מתי צריך ללכת לטיפול זוגי פרטני?
צוות על הספה
מפתיע לגלות שפעמים רבות, עצם העובדה שאחד מבני הזוג נמצא בטיפול זוגי באופן פרטני מספיקה כדי להניע את גלגלי השינוי וגם בן הזוג שלא נוכח בטיפול מגיב לשינוי הדינמיקה הזוגית, פעמים רבות באופן חיובי
אז איך יודעים מתי צריך ללכת לטיפול זוגי פרטני, איך זה עובד ומה זה בכלל?
על כך ועוד במאמר שלפניכם.
מהו טיפול זוגי פרטני?
כשמו כן הוא, טיפול שמטרתו המוצהרת היא שיפור מערכת היחסים הזוגית, כאשר בטיפול משתתף רק אחד מבני הזוג, מסיבות שונות שנפרט בהמשך. המטפל ובן הזוג שמשתתף בפגישות נפגשים ביחידות, אך מוקד השיח הוא הקשר הזוגי ואיכותו.
למה בכלל כדאי ללכת לטיפול זוגי לבד?
די אינטואיטיבי לכולנו להבין שטיפול זוגי מיטבי יתקיים בנוכחות שני בני הזוג, כאשר שניהם לוקחים חלק פעיל בטיפול – מעלים סוגיות, פותחים את הלב, לומדים להקשיב טוב יותר לבן או בת הזוג ומשפרים מיומנויות של תקשורת בקשר הזוגי.
יחד עם זאת, החיים מורכבים יותר מהתיאוריה, ובחלק מהמקרים טיפול זוגי מתקיים בפורמט פרטני, כאשר למעשה משתתף בו רק אחד מבני הזוג, למרות שמדובר בטיפול שמיועד לשיפור וחיזוק הזוגיות.
מתי זה קורה?
הסיבות לטיפול זוגי המבוצע באופן פרטני עשויות להיות רבות ומגוונות:
* סירוב של אחד מבני הזוג להשתתף בטיפול בעקבות חוסר אמונה בתהליך או במטפל
* טיפולים זוגיים שנערכו בעבר ונתפסו על ידי בני הזוג כלא מוצלחים, בן הזוג המסרב לא מאמין שהפעם זה יהיה אחרת
* קושי רגשי שמונע הגעה לטיפול כמו תחושת ייאוש מהקשר הזוגי וחוסר תוחלת בהמשך הניסיונות לטפל בו
* הכחשת הקושי הזוגי והתבצרות בעמדה שאומרת שהכל בעצם בסדר
* סיטואציות זוגיות מורכבות בהן המטפל יעדיף להיפגש בנפרד עם כל אחד מבני הזוג ולא עם שניהם ביחד
איך עובד טיפול זוגי פרטני?
התשובה המפתיעה היא – בדיוק כפי שעובד טיפול זוגי המתקיים בהשתתפות שני בני הזוג.
גם בטיפול זוגי פרטני נבחנת מערכת היחסים הזוגית, מועלות ומנותחות סיטואציות מחיי הזוג ומוצעות דרכי התמודדות וטיפול בקשיים שחווים בני הזוג.
מפתיע לגלות שפעמים רבות, עצם העובדה שאחד מבני הזוג נמצא בטיפול זוגי באופן פרטני מספיקה כדי להניע את גלגלי השינוי וגם בן הזוג שלא נוכח בטיפול מגיב לשינוי הדינמיקה הזוגית, פעמים רבות באופן חיובי.
מטפלים רבים מספרים כי קשיים ואתגרים רבים שקיימים במערכת הזוגית, נפתרים ומשתפרים גם כאשר רק אחד מבני הזוג נוכח פיזית בטיפול.
למותר לציין שתחושת השינוי והשיפור בקשר הזוגי, משפיעה לטובה על איכות החיים של בני הזוג ומשפחה כולה ופעמים רבות מובילה להצטרפות של בן הזוג לטיפול הזוגי בשלב מאוחר יותר.
טיפול זוגי פרטני שמתבצע במקביל
לעיתים, הסיבה לביצוע טיפול זוגי פרטני אינה התנגדות של אחד מבני הזוג למהלך, אלא תובנה של הזוג ו/או של המטפל שהסוגיות שעל הפרק דורשות מפגשים נפרדים של המטפל עם כל אחד מבני הזוג.
הדבר יכול לקרות כאשר המטפל מתרשם, במפגשים הראשונים עם בני הזוג ביחד, שהם נמצאים במקומות שונים מאוד זה מזה, בין אם בהגדרת הבעיה הזוגית או במוכנות להתמודד איתה. במקרים הללו המטפל עשוי להציע שהטיפול יתחיל במפגשים פרטניים עם כל אחד מבני הזוג, כאשר תמיד נותרת האפשרות לעבור למפגשים משותפים, במידה והדבר ישרת את מטרות הטיפול.
טיפול זוגי פרטני שבוצע עם כל אחד מבני הזוג מתאים במיוחד כאשר המטפל מבין שיש בין בני הזוג פער גדול במידת המחויבות שהם מפגינים כלפי הקשר הזוגי והצלחתו.
גם אם בן או בת הזוג מסרבים לטיפול זוגי – לא הכל אבוד
אם אתם חווים קשיים בזוגיות ובן או בת הזוג שלכם מסרבים ללכת לטיפול, יתכן מאוד שתוכלו להיתרם מטיפול זוגי פרטני שיאפשר לכם לדבר בחופשיות על התחושות, החששות והשאיפות שלכם בנוגע לזוגיות.
ייתכן מאוד שתהליך השינוי שתניעו במהלך הזה, יפעיל שרשרת של תגובות ושינויים שתשפר באופן משמעותי את איכות הקשר הזוגי, גם בלי השתתפותו של בן או בת הזוג בתהליך.
יתכן שיקרה דווקא ההפך, ובמהלך הטיפול תבינו שמדובר בקשר שצריך להסתיים וגם זה בסדר.
מה שבטוח הוא שבסבירות גבוהה אתם יכולים לשנות את הסיטואציה הזוגית המאתגרת שעמה אתם מתמודדים, גם אם תעשו זאת בעצמכם.
יש לכם שאלות לגבי טיפול זוגי או חיי זוגיות, מוזמנים לשאול את המומחים בפורום שלנו
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית קלינית מוסמכת, פסיכולוגיה חיובית וקוגניטיבית
התמחות: דכאון, טיפול אישי,חרדות, דימוי עצמי וגופני,טיפול זוגי, התמודדות עם משברי חיים, בעיות משפחתיות וזוגיו
אזור בארץ: השרון, רמת השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול במבוגרים ומתבגרים. בעלת ניסיון רב בטיפול במשברים, קשיים בזוגיות, בתעסוקה ומעבר בין שלבי החיים. טיפול בנשים, טיפול בחרדות, דכ
פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול
פסיכותרפיסטית פרטנית ומטפלת זוגית
התמחות: בעיות זוגיות, הפרעות אכילה,חרדה ופוביה,דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, פוסט טראומה, קשישים, אבל ושכו
אזור בארץ: מרכז
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מוסמכת ומטפלת זוגית. מתמחה במשברי חיים, פוסט טראומה, הפרעות נפש, אבל ושכול, שאלות מגדר ונטייה מינית, דיכאון, חרדה וע
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דחיית ביצוע מטלות -דחיינות גד בן שפר, פסיכולוג קליני
כמעט כולנו דוחים משהו שאנחנו צריכים לעשות. לא סתם משהו, אלא משהו חשוב. גם עכשיו, כשאתם קוראים את המאמר הזה, יתכן מאד שיש משהו אחר שהייתם אמורים לעשות, משהו חשוב יותר
בגידה כמנוף להתפתחות וצמיחה חגית זכאי
בגידה הנה חוויה קשה ומטלטלת, אותה ניתן להפוך למנוף להתפתחות וצמיחה, ע"י קבלת תמיכה מהסביבה הקרובה
טיפול פסיכולוגי בפוסט טראומה - סוגי החרדות, והטיפול בהן צוות על הספה
מחפשים מידע על טיפול פסיכולוגי בפוסט טראומה? כאן נסקור את הסוגים השונים, דרכי האבחון והטיפול בהפרעות וחוויות טראומטיות. כנסו עכשיו לקריאה >>
כשהמצב הפוליטי נכנס הביתה – איך לנהל ויכוחים בתוך המשפחה? צוות על הספה
מצבי קיצון פוליטיים, כמו זה שאנו חווים בעשרת החודשים האחרונים, לא נשארים בכנסת או באולפני הפרשנים, אלא זולגים לתוך השיח המשפחתי והחברתי ועלולים לפגוע ביחסים. אז איך עושים את זה נכון וכיצד מונעים מהמחלוקת הפוליטית לפגוע במרקם היחסים העדין בין בני משפחה