
הילד שלי? בריון? מה לעשות כאשר הילד שלכם נוהג באלימות
צוות על הספה
עונשים, צעקות ותוקפנות כלפי הילד לא יעזרו, ההיפך הוא הנכון. אם אתם רוצים לקדם את יכולתו של הילד לתקשורת בונה ואפקטיבית, אתם צריכים להוות מודלינג (modeling) להתנהגות כזו, גם כאשר אתם כועסים ומאוכזבים.
מעטים חושבים מה עובר על ההורים שילדיהם הם הבריונים אשר נטפלים לילדים אחרים ונוהגים כלפיהם באלימות פיזית או מילולית – מה מביא את הילדים להתנהגות הזו ומה יכולים ההורים לעשות בעניין?
על כך ועוד – במאמר שלפניכם.
מהי התנהגות בריונית?
מדובר בשאלה חשובה מאין כמוה, מאחר ורבים נוטים להתבלבל ולקטלג כל התנהגות תוקפנית או כל אפיזודה של אלימות בין ילדים כבריונות, ולא כך הוא.
שימוש בתוקפנות ואלימות לעולם אינו מקובל, ובכל זאת מהווה פרקטיקה מוכרת וטבעית בקרב ילדים, בעיקר בגילאים הצעירים, כאשר הם מתקשים להבין ולהסביר את הרגשות המורכבים שהם חווים, את החסכים ואת התסכולים וממהרים "להשתמש בידיים" כדי להשיג את מטרותיהם המיידיות.
בריונות, לעומת זאת, איננה אפיזודה חד פעמית אלא אסטרטגיה מכוונת וקבועה של הפעלת כוח ותוקפנות, בדרך כלל כלפי ילדים מסוימים, שנתפסים כחלשים יותר.
איך זה נראה במציאות
בריונות מתבטאת בתוקפנות, הטרדה, חרם, איומים ולעיתים גם אלימות פיזית או מינית, שמכוונת להשגת מטרות שעשויות להיות קונקרטיות (כמו למשל השגת כסף או טובות הנאה מהילד המאוים) או עקרוניות (מסר לכל הסובבים: "אל תתעסקו איתי. אני חזק").
ההתנהגות הבריונית מכוונת כלפי ילדים ספציפיים שיש להם פחות כוח - פיזי ובעיקר חברתי, ולא נוטה להיפסק גם אל מול הסבל שמפגין הילד המותקף. ההיפך הוא הנכון, גילויי המצוקה של הקורבן בדרך כלל מעודדים את הילד שנוהג בבריונות להמשיך בהתנהגותו.
למה ילד מתנהג בבריונות
הסיבות להתנהגות בריונית בקרב ילדים הן רבות, אך בכל זאת נמצאו מספר מאפיינים מרכזיים של הילד הבריון:
1. אינטליגנציה רגשית שאינה מפותחת מספיק – ילד שלא מאומן בשיח על רגשות ובהבעתם.
2. שריר האמפתיה אינו מפותח דיו – ילד שלא רגיל בהתבוננות על האחר ומתקשה לשים עצמו בנעלי האחר ולהבין את המצוקה שהתנהגותו גורמת.
3. חוסר ביטחון – רבות נכתב ודובר על התנהגות תוקפנית שנובעת מחוסר ביטחון בסיסי, ולא בכדי. ילדים הבטוחים בעצמם, ביכולתם ובמעמדם – בדרך כלל לא יחושו צורך להשפיל מישהו אחר כדי לחזק את עצמם.
4. פרשנות מוטעית של מושג הכוח – ילדים רבים, בעיקר כאלה שחוו בעצמם תוקפנות או אלימות, נוטים לפרש אותה ככוח ולומדים שרק אם מפחדים ממך, אתה חזק.
5. היעדר גבולות – בתרבות הנוכחית, בה מגדלים ילדים במחשבה שהם נסיכים ושהעולם נברא כדי לשרת אותם, אנו פוגשים יותר ויותר ילדים שמתקשים להכיל מצב בו תשומת הלב מופנית לאחרים, שגם להם יש צרכים ורצונות משל עצמם.
6. חשיפה לא מבוקרת לאלימות – ילדים שנחשפו בבית לאלימות בין בני המשפחה, לשיח אלים ולעיתים אפילו למשחקי מחשב אלימים במיוחד, הם בעלי סיכוי גבוה לתפוס אלימות ככלי לגיטימי להשגת מטרות.
מה אתם כהורים של ילד הנוהג בבריונות יכולים לעשות
* ראשית, הפרידו בין התנהגות אלימה ספורדית ותואמת גיל לבין מהלך סיסטמתי של בריונות. שני המקרים הללו דורשים התייחסויות אחרות בתכלית וחשוב להבין מול מה עומדים.
* הקפידו לדבר עם ילדיכם, מגיל צעיר, על אמפתיה לאחר. בכל הזדמנות התאמנו איתם בניסיון להבין מה אנשים אחרים מרגישים, איך הם חושבים ומה הם צריכים. כהורים השואפים להוות מודל, אתם כמובן חייבים לממש את מה שאתם מטיפים לו ולהפגין אמפתיה בעצמכם.
* מעורבות הורית נמצאה כגורם המפחית סיכון להתנהגות אלימה ובריונית של הילד במסגרות השונות. כשאתם שם - יודעים מה קורה, מכירים את החברים ואת המורים ושמים לב להתרחשויות – הדבר נותן לילד ביטחון ומשדר לו מסר שרואים אותו.
* למדו את הילד להביע את רגשותיו בדרכים חלופיות, שלא כרוכות באלימות כלפי אחרים: פעילות גופנית, הבעת רגשות, טכניקות הירגעות ונשימה ועוד. אם אתם לא בטוחים מה יכול לעזור – שאלו את הילד שלכם, תופתעו לגלות כמה רעיונות יש לו.
* לוו אותו בבקשת סליחה מהילדים מולם נהג בבריונות, זהו אקט חינוכי משמעותי.
ממה עדיף להימנע
* תגובות של בושה, אכזבה, ייאוש וכעס הן טבעיות לגמרי, אבל לא מקדמות אתכם לשום מקום. קחו לכם יום אחד להרגיש בו את כל הדברים הללו ולאחר מכן פנו לטפל במצב באופן יסודי.
* הורים רבים מתביישים בהתנהגות בריונית של הילד שלהם וכתוצאה מכך נמנעים משיתוף פעולה עם הצוות החינוכי במסגרת כדי לטפל בבעיה. זו טעות שלא כדאי לעשות, הצוות הוא שותף בתהליך ויש לו מטרות זהות לאלו שלכם. אל תסתירו מידע והשתדלו לא להגיב בתוקפנות כי אתם מרגישים מאוימים.
* עונשים, צעקות ותוקפנות כלפי הילד לא יעזרו, ההיפך הוא הנכון. אם אתם רוצים לקדם את יכולתו של הילד לתקשורת בונה ואפקטיבית, אתם צריכים להוות מודלינג (modeling) להתנהגות כזו, גם כאשר אתם כועסים ומאוכזבים. רק כך תוכלו לעזור לילד ללמוד איך לווסת את רגשותיו וכתוצאה מכך גם את האופן בו הוא מתנהג.
לסיכום, כשהילד שלנו מתנהג בבריונות הדבר עלול להיות מפחיד וקשה עבורנו. אך החדשות הטובות הן שאם תלמדו ילדים לראות את האחר, תחזקו את ביטחונם העצמי במקומם בעולם ובליבכם ותתנו להם כלים חלופיים להתנהגות אפקטיבית יותר – הסיכון לבריונות ירד בצורה דרמטית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, עובדת סוציאלית קלי
התמחות: מומחית בפסיכותרפיה דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, בריאות הנפש,חרדה,דיכאון,אבל ואובדן,טראומה, הדרכת הורי
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת במבוגרים וילדים. מאמינה בכוחותיו של האדם וביכולתו למצוא את התשובות הנכונות עבורו. משלבת גישות שונות

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי- CBT, טיפול קצר מועד, דיכאון, פוסט טראומה, חרדה, משברי חיים, א
אזור בארץ: גבעתיים, עמק חפר, נתניה
שפה: עברית
פסיכולוג קליני מומחה. מטפל במבוגרים ומתבגרים בקליניקה בגבעתיים ובעמק חפר. מאמין ששינוי בטיפול טמון בקשר ובנוכחות פעילה בין השניי

עובד סוציאלי קליני -פסיכותרפיסט התנהגותי-קוגניטיבי.
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, קשב וריכוז, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבגרים
אזור בארץ: רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
עובד סוציאלי קליני ופסיכותרפיסט התנהגותי-קוגניטיבי (C.B.T). בעל ניסיון רב בטיפול בנוער ובמבוגרים. מטפל בדיכאון, חרדה ומגוון מצבים.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מהן לקויות הלמידה, למי מגיע אבחון, ומה הקשר להפרעת קשב וריכוז? צוות על הספה
כולנו מחפשים להצליח בכמה שפחות מאמץ. אבל כשזה נוגע להתאמות יש רק אנשים מסוימים שצריכים לקבל אותן - והם התלמידים עם לקויות הלמידה. במאמר הבא ננסה לעשות קצת סדר בבלגאן ולהבין מהן לקויות הלמידה, למי מגיע אבחון, ומה הקשר להפרעת קשב וריכוז?
אכילה בררנית אצל ילדים צוות על הספה
ארוחת בוקר בגן ילדים סטנדרטי, נראית היום כמו תשבץ הגיון מורכב במיוחד – חלק מהילדים לא יכולים לשבת בשולחן שיש בו ירקות, אחרים מוכנים לאכול רק פיתה בלי כלום, ואפילו הפירות שהגננת מחלקת גורמים לכמה ילדים לעקם את הפרצוף בגועל.
עולים לכיתה א' עם טיקיטק Tikitime
מסיבת סיום גן חובה היתה מזמן, ותלמידי כיתה א' רוצים ששנת הלימודים תתחיל כבר. החופש הגדול מזדחל, וכל יום שעובר הוא זמן של מתח והתרגשות עבורם. הראש הקטן והמתוק שלהם מלא בשאלות ומחשבות
גמילה מחיתולים צוות אתר על הספה
כל ילד מגיע לגיל שבו צריך להתחיל בתהליך הגמילה מחיתולים. מעבר לשינוי הטכני של עשיית הצרכים באסלה , לגמילה יש משמעויות רחבות יותר ולכן ההחלטה מתי להתחיל בתהליך הגמילה היא החלטה משמעותית שיש לה השלכות רגשיות