מה צריך לדעת על אבחון פסיכודיאגנוסטי
צוות על הספה
אבחון פסיכודיאגנוסטי מלא אורך כחמש שעות, המתפרשות בדרך כלל, על פני שתי פגישות.
אבחון פסיכודיאגנוסטי מנסה לענות על שאלות דומות ובעזרת סט של מבחנים מסוגים שונים, מציע חלון לנפש האדם – מאפייני האישיות הבולטים שלו, דפוסי החשיבה וההתנהגות האופייניים לו, הפרעות וקשיים עמם הוא מתמודד ועוד.
מהו אבחון פסיכודיאגנוסטי?
אבחון זה מורכב ממספר סוגי מבחנים - ביניהם מבחני אישיות, מבחני אינטליגנציה ומבחנים השלכתיים שונים – ומועבר על ידי פסיכולוגים מוסמכים במטרה לקבל תמונה רחבה ככל האפשר על מאפייני האישיות של הנבדק, לזהות מוקדי כוח וחולשה מאפיינים ולאתר קשיים קוגניטיביים, התנהגותיים וחברתיים, במטרה לטפל בהם.
מתי משתמשים באבחון פסיכודיאגנוסטי?
אבחון מקיף זה עשוי להוות כלי אפקטיבי במספר מקרים מרכזיים:
1. סיוע בדיוק האבחנה, לפני או תוך כדי טיפול נפשי. אבחנה מדויקת תאפשר להגדיר את סוג הטיפול המתאים, להעריך את מידת המוטיבציה של האדם לטיפול ולנבא את סיכויי ההצלחה והטיפול (פרוגנוזה) של הנבדק.
2. כחלק מתהליך מיון לפני קבלה לתפקידים מסוימים, במטרה לבחון מראש מרכיבי אישיות שנתפסים כקריטיים לתפקיד.
3. כחלק מהליך משפטי בו נדרשת חוות דעת פסיכולוגית על האדם, למשל במקרים של בחינת מסוגלות הורית, כאשר יש חשד לביצוע פשע והמשטרה מבקשת להבין את מצבו הנפשי של החשוד ואת מניעיו האפשריים וכאשר נדרשת הערכת מסוכנות של אדם, כחלק מתהליך קבלת ההחלטות המשפטיות והטיפוליות בעניינו.
איך מתבצע אבחון פסיכודיאגנוסטי?
אבחון פסיכודיאגנוסטי יכול להתבצע רק על ידי פסיכולוג קליני המוסמך לכך.
השלב הראשון באבחון הוא פגישת היכרות (אינטייק) בה מבקש הפסיכולוגי לקבל רקע רחב ככל האפשר אודות הנבדק – פרטים ביוגרפיים, רקע רפואי, הסיפור המשפחתי ומידע נוסף שיסייע למאבחן להבין את סיבת הפנייה לאבחון ולבצע אותו בצורה הטובה ביותר האפשרית.
בשלב הזה יבוצעו, לעיתים, שיחות רקע גם עם הצוות החינוכי-טיפולי במסגרת או עם גורמים נוספים שעשויים לשפוך אור על הנבדק ומאפייניו.
לאחר שלב האינטייק המקדים, יבוצע שלב האבחון הכולל ראיונות קליניים וסוללת מבחנים ומבדקים מתחומים שונים, אשר עברו תהליך תיקנון ומאפשרים השוואה של נתוני הנבדק עם נתונים של אנשים אחרים בגילו ובמצבו. כלומר – תוצאותיו של מבדק פסיכודיאגנוסטי תהיינה תמיד השוואתיות ביחס לקבוצת הגיל של הנבדק.
אבחון פסיכודיאגנוסטי מלא אורך כחמש שעות, המתפרשות בדרך כלל, על פני שתי פגישות.
חלק מהמבחנים הנכללים באבחון פסיכודיאגנוסטי
* מבחן בנדר – מתמקד בתפיסה חזותית ובזיכרון ויזואלי ומאפשר זיהוי לקויות התפתחותיות או פגיעה אורגנית המשפיעות על התפקוד הנוירולוגי.
* מבחן HTP – מבחן אישיות השלכתי המבוצע באמצעות ציורי הנבדק.
* מבחן וכסלר – הבודק יכולות אינטלקטואליות כמו הבנה לוגית, יכולת המשגה, יכולות חשבונאיות וקשב וריכוז. מבחן זה בודק את מנת המשכל של הנבדק (IQ).
* מבחן רורשך – מבחן אישיות השלכתי המבוצע באמצעות ניתוח פרשנותו של הנבדק לכתמי צבע אמורפיים.
* מבחן TAT – מבחן אישיות השלכתי המבוצע באמצעות תמונות המתארות אנשים במגוון סיטואציות וניתוח פרשנות הנבדק לסיטואציות שונות.
מה אפשר לאבחן באמצעות אבחון פסיכודיאגנוסטי?
המבחן רחב ומסייע לבירור מצבו של הנבדק במגוון תחומים קוגניטיביים, חברתיים ונפשיים.
מאחר והאבחון מבוצע על ידי פסיכולוגים קליניים מנוסים, הוא משמש לטווח רחב מאוד של אבחנות פוטנציאליות, ביניהן:
* מנת משכל (IQ)
* בעיות התנהגות
* קשיים חברתיים
* הפרעות רגשיות כגון חרדה או דיכאון
* קשיים קוגניטיביים
* הפרעות אישיות
* PTSD
* לקויות למידה והפרעות קשב, ריכוז וזיכרון
* הפרעות על הרצף האוטיסטי
יש לכם שאלות נוספות על אבחונים? מוזמנים לפנות לפורום אבחונים
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה, מדריך
התמחות: חרדה,משברי חיים,דיכאון,פוסט טראומה,בעיות משפחתיות וזוגיות,טיפול במתבגרים,הדרכת הורים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,בקעת אונו, טיפול און ליין
שפה: עברית,אנגלית
התמקצעות בטיפול במבוגרים סביב אתגרי קריירה ובניית זוגיות, טיפול בגובה העיניים המשלב גישה פסיכודינמית עם גישות פרקטיות (CBT) תוך הת
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: לחץ,מתח וחרדה ,דיכאון, קשיים בזוגיות ובמציאת זוגיות, קשיים במיניות, זהות מינית, זהות מגדרית, התמודדו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית
הקשבה לא שיפוטית לסיפור החיים שלך. היכרות עם החיים הנפשיים, הקשבה לכוחות שלך וגם לסיבוכים הפנימיים המונעים אותך מלהתקדם. כדי לחזור
מטפלת זוגית, מטפלת בזוגות וביחידים בנושאי זוגיות ומיניות.
התמחות: בעיות במיניות וזהות מינית, בעיות משפחתיות וזוגיות, הדרכת הורים, חינוך מיוחד, רילוקיישן.
אזור בארץ: עין הבשור, דרום ומטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת בזוגות ויחידים בנושאי זוגיות ומיניות, ובעלת התמחות ייחודית בטיפול בזוגות ברילוקיישן (ובחזרתם לארץ) ובהורים לילדים עם לקויות,
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לנשום! גם כשהמצב מחניק רות מעיין - פסיכותרפיסטית אינטגרטיבית בשילוב מיינדפולנס ונשימה
הנשימה שלנו היא ססמוגרף רגיש. כל קושי, משבר, לחץ, פחד או אירועי קצה משפיעים על דרכי הנשימה שלנו. על אחת כמה וכמה, כאשר מדובר בסיטואציה שמאיימת באופן ישיר על דרכי הנשימה, כמו למשל מחלת הקורונה.
הפרעת קשב וריכוז במבוגרים צוות על הספה
הפרעת קשב וריכוז הפכה למונח מוכר ורווח בשנים האחרונות, בשל הגידול בשכיחותה בקרב ילדים. כמעט ואין כיתה בה אין ילדים הסובלים מההפרעה, שביטוייה הם רבים ומערכתיים אבל עולים בעיקר בקושי ללמוד במסגרת בית הספר, והמחקר עסוק לא מעט בשאלת הגורמים לגידול בקושי ודרכי הטיפול הנכונות.
אכילה בררנית אצל ילדים צוות על הספה
ארוחת בוקר בגן ילדים סטנדרטי, נראית היום כמו תשבץ הגיון מורכב במיוחד – חלק מהילדים לא יכולים לשבת בשולחן שיש בו ירקות, אחרים מוכנים לאכול רק פיתה בלי כלום, ואפילו הפירות שהגננת מחלקת גורמים לכמה ילדים לעקם את הפרצוף בגועל.
שילוב הפנטזיה במציאות - היועץ כפסיכותרפיסט ד"ר דניאלה קרמר-מור
סטודנטים רבים בוחרים ללמוד ייעוץ חינוכי כברירת מחדל, לאחר שתקוותיהם להיות פסיכולוגים קליניים או פסיכותרפיסטים מתנפצות. עבור מרביתם הבחירה במסגרת חינוכית היא פשרה