מתי כדאי לפנות להדרכת הורים?
צוות על הספה
המטרה המרכזית בהדרכת הורים היא לסייע להורה להרחיב ולשכלל את סל הכלים העומד לרשותו בכל סיטואציה. בהדרכה רוכשים ההורים מיומנויות חדשות ומגוונות המסייעות להם להתמודד עם האתגרים הכרוכים בגידול ובחינוך הילדים.
ואכן, הסוגיות שמעסיקות הורים לילדים בגילאים שונים כל כך מגוונות ונוגעות בתחומים רבים כל כך (התנהגותי, חברתי, לימודי, קוגניטיבי ועוד), עד שאין פלא שרוב ההורים חווים רגעי ייאוש, כשלצידם ידיעה ברורה הנדרשת להם עזרה מקצועית, כדי להתמודד בצורה אפקטיבית עם האתגרים.
אף אחד לא נולד הורה ואינטואיציה מושלמת יש בעיקר באגדות
אחת הסוגיות המרכזיות המעסיקות הורים עמם שוחחנו, היא הציפייה האישית והחברתית לתחושות בטן אינטואיטיביות שאמורות להוביל אותם בדרך ההורית ולסייע להם לגדל את הילדים ולהוביל אותם לבגרות כשהם בריאים ויציבים, פיזית ונפשית.
אך כפי שרוב ההורים לומדים ומבינים, חלק מהר יותר מאחרים, אינטואיציה נקייה שכזו קיימת בעיקר בסרטים ובאגדות, בעוד שבמציאות, האופן בו אנו חווים את ילדינו ומגיבים אליהם, קשור במידה רבה בהיסטוריה הפרטית שלנו, בזיכרונות ילדות נשכחים, בפחדים ובחששות ובעוד שלל אלמנטים שברוב המקרים לא קשורים בשום צורה לילדים עצמם.
מתי כדאי לפנות להדרכת הורים
התשובה היא –בכל שלב בו אתם מרגישים שאתם על קרקע לא מוכרת ולא יציבה וחוששים שהאופן בו אתם מתנהלים עם הילד/ה או מגיבים אליהם, אינו אפקטיבי ולעיתים אף מחמיר את המצב.
מטרת ההדרכה ההורית
המטרה המרכזית בהדרכת הורים היא לסייע להורה להרחיב ולשכלל את סל הכלים העומד לרשותו בכל סיטואציה. בהדרכה רוכשים ההורים מיומנויות חדשות ומגוונות המסייעות להם להתמודד עם האתגרים הכרוכים בגידול ובחינוך הילדים.
רוב ההורים שפונים להדרכת הורים עושים זאת סביב סוגיות אופייניות גיל
בגיל הינקות –בעיקר בנושא הרגלי שינה ואכילה של תינוקות.
בגיל הצעיר – שאלות בנושא גבולות ויחסים בין האחים במשפחה.
בגיל ההתבגרות – בעיקר סביב הצבת גבולות, מאבקי כוח על רקע לימודים והיחסים הבין אישיים במשפחה.
איך נראית הדרכת הורים?
אשת מקצוע עמה דיברנו תיארה זאת כך: "האפשרויות בהדרכת הורים הן כמספר הפונים", כלומר – מגוון האפשרויות הוא עצום וההדרכה צריכה להיות מותאמת לבעיה עמה מתמודדים ההורים, לאופי המשפחתי, למידת שיתוף הפעולה של ההורים, לגיל הילד ועוד.
ברוב המקרים תהליך ההדרכה יכלול:
שלב הערכה – מפגשים ראשונים בהם יסבירו ההורים את הקושי עמו המשפחה מתמודדת. שלב הגדרה – במסגרתו יחליטו ההורים והמטפל מהי מטרת ההדרכה ועם אילו כלים היו רוצים לצאת ממנה.
ביצוע התוכנית הטיפולית בהתאם לבעיה שהוגדרה ורכישת הכלים והמיומנויות הדרושים לשיפור המצב.
כל משפחה זקוקה למשהו אחר
הדרכת הורים יכולה להיות פרטנית, כאשר בחדר יושבים המטפל וההורה/הורים או קבוצתית, עבור מספר זוגות הורים ביחד, אז נתרמים המשתתפים מניסיונם של הורים אחרים בקבוצה.
הדרכה הורים יכולה לכלול שיחות רק עם אחד ההורים או עם שניהם, בהתאם לבעיה עמה מתמודדות המשפחה והכוחות שמחזיקים בני המשפחה.
הדרכת הורים יכולה ללבוש צורה עניינית ולכלול מידע קונקרטי על התפתחות הילד בשלבים השונים, טיפים להורים במגוון נושאים ומתן משימות לביצוע בין המפגשים. במקרים אחרים ההדרכה תהיה רגשית יותר ותתמקד בסיבות לדפוסי ההתנהגות השליליים או הבלתי מסתגלים בין ההורה לילד.
איך בוחרים את האדם הנכון להדרכת הורים?
הגורמים המוסמכים לבצע הדרכת הורים: עובדים סוציאליים, פסיכולוגים חינוכיים, מטפלים רגשיים, מדריכי הורים מטעם מכון אדלר ועוד.
כמו תמיד כאשר שמדובר במהלך טיפולי, יש חשיבות גדולה לזהות המטפל ולמידת ההתאמה שלו או שלה להורים הזקוקים להדרכה. כימיה היא שם המשחק, והסיכוי להצלחה עולה ככל שמידת האמון והביטחון בין ההורים למטפל גבוהה יותר.
אם הילד שנמצא במרכז ההדרכה עובר טיפול אישי – כדאי שהדרכת ההורים תבוצע על ידי המטפל/ת שלו, אשר מכירים היטב את הסוגיות שעל הפרק ויוכלו לכוון את ההורים בצורה מיטבית, כחלק מהתהליך הטיפולי.
יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים לכתוב לנו בפורום הדרכת הורים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית CBT
התמחות: חרדות ופוביות, OCD (מחשבות טורדניות), תלישת שיער, חיטוט כפייתי בעור, פחד ממחטים, דיכאון, קשיים חברתי
אזור בארץ: טיפול אונליין בכל הארץ, ראשון לציון, נתניה, רמת גן, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית, אנגלית, צרפתית, הולנדית
בטיפולים אני משלבת CBT, פסיכודרמה ומיינדפולנס, וכך הטיפול נעשה ממוקד, מדויק, חוויתי ובדרך כלל קצר מועד. אני מאמינה שהשימוש בהומור
פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: כל סוגי החרדה- חרדת בחינות, חרדת נטישה, חרדה חברתית, חרדה כללית, חרדות סביב הגוף, חרדות כלכליות ועוד
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית,אנגלית
אני פסיכולוגית קלינית מומחית בשיטה הדנמית ו EMDR ומדריכה ב CBT. אני מטפלת במבוגרים בקליניקה פרטית בחיפה ובזום. תחומי המומחיות שלי
פסיכולוגית רפואית מומחית ופסיכותרפיסטית CBT
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות,דיכאון,חרדה ופוביות,לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה,הדרכת הורים,טיפול במתב
אזור בארץ: צפון, משגב, ישוב קהילתי טל אל, חיפה והקריות
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגיה רפואית הינה תחום המחבר בין גוף לנפש. לכן בטיפול משולבים כלים פיסיים כגון נשימות וכלים מנטליים ורגשיים. בנוסף אני מתמחה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.
גיל ההתבגרות הינו תקופה סוערת ורבת תהפוכות בחייו של הילד ההופך לנער. זו תקופה של מעבר בין הילדות לבגרות ומאלצת את המתבגר להתמודד עם אתגרים רבים ומורכבים, עם שינוי בציפיות ובדרישות של הסביבה מהם ושלהם מעצמם, עם שאלות הנוגעות לעתיד, ועם לחצים חברתיים רבים.
אמא אפשר לא לצחצח היום? צוות על הספה
כמה פעמים בשבוע הילדה שלכן מבקשת שתוותרו לה על צחצוח השיניים? ובמקרה הפחות נעים, מסרבת בכל תוקף ואפילו נרדמת ("בכאילו") על הספה בסלון. הכל על מנת שלא לצחצח?
איך יודעים אם הילד בשל לכיתה א? צוות על הספה
המעבר מגן חובה לכיתה א' הוא מעבר משמעותי ולא פעם נשאלת השאלה, האם הילד בשל למעבר או שאולי צריך עוד שנה בגן כדי להתבגר ולהתחזק. כיום, יותר ויותר הורים מעלים את האפשרות להשאיר את הילד עוד שנה בגן והדבר הוא לא תמיד לטובתו של הילד. אז איך יודעים אם הילד בשל לכיתה א' ומתי כדאי להשאיר עוד שנה בגן?