טיפול בבעיות דימוי גוף
צוות על הספה
דימוי גוף מעסיק אותנו, כבני אדם, לכל אורך החיים, אך הדבר בא לידי ביטוי דרמטי במיוחד בגיל ההתבגרות, כאשר קיימת נטייה להשוואה חברתית ורצון עז להידמות לאחרים.
למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים בעיות בדימוי גוף?
דימוי גוף הוא האופן בו האדם מסתכל על עצמו, מה הוא חושב על המראה החיצוני שלו ומה הוא מרגיש ביחס לכך.
בעיות בדימוי הגוף, או דימוי גוף שלילי, הוא שם כולל לשלל מצבים, שהמשותף לכולם הוא חוסר שביעות רצונו של הילד או המבוגר ממראהו החיצוני וכתוצאה מכך פגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי שלו.
Photo by bio-bean
מהם הגורמים המשפיעים על דימוי הגוף?
דימוי גוף מעסיק אותנו, כבני אדם, לכל אורך החיים, אך הדבר בא לידי ביטוי דרמטי במיוחד בגיל ההתבגרות, כאשר קיימת נטייה להשוואה חברתית ורצון עז להידמות לאחרים.
דימוי הגוף מושפע מגורמים רבים – חלקם קשורים במאפיינים אישיים של האדם, חלקם נובעים מהזירה המשפחתית והחברתית הקרובה וחלקם קשורים בהלך הרוח הציבורי-תקשורתי המאפיין את התקופה.
קווי אישיות ומאפיינים אישיים המגבירים את הסיכוי לדימוי גוף שלילי
* פרפקציוניזם
* נטייה להשוואה לאחרים בכלל תחומי החיים, לא רק מראה חיצוני
* מבנה גוף החורג מהנורמה החברתית המקובלת, בעיקר אם משתייכים לקבוצת ספורט או ריקוד, המעריכה מבנה גופני מסוים
הזירה המשפחתית – חברתית שמגבירה את הסיכון
* מושגי יופי נוקשים בבית ובמעגל החברתי הקרוב
* עיסוק רב של בני המשפחה והחברים במראה חיצוני
* עיסוק של בני המשפחה במה הילד אוכל או לובש ובמראה החיצוני שלו
הסיכונים בתקשורת
ילדים ובני נוער צורכים תוכן באמצעות סדרות וסרטים ובאמצעות הרשתות החברתיות, שם הם מוצפים בתמונות וסרטונים של אנשים שנראים יפים ומצליחים במיוחד, דבר המגביר את עוצמת ההשוואה החברתית.
השלכות של בעיות בדימוי גוף
באופן כללי ניתן לומר כי הערכה עצמית וביטחון עצמי נמצאו כבעלי קשר הדוק לדימוי הגוף ולכן, אנשים בעלי דימוי גוף שלילי, יטו להערכת חסר של עצמם ושל יכולותיהם, גם בתחומים שאינם קשורים לגופם.
בני נוער ומבוגרים המתמודדים עם בעיות בדימוי העצמי נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון, להפרעות אכילה ולפעילות ספורטיבית אובססיבית, במטרה לנסות ולהשפיע על המראה החיצוני ולשפרו.
דימוי גוף בילדות ובגיל ההתבגרות
אנשי מקצוע בתחומי הטיפול תמימי דעים לגבי ההנחה הבאה: דימוי גוף חיובי ובריא בשנות הילדות, מהווה בסיס איתן לבניית דימוי עצמי והערכה עצמית בעתיד. לצערנו, זה עובד גם ההפך – ילדים בעלי דימוי גוף שלילי ולא בריא, יגדלו פעמים רבות להיות מבוגרים עם דימוי גוף שאינו בריא ומכאן החשיבות הרבה שאנו רואים בטיפול במצב כבר בגילאים המוקדמים.
המראה החיצוני ודימוי הגוף מעסיקים בנים ובנות גם יחד, כאשר אצל הבנות האידיאל הגופני הוא רזון ויופי ואצל הבנים גובה ושרירים.
טיפול בבעיות דימוי גוף
כפי שנכון פעמים רבות – הטיפול הטוב ביותר בדימוי גוף שלילי הוא מניעה.
אנשי המקצוע ריכזו עבורכם את ההמלצות המרכזיות במניעת התפתחותן של בעיות בדימוי הגוף:
חיים ומוות ביד הלשון – לצערנו, סיפורים רבים של מתמודדים עם הפרעות אכילה, התחילו מהערה קטנה אחת ביחס למראה החיצוני, שנאמרה כמעט מבלי משים, אך היתה לה השלכה הרסנית על הדימוי העצמי של השומע. לכן אנו חייבים לשים לב כיצד אנחנו מתבטאים, איך מתייחסים למישהו שהוריד במשקל, איך מעירים לילדים על לבוש ואלמנטים נוספים הקשורים במראה חיצוני ועל אילו הערות אפשר ורצוי לוותר.
חינוך – מעבירים את המסר מגיל צעיר שלא לגיטימי להתייחס למראה החיצוני של אנשים ובוודאי שלא לפגוע בהם בגינו. עלינו ההורים לשדר לילדים שאנו מצפים מהם לא להפיץ שמועות, תמונות או מילים פוגעניות כלפי מישהו, ביחס למשקלו או למראהו.
משמשים דוגמה אישית – בנושא של דימוי גוף, רוב ההורים מתקשים להפריד בין המסר החינוכי שהם מבקשים להעביר לבין הדוגמה האישית שהם נותנים לילדיהם, שפעמים רבות תהיה הפוכה ותכלול עיסוק יתר במה אוכלים, מה לובשים ואיך נראים.
עושים בלי לדבר – בית שאורח החיים בו בריא, המזון איכותי ולא מתועש וכל בני המשפחה עוסקים בפעילות ספורטיבית – הוא בית שפחותים בו הסיכויים לפתח בעיות בדימוי הגוף.
שמים לב לפרסומות – נסו להסב את תשומת לב הילדים לפרסומות בעיתונים ובטלביזיה, לדבר איתם על דימוי הגוף שהפרסומות הללו מנסות לקדם ועל המניפולציות התקשורתיות בהן עושים שימוש לשם כך – למשל, פוטושופ.
מתמקדים בעיקר – משבחים את הילדים ואת עצמנו על חוש הומור מפותח, לב טוב, הצלחה בלימודים ודברים נוספים שאינם קשורים למראה החיצוני.
הולכים לטיפול – כאשר דימוי הגוף שלילי ולא בריא והדבר משליך על איכות החיים - פונים לייעוץ אצל מטפל/ת מומחים בתחום דימוי גוף והפרעות אכילה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מדריכה, LCSW
התמחות: עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מרכז
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם משברי חיים, חרדה, דיכאון, בעי
פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול
קרימינולוגית קלינית
התמחות: דיכאון, חרדה, התמודדות עם מחלה נפשית, משברי חיים, קשיים ביחסים בין אישיים, בעיות במיניות, טראומה, הת
אזור בארץ: קרית טבעון, עמק יזרעאל, יוקנעם, אזור הקריות, אזור הצפון ומטפלת אונליין.
שפה: עברית,אנגלית
מומחית בטיפול במבוגרים ומתבגרים המתמודדים עם משברים וקשיים רגשיים, חרדה, דיכאון, קשיים בתחום המיני, הבין אישי, טראומה והתמכרויות.
פסיכולוג קליני
התמחות: חרדה ומתח, פוסט טראומה, דיכאון ומצבי משבר, בעיות משפחתיות וזוגיות, קבלת החלטות בצמתי חיים, פיתוח איש
אזור בארץ: כפר סבא, רעננה, אזור השרון / קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
מקבל לטיפול פסיכולוגי בכפר סבא ובמודיעין ובמקרים מסוימים גם באמצעות הזום. ליצירת קשר ניתן לשלוח הודעה באמצעות המייל: oren@kaplan.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אתגר ההורות בגיל ההתבגרות צוות אתר על הספה
הורים רבים למתבגרים מתארים את החיים כשדה קרב נוקב, מייגע ואפילו מייאש. הם מנסים בכל דרך אפשרית להגיע ללידיהם, להיות להם למשענת, לעזר, בגיל ההתבגרות, בתקופה הקשה, אך הם נהדפים שוב ושוב.
ממחקר בין לאומי שנערך בשנת 2019, בו לקחו חלק 33,000 בני 15 מישראל, מקנדה ומאירופה נמצא כי שני הגורמים המנבאים העיקריים לפגיעה בבריאות הנפש של בני נוער הם שימוש מוגבר ולא מבוקר ברשתות החברתיות והיעדר תמיכה הורית מספקת.
תופעת הליצנים המחופשים – תופעות הלואי של הרשתות החברתיות. צוות אתר על הספה
בשבוע האחרון אנחנו שומעים יותר ויותר על התפשטות התופעה מעיר לעיר – פה נראה נער מחופש לליצן, שם מדווח נער אחר על דקירה ע"י נער עם מסיכת ליצן... אין ספק שזה מטריד ועלול לעורר פחד וחרדה אצל הילדים ובצדק.
האם פעילות גופנית יכולה להחליף טיפול פסיכולוגי? צוות אתר על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, התמכרות, מתבגרים, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
לפעילות הגופנית השלכות רגשיות רבות אחרות. התמדה בפעילות גופנית מייצרת שיפור במצב הכושר הגופני מה שמביא לתחושת מסוגלות והצלחה באותה פעילות