
מדוע חשוב להציב גבולות לילדים ואיך עושים את זה נכון
צוות על הספה
אתם מכירים את הילד שלכם טוב מכולם. השתמשו בהיכרות הזו כדי להתאים את הגבולות לאופי הילד וצרכיו.
כולנו שואפים למנהיגות הורית שתהיה סמכותית מצד אחד, אך מחבקת ומאפשרת מהצד השני - אך רק מעטים מצליחים להגיע לאיזון הרצוי.
במאמר זה ננסה להסביר למה חשוב להציב גבולות לילדים ונציע מספר דרכים בעזרתן תוכלו לעשות את זה נכון.
מדוע חשוב להציב גבולות לילדים?
הגבולות הראשונים שאנו מציבים לילדים, הם גבולות שמטרתם לשמור על חייהם, פשוט כך. אנו מונעים מהילדים להכניס חפצים לשקע החשמל או לרוץ לכביש ומגבילים, פיזית, את מרחב החיים שלהם, כך שיכלול מינימום סכנות.
גבולות אחרים מוצבים על ידי הורים משלל סיבות – חלקן ערכיות ונוגעות לדרך בה ההורה מאמין שילד צריך לגדול ולהתנהג בבית ובחברה, חלקן נובעות מסיבות של אמונה ודת וחלק מהסיבות קשורות לדרך בה ההורה עצמו גדל כילד והגבולות שהיו מקובלים במשפחת המוצא שלו או שלה.
בסיכומו של דבר, גבולות מוצבים על ידי הורים משני טעמים מרכזיים:
1. עבור הילד – לשמור על בטחונו, לחנך אותו, לגדל אותו כראוי ולהגדיל את סיכוייו לשרוד ולשגשג כחבר בעל שייכות וערך בחברת בני האדם.
2. עבור ההורה עצמו – לגדל ילד בצלמו, שפועל על פי האמונות והערכים של ההורה, ואם ניתן להודות בכך בלי להתבייש - גם גורם לו להיראות טוב יותר בעיני אחרים.
איך כדאי להציב גבולות, כך שיהיו אפקטיביים
בכל פעם שאנחנו רואים ילד משתטח בקניון בהתקף טנטרום קולני, אנחנו חושבים על ההורים שלנו ומחליטים בינינו לבין עצמנו שהם לא יודעים להציב גבולות כראוי.
האמת היא שהצבת גבולות לילדים היא משימה לא פשוטה בכלל והורים מודעים עסוקים לא פעם בשאלות כמו – מהיכן נובעת המוטיבציה לשים את הגבול? האם הוא מתאים לילד שלי? עד כמה אני עסוק/ה בהשוואות לילדים אחרים בנושא הגבולות ואיך בכלל מוצאים את הכוחות לעמוד בפרץ התחנונים, הדרישות, ההבטחות, הזעם וכל שאר האסטרטגיות שילדים נוקטים בהן, משחר ההיסטוריה, כדי לנסות ולהזיז את הגבול שהוצב?
הכנו עבורכם מספר טיפים להצבת גבולות נכונה ויעילה
שאלו את עצמכם למה
לפני שאתם מגדירים גבול כלשהו לילדים, בדקו עם עצמכם (ורצוי גם עם בני הזוג) מדוע הגבול הזה נראה לכם חשוב? האם המניע שלכם הוא ערכי? חינוכי? או אולי אגואיסטי? שגם זה, כמובן, בסדר לפעמים.
מודעות היא שלב חיוני בהגדרת הגבולות לילדים והחשיבה המוקדמת תעזור לכם "לבחור את המלחמות שלכם" ולהבין מה חשוב לכם במיוחד ועל מה אפשר לוותר.
היו שלמים עם הגבול שהצבתם
הדבר נכון לכל תחומי החיים, כאשר אתם שלמים עם ההחלטה שלכם - באמת שלמים - תוכלו לעמוד בה, להסביר אותה לילדים ולהתמודד עם ההתנגדויות שלהם בצורה טובה יותר. אם יש לכם ספק – הילדים יגלו אותו מהר מאוד וסמכו עליהם שיעשו בכך שימוש.
האם הגבול מתאים לילד
כל ילד בנוי אחרת. יש ילדים עצורים, רגישים ושקטים, שעבורם הצבת גבול נוקשה עלולה להיות חוויה מפרקת שתשבור את רוחם. ילדים אחרים הם סוערים ופרועים וזקוקים לגבולות ברורים יותר.
אתם מכירים את הילד שלכם טוב מכולם. השתמשו בהיכרות הזו כדי להתאים את הגבולות לאופי הילד וצרכיו.
הסבירו את ההיגיון
אף אחד לא אוהב שאומרים לו מה לעשות, או לא לעשות, מבלי לספק הסבר על ההיגיון שעומד מאחורי ההחלטה. נסו לדמיין לעצמכם שהבוס בעבודה מודיע על החלטה חדשה שקיבל, שמשנה לרעה את האופן בו אתם מתנהלים ביום-יום ולא טורח להסביר למה, או מה ההיגיון.
הייתם בוודאי מתרעמים ובצדק. הילדים שלכם לא שונים וגם הם זקוקים להסבר מדוע החלטתם שצריך להתנהג בצורה כזו או אחרת. אם הילדים יקבלו הסבר כזה – יעלה משמעותית הסיכוי לשיתוף הפעולה שלהם.
היו עקביים וברורים
אתם מעוניינים ליצור מצב בו הגבולות שהגדרתם ברורים לכל בני המשפחה ולשם כך חשוב שתסבירו את הדברים היטב, כדי שלא יהיה מקום לפרשנות, העלולה להיות שונה לחלוטין ממה שהתכוונתם. חשוב גם שתהיו עקביים ולא תשנו את דעתכם ללא הרף, ילדים זקוקים לביטחון שבשגרה ועליהם לדעת שאם אמרתם משהו – אתם עומדים מאחוריו ולא מתבלבלים.
גלו אמפתיה והבנה לרגשות הילדים
אתם אולי יודעים מהן הסיבות שהובילו אתכם להגדרת הגבול, אבל מבחינת הילדים יש פה מגבלה שלא היתה קודם והתגובה הראשונית והטבעית שלהם, תהיה לנסות ולהזיז את הגבול. אחרי שלא יצליחו לעשות זאת (כי קראתם היטב את הסעיפים הקודמים ואתם ברורים ועקביים) הם צפויים להביע כעס, עצב או אכזבה מכם.
אל תיבהלו והיו שם לידם כדי להכיל את מגוון הרגשות שהצבת הגבולות מעוררת בהם. אם צריך – חזרו והסבירו את ההיגיון, ברוגע ובלי להתרגז.
תיאוריה לחוד ומציאות לחוד
אין לנו ספק שאת רוב ההמלצות במאמר זה כבר שמעתם, בצורה כזו או אחרת. ברור גם שיש פער גדול בין התיאוריה לבין היכולת לתרגם אותה למציאות חיי השגרה בבית. אם אתם מתקשים בהצבת גבולות או מרגישים שהמהלך גורם למצוקה של הילדים או שלכם, זכרו שאתם ממש לא לבד בקושי הזה, שרוב ההורים מתלבטים ומתחבטים בו ואל תהססו לפנות להדרכת הורים אצל מטפלים מוסמכים, שתוכלו למצוא כאן
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית בכירה, MA
התמחות: חרדה, דיכאון, סטרס, OCD, חוסר סיפוק, תקיעות במימוש עצמי, קשיים ביחסים, ליווי בהריון ובהורות, סוגיות
אזור בארץ: רמת השרון, הרצליה, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מתמחה בטיפול בחרדה ובדיכאון. בעלת ניסיון רב בטיפול בנשים. משלבת שיח המביא לתובנה מעמיקה(גישה פסיכודינמית) עם טכניקות של CBT -בכדי

פסיכולוגית רפואית מומחית ופסיכותרפיסטית CBT
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות,דיכאון,חרדה ופוביות,לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה,הדרכת הורים,טיפול במתב
אזור בארץ: צפון, משגב, ישוב קהילתי טל אל, חיפה והקריות
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגיה רפואית הינה תחום המחבר בין גוף לנפש. לכן בטיפול משולבים כלים פיסיים כגון נשימות וכלים מנטליים ורגשיים. בנוסף אני מתמחה

מטפלת זוגית
התמחות: קשיי מיניות?תקשורת מלאת
מריבות אינטימיות? דילמות נבישואים ,חרדות ביצוע ,התמכרות לפורנוגרפיה .זמינות
אזור בארץ: תל אביב, רמת גן, גבעתיים, אזור המרכז, ירושלים
שפה: עברית,אנגלית
משברי בגידות ודילמות ביחסים?חסמי תשוקה בגידה פיזית? .משלבת טיפול קוגנטיבי התנהגותני עם גישה הומניסטית והתייחסותית . צלצלו עכש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הסוד – יחסים בין הורים למתבגרים צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
איך עושים את זה? מתי זה יגמר? השאלות המציפות הורים למתבגרים הן רבות וקשות. זהו גיל בו מצד אחד הגוף משתנה, מוצף בהורמונים שמקשים על יכולות לויסות עצמי ועם כל אלו- כל כך רוצים בסתר ליבם, תוך כדי מרד, חוצפה, התרסה – להרגיש אהובים ומוערכים על ידי הוריהם.
הורים כמכשול לטיפול נפשי צוות אתר על הספה
באופן טבעי, ההורים מהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול בילדים, אך לעתים התנהגותם או גישתם עלולות להוות מכשול משמעותי בדרך להצלחה טיפולית.
טיפול זוגי להורים טריים צוות על הספה
מעטים הם שינויי החיים שהשלכותיהם דרמטיות כמו ההפיכה להורים. כל הכנה שתנסו לעשות מראש, תתגמד בזמן אמת אל מול העובדה שאתם כבר לא שניים ופתאום יש אתכם בבית אדם נוסף, חסר ישע, שתלוי בכם לחלוטין וכובד האחריות מורגש במלוא עוזו.
הבידוד עמותת רקפת
הבידוד – בין אם הוא נדרש מאיתנו כאמצעי בטיחות ומניעה להתפשטות הקורונה, ובין אם הוא "בחירה" הנובעת מאופי ומצב חברתי של הילד, עלול גרור גם בדידות קשה.