבור רובנו המפגש המקרי עם ג'וק יגרור תחושת גועל קלה ויוציא אותנו למרדף נחוש אחר המקק הסורר, חמושים בכפכף או בספריי הדברה.
עבור חלק מהאנשים, החוויה תהיה שונה וקשה בהרבה. האנשים הללו תופסים את המפגש עם המקק כסכנה קיומית וברוב המקרים לא יצליחו להגיב לסכנה בצורה יעילה ורציונלית שתביא לסילוק האיום. להיפך, ההתנהגות שלהם תהיה קיצונית ולא הגיונית עד כדי כך, שפעמים רבות תגרור לעג או חוסר הבנה מהסביבה, דבר שרק יחזק את התחושה הקשה שהם חווים.
איך זה מרגיש
אצל אנשים הסובלים מפוביה מג'וקים, התגובה הרגשית והפיזית למראה מקק תהיה דרמטית ותכלול ביטויים המוכרים לנו מפוביות אחרות: תחושת חוסר אונים אל מול מה שנחווה כאיום קיומי ממשי, תחושת גועל ששוטפת את הגוף כולו, השרירים מתכווצים בהכנה לבריחה או למלחמה (בואו נודה על האמת, במקרה הזה בדרך כלל הבחירה תהיה בבריחה), הלב דופק, זיעה קרה, צמרמורת, בחילה, תחושת אי שקט קיצונית שלא נרגעת במהרה גם לאחר הסרת האיום, קושי להירדם בידיעה שיש מקק חי בסביבה, ובקיצור – מדובר בתחושת מצוקה של ממש.
המחיר שמשלמים אנשים עם פוביה מג'וקים
כמו במקרים אחרים של פוביות, ההשפעה של הפחד עלולה להשליך על אורחות החיים ולפגוע בשגרת היומיום של האדם. אנשים רבים המתמודדים עם פוביה מג'וקים נמנעים מהליכה בלילה בחוץ, מישיבה במקומות פתוחים בקיץ ועוד.
בשונה מפוביות אחרות, שעשויות להתקבל באהדה ובחמלה על ידי הסביבה, פוביה מג'וקים מעוררת פעמים רבות תגובה מזלזלת ומקטינה, שמקלה ראש בתחושת האיום שחווה האדם עם הפוביה ורק מחמירה את המצב. האדם עם הפוביה צריך להתמודד כעת גם עם הפחד והגועל שמעורר בו הג'וק וגם עם הביקורת המשפחתית והחברתית על תגובתו שנתפסת כמוגזמת.
כאשר מדובר בנשים, הפחד מג'וקים מתקבל בדרך כלל בהבנה, אבל גבר שסובל מפוביה כזו, יתקל בתגובות חברתיות שליליות, שיקשו עליו עוד יותר את ההתמודדות.
למה זה קורה
החוקרים אינם תמימי דעים ביחס למקור הפוביה מג'וקים אצל בני אדם. חלק מאמינים שמדובר בשריד אבולוציוני מתקופה שבה חרקים היו ארסיים יותר והיוו סכנת חיים מיידית, אחרים טוענים שהדבר קשור לעובדה שהג'וקים חיים בביוב והפוביה נובעת מתחושה של סכנה לבריאות בעקבות הזיהום שהם מביאים איתם.
אנשי טיפול יחפשו פעמים רבות את הטראומה הראשונית שחווה האדם עם הפוביה, במפגש עם מקקים או בחוויה טראומטית אחרת שמסיבה כלשהי נקשרה בג'וקים, בניסיון לאתר את מקור הפחד ולטפל בו.
וכמובן שישנה תיאוריית הלמידה הסביבתית הטוענת שמי שראה בסביבתו הקרובה פוביה מג'וקים ותגובות קיצוניות במפגש עם מקקים, יטה לשחזר את הטראומה ויפתח פוביה בעצמו.
איך הסביבה הקרובה יכולה לעזור
השתדלו להימנע משיפוטיות של האדם אשר חווה מצוקה למראה ג'וק. הוא לא עושה דווקא ולא מעמיד פנים, מבחינת האדם עם הפוביה הג'וק מהווה סיכון ממשי לקיום באותו הרגע ומפעיל את כל פעמוני האזעקה. ותרו על הביקורת או על הניסיון לשנות את דעתו של האדם המפוחד, במקום זה השתדלו לעזור לסלק מהסביבה את הג'וק ולהרגיע את המצב.
איך יכול האדם עם הפוביה לעזור לעצמו
טיפול CBT (קוגניטיבי-התנהגותי) בפוביה מג'וקים דומה לטיפול בכל פוביה אחרת וכולל עבודה קוגניטיבית לשינוי דפוסי החשיבה ויצירת אסטרטגיות התמודדות חלופיות וכן טיפול התנהגותי באמצעות חשיפה הדרגתית ומבוקרת לגורם המאיים, עד שהמטופל תופס ומפנים כי לא מדובר באיום קיומי ממשי וכי יש בידיו את היכולת ואת הכלים להתמודד בצורה אפקטיבית יותר עם הפחד והגועל שמעוררת בו נוכחות המקק.
טיפול CBT להתמודדות עם פוביה מג'וקים יהיה בדרך כלל קצר, ממוקד ואפקטיבי מאוד, ועשוי לשפר באופן משמעותי את איכות החיים של האדם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית מוסמכת, עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: ירושלים
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית מוסמכת, עובדת סוציאלית קלינית , מטפלת בגישה דינמית עם ילדים נוער ומבוגרים. ניסיון רב בטיפול בחרדות,דכאןן , קשיים חבר
פסיכולוגית קלינית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,מציאת זוגיו
אזור בארץ: רחובות, נס ציונה, גדרה, יבנה, ראשון לציון, אזור השפלה
שפה: עברית
בעלת ניסיון בטיפול במצוקה ומשבר, דיכאון, חרדה, קשיים בזוגיות, קריירה וירידה בערך העצמי. כן, מנוסה בעבודה עם נשים בגיל הפריון. מאמי
פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת רגשית, MA בייעוץ חינוכי
התמחות: טיפול בחרדות ובדימוי עצמי נמוך, לקויות למידה קשב וריכוז, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול
אזור בארץ: טבעון, רמת ישי, יוקנעם, עמק יזרעאל, אזור הצפון
שפה: עברית
טיפול בילדים, נוער ומתבגרים , בעלת ניסיון רב בטיפול במשברים, חרדות, דימוי עצמי, מעברים ושינויים, התמודדות עם קשב וריכוז, הדרכת הור
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
באילו בעיות טיפול EMDR יכול לסייע? צוות על הספה
EMDR היא שיטת טיפול שפותחה בשנות השמונים של המאה ה-20 על ידי דר' שפירו, פסיכולוגית מניו יורק ומאז נעשה בה שימוש נרחב ומחקרים מוכיחים שהיא אפקטיבית ביותר לטיפול במגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות.
האם הורים יכולים למנוע מילדיהם המתבגרים לעשן או לשתות אלכוהול? צוות על הספה
כל מי שגידל ילד יודע ששום דבר אינו קבוע, וגם מנהגים והרגלים שנראה שיהיו איתנו לנצח (לטוב או לרע) – עתידים להשתנות ולחלוף, אך כשהילד המתוק שלנו מגיע לגיל ההתבגרות ומשתנה לנו דרמטית מול העיניים – זה לפעמים נעים הרבה פחות.
מעגלי הטראומה בישראל כיום, רחבים יותר מאי פעם, אלפי אנשים שחוו מתקפה ישירה ומתמודדים עם זיכרונות קשים ומאות אלפים שמנסים לנהל חיים, בצל איום ממשי ומתמשך על העורף הישראלי, איך אפשר לחיות עם ולצד הטראומה?
שינוי רחלי שרון- גרטי
אישה יקרה לליבי, ממנה נפרדתי לא מכבר, אמרה כי הדבר הבטוח ביותר בחיים הוא שיהיה שינוי. אמירה זו מצאה חן בעיני, בפרדוכס הטמון בה: הדבר הבטוח ביותר בחיים הוא זה המעורר בנו חוסר ביטחון כה רב.