טיפול DBT מתמקד בהפחתת התנהגויות הרסניות, אשר פוגעות במטופל וביחסיו עם הסביבה, תוך מתן לגיטימציה לתחושותיו ולרגשותיו הסוערים.
DBT - Dialectical behavior therapy, טיפול דיאלקטי-התנהגותי, הוא שיטה תרפויטית המבוססת על עקרונות קוגניטיביים המוכרים לנו מטיפול CBT ומוסיפה עליהם תפיסות של קבלה עצמית, סובלנות ומיינדפולנס (קשיבות) שמקורותיהן בתורות המזרח, כמו בודהיזם.
שיטה זו נוצרה לטיפול באנשים עם הפרעת אישיות גבולית, אך כיום נחשבת לאפקטיבית גם עבור מגוון רחב של הפרעות נוספות.
מקורותיו של טיפול DBT
תיאורטיקנים ומטפלים עסקו ועוסקים רבות בסיבות שמביאות אדם לתגובות רגשיות קיצוניות אל מול גירויים מסוימים, תגובות שפעמים רבות פוגעות באיכות החיים שלו וביחסיו עם הקרובים לו. הרי ברור לכל שתגובות קיצוניות כאלה אינן מקדמות את האדם, להיפך, פעמים רבות הן מרחיקות אותו ממטרותיו ולכן הן נתפסות כלא אפקטיביות.
דר' לינהאן – מהתמודדות אישית עם הפרעת אישיות גבולית ליצירת מודל טיפולי חדש
בשנות התשעים של המאה הקודמת, ביקשה דר' מרשה לינהאן, להגדיר מבנה תיאורטי וטיפולי עבור אנשים עם הפרעת אישיות גבולית, שמתקשים בוויסות רגשי ומרבים להגיב באופן קיצוני שעלול לפגוע באינטרסים שלהם.
דר' לינהאן, שהתמודדה בעצמה עם הפרעת אישיות גבולית, יצרה מודל טיפולי מותאם אשר כולל בתוכו חלקים נרחבים מפרקטיקות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בתוספת משמעותית, הרלוונטית במיוחד לאנשים עם הפרעת אישיות גבולית:
ניסיון להבין לעומק, באמצעות עבודה ממושכת ואינטנסיבית, את הקצוות הרגשיים בתוכם פועל האדם עם ההפרעה, קצוות אשר מובילות אותו להתנהגות קיצונית ופעמים רבות גם הרסנית.
מה אומרת התיאוריה
על פי דר' לינהאן, הפרעת אישיות גובלת נוצרת כתוצאה מקושי בוויסות רגשי.
אדם עם הפרעת אישיות גבולית חווה את העולם בצורה אינטנסיבית וקיצונית, נע בין תחושת קרבה גדולה לאנשים לבין אובדן אמון מוחלט, מתקשה להסתגל לשינויים, מגיב באופן אימפולסיבי לחוויות ובאופן כללי – חי בתחושת סערה אל מול רגשותיו כלפי עצמו וכלפי העולם ופגיע מאוד להתנהגות של הרס עצמי, עד אובדנות.
לינהאן טענה כי ההפרעה והקושי בוויסות הרגשי נוצרים בעקבות חוויות ילדות מוקדמות של חוסר לגיטימציה שהילד/ה חווים מסביבתם הקרובה, כאשר הרגשות שלהם לא מקבלים תוקף ומקום. כאשר ילד חווה חוסר לגיטימציה רגשית כזו לאורך זמן, נוצר מרחק בינו לבין רגשותיו האותנטיים והרגשות עצמם הופכים לגורם מאיים, שהילד מתקשה לזהות ולווסת.
מודל תיאורטי זה נקרא המודל הביו-סוציאלי, מאחר והוא משלב בין נטיות מוקדמות (ביולוגיות) של האדם לבין חוויות של סוציאליזציה בילדות המוקדמת, במהלכה לא זכה לתיקוף של רגשותיו.
איך עובד הטיפול
המסר המרכזי של טיפול DBT
טיפול DBT מתמקד בהפחתת התנהגויות הרסניות, אשר פוגעות במטופל וביחסיו עם הסביבה, תוך מתן לגיטימציה לתחושותיו ולרגשותיו הסוערים.
המסר המרכזי שמקבל המטופל הוא שלרגשותיו הקיצוניים ולהתנהגותו האימפולסיבית יש תוקף ומקום, יחד עם זאת טובתו האישית דורשת יכולת לווסת אותם וללמוד לשלוט בהם בצורה אפקטיבית יותר, שתאפשר חיים טובים ככל האפשר.
מה כולל הטיפול
DBT הוא טיפול אינטנסיבי וממושך המשלב מפגשים פרטניים של המטפל והמטופל, מפגשים קבוצתיים ושיחות אימון ממוקדות סביב משברים שמתעוררים.
בהתאם לתפיסת העולם הדיאלקטית - הטיפול נע על הציר שבין שני קצוות, לכאורה מנוגדים: כאשר מצד אחד מושם דגש על קבלה ותיקוף של הרגשות העזים והמורכבים שעולים אצל המטופל ומצד שני ניסיון לשנות את התנהגותו, אשר מופעלת על ידי הרגשות הללו, כך שתהיה סתגלנית ואפקטיבית יותר.
טיפול DBT כולל למידה של כלים שמטרתם לסייע בתהליך השינוי – מרביתם מעולם המיינדפולנס, תרגול רב ואינטנסיבי של הכלים הללו ומשימות (שיעורי בית) שעל המטופל לבצע ולתרגל בין הפגישות. משימה מתמשכת לדוגמה היא ניהול יומן רגשות, שעוזר למטופל להבין מה מפעיל את התגובה הקיצונית שלו ובכך מסייע לו לשפר את שליטתו בתגובות הללו.
הבדלים מרכזיים בין DBT לבין CBT
ההבדל המרכזי בין השיטות נעוץ במקום שמקבל עולם הרגש בתוך הטיפול.
טיפול CBT מתמקד בתהליכי שינוי, מבלי לחפש את המקור הרגשי להתנהגות אותה מבקשים לשנות ואילו טיפול DBT נותן מקום משמעותי לרגשות הללו ונע כל הזמן על הציר שבין תיקוף הרגש לבין אימון לשינוי ההתנהגות.
הבדל נוסף קשור בכלים בהם עושים שימוש במהלך הטיפול כאשר במסגרת DBT יש מקום מרכזי לכלים מעולמות המיינדפולנס, הזן וגישות בודהיסטיות אחרות.
למי מתאים טיפול DBT?
על אף שהשיטה פותחה במקור כדי לטפל בהפרעת אישיות גבולית, טיפול DBT נמצא אפקטיבי מאוד לטיפול גם במצבים נוספים, ביניהם פוסט טראומה (PTSD), הפרעות אכילה,
התמכרויות ודיכאון.