איך להתמודד עם ילד רגיש
צוות על הספה
ילד שיודע מהי רגישות יתר ומבין את משמעויותיה, יפחד פחות מעוצמת התגובות שלו עצמו
אך מה בנוגע לילדים שהרגישות הגבוהה מקשה עליהם להתמודד עם החיים?
מה הופך ילד לרגיש מאוד ומה אפשר לעשות כדי להקל עליו ועל עצמכם?
רגישות יתר – קווים לדמותה
מהי רגישות יתר?
אחד מכל חמישה ילדים או מבוגרים מתמודד עם רגישות יתר, פיזית או נפשית וחווה את גירויי היום-יום בעוצמות גבוהות בהרבה מאשר אדם בעל רגישות ממוצעת.
אלו הילדים שלא יכולים לסבול מגע של סוודר צמר או כפתורים על העור, שרעש חזק מטריף אותם, שעלולים לברוח מהחדר אם מוגש בו מאכל עם ארומה שהם לא יכולים לשאת, שזקוקים למגע עדין שלא יעיק עליהם ושעלולים לסבול מטלטלה רגשית, מדברים שנראים לאחרים טריוויאליים ולא משמעותיים.
איך נראית רגישות יתר וכיצד היא באה לידי ביטוי אצל הילד הרגיש
ילדים עם רגישות יתר מתארים את התחושה במילותיהם: "זה כאילו העולם מתנפל עלי ומציף אותי, עד שאני חייב לברוח". ואכן, תחושת ההצפה היא חוויה מרכזית בחייהם של אנשים עם רגישות יתר וחוזרת בתיאוריהם על בסיס קבוע.
בעקבות תחושת ההצפה, יש לילדים עם רגישות יתר צורך להסתגר, לעיתים, בעולמם ולקחת מעין הפסקה יזומה משלל הגירויים שמזמנת להם המציאות.
חשוב לציין כי רגישות היתר הזו עשויה גם לשרת את הילדים ופעמים רבות הם הופכים, בזכותה, לאנשים אמפתיים ומכילים ואף מגלים נטיות אומנותיות ויצירתיות, יותר מילדים אחרים.
ממה נובעת רגישות יתר?
מערכת העצבים אצל ילדים ובוגרים עם רגישות יתר היא מערכת בעלת רגישות גבוהה וגירויים שונים כמו אור, קול, ריח ומגע – נתפסים על ידה כעוצמתיים יותר מאשר אצל אנשים אחרים.
איך ניתן לאבחן רגישות יתר?
דר' איילין ארון, כללה בספרה "אדם רגיש מאוד", רשימת בת 23 מאפיינים, שהופעתם של 12 מהם או יותר, מעידה על ילד או מבוגר רגיש מאוד.
בין המאפיינים ברשימתה של דר' ארון:
* מצבי רוח של אחרים משפיעים עלי
* בימים עמוסים אני צריך לפרוש למקום שקט כדי למצוא הקלה מגירויים חיצוניים
* אני מוצף בקלות מאורות עזים, ריחות כבדים, בדים גסים וצפירות קרובות
* רעשים חזקים גורמים לי לאי נוחות
* אני נכנס ללחץ כשאני צריך לעשות מספר דברים בזמן קצר
* אני אדם מצפוני
* יש לי חיים פנימיים עשירים ומורכבים
* יש בי צורך עז לארגן את חיי, כך שאוכל להימנע ממצבים שיגרמו לי לדאגה או הצפה
לרשימת המאפיינים המלאה
איך להתמודד עם ילד רגיש וכיצד נוכל לעזור לו?
לתגובות הסביבה, ובעיקר ההורים והאחים, יש השפעה גדולה מאוד ופעמים רבות התגובה שלנו תקבע האם הילד יקבל את עצמו כפי שהוא או שיתמודד כל חייו עם קשיים הנובעים מרגישות היתר שלו.
הבנה וקבלה
לעיתים קשה להורים להגיב בהבנה ובחמלה לקשיים הנובעים מרגישות יתר, כמו התפרצויות בכי בגלל דברים שנתפסים בעיניהם פעוטים וחסרי משמעות. כמו במקרים של הפרעות קשב וריכוז, גם ילדים עם רגישות יתר זקוקים לכך שנגלה הבנה לקשיים שלהם וניתן תוקף לתחושותיהם.
לגיטימציה לרגשות וסיוע בוויסותם
ילדים רגישים עלולים להתפרץ מכל מיני סיבות ופעמים רבות הם צריכים תיווך מהמבוגרים המשמעותיים סביבם, שיכולים לסייע להם להביע את עצמם במילים ולהבין את הקשר בין מה שכרגע אירע לתגובה הרגשית שלהם.
הילד שותף מלא בהתמודדות עם מצבו
ילד שיודע מהי רגישות יתר ומבין את משמעויותיה, יפחד פחות מעוצמת התגובות שלו עצמו, יוכל לדבר על הדברים בחופשיות עם סביבתו החברתית, מבלי להסתיר דבר, ויוכל ללמוד כיצד לעזור לעצמו בצורה הטובה ביותר. כדאי מאוד לשתף גם את הגננת/המורה ודמויות משמעותיות נוספות בחייו של הילד.
התחשבות וכבוד
כאשר יש בבית ילד רגיש מאוד, יש לקחת את הדבר בחשבון כאשר מתכננים בילויים וחופשות משפחתיות ואפילו כאשר יוצאים לקניות. הילד הרגיש צריך לדעת שהוריו לא יחייבו אותו ללבוש בגד שמציק לו פיזית, להגיע למקומות בהם הוא עלול לחוות קושי מיותר ולהתמודד עם מה שאינו מסוגל להתמודד איתו.
היעזרות באנשי מקצוע
חשוב לדעת שמומחים בריפוי בעיסוק יכולים לסייע לילד לעבד מידע חושי בצורה יותר מווסתת ולרכוש ידע וכלים שיעזרו לו להתמודד בצורה טובה יותר עם הרגישות.
לאיתור אנשי מקצוע מתאימים בתחום.
יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים לפנות בפורום הדרכת הורים
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עובד סוציאלי קליני
התמחות: חרדה ופוביה,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה, חדרה ותל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט מוסמך, MSW+PhD בעבודה סוציאלית עם התמחות קלינית בילדים ומשפחה. אני מאמין שריפוי מתרחש בתוך קשר. אני עובד מכל הלב משנ
פסיכותרפיסטית
התמחות: משברי חיים, יחסים במשפחה, טראומות, אובדנים, תהליכי התבגרות, בדידות, דיכאון, חרדה, ריקנות, ערך עצמי נ
אזור בארץ: מרכז,רמת גן,גבעתיים,בקעת אונו
שפה: עברית
אני פסיכותרפיסטית. מטפלת בגישה פסיכודינמית. מנוסה בטיפול במבוגרים במגוון בעיות רגשיות ומשברי חיים. מאמינה כי קשר טיפולי מיטיב ו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפולי CBT לילדים צוות על הספה
אם הילד שלכם בורח לקצה השני של הרחוב למראה כלב זר , אם הילדה שלכם מתכוננת היטב לבחינות אבל לא מצליחה לתפקד בהן מרוב חרדה, יתכן שאתם צריכים לשמוע קצת על טיפולי CBT לילדים.
האם לפעמים, הורה הוא רק הורה ? תיאור מקרה על ידי טל קנב.
מי אלו המחפשים את התשובה המורכבת והסבוכה להשפעת האופי וההתנהלות ההורית על התפתחות ה 'אני'? כמה ספרים כבר נכתבו? כמה שעות שיחה וטיפולים כבר נערכו?
חמישה טיפים לקראת החזרה ללימודים צוות על הספה
החופש הגדול אוטוטו מסתיים והילדים עומדים לחזור ללימודים וכפי שכולנו יודעים, המעבר מחופש מוחלט למסגרת דורשנית ומחייבת איננו פשוט לאיש, בוודאי לא לצעירים שבינינו. איך תוכלו לעזור לילדים להתכונן ולהתארגן ואיך ניתן להקל עליהם ככל האפשר את המעבר?
התפתחות הילד צוות על הספה
מאמר זה יעסוק בשלבי התפתחות הילד בגיל הרך. תקופה זו, המתרחשת מרגע הלידה ועד גיל חמש, היא תקופה מרגשת ומיוחדת. בשנים האלו מתרחשים שינויים רבים ומהירים כמו חיוך ראשון, עמידה ראשונה, צמיחת שיניים, בשלות לגמילה מחיתולים ועוד. אך תקופה זו יכולה להיות מלווה גם בחששות לגבי ההתפתחות התקינה של הילד ולהעלות שאלות רבות.