
גישות שונות לטיפול בטראומה
צוות על הספה
מטרתו המרכזית של טיפול בטראומה, מכל סוג, היא להפחית את התסמינים שמציג האדם, לסייע לו לעבד את האירוע הטראומטי, לשפר את יכולת התפקוד שלו בחיי היומיום ואולי אפילו לצמוח מבחינה אישית ורגשית כתוצאה מהיכולת להתמודד עם הטראומה בהצלחה.
מהי טראומה?
אירוע טראומטי הוא אירוע יוצא דופן שהיה כרוך בסיכון חיים, סיכון לפגיעה פיזית ובעיקר – פגיעה בתחושת הביטחון הבסיסי של האדם. אירועים טראומטיים כוללים תאונת דרכים, פיגוע טרור, תקיפה מינית, אסון טבע, מוות לא צפוי של אדם קרוב, התמודדות ממושכת עם מחלה מסכנת חיים ועוד.
השלכות הטראומה על בריאות הנפש
אנשים רבים שחוו טראומה יצליחו להתאושש ממנה ועם הזמן יחזרו לעצמם וימשיכו לחיות את חייהם כאשר הזיכרון מהאירוע הטראומטי לא פוגע ביכולת התפקוד שלהם.
חלק מהאנשים שחוו טראומה (אחד מכל חמישה על פי הספרות), לא יצליחו להתגבר עליה בכוחות עצמם ויציגו סימנים של פוסט טראומה גם זמן רב לאחר סיום האירוע הטראומטי.
סימפטומים של פוסט טראומה
אדם ייחשב כפוסט טראומטי כאשר הוא מציג תסמינים אופייניים לטראומה כאשר חלפו יותר מארבעה שבועות מאז האירוע, אשר היווה את הטריגר להופעתם.
סימפטומים המאפיינים פוסט טראומה כוללים קשיי שינה, עצבנות עד כדי התפרצויות זעם, זיכרונות חוזרים מהאירוע (פלשבקים), חלומות רעים, קושי בריכוז והימנעות מהתנהגויות שונות, בעיקר כאלה הנתפסות כקשורות לאירוע הטראומטי.
ללא טיפול מתאים בטראומה, תחושת הביטחון והיכולת של האדם תלך ותפחת ומעגל הקסמים האכזרי של הפוסט טראומה רק יחמיר.
טיפול בטראומה
מטרתו המרכזית של טיפול בטראומה, מכל סוג, היא להפחית את התסמינים שמציג האדם, לסייע לו לעבד את האירוע הטראומטי, לשפר את יכולת התפקוד שלו בחיי היומיום ואולי אפילו לצמוח מבחינה אישית ורגשית כתוצאה מהיכולת להתמודד עם הטראומה בהצלחה.
הגישה הדינמית
טיפול בטראומה על פי הגישה הדינמית מתאים בעיקר להתמודדות עם השלכותיה של הטראומה על תפיסתו העצמית של המטופל ועל יחסיו עם העולם, למשל במקרים בהם האירוע הטראומטי פגע באופן משמעותי בביטחון העצמי של האדם, בתפיסת הגוף וכד'. טיפול פסיכולוגי דינמי יעסוק בהשלכות הללו ויסייע לאדם להתגבר עליהן.
הגישה הקוגניטיבית - התנהגותית
מתמקדת בסימפטומים שמציג האדם בפוסט-טראומה ומיועדת לסייע למטופל להתמודד איתם כדי לחזור להתנהלות יומיומית תקינה. טיפול בטראומה בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית יתמקד בעיבוד הטראומה במטרה לייצר נרטיב שונה ואדפטיבי יותר של המטופל. טיפול כזה יכלול, למשל: תרגילים להרגעה ולוויסות עצמי, חשיפה הדרגתית למוקד הטראומה כדי שהמטופל ייווכח שהאירוע לא חוזר על עצמו ובכך יתחזק בטחונו, סיפור מעשה הטראומה שוב ושוב עד לעיבודו ועבודה גופנית לשחרור המקומות בהם הטראומה עדיין ניכרת ומשפיעה.
רפואה משלימה
בשנים האחרונות נפוצים מאוד טיפולים הוליסטיים להתמודדות עם טראומה הכוללים טכניקות שונות להרגעת הגוף והנפש.
בין השיטות המרכזיות בתחום זה ניתן למצוא טיפולים הומיאופתיים, שיאצו, דיקור, רפלקסולוגיה, ביופידבק ואף היפנוזה.
מעגלי הטיפול
חלוקה נוספת של שיטות הטיפול בטראומה מתייחסת למעגלים שלוקחים חלק בטיפול.
טיפול אישי - המיועד רק לאדם שחווה את הטראומה.
טיפול משפחתי – המתבצע מתוך הבנה שלטראומה יש השפעות על דפוס היחסים במשפחה וגם הטיפול צריך לעסוק בכך.
טיפול קבוצתי – המיועד לקבוצה של אנשים שחוו טראומה, לעיתים בנסיבות דומות. בטיפול הקבוצתי הדינמיקה בין המשתתפים תהיה חלק מרכזי בטיפול וקבוצת השווים לוקחת חלק פעיל בתהליך ההחלמה של חבריה.
טיפול תרופתי
במקרים בהם הטראומה מחבלת ביכולת התפקוד הבסיסית של האדם, ניתן לשלב בטיפול אמצעים תרופתיים הכוללים בעיקר תרופות נגד חרדה ודיכאון. לא מומלץ לטפל בתסמיני טראומה אך ורק באמצעות תרופות, שלא פותרות את המצוקה לטווח הארוך, אלא לשלב טיפול תרופתי בטיפול רגשי או קוגניטיבי, כאשר המצב דורש זאת.
איך לבחור את הטיפול המתאים בטראומה?
לצערנו לא קיים כלל אצבע התקף לכולם, המאפשר לדעת בביטחון איזה טיפול מתאים ביותר להתמודדות האדם עם הטראומה שחווה.
הבחירה בטיפול נעשית בהתאם להיכרות של האדם עם עצמו ועם יכולותיו וצרכיו ובהתאם לאירוע הטראומטי שחווה. במקרים רבים, בעיקר באירועי טראומה מתמשכת ומורכבת (מחלה קשה, התעללות מינית ארוכה ועוד), נדרש שילוב כלשהו בין סוגי הטיפול.
ניתן לשלב טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שיסייע בהפחתת התסמינים הפיזיים וההתנהגותיים ביחד עם טיפול דינאמי שיעסוק בהשלכות הטראומה על הנפש. גם שילוב של טיפול תרופתי עשוי, כאמור, להיות יעיל במקרים מסוימים.
אם עברתם טראומה בעצמכם או שאדם קרוב אליכם מתמודד עם השלכות של אירוע טראומטי – זכרו שיש אפשרויות רבות ומגוונות לקבל עזרה שתסייע בעיבוד האירוע וברכישת מיומנויות רגשיות, פיזיות וקוגניטיביות להתמודדות מיטבית לאורך זמן.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

MSW פסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה , דיכאון, פוסט טראומה, משברי חיים, קשיים בזוגיות או ביצירת זוגיות, קשיי תקשורת, טיפול בהורות ו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים, מרכז
שפה: עברית
טיפול מעמיק בשילוב רכישת כלים בילדים , מתבגרים ומבוגרים . הדרכת הורים - חיזוק ההורות. כמו כן מנוסה בטיפול בילדים על הספקטרום

עו״ס קלינית מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בריאות הנפש, בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים, טיפול אישי פרטני, התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: מרכז,חולון, רחובות
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מנוסה. מתמחה בטיפול ממוקד ומכוון תוצאות. אני מאמינה כי לכל אדם מגיע לחיות חיים מאושרים ומספקים ושהשינ

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מועקה, דיכאוניות, חוסר חשק, בריאות הנפש, OCD, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיי
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, אזור השרון
שפה: עברית, אנגלית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית, מטפל אינטגרטיבי, הכשרה רחבה בגישה פסיכודינמית ובגישה קוגניטיבית- התנהגותית (CBT). חוקר את התחום. דגש על

פסיכותרפיסט, מומחה לטיפול בטראומה
התמחות: חרדות, דכאון, טראומות, טראומות מורכבות, חוסר מימוש עצמי,
הערכה עצמית נמוכה, משברי חיים, אובדן, הגשמ
אזור בארץ: כפר יונה, נתניה, חדרה, עמק חפר,אבן יהודה, אזור השרון וטיפול אונליין
שפה: עברית
פסיכותרפיסט בעל ניסיון רב בטיפול בטראומות, חרדות, בעיות זהות וגיבוש עצמי, משברי חיים, ביטחון ודימוי העצמי, טראומות מורכבות, קשיים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מדינה בפוסט טראומה ענבר לבקוביץ M.A., C.T.
מאז קום מדינת ישראל, אנו עדים למלחמות, אירועים חבלניים וטרור. מדינת ישראל צוברת נדבך אחר נדבך חוויות טראומטיות שהולכות ומצטברות. ונוסף לעבר ולהווה הקולקטיבי, חלקנו צוברים אירועי חיים קשים, שמכבידים על הטראומה
טיפול זוגי לאחר בגידה צוות אתר על הספה
רומן מחוץ לנישואים, מוביל למשבר זוגי מורכב, שזוגות רבים לא מצליחים לשרוד. במאמר זה נתמקד בטיפול זוגי אחרי בגידה ובסיכוי שלו להציל את מערכת היחסים ולמנוע פרידה, כאשר שני בני הזוג מעוניינים בכך
ניצה היא קיבוצניקית בת 70, כשהיתה בת 25, נשואה טרייה ובהיריון עם ילדה הראשון, נהרג בעלה בתאונת דרכים. ניצה, שבדיוק בתקופה זו לקחה שיעורי נהיגה ראשונים בחייה, נטשה את השיעורים ומעולם לא חזרה לשבת ליד ההגה. כמו ניצה יש אלפי אנשים שמסרבים לשבת ליד ההגה ומתמודדים עם סימפטומים של חרדה
גישות שונות לטיפול בטראומה צוות על הספה
אירועים דרמטיים בחיינו, בדרך כלל כאלה הכרוכים בסכנת חיים, מותירים אחריהם משקעים וצלקות. בעוד הסימנים הגופניים נוטים לעבור מעצמם עם הזמן, הצלקות שנותרות בנפש ממשיכות להשפיע על חיי היומיום ובחלק מהמקרים – לא יעברו מעצמן, ללא התערבות טיפולית מותאמת.