דחיקת לשון – למה זה קורה ומה עושים כדי לטפל?
צוות על הספה
דחיקה/דחיפת לשון - מצב בו הלשון, שאמורה להיות באחורי הפה, נשענת על השיניים הקדמיות או נכנסת ברווח שבין השיניים העליונות לתחתונות בעת מנוחה, בליעה ולעיתים גם בזמן דיבור.
במאמר זה נסקור את התופעה, נבין את הגורמים ונבדוק מה אפשר לעשות כדי לטפל.
מהי דחיקת לשון
דחיקה/דחיפת לשון - מצב בו הלשון, שאמורה להיות באחורי הפה, נשענת על השיניים הקדמיות או נכנסת ברווח שבין השיניים העליונות לתחתונות בעת מנוחה, בליעה ולעיתים גם בזמן דיבור.
איך מזהים דחיקת לשון
במצב של דחיקת לשון נראה סימפטומים אופייניים, שיעידו על כך שזה מה שקורה:
* הלשון מבצבצת בין השיניים, גם במצבים שלא נצפה לראותה, כמו במצב של מנוחה, בליעה או דיבור.
* קושי בהגיית צלילים מכתשיים (ת,ד,נ) או בצלילים שורקים, כמו ש,ס,ז,צ.
* מנשך פתוח – מצב בו נוצר מרחק בין השיניים התחתונות לשיניים העליונות כאשר הפה סגור. מנשך פתוח הוא תוצאה של דחיקת לשון ממושכת, אשר דוחפת את השיניים התחתונות קדימה עם הזמן וגורמת למרווח הלא תקין.
* אכילה "מבולגנת", פעולת בליעה לא תקינה ותחושת חוסר נוחות באכילה, שנוצרות בעקבות דחיקת השיניים.
השפעות של דחיקת לשון
הורים רבים שואלים מדוע דחיקת לשון היא בעיה שצריך לטפל בה ולכן חשוב להבין את ההשלכות הפוטנציאליות של דחיקת לשון מתמשכת:
* מצב מתמשך של דחיקת לשון מוביל, כמעט באופן בלתי נמנע, למנשך פתוח – מצב בו השיניים העליונות והתחתונות לא נסגרות בצורה תקינה זו על גבי זו ונוצר ביניהן רווח שיש לו השלכות אסתטיות ובריאותיות.
* כדי להתמודד עם מנשך פתוח – רוב הילדים יצטרכו לעבור בבגרותם טיפול אורתודנטי ארוך, מפרך ויקר, שניתן היה להימנע ממנו בטיפול מוקדם בדחיקת הלשון. יתרה מזאת – גם התוצאות של טיפול אורתודנטי מוצלח ירדו עם הזמן לטמיון במידה ודחיקת הלשון תימשך, מכיוון שהלשון תמשיך לדחוף את השיניים הקדמיות ולאחר מספר שנים עלול להיווצר שוב מנשך פתוח.
* לקות בדיבור שמשפיעה על יכולות הביטוי של הילד ועל בטחונו העצמי.
* פגיעה בשורשי השיניים שעלולה להביא להיחלשותם לאורך השנים.
מדוע נוצר מצב של דחיקת לשון?
הנטייה בציבור הרחב היא "להאשים" במצב את המוצץ ואכן, במרבית המקרים הגורם לדחיקת לשון הוא אכן גורם התנהגותי – שימוש ממושך במוצץ או מציצת אצבע עד גיל מאוחר (אחרי גיל 4).
יחד עם זאת, מומחים מציינים גם מספר גורמים פיזיולוגיים שעלולים לגרום לדחיקת לשון:
* פוליפים (אנדואידים) מוגדלים אשר גורמים לקושי בנשימה דרך האף. במצב כזה הילד מתרגל לנשום רק דרך הפה והלשון נמצאת פרקי זמן ארוכים ליד השיניים ודוחפת אותן עם הזמן.
* אלרגיות המקשות על הנשימה התקינה של הילד לפרקי זמן ממושכים בכל פעם.
* לשון קשורה – מצב מולד בו הלשון מחוברת לרצפת הפה ותנועתה מוגבלת.
* חולשה של שרירי הפה והשפתיים.
* מבנה לא תקין של הגולגולת ו/או של עצמות הפנים.
איך אפשר לטפל בדחיקת לשון?
הכתובת המתאימה לטיפול עומק בבעיה, היא קלינאי/ת תקשורת שיעבדו עם הילד בצורה סדירה ובאמצעות תרגילים שמטרתם לחזק את שרירי הפנים והפה, ללמוד הגייה נכונה, לתרגל בליעה אפקטיבית של נוזלים ומזון ולאמן את הלשון לשהות במקום הרצוי לנו, באחורי הפה.
חשוב מאוד לציין שאם נמצאה בעיה פיזיולוגית שגורמת לדחיקת השיניים – חיוני לטפל בה לפני או במקביל לפנייה לקלינאי/ת התקשורת, על מנת שהעבודה על חיזוק השרירים ושינוי ההרגלים תהיה אפקטיבית.
גורמים נוספים המעורבים בטיפול יהיו בדרך כלל רופאי אף-אוזן-גרון שיטפלו בבעיות הפיזיולוגיות שגרמו למצב וכמובן אורתודנט, שיסייע בטיפול במנשך הפתוח ובקושי האסתטי שהוא גורם.
בחלק מהמקרים ישתמש האורתודנט במתקן שנקרא גדר לשון – tongue crib, אשר מותקן בגג הפה של הילד ויסייע בטיפול בבעיית המנשך הפתוח.
מתי כדאי להתחיל בטיפול
טיפול אצל קלינאית תקשורת ניתן להתחיל כבר סביב גיל 5-6, אז יתמקד הטיפול בהגייה נכונה של צלילים. בגילאים מאוחרים יותר ניתן יהיה למקד את הטיפול בתיקון מנח הלשון הקבוע ובתרגול טכניקות בליעה.
דחיקת לשון מופיעה גם בקרב מבוגרים – לעיתים בגלל שהדחיקה הופיעה כבר בילדות ולא טופלה כראוי ולעיתים בעקבות פגיעה פיזית בגילאי הבגרות.
גם מבוגרים יכולים לקבל טיפול אורתודנטי, בשילוב עבודה עם קלינאי תקשורת, כדי לשפר את המצב.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית מוסמכת מומחית בטיפול בטראומה, דיכאון, חרדה
התמחות: טיפול במבוגרים, מתבגרים והדרכת הורים; התמודדות עם משברי חיים, מתחים זוגיים ומשפחתיים, דיכאון, חרדה,
אזור בארץ: אזור השרון, כפר סבא, רעננה, הוד השרון, מטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכותרפיסטית עם ניסיון של למעלה מ-20 שנים בטיפול במבוגרים ומתבגרים סביב משברי חיים, רצון להתפתחות וצמיחה אישית, דיכאון, חרדה, קשי
עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מדריכה, LCSW
התמחות: עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מרכז
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם משברי חיים, חרדה, דיכאון, בעי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.
מיינדפולנס לילדים – הדברים שכדאי לכם לדעת צוות על הספה
כולם יודעים שיש כלים מעולמות הטיפול של מבוגרים, המתאימים גם לילדים. אך האם ידעתם שהורים וילדים רבים מתרגלים ביחד מיינדפולנס? במאמר שלפניכם נתאר בקצרה את עקרונות השיטה ונציע 5 כלים מעשיים שאפשר לתרגל ביחד, כל המשפחה, כדי להנחיל לילדים כלים לקשיבות מודעת.
אבחון התפתחותי לילדים צוות אתר על הספה
אחד הכלים הפסיכולוגיים המשמעותיים בתחום התפתחות הילד, הוא אבחון התפתחותי שבודק את רמת התפקוד של הילד הנבדק במספר תחומים מרכזיים ומסייע בבניית תוכנית התערבות אפקטיבית ארוכת טווח ומותאמת.
הבידוד עמותת רקפת
הבידוד – בין אם הוא נדרש מאיתנו כאמצעי בטיחות ומניעה להתפשטות הקורונה, ובין אם הוא "בחירה" הנובעת מאופי ומצב חברתי של הילד, עלול גרור גם בדידות קשה.