
טיפול נגיש הוא טיפול רגיש
משי, בת 18, חוויה אישית.
כ-800 אלף איש בישראל הם כבדי שמיעה וחירשים, מתוכם כ-20 אלף דוברים את שפת הסימנים כשפת אם. לעומת זאת, אחוז אחד בלבד מבין המטפלים דובר את שפת הסימנים.
ככבדת שמיעה, זהו קושי שעמדתי מולו פעמים רבות.
קיים פער גדול בין מספר החירשים ובין מספר המטפלים דוברי שפת הסימנים. כ-800 אלף איש בישראל הם כבדי שמיעה וחירשים, מתוכם כ-20 אלף דוברים את שפת הסימנים כשפת אם. לעומת זאת, אחוז אחד בלבד מבין המטפלים דובר את שפת הסימנים.
כדי לקבל תמונת מצב מהימנה, ביצעתי סקר בקרב קהילת החירשים בנוגע לעמדתם על הנגישות לטיפול. הסקר התבצע באמצעות שאלון עליו השיבו כ-50 איש:
1. 70% מהמשיבים חושבים ששליטת המטפל בשפת הסימנים הכרחית וחשובה להבנת עולם התוכן של המטופל.
2. 77% מהמשיבים מרגישים כי קיים מחסור במטפלים הדוברים את שפת הסימנים
3. 80% מהנשאלים ענו כי הנגשת הטיפול בשפת הסימנים תתרום לתחושת החיבור שלהם עם המטפל/ת.
איך מתגברים על הקשיים בטיפול נפשי לאדם חירש?
טיפול רגשי הוא טיפול המצריך תקשורת ואמון בין המטפל למטופל . בעת טיפול רגשי לאדם חירש יש קושי בתקשורת המילולית, יש מספר דרכים להנגיש את הטיפול כדי להתגבר על בעיה זו:
1. באמצעות מתורגמן בטיפול: המתורגמן מתרגם את שני הצדדים כדי שיוכלו לתקשר באופן שוטף. לנוכחות מתורגמן בחדר הטיפולים יתרונות וחסרונות: היתרון הגדול שמתורגמן/ית לשפת הסימנים מציע/ה הינו הבנה שפתית הדדית כשהמטפל לא יודע את שפת הסימנים. החסרונות הבולטים בנוכחות צד שלישי בחדר הם פגיעה באינטימיות של המטופל, ובמרחב שבו המטופל/ת מרגיש/ה בנוח להתבטא לנוכח צד שלישי. יתר על כן, אי רציפות או מעבר בין מתורגמנים שונים בין הפגישות הטיפוליות עלול לפגוע ביכולת של האדם החירש לבטא את עצמו ולהרגיש קשר משמעותי. אם רוצים בכל זאת להיעזר במתורגמן, מומלץ שיהיה מתורגמן אחד לאורך כל הטיפול וכי תהיה לו היכרות עם אתיקה של טיפול רגשי.
2. באמצעות מטפל שיודע את שפת הסימנים: שני הצדדים יוכלו לתקשר בשפת הסימנים. כשהמטפל/ת דובר/ת את שפת הסימנים, למטופל/ת יש אופציה לבטא את עצמו/ה בשפת האם וזה מאפשר תקשורת חופשית וטבעית ותורם לתחושת החיבור עם המטפל/ת לאור העובדה שלמטפל/ת יש היכרות עם השפה, עולמו, תרבותו וצרכיו של המטופל/ת. יחד עם זאת, חסרון עיקרי למטפל/ת היודע/ת שפת סימנים הוא הסיכוי שלמטפל/ת יש היכרות מוקדמת עם האדם החירש ודבר זה לא יאפשר מתן טיפול.
3. עבור כבדי שמיעה עם יכולת גבוהה להבנת דיבור: באמצעות מטפל/ת שומע/ת שמדבר/ת בצורה ברורה ובקול רם, ועל ידי כך מנגיש את התקשורת שלו/ה. תקופת הקורונה גרמה למכשול חדש, עקב השימוש במסכות פנים שמפריעות לחירשים לקרוא שפתיים ומעבר לכך גם הופכות את הדיבור לפחות ברור. מומלץ למטפלים להשתמש במסכות שקופות. אפשרות נוספת היא להשתמש בעזרים שמיעתיים כמו למשל FM. חשוב לשהות בחדר עם תאורה טובה ותנאי רעש מינימליים המאפשרים ראיה טובה של הבעות פנים וקריאת שפתיים ללא רעשי רקע.
איך אפשר להיחשף לקהילת החירשים?
קיימות מספר דרכים למטפלים שרוצים להיחשף ולהכיר לעומק את העולם של החירשים מבלי לפגוע בטיפול. למשל, המטפל/ת יכול/ה להצטרף לקבוצת חירשים אחת בלבד כדי לצמצם את האפשרות של היכרות מוקדמת עם המטופל/ת החירש/ת שלא תאפשר מתן טיפול. בנוסף המטפל/ת יכול/ה לשוחח עם אדם חירש/ת או עם מתורגמן/ית וללמוד על השוני בעולמות ואף לתרגל איתו/ה תקשורת בשפת הסימנים.
ניתן לומר שקהילת החירשים היא סוג של קבוצה אתנית שיש לה שפה משותפת, מנהגים, קודים התנהגותיים, מנטליות וקהילתיות. חירשים מתמודדים עם קשיים רבים בעקבות החירשות. אחד הקשיים שרבים מהחירשים ובמיוחד כבדי השמיעה מתמודדים איתו הוא משבר זהות. משבר זהות מתרחש בעיקר בילדות ובעת שילוב במסגרות שאינן מותאמות לחרשים בהן החירש/ת נמצא לבד. במשבר זה יש קושי בהגדרה עצמית, מה אני? חירשת? כבדת שמיעה? לאן אני שייכת?, לפי מה להגדיר את עצמי?, איפה החברה מצפה שאהיה? וכו'. קושי נוסף הוא תחושת חריגות במשפחה. תחושה זו עולה בעיקר במשפחות בהן האדם החירש/ת או הכבד/ת שמיעה נולדים לתוך משפחה שומעת. במצבים אלו האדם החירש מרגיש/ה שאף אחד לא מבין מה שהוא חווה ועובר, לעיתים הוא מרגיש "הכבשה השחורה" במשפחה בשל חוסר מכנה המשותף והקושי לתקשר עם שאר המשפחה. מאוחר יותר חירשים מתמודדים גם עם תחושת חריגות בחברה ומחפשים לאן להשתייך- לחירשים? לכבדי שמיעה? או אולי בכלל לחברה השומעת? דבר זה יוצר תסכול ותחושת בדידות קשה. חירשים מתמודדים עם קשיים גם בפן הזוגי, תוהים כיצד הצד השני השומע או החירש יקבל אותם. ככל שמתבגרים, חירשים מבינים שיש קשיים שתמיד יהיו. למשל, הקושי התעסוקתי- מציאת עבודה ופיתוח קריירה מהווים אתגר שבמהלכו האדם החירש נאלץ להתמודד עם סטיגמות רבות כגון שחירשים הם גם אילמים, או שכישוריהם דלים. מעסיקים רבים נמנעים מלהעסיק אדם חירש או כבד שמיעה ויעדיפו לבחור בדרך הקלה ונטולת המאמץ בכדי לתקשר, כלומר לבחור מועסק "רגיל".
כולי תקווה כי דברים אלו יתרמו למודעות רבה יותר לבעיות הייחודיות שלנו ולדרכים שיכולות לסייע לנו לתקשר עם מטפלים בכדי לקבל טיפול רגשי נגיש.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מדריכה, LCSW
התמחות: עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מרכז
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם משברי חיים, חרדה, דיכאון, בעי

MSW פסיכותרפיסטית (CBT) מטפלת זוגית מוסמכת בהכשרה בטיפול מינ
התמחות: טיפול נפשי וטיפול זוגי, תקשורת זוגית, מיניות ותשוקה, דיכאון וחרדה (CBT), טראומה, שליטה בכעס, אבל ואו
אזור בארץ: נס ציונה, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
M.S.W פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה, בהכשרה בטיפול מיני .טיפול במבוגרים. טיפול אינטגרטיבי CBT דינאמי, במגוון מצבי התמוד

פסיכותרפיסטית מטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: תהליכי צמיחה והתפתחות אישיים וזוגיים. משברים זוגיים ומשפחתיים, התמודדות עם שכול ואבדן.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,עמק חפר
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי. גישה טיפולית המבוססת על הבנה דינמית עמוקה והתאמת הטיפול לצורכי המטופלים, תוך מתן כלים יעיל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התמודדות עם לחץ חריף – גירוי העצב התועה ד"ר ליאת יכניץ
במצבי לחץ קיצוניים הגוף שלנו מתגייס למצב של סכנה ומשדר לנו שעלינו להילחם על ההישרדות שלנו. מלחמה על הישרדות לא מאפשרת קיום של שגרה רגילה – עבודה, ענייני בית, שינה רציפה ועוד, באופן פרדוקסלי, דווקא שמירה על השיגרה היא זו שעוזרת לנו להתמודד עם לחץ בצורה מיטבית
מה הוא התקף פסיכוטי? צוות על הספה
התקף פסיכוטי הוא מצב פסיכולוגי קיצוני, המתאפיין בעיקר בשיבוש בוחן המציאות, פגיעה ביכולת ההתמצאות והיעדר יכולת לבצע אבחנה ושיפוט אובייקטיביים של המציאות.
התמודדות עם חרדות המלחמה בעזרת טיפול CBT צוות אתר על הספה
חרדה היא תגובה נורמלית במצבי איום וסכנה, מעטים האנשים בישראל שלא מתמודדים עם רמת מסוימת של חרדה, בעקבות האירועים שהחלו ב 7/10 והמלחמה המתנהלת מאז. חשוב לציין כי פחד הוא תגובה טבעית מאוד במצבי חירום מהסוג שאנו חווים כבר למעלה מחודש.
טיפול פסיכולוגי בדיכאון צוות על הספה
אנשים שמסרבים לקבל טיפול פסיכולוגי בדיכאון למעשה סובלים לחינם. שיטות הטיפול הנהוגות כיום נחשבות מוצלחות ואיכותיות ומצליחות להביא את המטופלים למקום שליו, שלם ומאוזן, להשיב לעצמם את השליטה ולחזור ליהנות מהחיים. בדיכאון חובה לטפל וקיימות מגוון דרכים לעשות זאת! הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.