התקפי זעם אצל ילדים
צוות על הספה
המחקר מראה כי ילדים שחוו דפוסי הורות לא עקביים והתקשו לצפות את תגובות הוריהם, נקטו באופן מוגבר באסטרטגיה של התקפי זעם, מאחר ואלה נטו לשרת אותם ולסייע להם להשיג את רצונם.
למה זה קורה ומה עושים עם זה?
הוא נדון במאמרים על הורות בעידן החדש, נתון לוויכוח של מומחים בטיפול וחינוך ילדים, מככב באינספור קומדיות ומופעי סטנד-אפ שמנסים להמתיק קצת את סיפורי ההורות המתישה ומי שנתקל בו - מתקשה לשכוח את החוויה.
אנחנו כמובן מדברים על טנטרום, התקפי זעם אצל ילדים.
איך נראים התקפי זעם אצל ילדים
כשאתם מסתובבים בסופר ורואים ילד משתטח על הרצפה ומתפתל בזעקות שבר לצד ההורה הנבוך, כשאתם רואים הורה מנסה, לשווא, לשכנע ילד שנאחז בכל כוחו במתקנים לעזוב את גן השעשועים, תוך שהוא שולח מבטי ייאוש מתחננים לכל הכיוונים, כשהילדה של השכנים זועקת מלוא ריאותיה בחדר המדרגות רק כי אמא העזה לא להרשות לה לנעול מגפיים לגן באוגוסט – ברובם המכריע של מקרים כאלה, אין צורך לחוש לעזרת הילד המסכן וגם לא לעזרת ההורה המיואש. אל תהיו מודאגים. אתם פשוט עדים להתקף זעם ובמאמר הבא ננסה להבין ביחד מדוע זה קורה ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם התופעה המתסכלת.
מהו התקף זעם
התקפי זעם אצל ילדים, המכונים גם טנטרום, הם כינוי להתפרצות רגשית עוצמתית אך זמנית, הנובעת מתחושות כעס, תסכול וחוסר אונים המתבטאת בצעקות ובכי, התנהגות תוקפנית ולעיתים אף באלימות פיזית.
על הגורמים להתקפי זעם אצל ילדים
ניתן לדבר על גורמים מובני גיל ושלב התפתחותי, שסביר למצוא אצל רוב הילדים ולעומתם על גורמים אישיים וספציפיים, שבגללם ילדים מסוימים יהיו מועדים יותר מאחרים להתקפי זעם.
גורמים התפתחותיים להתקפי זעם בגיל הילדות
1. מחסור בצורך חיוני - בראש רשימת הגורמים להתקף זעם, נמצא חוסר היענות לצרכים של הילד, צרכים חיוניים או שהילד חווה אותם ככאלה. ילד עייף, רעב או מתוסכל, יהיה מועד להתקף זעם.
2. קושי בהבעה – מטבע הדברים, ילד צעיר מוגבל ביכולתו להביע את רגשותיו המורכבים ולדייק את רצונותיו, צרכיו ופחדיו. זו הסיבה שנראה התקפי זעם אצל ילדים צעירים וירידה בשכיחות התופעה עם העלייה בגיל ושכלול יכולת הביטוי.
3. מאבקי כוח ושליטה – ילד שרצונו לא מתממש, מרגיש שכוחו מאוים ומוכיח לסביבתו את הכוח הזה, בין היתר באמצעות התקף זעם שלא ניתן להתעלם ממנו. זו הסיבה שהתקפי זעם נוטים להופיע במלוא עוצמתם סביב גילאי שנתיים-שלוש, אז הילד מגלה את עצמאותו ודורש להשתמש ללא הגבלה ביכולות החדשות שרכש.
גורמים אישיים-ספציפיים להתקפי זעם
1. ילדים עם קושי בוויסות החושי וילדים עם הפרעות קשב וריכוז, מתקשים לעיתים לשלוט בתגובתם הרגשית ולווסת אותה, דבר המעלה את הסבירות להתקפי זעם.
2. הכל מתחיל בבית? – המחקר מראה כי ילדים שחוו דפוסי הורות לא עקביים והתקשו לצפות את תגובות הוריהם, נקטו באופן מוגבר באסטרטגיה של התקפי זעם, מאחר ואלה נטו לשרת אותם ולסייע להם להשיג את רצונם.
למותר לציין שגם ילדים שגודלו כנסיכים וילדים שראו בבית דפוס התנהגות שכולל התקפי זעם כאשר משהו לא מסתדר, ירכשו את המיומנות הזו אף הם ויטו להשתמש בה יותר מאחרים.
3. ילדים בעלי דפוסי חשיבה נוקשים, אשר נוטים לראות את העולם בשחור ולבן, יתקשו להסתגל לסיטואציות משתנות ולצלוח בקלות מעברי חיים, קטנים כגדולים.
4. ילדים עם מוגבלות שיוצרת קושי בהבעה ובתקשורת יהיו מועדים יותר להתקפי זעם, בעקבות התסכול שיחושו בכל פעם שלא יצליחו להסביר את עצמם.
מה אפשר לעשות?
1. חשוב מכל – לא להיבהל. יש לזכור שמדובר בשלב התפתחותי אופייני בגילאי הילדות הצעירה. אחרי הכל, התקף זעם הוא אמצעי שמקורו הישרדותי ומשמש את הילד שלכם להביע את הצרכים והרצונות שלו, בדיוק כפי שעשה מאז שהיה תינוק והעיר אתכם בזעקות לבוא להאכיל אותו בלילה.
2. תגובה ברורה ומהירה – אין דרך אחת נכונה להגיב וכל הורה בוחר את אסטרטגיות ההתמודדות שלו עם התקפי זעם, אבל תהיה האסטרטגיה שתבחרו אשר תהיה – אתם צריכים להוציא אותה אל הפועל במהירות ובאופן ברור, שלא יותיר מקום לספק. את זה אתם אמורים לעשות בכל התקף זעם מחדש, כך שעמדתכם בעניין תהיה ברורה לילד.
3. הכלה – אחת המשימות הקשות בחיי הורה היא להכיל ילד שנמצא בהתקף זעם שמרגיז מביך, מתסכל ומאיים עליו. אבל אין ברירה – הילד שלכם חווה עכשיו קושי אמיתי ויעזור אם תכירו בכך ותעשו כמיטב יכולתכם לא לשפוט אותו.
4. תנו לילד כלים להתמודד עם ההתפרצות הרגשית שהוא חווה, שמאיימת גם עליו. לכל ילד מתאימה אסטרטגיה שונה, כאשר בין האסטרטגיות המוכרות ניתן למצוא תרגול נשימות, ביופידבק ודרכים נוספות המאפשרות לילד להיות קשוב לרגשותיו, לזהות ולווסת אותם.
5. תנו אמון – ילד שמאמינים בו, עושה הרבה כדי להיות ראוי לאמון. שדרו לילד שלכם, במילים ובמעשים, שאתם מאמינים בו וביכולת שלו להתמודד עם הסיטואציה. כאשר הוא מאוד משתדל לעשות זאת, ובוודאי כשהוא מצליח – חזקו אותו על כך, כמה שאתם רק יכולים.
6. השתמשו בהיכרות העמוקה שלכם עם הילד כדי לצפות איפה ומתי עלול לפרוץ התקף זעם ונסו למנוע מראש, באמצעות תיאום ציפיות עם הילד, הסבר מקדים על מה עתיד לקרות, מתן אפשרויות בחירה בתוך הגבולות שהגדרתם מראש ועוד.
ולסיום, זכרו – כל המשפחות, כמעט, מתמודדות מדי פעם עם התקפי זעם של הילדים ואת שכיחותם ועצמתם בהחלט אפשר להפחית, באמצעות תגובה ברורה, מהירה ועקבית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: הפרעות אכילה, חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברי חיים, קושי סביב זהות וד
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה, עמק חפר, חריש, חוף כרמל
שפה: עברית
פסיכולוג קליני, בעל דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית-שיקומית, מטפל בגישה פסיכודינאמית ובכלים טיפוליים ממוקדים. מאמין במפגש פתוח, קשוב וב
פסיכולוג קליני בכיר מטפל פרטני וזוגי
התמחות: חרדה, משברי חיים ,בעיות משפחתיות וזוגיות,דכאון ,בעיות במיניות , אבל ואבדן, פוסט טראומה, טיפול בלהט'
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני בכיר, פסיכואנליטיקאי יונגיאני ומטפל זוגי מנוסה בעל ניסיון רב בטיפול במבוגרים עם קשיים רגשיים ,חרדה, ריקנות ,דכאון
שגית עשרי- פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת M.S.W
התמחות: פסיכותרפיה למבוגרים ולמתבגרים, טיפול זוגי ומשפחתי סביב משברים אישיים ומשפחתיים, יעוץ והדרכת הורים
אזור בארץ: מרכז,כפר סבא
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. מניסיוני,טיפול טוב מאפשר תנועה ושינוי ל
פסיכולוגית קלינית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,מציאת זוגיו
אזור בארץ: רחובות, נס ציונה, גדרה, יבנה, ראשון לציון, אזור השפלה
שפה: עברית
בעלת ניסיון בטיפול במצוקה ומשבר, דיכאון, חרדה, קשיים בזוגיות, קריירה וירידה בערך העצמי. כן, מנוסה בעבודה עם נשים בגיל הפריון. מאמי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כישורים חברתיים יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
שלוש שנים עקבתי אחריו. זה היה הגן הראשון שלי כפסיכולוג חינוכי עם כל ההתרגשות הנלוות. גן חובה בישוב נחמד עם די הרבה ילדים קרוב למקסימום שמאפשר התקן של משרד החינוך.
איך להתמודד עם גיל שנתיים הנורא? צוות על הספה
סביב גיל שנתיים, התינוק המתוק והחייכן מתחיל לעמוד על שלו, מתעקש לעשות דברים לבד, מתנגד לכל הבעת סמכות הורית, לא מוכן לעשות שום דבר שמבקשים ממנו ובוחן את הגבולות בכל דרך אפשרית. במאמר זה ננסה להסביר את הסיבות לשינוי ההתנהגות אצל תינוקות, שהופכים לפעוטות וניתן לכם טיפים מעשיים שיעזרו לכם להתמודד
הילד שלי אוטיסט צוות אתר על הספה
כשהורים מגיעים עם ילד לאבחון, למרות שכנראה הם כבר מבינים שיש איזשהו קושי, כל תוצאה אחרת מ"הכל בסדר" תהיה הלם גמור. נכון שגם אם אומרים שהגיעו "כי הגננת לחצה", עדיין הספק הקטן שבפנים, מוטמן היטב, נדחק לפינה הכי קטנה
האם כולם יכולים להיות הורים? כל מה שצריך לדעת על מסוגלות הורית חיים פינקלמן, פסיכולוג קליני מומחה
הנחת המוצא הבסיסית של הרשויות היא שההורים הם אחראים בלעדיים על ילדיהם ומסוגלים לספק את צרכיהם, במרבית המקרים אין צורך לבדוק את מידת המסוגלות של ההורים לתפקידם. אבל לא תמיד זה המצב ואז יש צורך לבצע בדיקת מסוגלות הורית.