
טיפול בדיכאון באמצעות מיינדפולנס
צוות על הספה
בשנים האחרונות, מחקרים הראו שמיינדפולנס יעילה מאוד בהפחתת מחשבות טורדניות, שכידוע מהוות חלק ניכר מהסימפטומים של הפרעות דיכאון וחרדה ולעיתים אף גורמות להן.
על מיינדפולנס בכמה מילים
קשיבות, mindfulness, היא תהליך שבו האדם, באופן מודע, מכוון את הקשב שלו להווה ומנסה להתבונן בו ללא שיפוטיות.
תהליך הקשיבות אמור לסייע לאדם להשקיט חלק גדול מהגורמים המתערבים בתפיסת המציאות שלו - ביניהם פחדים וחרדות, זיכרונות מהעבר, אמונות שהשתרשו, תפיסות של האדם על עצמו ועל סביבתו – כך שיוכל להתמקד בהווה בצורה הנקייה ביותר האפשרית, להגיב אליו ברוגע ולקבל החלטות מושכלות ביחס לדברים שיש לעשות.
מתי משתמשים בשיטה
מיינדפולנס עשתה את הדרך מהאזורים האזוטריים של הפסיכולוגיה, אז נתפסה כטכניקה ניו-אייג'ית להירגעות אשר שימשה להגברת הריכוז, אל המיינסטרים הטיפולי.
התהליך הזה התאפשר מכיוון שמיינדפולנס, במהותה, היא שיטה המפיגה מתח ואילו המתח - ובעיקר הפרשנות שלנו אליו - הם מה שעומד בבסיסן של הפרעות נפשיות והתנהגותיות רבות.
ואכן, עם השנים, התחילו פסיכולוגים להשתמש בכלים מעולם המיינדפולנס כדי לטפל בהפרעות שינה ואכילה ורופאים החלו לעשות בה שימוש כחלק מטיפול באנשים הסובלים מכאבים כרוניים בעקבות פציעה או מחלה ממושכת.
מיינדפולנס ודיכאון
על אף העלייה הניכרת בהיקף השימוש בכלים מעולם המיינדפולנס, היא נשארה במשך שנים מחוץ לסט הכלים של מטפלים המתמחים בדיכאון ובחרדה.
אך בשנים האחרונות, מחקרים הראו שמיינדפולנס יעילה מאוד בהפחתת מחשבות טורדניות, שכידוע מהוות חלק ניכר מהסימפטומים של הפרעות דיכאון וחרדה ולעיתים אף גורמות להן.
האם האפקטיביות של מיינדפולנס הוכחה מחקרית כיעילה בטיפול בדיכאון?
התשובה המעניינת היא - בהחלט כן.
מחקר מקיף שנערך בשנת 2012 ערך השוואה בין שתי קבוצות אנשים: מחציתם תרגלו מיינדפולנס בכל יום במשך 8 שבועות ומחציתם לא עשו זאת.
לאחר חודשיים בוצעו בדיקות FMRI (הדמיה מוחית) לכל המשתתפים ונמצא כי אצל האנשים שתרגלו מיינדפולנס בקביעות נפח ההיפוקמפוס היה גדול יותר ונפח האמיגלדה היה קטן יותר, מאשר אצל האנשים שלא ביצעו את התרגול בכלי השיטה.
מאחר שההיפוקמפוס אחראי, בין היתר, על יכולת הוויסות הרגשי והאמיגלדה היא המקום ממנו מגיעות תחושות פחד, סכנה ורגשות שליליים אחרים – החוקרים יכלו להסיק, ברמת ביטחון גבוהה, כי תרגול מיינדפולנס מסייע בהפחתת רגשות שליליים ומחזק את יכולת הוויסות הרגשי של האדם.
תרגול מיינדפולנס מפחית את הסיכון להישנות אפיזודות של דיכאון
אחד הקשיים המשמעותיים בטיפול בדיכאון הוא האחוז הגבוה של הישנותו, כלומר הופעת אפיזודות נוספות של דיכאון בקרב אנשים שכבר התמודדו עם דיכאון בעבר.
קבוצת חוקרים מקנדה ובריטניה אשר חקרה דיכאון בתחילת שנות האלפיים, מצאה כי אצל חלק מהאנשים שחוו דיכאון בעבר, פעילים דפוסי חשיבה שליליים שמגבירים באופן ניכר את הסיכון לדיכאון נוסף. בחיפוש אחר דרכים לשנות את דפוסי החשיבה ההרסניים הללו, הגיעו החוקרים לעולמות המיינדפולנס, ומשם הדרך כבר היתה קצרה לשילוב השיטה כחלק מטכניקות טיפוליות קוגניטיביות והתנהגותיות להתמודדות עם דיכאון.
מחקר שנערך באוקספורד בשנת 2016, מצא שאנשים שעברו טיפול קוגניטיבי קצר וממוקד המשלב תרגול מיינדפולנס, היו בעלי סיכוי נמוך יותר ב 23% לחזרת סימפטומים של דיכאון מאשר אנשים שקיבלו טיפול קלאסי נגד דיכאון אשר כלל שיחות ותרופות.
מיינדפולנס - כלי חשוב בהתמודדות עם עולם בדיכאון
הנתונים במחקרים על דיכאון מצביעים על עלייה דרמטית בשכיחות התופעה במציאות של ימינו: חוקרים מצאו עלייה של 50% בהיקפי אבחנת דיכאון בין השנים 1990-2015 ומחקרים עדכניים מראים כי אחד מכל עשרים אנשים יתמודד עם דיכאון בשנה הקרובה (כאשר המספרים הללו אף גבוהים יותר אצל נשים ואצל אנשים מבוגרים).
אל מול הסיכוי הגבוה כל כך ללקות בדיכאון, חשוב להיות קשובים (משחק המילים מכוון) לכל התקדמות מחקרית ומעשית ולעשות שימוש בכל כלי אפשרי העומד לרשותנו בהתמודדות עם אחד האתגרים הנפשיים המשמעותיים ביותר שידעה האנושות במהלך ההיסטוריה.
כך, בחלק מהמדינות המפותחות ניתן כיום לקבל הפנייה מהרופא לקורס מיינדפולנס, כדי להתמודד עם דיכאון ובמדינות רבות נפוץ השימוש בקורס MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy), אשר אורך שמונה שבועות וכולל למידה ותרגול של כלי מיינדפולנס כאמצעי לטיפול בדיכאון.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת אישית זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכה מוסמכת
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי בשלבי החיים (החל מגיל 20) וכן בתקופות של קושי ומשבר. כגון: שאלות וקושי לפני
אזור בארץ: שרון,כפר סבא, רעננה, הוד''ש
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי בהתמודדות עם משברי חיים. הטיפול משלב הבנה דינאמית לצד ראיה מערכתית וכלים מעשיים במטרה ל

עובדת סוציאלית קלינית,פסיכותרפיסטית בגישה דינמית ממוקדת
התמחות: קשיים במערכות יחסים, דימוי עצמי נמוך, ריקנות, דיכאון וחרדה.
התמודדות עם משברי חיים, אובדן ואירועים
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, חדרה, נתניה
שפה: עברית,אנגלית
טיפול מתאים לכל אדם הרוצה לשפר את איכות חייו ויחסיו עם אנשים הקרובים לו. מאמינה בכוח של הקשר הטיפולי לצייד את המטופל בכלים מגווני
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול באוטיזם: האוטיסט כממציא והטיפול הפסיכואנליטי פרופ' שירלי שרון-זיסר
בתקופתינו, הולכים ומתרבים המקרים בהם ילדים מאובחנים כממוקמים על מה שקרוי ״הספקטרום האוטיסטי.״ האבחנה, שלעיתים קרובות מגיעה בסיומה של דרך מתישה, עלולה היא עצמה להחוות על ידי ההורים כמכה קשה.
מצוקה נפשית – איך לאבחן מצוקה נפשית וכיצד כדאי להתמודד צוות על הספה
מה קורה לי? התיאבון ירד, אני מתקשה להתעורר בבקרים, יש לי דפיקות לב מואצות ולא מוסברות ופעילויות שבעבר ניגשתי אליהן בשמחה, נראות לי פתאום כמו מטלה מעיקה ומייגעת... אולי אני חווה תסמינים של מצוקה נפשית?
DBT? מה זה בכלל? צוות על הספה
DBT - Dialectical behavior therapy, טיפול דיאלקטי-התנהגותי, הוא שיטה תרפויטית המבוססת על עקרונות קוגניטיביים המוכרים לנו מטיפול CBT ומוסיפה עליהם תפיסות של קבלה עצמית, סובלנות ומיינדפולנס (קשיבות) שמקורותיהן בתורות המזרח, כמו בודהיזם.
שיטת EMDR ויעילותה לטיפול בפוסט טראומה צוות על הספה
כיום שיטת EMDR משמשת לטיפול במגוון בעיות נפשיות כגון דיכאון, חרדות, הפרעות אכילה והתמכרויות. היא יעילה במיוחד לטיפול בפוסט טראומה.