שכיחות ירידה בשמיעה על רקע גיל גבוהה מאד. כל אדם שלישי מעל גיל 65, כמחצית מבני ה 70 ורוב (80%) מבני ה 80 ומעלה זקוקים למכשירי שמיעה.
ראייה ושמיעה הם שני החושים העיקריים שבאמצעותם אנחנו קולטים מידע מהסביבה ומתפקדים חברתית. בעוד שרובנו חושבים שקל יותר לוותר על חוש השמיעה מחקרים מראים שאיכות החיים של אנשים עם עיוורון טובה יותר מאיכות החיים של אנשים עם חרשות. הלן קלר (סופרת ופעילה חברתית) בהיותה חירשת-עיוורת אמרה ש"עיוורון ניתק אותה מחפצים בעוד שהחרשות ניתקה אותה מאנשים". כלומר, ירידה בשמיעה היא למעשה פגיעה משמעותית ביכולת התקשורתית שלנו. בגלל ירידת השמיעה, ניתן אמנם להבחין בדיבור, אך לא ניתן להבין את מה שנאמר. לכן ירידת השמיעה מגבילה את היכולת לתקשר בחופשיות עם בני זוג, ילדים, חברים, משפחה, בעבודה ובשעות הפנאי.
ירידת שמיעה גורמת לתסכול, לתחושות של לחץ ובדידות ומלווה בתחלואה נוספת (אשפוזים, נפילות, דיכאון ועייפות (Heffernan et al., 2016)). ללא שיקום שמיעה, הסיכוי לחלות בדמנציה עשוי לעלות ב 40% (Lin et al., 2014).
שכיחות ירידה בשמיעה על רקע גיל גבוהה מאד. כל אדם שלישי מעל גיל 65, כמחצית מבני ה 70 ורוב (80%) מבני ה 80 ומעלה זקוקים למכשירי שמיעה. ולכן מומלץ לכל אדם מעל גיל 60 לעבור באופן שגרתי בדיקת שמיעה אחת לשנה.
כיצד מתמודדים?
שימוש במכשירי שמיעה הוא הפתרון הקיים הטוב ביותר להתמודדות עם ירידה בשמיעה. מוכח מחקרית כי, השימוש בהם מונע הדרדרות נוספת בתפקוד השמיעתי לאורך זמן ומשפר מאד את היכולת לשמוע ולתקשר.
מה מעסיק את האדם עם ירידת שמיעה ומשפחתו:
למי פונים? - האם יש צורך במכשירי שמיעה? -איך לבחור מכשירי שמיעה? -איך יודעים מהו המכשיר הטוב ביותר?
תהליך האבחון השמיעתי מתחיל בקביעת תור לרופא אף אוזן גרון שעורך בדיקה אוטוסקופית ומפנה לבדיקת שמיעה מקיפה (הכוללת ספי שמיעה לצלילים ולדיבור, ואת היכולת התפישתית "לשמוע נכון" את המילים שנאמרו). התאמת מכשירי שמיעה:
לאחר הבדיקה, מקבלים המלצה ואישור זכאות מקופת החולים למכשירי שמיעה או רכישה באופן פרטי. בוחרים מכון שמיעה, מקבלים את מכשירי השמיעה לתקופת ניסיון של חודש-חודשיים ובתום התקופה רוכשים את מכשירי השמיעה.
אל תוותרו על ליווי אישי
רכישה, שימוש והסתגלות למכשירי שמיעה הינם תהליך מורכב ולכן מצריך שירות של תיווך וליווי אישי המותאם לאורך זמן, ומספק מענה לשאלות ולצרכים משתנים. לכן אני מציעה שירות הכולל: הסבר מלא אודות מצב השמיעה הנוכחי -קריאת בדיקת השמיעה (האודיוגראמה) והבנת השלכותיה, בחירה של מכשיר השמיעה המתאים ביותר, מכון השמיעה וקלינאי.ת התקשורת. למידה של אסטרטגיות תקשורתיות, הדרכה וטיפים לשימוש מיטבי במכשירי השמיעה ואימוני שמיעה.
השירות האודיולגי מתאים לאנשים עם ירידת שמיעה שעומדים לרכוש מכשירי שמיעה, שרכשו מכשירי שמיעה אך לא מסתדרים עימם, שברשותם מכשירי שמיעה אבל לא משתמשים בהם, ו/או רוצים להחליף את מכשירי השמיעה שברשותם.
שמי דנה דויד, אני קלינאית תקשורת בכירה, בעלת תואר דוקטור (PhD) בתחום השמיעה, מומחית ובעלת ניסיון רב שנים בהתאמת מכשירי שמיעה ושימוש נכון בהם.
פרטי התקשרות:
ד"ר דנה דויד, טל: 0545445954, מייל:
[email protected] אתר: danadavidau.com