קנאה אצל ילדים – למה זה קורה ומה אפשר לעשות?
צוות על הספה
אנשים מקנאים באחרים על הישגים יוצאי דופן, על הצלחות בתחומי המשפחה והקריירה, על הצלחה משמעותית בתחום הכלכלי ועוד. למעשה, כל תחום בחיים עשוי להפוך למקור של קנאה
גם אתם מתוסכלים מכך שלא משנה כמעט מה תעשו, בסופו של דבר הילדים יבחרו לראות מה אין להם ולהיות עסוקים בחשבונאות בלתי נגמרת על כמה מקבלים הילדים האחרים בבית או בכיתה?
בהנחה שהתשובה שלכם לשאלות הללו היא חיובית, דעו שאתם בחברה טובה והתחושה הזו שלכם מוכרת כמעט לכל הורה.
במאמר זה נסביר מהו המקור ההישרדותי להפגנת קנאה אצל ילדים ונלמד ביחד, איך אפשר להתמודד ומה כדאי לעשות או לא לעשות כדי למזער את התופעה.
קצת על קנאה
ראשית, חשוב להבין שקנאה היא רגש אנושי אוניברסלי משמעותי ועתיק, שמלווה את המין האנושי משחר קיומו.
אנשים מקנאים באחרים על הישגים יוצאי דופן, על הצלחות בתחומי המשפחה והקריירה, על הצלחה משמעותית בתחום הכלכלי ועוד. למעשה, כל תחום בחיים עשוי להפוך למקור של קנאה, כאשר לאדם המקנא נדמה שאחרים מצליחים או טובים ממנו, בין אם זו המציאות ובין אם לאו.
יתרונות הישרדותיים לתחושת קנאה
עם השנים השתרשה אצל רבים התפיסה, כי קנאה היא רגש שלילי וכי אדם יהיה מאושר באמת, רק אם ישמח בחלקו ולא יכלה את זמנו בהתבוננות השוואתית עם הסובבים אותו.
יחד עם זאת, חשוב לזכור שקנאה היא אחד הרגשות האפקטיביים ביותר להנעה אישית וקבוצתית להתקדמות ולהצלחה.
במילים אחרות – העובדה שאנחנו מקנאים בדבר מה שיש לאחר, עשויה להגביר את המוטיבציה שלנו להשקיע מאמץ, להתקדם ולהשתפר.
על ההבדל בין קנאה חיובית לקנאה הרסנית
קנאה הרסנית היא רגש חסר שליטה, שממלא את הנפש בתחושות מרמור וכעס ומעסיק את מחשבותיו ורגשותיו של האדם, עד שאינו מסוגל לחשוב על שום דבר אחר.
למותר לציין שרגש ראשוני ועוצמתי כזה, קשה יהיה לווסת ולהשתמש בו לצרכים אפקטיביים.
לעומת זאת, קנאה חיובית היא כזו שמניעה את האדם להתקדם, להשתכלל ולהגיע להישגים גדולים יותר, מתוך רצון לדמות למושא הקנאה.
קנאה אצל ילדים – מה עושים עם זה?
כהורים, נשאף לתת לילדינו כלים שיעזרו להם לזהות את תחושת הקנאה שלהם, לווסת אותה ולהשתמש בה כאנרגיה להנעה אישית ולהתקדמות.
חשוב מאוד שבתגובותינו לקנאה שמפגינים הילדים, נקפיד לכוון אותם לשימוש חיובי ומקדם ברגש זה ונימנע מהעברת מסרים או תגובות, שיגרמו לילד לפתח קנאה הרסנית, שתפגע בו.
מומלץ מאוד להימנע ממסר שקנאה היא רגש שלילי ואסור, שרק יקשה עם הילד.
איך תגובות הוריות יכולות לקדם קנאה חיובית אצל ילדינו ולמנוע קנאה הרסנית?
ברוב התחומים הקשורים לגידול ילדים, יש משמעות עצומה לתגובות שלנו כהורים ולמסר שאנחנו משדרים לילדים באמירות ובמעשים שלנו.
ריכזנו עבורכם מספר הצעות שיעזרו לכם ללמד את הילדים כיצד לשלוט בקנאה שהם חשים ולהשתמש בה כגורם מקדם:
1. לא להיבהל – זו המלצה חוזרת בהדרכות הורים והיא נוטה להיות נכונה כמעט תמיד. אם נקבל את הקנאה של ילדינו כרגש טבעי, שיכול להיות גם חיובי, ולא ניבהל ממנו – סביר שנוכל לשדר את המסר הנכון בעניין. הדבר נכון גם כשמדובר ברגשות שקשה לנו להכיל, כמו קנאה של אח בוגר באחיו התינוק או קנאה של ילד בשיח אינטימי שקיים בין ההורים.
2. לשתף בחוויות אישיות – גם אנחנו קינאנו בחיינו, לא פעם. לעיתים הצלחנו להשתמש ברגש הקנאה ולרתום אותו לקידום הישגים ולפעמים, כמו כולם, נכנענו גם אנחנו למרירות והנחנו לקנאה לנטרל אותנו ולפגוע בנו. כדאי לשתף את הילדים בחוויות הללו ולהתייחס אליהן כאל כלי לימודי.
3. איתור ערוצי תיעול – אפשר לחשוב ביחד עם הילדים מה ביכולתם לעשות עם הקנאה שהם חשים ולאתר ביחד פתרונות שמתאימים להם ביותר. תהליך כזה הוא רב ערך במיוחד, כיוון שהכלים שירכשו הילדים במהלכו, ישמשו אותם בעתיד, בהתמודדות עם כל רגש שלילי שיחוו.
דוגמאות לתיעול אפקטיבי: השקעה מיוחדת בלימודים בעזרת מורה פרטי עשויה לסייע לילדים להתקדם ולהתקרב למושא הקנאה שלהם בתחום זה, כך גם השקעה בספורט.
בסופו של דבר, חשוב ביותר לזכור שקנאה אינה רגש שלילי באופן אבסולוטי, ובוודאי לא כזו שיש לשאוף להכחיד מעולם הרגש של הילדים. עלינו לשאוף לכך שהילד יזהה את רגש הקנאה שלו ויעשה בה שימוש מיטיב, כחלק מהיכולת ההישגית שלו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים , מתאמת הורית, בעיות במיניו
אזור בארץ: בקעת אונו, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות, הורים למתבגרים אשר מרגישים קשיים בשלב בחיים בו הם נמצאים. כמו כן , אני עוסקת במקרים של זוגות המצוי
קרימינולוגית קלינית
התמחות: דיכאון, חרדה, התמודדות עם מחלה נפשית, משברי חיים, קשיים ביחסים בין אישיים, בעיות במיניות, טראומה, הת
אזור בארץ: קרית טבעון, עמק יזרעאל, יוקנעם, אזור הקריות, אזור הצפון ומטפלת אונליין.
שפה: עברית,אנגלית
מומחית בטיפול במבוגרים ומתבגרים המתמודדים עם משברים וקשיים רגשיים, חרדה, דיכאון, קשיים בתחום המיני, הבין אישי, טראומה והתמכרויות.
פסיכולוג בהתמחות קלינית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון והפרעות מצב רוח, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיי ויסות רגשי, בעיות התנה
אזור בארץ: קרית טבעון,יקנעם
שפה: עברית,ספרדית
מטפל בילדים, מתבגרים ומבוגרים בגישה פסיכודינמית. מאמין בחשיבות של יצירת קשר טיפולי משמעותי ובטוח, שמתוכו נוכל למצוא את הדרך המתאימ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הקושי בחזרה ללימודים צוות אתר על הספה
אנו נמצאים בימים הראשונים לאחר החזרה ללימודים והורים רבים מרגישים, שהשנה קשיי ההסתגלות גדולים מהרגיל, חלק מההורים מתארים קושי מוגבר של ילדים להסתגל מחדש לשגרת הלימודים ולהיפרד מסדר היום המרווח שאפיין את החופשה ואחרים מדווחים על קשיים חברתיים ורגשיים, בצל המלחמה
מהי לקות למידה לא מילולית (NVLD)? צוות על הספה
לקות למידה לא מילולית הוא שם כולל למספר לקויות למידה שמקורן נוירולוגי-התפתחותי, אשר פוגעות ביכולות הלמידה, ההתארגנות והניהול העצמי של האדם, מבלי לפגוע ביכולתו להבין מלל ולהתבטא מילולית.
מטפלים מומחים עונים על שאלות צוות על הספה
צוות המטפלים המומחים של על הספה, נמצא בקבוצה "אני רק שאלה" עבור כל מי שיש לו רק שאלה או צורך להתייעצות קצרה ולקבל תשובה מאיש מקצוע ולדעת שהעצה שקיבל איננה רק דעה אישית מניסיון אישי אלה תשובה מאדם מוסמך אשר למד, טיפל, ראה עשרות מקרים דומים והוסמך לענות בדיוק על שאלות אלו.
טיפול רגשי, שיחות עם פסיכולוג צוות על הספה
טיפול רגשי - כל מה שרציתם לדעת על טיפולים רגשיים, מה הם הטיפולים הקיימים בשוק? מי מוסמך להציע טיפול רגשי? וכיצד תדעו לבחור מטפל שמתאים עבורכם.