הדרכת הורים – גידול תאומים
צוות על הספה
אתם לא צריכים להבין הכל בעצמכם ואין סיבה לא להיעזר בשלל פריטי הידע הזמינים להורי תאומים – מאמרים, כתבות, סיפורים אישיים של הורים אחרים. אל תיקחו מה שלא מתאים לכם, אבל בסבירות גבוהה תוכלו למצוא דברים שידברו אליכם ויעזרו לכם להתכונן לעתיד.
מאפיינים ייחודיים לתאומים – הריון וגידול
1. הריון לתאומים – מטבע הדברים הריון לתאומים הוא הריון מורכב ומסוכן יותר, אשר ידרוש מעקב צמוד יותר אחר מצבה של האם ומצבם של העוברים אשר ברחמה.
בנוסף, אי אפשר לדבר על תאומים, מבלי להתייחס גם לעולם טיפולי הפוריות, שהופכים נפוצים יותר משנה לשנה ומגדילים משמעותית את הסיכוי להריון עם תאומים. אין צורך להכביר במילים על מורכבותו של הריון, אשר מגיע בסיומם של טיפולי פוריים מתישים ומפרכים שהשפיעו באופן דרמטי על שני בני הזוג.
לא בכדי, הורים לתאומים, בעיקר כאלה שנולדו בעזרת טיולי פוריות ממושכים, מועדים יותר מהורים אחרים לדיכאון אחרי לידה, חרדות ואתגרים נפשיים נוספים.
2. הקשר הייחודי בין תאומים - רבות נכתב על הקשר בין תאומים, בעיקר תאומים זהים ויש המאמינים שיש להם יכולת כמעט מיסטית לחוש זה את זה, גם ממרחק.
בין אם אתם מאמינים בקשרים מיסטיים מסוג זה ובין אם לאו – העובדה היא שישנו סיכוי גבוה, שתאומים אשר חלקו רחם במשך תשעה חודשים ונולדו לאותה משפחה, יהיו בעלי קשר חזק ואינטימי יותר לאורך החיים, מאשר אחים "רגילים".
בקשר כזה אין כל רע כמובן, אך עליכם כהורים מוטלת האחריות לוודא שלא נוצרת סימביוזה שפוגעת באחד הילדים או בשניהם.
3. הנה אנחנו שניים – מי שלא נולד כתאום יתקשה להבין את החוויה שבחיים לצד מישהו דומה כל כך, פיזית ולעיתים גם נפשית, מישהו שחייך שזורים בחייו בכל רגע, עוד מלפני שנולדתם. במחקר שנערך על זוגות תאומים רכים נמצא כי הם זיהו את עצמם בתמונה כאחיהם התאום, שאת פניו הם מכירים טוב יותר מאשר את של עצמם. אם חושבים לרגע על החוויה הזו - הצורך ביצירת זהות נפרדת לכל ילד הופך לברור הרבה יותר.
מה התפקיד שלכם כהורים
האתגר העומד בפני הורים לתאומים הוא מורכב: לגדל בו זמנית שני תינוקות ולהצליח לתת לכל אחד מהם את המרחב להתפתח בו באופן אישי וייחודי ולמצוא את הדרך שלו, בנפרד מהאח התאום.
אה, ועוד פרט קטן – את כל הקסם הזה אתם אמורים לעשות כאשר אתם מספקים את צרכיהם הפיזיים הבלתי נגמרים של שני תינוקות ולאחר מכן פעוטות רכים, כאשר בבית יש לעיתים עוד אחים קטנים או גדולים יותר, וכשאתם מתמודדים גם עם סוגיות של עבודה ופרנסה, זוגיות ועם שלל אתגרי החיים הנוספים.
איך בכל זאת עושים את זה נכון? המלצות לגידול תאומים
ידע הוא כוח
אתם לא צריכים להבין הכל בעצמכם ואין סיבה לא להיעזר בשלל פריטי הידע הזמינים להורי תאומים – מאמרים, כתבות, סיפורים אישיים של הורים אחרים. אל תיקחו מה שלא מתאים לכם, אבל בסבירות גבוהה תוכלו למצוא דברים שידברו אליכם ויעזרו לכם להתכונן לעתיד.
אתם לא לבד
הורים רבים לתאומים קורסים כשהם מנסים לעשות הכל בעצמם אבל האמת היא שהורות לשני תינוקות רכים, בעיקר אם יש בבית ילדים נוספים, היא אתגר ממש לא פשוט. כל ילד צריך לאכול בזמנו, להחליף חיתול, לישון, להתקלח ולשחק וחוזר חלילה והכל צריך להיות מנוהל ומאורגן כדי ששום דבר לא יישמט מזיכרונכם. זה הזמן לאפשר לסבים וסבתות, דודים ודודות, שכנים וחברים ולכל מי שיכול – לבוא לעזור, לקחת על עצמו חלק קטן מסדר היום של הקטנים ולשחרר אתכם לנוח מעט.
בחירתה של סופי
כל הורה ליותר מילד אחד מכיר את התחושה הנפשית, שלעיתים מרגישה ממש פיזית, של היקרעות בין הילדים. לכל תאום צרכים שונים ורצונות נפרדים, שפעמים רבות מתקיימים במקביל ואתם צריכים לבחור איפה להיות, למי לעזור קודם, למי להקשיב. הורים לתאומים מתארים קושי ממשי סביב הסוגייה הזו מאחר ופעמים רבות הצרכים של הילדים דומים ומתכנסים לאותה נקודת זמן.
אין כאן פתרונות פלא, אבל ויתור על תחושת האשמה התמידית יכול להיות נקודה טובה להתחיל ממנה.. זכרו שאתם רק בני אדם וכשאתם אחראים על יותר מילד אחד, הצורך לבחור בכל רגע עם מי להיות הוא אינהרנטי.
נפרדות – נפרדות - נפרדות
כולם מדברים ללא הרף על הצורך לאפשר לכל ילד להתפתח בדרכו וליצור נפרדות פיזית ופסיכולוגית מאחיו התאום, אבל איך עושים את זה נכון?
* ותרו על הבגדים הזהים, מתוקים ככל שיהיו, ושדרו לילדים מגיל אפס שהם שני אנשים נפרדים, בעלי מראה ייחודי ואופי שונה.
* הקפידו על יצירת נפרדות פיזית בבית – חדרים נפרדים, ציוד אישי לכל ילד, ארון פרטי. אל תתפתו לנוחות שבחיבור חפצי הילדים ועמדו על הצורך בהפרדה, גם אם הילדים מבקשים אחרת.
* שפה יוצאת מציאות – אל תדברו אל הילדים ועליהם כעל יחידה אחת. הם לא "הבנים", "התאומים" וכו', הם שני ילדים שונים ונפרדים זה מזה.
* זמן איכות – מצאו זמן של כל אחד מההורים עם כל אחד מהילדים והתמקדו רק בילד שאתם אחראים עליו באותו זמן.
* מענה לצורך ולא על פי תור – פעמים רבות הורים לתאומים נוטים לשמור על חלוקה מקודשת של זמן ומשאבים לכל אחד מהילדים. זה נכון שחשוב לשים לב שאנחנו לא עושים תמיד את אותה פעילות עם ילד מסוים ובכך משדרים משהו לילד השני, אבל בסופו של דבר – יחסי משפחה תקינים מבוססים על מענה לצרכים הפיזיים והפסיכולוגיים של כל החברים בה והדבר הזה חשוב יותר מלשמור בכל הכוח על שוויון מלאכותי בין הילדים.
* הימנעו מהשוואות – השתדלו לא לשים על הילדים תוויות שמאפיינות אותם, למרות הפיתוי לחלק את העולם לאמיצים ופחדנים, שקולים ואימפולסיביים, טובים ורעים.
הילדים שלכם, כמו של כולנו, יהיו בדרך כלל גם וגם. וגם.
רוצים לדעת עוד על התפתחות הילד? כל מה שצריך לדעת על התפתחות הילד
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית מטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: תהליכי צמיחה והתפתחות אישיים וזוגיים. משברים זוגיים ומשפחתיים, התמודדות עם שכול ואבדן.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,עמק חפר
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי. גישה טיפולית המבוססת על הבנה דינמית עמוקה והתאמת הטיפול לצורכי המטופלים, תוך מתן כלים יעיל
עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית
התמחות: קשיים ביחסים בינאישיים, התמודדות עם משברי חיים, הדרכת הורים, בעיות בזוגיות, חרדה, דיכאון, פוסט טראומ
אזור בארץ: זיכרון יעקב/ בינימינה / פרדס חנה / אור עקיבא / חריש / קיסריה
שפה: עברית
הטיפול מיועד עבור כולם, כל מי שחש מצוקה, משבר קטן עד גדול, מוזמן לפנות. אני מתמחה לאורך השנים בטיפול במבוגרים ומתבגרים בגישה פסיכ
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: פסיכולוג קליני בעל נסיון רב בעבודה עם מבוגרים ומתבגרים: חרדה, מחשבות טרדניות, דכאון, משברי חיים (גיר
אזור בארץ: הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית, אנגלית ספרדית
מטפל במחשבות טורדניות, חרדה, דכאון, קונפליקטים בנאישיים, קשיים בזוגיות ובהגשמה עצמית בתחום התעסוקתי. דגש מיוחד בהעצמת הזהות האישית
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה עובר על ילדים ביום השואה ויום העצמאות? צוות אתר על הספה
התבוננתי בבני מרכין את ראשו היום כששר את התקווה בטקס יום הזיכרון. אמרתי לו אחרי הטקס שאת התקווה צריך לשיר בראש מורם בגאווה גדולה. הוא לא הסכים איתי. היו לו נימוקים משלו. הייתי גאה בו.
מתבגרים וסמארטפון חלק ג' ואחרון יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אז מה היה לנו? בחלק א' (איך הסמארטפון משפיע על ילדנו), נחשפנו לסכנות האמיתיות הטמונות בשימוש בסמארטפון, בחלק ב' (מתבגרים וסמארטפון חלק ב') דיברנו תכל'ס על איך זה מתבטא במציאות של בני הנוער, בהחלט חומר מטלטל (וחובה לקריאה לפני שממשיכים הלאה), ועכשיו מה?
איך לטפל בהתמכרות לאכילה? צוות על הספה
האוכל בעולם המודרני, חדל כבר מזמן להיות רק אמצעי הזנה חיונית והישרדות הגוף ,הופך לנשוא מורכב הרבה יותר. אנשים מנהלים מערכות יחסים מורכבות עם אוכל מהווה, עבור חלקם, גורם מנחם מול קשיי החיים, סמל סטטוס, אמצעי בילוי ודרך להבעה עצמית.
התינוק לא ישן טוב? הנה כמה עצות מעשיות צוות אתר על הספה
מי שהמציא את הביטוי "ישן כמו תינוק", כנראה לא גידל תינוק מימיו. מי שגידל תינוקות, לעומת זאת, יודע שבחודשים הראשונים התינוק לא ישן ברציפות יותר מ 3-4 שעות ובחלק מהמקרים קשיי השינה עלולים ללוות אותו לכל אורך שנת החיים הראשונה ואף יותר.