טיפול דינמי מתאים לאנשים שמוכנים לצאת למסע של גילוי ולהשקיע מאמץ נפשי (וכמובן גם פיזי וכלכלי) בתהליך הטיפול, שעשוי להיות מתסכל לעיתים
טיפול דינמי, הידוע גם כטיפול פסיכודינמי הוא שם כולל למספר גישות טיפוליות המבוססות על התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד ונגזרות ממנה. הגישות הללו עושות שימוש במנגנונים
פסיכולוגים שונים – למשל חלומות, זיכרונות, אסוציאציות וקשרים בין-אישיים, כולל הקשר בין המטפל למטופל.
המילה "דינמי" מתארת את מסע השינוי שעוברת נפשו של המטופל במהלך הטיפול ואת הדינמיקה שבין הכוחות הנפשיים השונים שמתקיימים אצל המטופל.
הנחות היסוד של טיפול דינמי
הרעיון המרכזי שעומד בבסיס הזרמים השונים של טיפול דינמי מניח את קיומו של אזור לא מודע בנפש האדם, שם מתחוללים תהליכים עוצמתיים ובעלי משמעות, נשמרים זיכרונות ילדות שהשפיעו על התפתחותנו ושוכנים החרדות, הפחדים והקונפליקטים הבסיסיים ביותר של האדם. על פי תיאוריות של טיפול דינמי – לאדם אין גישה ישירה אל האזור אל מודע בנפשו, זאת מאחר והלא מודע מכיל תכנים שעלולים להיות קשים או מפחידים מדי עבורו.
הטיפול הדינמי מיועד לסייע לאדם לסלול דרך בטוחה ולא מאיימת אל התכנים הלא מודעים הללו כדי להבין אותם ולטפל בהם באופן שישפר את איכות חייו של המטופל.
איך מתנהל הטיפול?
טיפול דינמי מתקיים במפגשים סדירים בין המטפל למטופל, המתקיימים בסטינג קבוע של מקום וזמן ובהם יושבים המטפל והמטופל זה מול זה ומשוחחים.
כל העבודה של המטפל הדינמי משתנים בהתאם לשיטת הטיפול, אבל תמיד יכללו הקשבה אמפטית ופעילה של המטפל לדבריו של המטופל, וניסיון לשקף את הדברים שעלו, בחזרה למטופל ולתת להם פרשנות, מתוך עולמות הרגש של המטופל, כאשר הם נחשפים לעיני המטפל עם הזמן.
הפרשנות היא העיקר
בטיפול פסיכודינמי ידברו המטפל והמטופל על דפוסי חשיבה והתנהגות של המטופל, תוך ניסיון לנתח, לפרש ולהסביר אותם באמצעות העלאת תכנים נפשיים מהחלק הלא מודע של הנפש אל החלק המודע שבה. העלאת התכנים הרגשיים לרמת המודעות של המטופל, מסייעת לו להכיר טוב יותר את עצמו ולהבין את התגובות האוטומטיות שלו.
כיצד טיפול דינמי מסייע לאדם?
הנחת המוצא של גישות טיפוליות דינמיות היא שקשר טוב ובטוח בין מטפל למטופל, עשוי לסייע למטופל - להוביל אותו לזהות דפוסים מכשילים או אפילו הרסניים שמתקיימים בנפשו, להבין את מקורם של הדפוסים הללו (בדרך כלל באירועי עבר משמעותיים שעבר האדם) ולסייע לו לשנות את הדפוסים שהוא רוצה לשנות, כדי לחיות חיים שלמים וטובים יותר.
טיפול דינמי מוצלח עוזר לאדם להתחבר לנפשו, להבין את מקורות הקושי בלי שיפוטיות, לשפר את מה שניתן ולקבל בצורה חומלת ומכילה יותר, את הדפוסים שלא ניתן או לא צריך לשנות.
מתי כדאי לפנות לטיפול דינמי?
בשונה מגישות פסיכותרפיות אחרות, גישות שעשויות להיות ממוקדות יותר, טיפול דינמי מתאים להתמודדות עם מרבית הקשיים הנפשיים ובעיקר
במקרים של דיכאון וחרדה שאינם מוסברים ובכל אותם מקרים שהמטופל מתלונן על תחושה נפשית לא טובה, אבל מתקשה לשים את האצבע על המקור המדויק לתחושה זו.
המקומות בהם נדרש מעין מסע לגילוי תובנות והעברתן מהלא מודע אל החלק הנפשי המודע – תחושות כלליות של חוסר שביעות רצון, תחושה של תלישות, חוסר נחת מהחיים, תחושה כללית שמשהו לא בסדר למרות שלא ברור בדיוק מה – הם המקומות המתאימים ביותר לטיפול דינמי.
תנאים נוספים להצלחת הטיפול הדינמי
טיפול דינמי מתאים לאנשים שמוכנים לצאת למסע של גילוי ולהשקיע מאמץ נפשי (וכמובן גם פיזי וכלכלי) בתהליך הטיפול, שעשוי להיות מתסכל לעיתים.
כמו כן, טיפול דינמי מחייב יכולת תקשורת בסיסית ורצון להיעזר בשיחות עם אדם אחר כדי להגיע לתובנות משנות חיים, כפי שמחייב הטיפול.