פוביה מטיסות – למה זה קורה ואיך מטפלים
צוות על הספה
החדשות הטובות הן שניתן לטפל בפחד ולשכך אותו בהדרגה, כך שהאדם יוכל לחיות את חייו ללא הימנעות מטיסות ועם מינימום סבל במהלכן.
אבל האמת היא, שעבור למעלה מ 10% מהאנשים אין שום דבר נעים ומרגש בחוויית הטיסה, ההיפך הוא הנכון. הדבר מעורר אצלם חרדה של ממש ופעמים רבות מביא אותם להימנעות מוחלטת ממטוסים ושדות תעופה.
מהי פוביה מטיסות וכיצד היא באה לידי ביטוי
ראשית, נזכיר שפוביה משתייכת להפרעות החרדה והיא מבטאת פחד מוחשי מגורם שהאדם חווה כמאיים ומסכן חיים, גם אם במציאות אינו כזה. אנשים מתמודדים עם פוביות שונות, כמו פחד מכלבים, פחד ממרחב פתוח, פחד ממקומות סגורים ועוד.
במאמר זה נתמקד בפוביה (פחד) מטיסות וננסה להבין למה היא מופיעה ובעיקר, מה ניתן לעשות כדי לטפל בה.
איך נראית פוביה מטיסות
אדם המתמודד עם פוביה מטיסות יחווה את הצורך לטוס כאירוע מסכן חיים וגופו יגיב בהתאם, בסימפטומים כמו נשימה מהירה ושטוחה, בחילה, רעד ודפיקות לב לא סדירות.
לפני הטיסה
כבר בעת המחשבה על הטיסה הקרובה, האדם עם הפוביה יהיה מוטרד מאוד. הוא יחשוב על הטיסה בכל רגע פנוי, יחלום עליה בסיוטי הלילה, ידמיין כל מה שעלול להשתבש, ינסה לבטל את רוע הגזירה ואם הדבר לא ניתן, ינסה לעשות כל שביכולתו כדי לשלוט בסיטואציה ולהתכונן. פעמים רבות הצורך להתכונן מביא את האדם לקרוא עוד ועוד על תאונות מטוסים ובכך לעשות למעשה את ההיפך, ולחזק את הפחד.
בעת הטיסה
בזמן הטיסה עצמה, האדם עם הפוביה עלול לחוש בחילה וסחרחורת, להיות חיוור ולנשום בכבדות, להיאחז בכוח בידיות המושב, להזדקק לעזרת הדיילת או הנוסעים האחרים שוב ושוב ולעצום עיניים בחוזקה בניסיון להרחיק את עצמו מהסיטואציה המאיימת.
כאמור, במקרים החמורים של פוביה מטיסות, האדם יעשה מאמצים ניכרים כדי להימנע לחלוטין מעלייה למטוס ובכך יטיל על עצמו מגבלה משמעותית בחיים האישיים והמקצועיים.
מדוע אנשים סובלים מפוביית טיסות
כשחושבים על זה רגע, מדוע לא? הרי יש משהו לא הגיוני בכניסה לגליל מתכת ענק שאמור להטיס אותנו מרחק אלפי קילומטרים. אך בעוד רוב האנשים מצליחים להתגבר על העניין ולסמוך על המטוס ועל הטייסים שיביאו אותם בשלום למחוז חפצם, אדם עם פוביה מטיסות לא מסוגל לעשות זאת, מסיבות שונות:
טראומה מהעבר
בחלק מהמקרים, פוביה מטיסות נובעת מחוויה קשה עמה התמודד האדם במהלך טיסה בעבר, אך לעיתים קרובות די בכך שאדם ישמע על תאונת מטוס או על חוויה קשה שעברו אנשים אחרים במהלך טיסה, כדי לפתח את הפוביה, מבלי שיצטרך לחוות את החוויה הקשה על בשרו.
פחדים אחרים
במקרים רבים, הפוביה מטיסות מבטאת פחד אחר שיש לאדם, למשל קלאוסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים) או פחד גבהים. הפחדים הללו מתחדדים בעקבות השהות במטוס, שאין דרך לצאת ממנו במהלך הטיסה, ולכן הופכים לפוביה מהטיסה עצמה.
הצורך בשליטה
אחד הגורמים המרכזיים שנמצאים בהלימה עם פוביה מטיסות הוא הצורך הגבוה בשליטה. אנשים שחשים צורך לשלוט בכל פרט בסיטואציה בה הם נמצאים, מגלים שהדבר קשה עד בלתי אפשרי לביצוע בעת טיסה, ונוטים לפתח פחד מטיסות ולהימנע מהן ככל האפשר.
איך אפשר לטפל בפוביה מטיסות
החדשות הטובות הן שניתן לטפל בפחד ולשכך אותו בהדרגה, כך שהאדם יוכל לחיות את חייו ללא הימנעות מטיסות ועם מינימום סבל במהלכן.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
טיפול כזה נמצא כאפקטיבי ביותר בהתמודדות עם פוביות שונות, ובכללן פוביה מטיסות והוא מתמקד בשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות ביחס לגורם שמעורר את הפחד.
• ידע הוא כוח – השלב הראשון בטיפול CBT (קוגניטיבי-התנהגותי) הוא רכישת ידע על גורם הפחד, במקרה זה – טיסות. האדם לומד על האחוז הנמוך של תאונות טיסה, על מבנה המטוס ואופן פעולתו וגם על מאפייניה של הפרעת חרדה. הידע מאפשר לו להתייחס לפחד ממקום הגיוני יותר ולשלוט בו באפקטיביות.
• החלפת דיסקט – במקום לשכנע את עצמו שהטיסה עומדת להיות קטסטרופלית והוא עומד למות, האדם עם הפוביה לומד לשנן לעצמו מסרים אחרים, חיוביים יותר.
• תרגול ההתנהגות – אחרי שנרכש ידע ותורגלו דרכי המחשבה ביחס לגורם הפחד, אפשר להתחיל ולתרגל את ההתנהגות עצמה ולהיחשף בצורה הדרגתית למטוס ולטיסות, כאשר כל חווית הצלחה מסייעת ביצירת דפוסי התמודדות חדשים ובריאים יותר.
דרכים נוספות בהן ניתן לסייע לאדם הסובל מפוביית טיסות
• הסחת דעת – עיסוק בדברים אחרים במהלך הטיסה עשוי לסייע לשיכוך הפחד והסחת הדעת ממנו. האפשרויות רבות וכוללות קריאה, יצירה, משחקי מחשבה, צפייה בסרטים
• שיטות הרפיה שונות – דמיון מודרך, נשימה מודעת, מדיטציה ועוד, שעשויות לסייע לאדם להרגיע את החרדה.
• ביופידבק – ניטור מדדים פיזיולוגיים במטרה לסייע לאדם לשלוט טוב יותר בתגובותיו הפיזיות מול גורם הפחד ולשנות אותן בהדרגה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ועו״ס קלינית MSW
התמחות: פוסט טראומה, מצבי אבל ושכול, חרדה, דיכאון, מצבי משבר, טיפול לקהילה הגאה, טיפול נפשי, טיפול פסיכודינ
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית בעלת ניסיון רב בטיפול נמבוגרים ונוער בתחומים- חרדה, דכאון, טראומה, פגיעה מינית, קשיים ביצירת זוגיות, זהות ונטיה מיני
עובדת סוציאלית, מומחית EMP - טיפול ממוקד וחד פעמי בטראומות,
התמחות: מומחיות בטיפול במשברי חיים (אובדן, פרידה וגירושין ועוד)
טראומות, PTSD, אירועים חריגים, חרדות, דימוי
אזור בארץ: ירושלים, מבשרת ציון וסביבות ירושלים
שפה: עברית, אנגלית, ערבית
אני מאמינה בטיפול קצר מועד וממוקד. אלווה אותך בבטחון, ברכות, ברגישות במסעך לגילוי עצמי, לפתרון הבעיות המעיבות על חייך ולרכישת כלים
פסיכולוג קליני
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, קשיים במערכות יחסים, חרדה, עיסוק בסוגיות של גבריות, זעם ותוקפנות, מיניות וזה
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, כפר סבא ואזור השרון
שפה: עברית, אנגלית
מטפל במבוגרים ומתבגרים סביב סוגיות של התמודדות עם משברי חיים, קושי במערכות יחסים, חרדה ודכאון, עיסוק בסוגיות של מגדר וגבריות, זעם
עובד סוציאלי קליני,מטפל רגשי
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון, קשיים בתקשורת בין-אישית, בעיות במיניות ,בעיות משפחתיות וזוגיות,התמודדות עם משברי
אזור בארץ: חיפה,צפון,אונליין
שפה: עברית,רוסית
עובד סוציאלי קליני, ניסיון בטיפול במתבגרים, מבוגרים וגיל הזהב, מטפל בחרדות, דיכאון, משברי חיים מגוונים, קשיי תקשורת בין אישית ועוד
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול נפשי באמצעות סמים פסיכדליים – חומרים משני תודעה צוות על הספה
אנשי טיפול המתמחים בתחום זה, יודעים לעשות שימוש מבוקר ומדויק בחומרים משני תודעה כחלק מטיפול פסיכותרפי, במטרה לאפשר למטופל לפגוש חלקים עלומים בנפש ולהיעזר בחלקים הללו במהלך הטיפולי.
הבידוד עמותת רקפת
הבידוד – בין אם הוא נדרש מאיתנו כאמצעי בטיחות ומניעה להתפשטות הקורונה, ובין אם הוא "בחירה" הנובעת מאופי ומצב חברתי של הילד, עלול גרור גם בדידות קשה.
טראומה – להדחיק או לפגוש? רונית בלום
סיגל ( שם בדוי ) היא אישה בסוף שנות ה30 לחייה, אימא לשני ילדים, נשואה . בתחילת הטיפול היא מבקשת שלא אתן לחיוך על פניה להטעות אותי. כבר שנים שהיא לא מצליחה להרגיש שמחה
איך התנדבות בזמן מלחמה תעזור לנו להתמודד? צוות אתר על הספה
המלחמה שפרצה בשמחת תורה הביאה את רוב תושבי המדינה למצבי קיצון רגשיים, בהיקפים ובעוצמות שלא הכרנו בעבר, תחושת חוסר האונים יצרה מצוקה נפשית גדולה והפתרון, עבור אנשים רבים, נמצא בדמות התנדבות ועזרה לאחר.