שמעתם את הביטוי הזה פעמים רבות בחייכם, אבל קרוב לוודאי שלא הייתם ממש בטוחים מה הוא אומר. איך עצבים יכולים להתמוטט? מה קורה לאנשים במצב של התמוטטות עצבים ואיך אתם יכולים לעזור לקרובים לכם?
על כל זאת ועוד בסקירה שלפניכם.
מהי התמוטטות עצבים?
הערפל שאופף את המושג איננו מקרי, מאחר והתמוטטות עצבים או התמוטטות נפשית, אינן מונחים רפואיים המגדירים מצב נפשי ספציפי, אלא ביטוי עממי שהשתרש בקרב הציבור ומבטא מגוון תופעות והפרעות, שהמשותף לכולן הוא עומס גדול מדי על המערכת הנפשית של האדם, שמוביל להצפת המערכת לזמן מסוים והופך את התפקוד השגרתי לכמעט בלתי אפשרי.
מה גורם להתמוטטות עצבים? H3
במרבית המקרים אדם מגיע למשבר נפשי, כאשר הוא נאלץ להתמודד לזמן ממושך עם עומס יתר – מעשי או נפשי. לעיתים מדובר בעומס יתר ממשי ואובייקטיבי ולעיתים די בכך שהאדם יתפוס את העומס כמוגזם ליכולותיו, בכדי להגיע למשבר המוביל להתמוטטות.
כאשר הלחץ והעומס מתמשכים לאורך זמן, נוצר משבר והאדם מגיע, למעשה, לכדי אפיסת כוחות נפשיים ולא נותרות בו האנרגיות הנפשיות הדרושות להתנהלות תקינה ושגרתית.
באילו מקרים אדם עלול להגיע להתמוטטות עצבים?
הספרות והניסיון מראים לנו שהתמוטטות עצבים עלולה להתרחש בשני מקרים מרכזיים:
1. כאשר על האדם מוטל לאורך זמן ממושך עומס נפשי, שיכול לנבוע ממקור אחד כמו עולם העבודה והקריירה או ממספר מקורות בו זמנית, במקרים בהם הלחץ קיים גם בעבודה, גם בבית וגם בתוך המשפחה למשל.
2. במקרים של עומס מציף, אשר נוצר כתוצאה מאירוע ממוקד כמו פיטורין מהעבודה, פרידה מבן או בת זוג, מקרה מוות במשפחה ועוד.
איך מתבטאת התמוטטות עצבים וכיצד זה נראה?
תסמינים רבים עלולים להעיד על התמוטטות עצבים או התמוטטות נפשית והיא עשויה להתבטא בדרכים אחרות אצל אנשים שונים.
התסמינים הפיזיולוגים המרכזיים שנראה במצב של התמוטטות נפשית עשויים לכלול התפרצויות בכי וזעם, אי שקט ניכר או התכנסות מסוגרת פנימה.
מה חווה אדם שעובר התמוטטות עצבים?
1. מחשבות טורדניות ודאגות שלא נפסקות – כשהלחץ גדול, קשה להפסיק לחשוב על הדברים שמטרידים את המוח והחשיבה עליהם, בתורה, מגבירה את רמת החרדה במעין מעגל קסם אכזרי.
2. צורך בלתי נשלט באכילה – אשר נובע מהפרשת הורמונים על ידי הגוף במטרה לאפשר לו להתמודד עם הלחץ. לרעב הבלתי ניתן לשליטה הזה, אחראי הורמון הקורטיזול, שמופרש לאחר שמתפוגגת השפעת האדרנלין, שהיתה אמורה לאפשר לגוף להילחם או לברוח ממוקד הלחץ. לכך בדיוק מתכוונים שכמדברים על אכילה רגשית.
3. כאבי בטן – מערכת העיכול היא שותפה מלאה בחוויות הרגשיות שעובר האדם ובעת לחץ ומתח היא נוטה להתכווץ ולגרום לכאב.
4. חוסר מוטיבציה – הגוף, שצריך להתמודד עם האיום הנפשי המתמשך, מונע הפניית אנרגיה לכל מה שנתפס כלא חיוני לאותו רגע.
5. קושי למלא את הריאות – תחושה של קושי בנשימה עמוקה, כאילו משהו מכביד על הריאות ומונע את כניסת האוויר בצורה מספקת.
6. קושי להתרכז – הורמון הקורטיזול, שהזכרנו קודם, מופרש כדי לסמן לגוף למלא את מאגרי האנרגיה המדולדלים שלו. בתהליך הזה אחד הדברים הראשונים שנפגעים הוא יכולת הריכוז והזיכרון שמסייע לכם לתפקד ולמלא משימות.
מה אפשר לעשות כדי לסייע לעצמכם או לאדם אחר הסובל מהתמוטטות עצבים?
הדבר המרכזי שצריך לעשות הוא לנסות להפחית את מקורות הלחץ, העומס והחרדה שהובילו למצב מלכתחילה.
יחד עם זאת, שינוי מציאות לוקח זמן והתהליך עלול להיתקל בקשיים שיעכבו אותו ולכן מומלץ מאוד לפנות במקביל לקבלת סיוע וטיפול נפשי אצל אנשי מקצוע מוסמכים, שיוכלו לעזור לאדם להתמודד עם תחושת הלחץ שהובילה להתמוטטות הנפשית ועם תחושות החרדהוהדיכאון שהתמוטטות כזו מביאה איתה.