תמיכה נפשית בטיפולי פוריות
צוות על הספה
מי שחוו טיפולי פוריות, או ליוו מקרוב אנשים שעברו טיפולים כאלה, מתארים את התהליך כ"רכבת הרים רגשית", כאשר בכל סבב טיפול, עוברים המטופלים דרך קשת רחבה של רגשות – מתחילים בתקווה ואמונה ומסיימים בתחושות קשות של אכזבה וייאוש.
מי שחוו טיפולי פוריות, או ליוו מקרוב אנשים שעברו טיפולים כאלה, מתארים את התהליך כ"רכבת הרים רגשית", כאשר בכל סבב טיפול, עוברים המטופלים דרך קשת רחבה של רגשות – מתחילים בתקווה ואמונה ומסיימים בתחושות קשות של אכזבה וייאוש.
השפעות רגשיות של טיפולי פוריות
טיפולי פוריות הם פרוצדורה רפואית, שיש לה השלכות דרמטיות על מצבם הנפשי של המטופלים, מכמה סיבות מרכזיות:
1. טיפולי פוריות כוללים פרוצדורות רפואיות מורכבות ולא נעימות, שלעיתים כרוכות גם בכאב פיזי לא מבוטל, אשר תורם להעצמת החרדות.
2. טיפול הורמונלי העומד בבסיס תהליכי הפוריות, גורם לשיבוש מאזן ההורמונים בגוף המטופלת ומשפיע על מצבה הגופני והנפשי.
3. פגיעה בדימוי העצמי – מטופלים בטיפולי פריון מתארים, פעמים רבות, תחושה שמשהו פגום אצלם. נראה שכולם מסביב מצליחים להביא ילדים בקלות ובטבעיות ורק אנחנו מתקשים. מה זה אומר עלינו והאם משהו לא בסדר אצלנו?
4. משבר זהות - הרצון להיות הורים הוא שאיפה נפשית עזה ובסיסית וההורות נתפסת כחלק אינהרנטי מזהותם של רוב האנשים בסביבתנו. הקושי להביא ילד מאיים, במידה רבה, על תפיסת העצמי הבריאה של המטופלים.
5. השפעה על מערכות יחסים – טיפולי פוריות מכניסים לחיים חרדות ומתחים, שפעמים רבות גובים מחירים כבדים – בראש ובראשונה מהיחסים הזוגיים, אך גם מהיחסים עם המשפחה המורחבת ועם המעגל החברתי. הקושי המשפחתי והחברתי הופך למשמעותי אף יותר,
כאשר לאנשים במעגלים הללו יש ילדים משלהם וההשוואה אליהם בלתי נמנעת.
מעגל קסמים של מצוקה
האתגרים הרגשיים שציינו, מתעצמים משמעותית, כאשר טיפולי הפוריות אינם נושאים פרי והזוג נאלץ לוותר על חלום ההורות הביולוגית (באופן מלא או חלקי) או נאלץ להתמודד, חלילה, עם אובדן ההיריון שהושג בעמל כה רב.
על פי המחקר, 20-30 אחוזים מהגברים והנשים המעורבים בטיפולי פוריות, נמצאים בסיכון גבוה לפתח קושי נפשי בעקבות הטיפולים.
חוקרים ואנשי טיפול ורפואה עסקו רבות בשאלת ההיזון החוזר – הטיפולים גובים מחיר נפשי שגורם למצוקה ולייאוש, אשר עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה של התהליך, וחוזר חלילה – וניסו למצוא פתרונות שיקלו על מצבם הנפשי של המטופלים באי פריון.
תמיכה נפשית בטיפולי פוריות
הקשיים הנפשיים שמאפיינים אנשים בטיפולי פוריות הובילו ליצירת התמחות טיפולית – ייעוץ ותמיכה נפשית בטיפולי פוריות, Infertility Counseling, שמטרתו לסייע למטופלים ולבני משפחתם להתמודד עם האתגרים.
הדבר חשוב במיוחד בישראל, מדינה צעירה בה הזהות המשפחתית היא משמעותית והציפייה החברתית מצעירים, כמעט בכל המגזרים, היא להקים משפחה ולהביא לעולם ילדים.
מדינת ישראל מאפשרת טיפולי פוריות בגילאים מבוגרים, בוודאי באופן יחסי למדינות מערביות אחרות, וגורמי הרפואה המעורבים מבינים, יותר ויותר, שעליהם לספק למטופלים בתהליכי הפריון המפרכים, את התמיכה הנפשית הנדרשת.
טיפול פסיכולוגי תומך בטיפולי פוריות
הטיפול מתקיים במתכונת אישית או זוגית, על ידי מטפל מוסמך ובעל ניסיון קליני בטיפול באתגרים הפסיכולוגיים שמביאים איתם טיפולי פוריות.
המהלך הטיפולי מותאם למאפיינים ולצרכים של המטופל/ים ולהעדפותיו של המטפל, אשר יכול לנקוט בשיטות דינאמיות, קוגניטיביות, התנהגותיות ואחרות, בכדי להשיג את מטרות הטיפול.
רכיבי הטיפול הבסיסיים כוללים:
* מתן מידע – במטרה לאפשר למטופלת להבין את השפה הרפואית, להכיר את האפשרויות העומדות בפניה ולבצע בחירה מושכלת בכל שלב.
* נרמול החוויה – ניסיונו הקליני של המטפל מאפשר לו לסייע למטופלים לקבל פרספקטיבה מסוימת על החוויה האישית שלהם ופעמים רבות, ההתמודדות של אחרים שהיו באותו מצב, מסייעת מאוד למטופלים.
* תמיכה רגשית – באמצעות שימת דגש על המשאבים והכוחות האישים והזוגיים.
מתי כדאי לפנות לתמיכה נפשית בטיפולי פוריות?
כדאי ללוות תהליך משמעותי כמו טיפולי פוריות, בתמיכה נפשית קבועה ובכל מקרה.
אך יש מקרים בהם תמיכה כזו נדרשת במיוחד:
* כאשר חווים מצוקה נפשית ניכרת בעקבות הטיפולים ובמהלכם
* כאשר הטיפול נמצא בצומת משמעותית, כמו החלטה על תרומת זרע/ביצית, החלטה על דילול עוברים, אובדן הריון או הפסקת הטיפולים לחלוטין
* בעת משבר זוגי שנוצר במהלך הטיפולים
* כאשר אחד מבני הזוג מתמודד עם אבחנה פסיכיאטרית קודמת
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפל במוסיקה פסיכותרפיסט ומדריך
התמחות: קשישים,נכויות ומחלות כרוניות,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,בת ים,חולון,ראשון לציון ומטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטפל במוזיקה, מלווה כמטפל רגשי בוגרים צעירים ילדים והורים בקליניקה פרטית ביפו ובמסגרות ציבוריות. מאמין בליווי כל אחד בדרכו הייחודי
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: פסיכולוג קליני בעל נסיון רב בעבודה עם מבוגרים ומתבגרים: חרדה, מחשבות טרדניות, דכאון, משברי חיים (גיר
אזור בארץ: הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית, אנגלית ספרדית
מטפל במחשבות טורדניות, חרדה, דכאון, קונפליקטים בנאישיים, קשיים בזוגיות ובהגשמה עצמית בתחום התעסוקתי. דגש מיוחד בהעצמת הזהות האישית
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שגרה לצד מלחמה – איך עושים את זה? צוות אתר על הספה
עם התמשכות המלחמה, שהחלה לפני למעלה מ 5 שבועות, חלקים גדולים בציבור הישראלי מבינים כי יאלצו לנהל שגרת חיים כלשהי, לצד המלחמה. ניהול שגרה כזו היא משימה מסובכת ומורכבת, הדורשת התארגנות משפחתית וכוחות נפש לא מבוטלים.
טיפול בהורים מזדקנים ענבר לבקוביץ
הזקנה הינה תהליך נורמטיבי במעגל חייו של אדם, והיא עלולה להיות מלווה בשינויים תפקודיים, רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים (Ball et al., 2000). בנים ובנות המתמודדים עם אתגרי הטיפול בהורים מזדקנים, ניצבים בפני סוגיות רבות ומורכבות.
טיפול נפשי תומך לנשים במהלך טיפולי פוריות צוות על הספה
טיפולי פוריות מייצרים קושי נפשי מובנה, עצם הטיפולים הוא מאתגר מאוד והלחץ והאתגרים הפיזיים, יוצרים הליך מורכב עם קשיים רבים. זוגות רבים חווים את תקופת הטיפולים כתקופה מאתגרת ומתישה נפשית, והרבה מהמטופלים זקוקים לטיפולים נפשיים אשר מסייעים בזמן התהליך המורכב.
ביטחון עצמי צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
"אני לא טובה בכלום", "אני אף פעם לא אצליח", "לא רוצים להיות בחברתי", "אני כישלון"...מזדהים? מתי בפעם האחרונה הרגשתם בטוחים במי שאתם? במאמר הבא נדבר על מהו ביטחון עצמי, מאיפה הוא נובע ואיך אפשר לחזק אותו? המשיכו לקרוא.