הנחת היסוד של CBT היא שברוב המקרים, הסיבה לדיכאון איננה המציאות האובייקטיבית עצמה, אלא האופן שבו האדם תופס ומפרש את המציאות הזו. בהתאם, אם הטיפול יצליח לשנות את דפוסי החשיבה המעוותים הללו ולהחליפם בדפוסים רכים ומסתגלים יותר – תחושתו של האדם לגבי עצמו תשתפר והדיכאון יתמתן או יחלוף.
דיכאון נתפס כמגיפה האנושית של העידן המודרני, הוא מאובחן אצל כ 15-20 אחוז מהאוכלוסייה ועלול לשבש באופן דרמטי את אורח החיים ואת איכות החיים של המתמודדים איתו.
כמה מילים על דיכאון
דיכאון הוא הפרעת מצב רוח, המתבטאת במגוון תסמינים המופיעים לאורך פרק זמן של שבועות או חודשים ברציפות.
בין התסמינים הבולטים לדיכאון ניתן למצוא מצב רוח ירוד, תפיסת עצמי שלילית והערכה עצמית נמוכה, שיבושים בדפוסי השינה והאכילה, תחושת חוסר תוחלת ולעיתים אף מחשבות אובדניות.
איך מאבחנים דיכאון?
אבחנת דיכאון קליני או דיכאון מז'ורי נעשית על ידי אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ומבוססת על דיווח עצמי של האדם ושל סביבתו הקרובה. לפני האבחנה, מומלץ לשלול סיבות פיזיולוגיות או נפשיות אחרות לסימפטומים אשר באים לידי ביטוי.
טיפול תרופתי בדיכאון
אחד הטיפולים הנפוצים בדיכאון הוא טיפול תרופתי, בדרך כלל באמצעות תרופות מקבוצת SSRI, המעכבות ספיגה חוזרת של הנוירוטרנסמיטר סרוטונין ומגבירות את השפעתו החיובית על מצב רוחו של המטופל. במקרים של דיכאון קשה, הנמשך לאורך זמן, ייעשה לעיתים שימוש בשילוב תרופות ממשפחות שונות.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לטיפול בדיכאון
מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מצאו כי
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא בעל יעילות גבוהה ביותר בטיפול בדיכאון שאינו מז'ורי, למעשה יעילותו נמצאה זהה לזו של טיפול תרופתי הניתן לאותה מטרה ומדובר בממצא משמעותי מאין כמוהו.
תפיסות העצמי העומדות בבסיס הדיכאון
אנשים המתמודדים עם דיכאון מחזיקים בדפוסי חשיבה שליליים ובהנחות יסוד הרסניות לגבי עצמם.
בראיונות שנערכו עם אנשים בדיכאון או לאחר האפיזודה הדיכאונית השתמשו בביטויים קשים במסגרת התיאור העצמי שלהם, למשל: "אני לא שווה כלום ועדיף לכולם שלא אהיה פה", "אני נכשלת בכל מה שאני מנסה לעשות", "אני עובד/הורה/בן גרוע ואין שום סיכוי לשיפור" ועוד.
למעשה, ניתן לומר כי אנשים המתמודדים עם התפרצות דיכאון נוטים לפרפקציוניזם ומכילים על עצמם סטנדרטים נוקשים ובלתי אפשריים, אשר מביאים לתחושות של אשמה ושל אכזבה ומשפיעים לרעה על האופן בו תופס האדם את עצמו, את סביבתו ואת העולם בכלל.
איך CBT מסייע לטיפול בדיכאון?
טיפול מבוסס קוגניציה מבקש לסייע לאדם להתמודד עם דפוסי החשיבה והתפיסה העצמית השליליים, אשר מקשים עליו לתפקד ופוגעים ברווחתו הנפשית.
הנחת היסוד של CBT היא שברוב המקרים, הסיבה לדיכאון איננה המציאות האובייקטיבית עצמה, אלא האופן שבו האדם תופס ומפרש את המציאות הזו. בהתאם, אם הטיפול יצליח לשנות את דפוסי החשיבה המעוותים הללו ולהחליפם בדפוסים רכים ומסתגלים יותר – תחושתו של האדם לגבי עצמו תשתפר והדיכאון יתמתן או יחלוף.
טיפול CBT בדיכאון
הטיפול הוא קצר מועד וממוקד במהותו ואורך בדרך כלל סביב שלושה חודשים בסך הכל.
במסגרת הטיפול נבחנות התגובות האוטומטיות של האדם למציאות שסביבו, במטרה לשנות אותן ולסייע לאדם לאמץ תפיסות ומחשבות חיוביות יותר שישפרו את מצבו.
נדגיש שוב – הטיפול אינו מבקש לשנות את המציאות, אלא מתמקד בפרשנות האוטומטית של המטופל למציאות זו ומבקש לשנותה.
חשיבות האימון והתרגול במהלך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
CBT הוא טיפול הדורש מחויבות גבוהה של המטופל ומחייב אותו להיות פעיל במסגרת המפגשים וביניהם.
הסיבה לכך היא ששינוי דפוסי חשיבה והתנהגות אוטומטיים, שהתבססו אצל המטופל במשך שנים, הוא תהליך שלוקח זמן ודורש אימון רב.
המטפל והמטופל מנסים, למעשה, לשנות את החיווט במוחו של המטופל, להתיר קשרים נוירולוגים שנבנו והתעצבו במשך זמן רב ולהחליפם בקשרים חדשים ושונים.
כולנו יודעים שכדי להתרגל לבצע פעולות מוכרות בדרך שונה – צריך לחזור עליהן שוב ושוב, עד שהן הופכות להיות חלק מהטבע שלנו.
טיפול CBT בדיכאון פועל באותו אופן בדיוק, ומכאן החשיבות הגבוהה בשיתוף הפעולה של המטופל ובהשקעת זמן ואנרגיה בתרגול הדפוסים החדשים, אותם הוא מעוניין לחזק.
המחויבות ורמת המעורבות הנדרשת מהמטופל בטיפול מסוג זה, הן גם הסיבה ש CBT אינו מתאים לאנשים המתמודדים עם דיכאון קליני או דיכאון מז'ורי, מצבים שמובילים אותם להיעדר כוחות ולחוסר יכולת לקחת חלק אקטיבי בטיפול.
במקרים כאלה – ההמלצה היא לטפל בדיכאון באמצעות
טיפול פסיכיאטרי בשילוב תרופות ולהמתין עם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, עד להתייצבות וחזרת הכוחות שיאפשרו אותו.