המציאות הטיפולית בפסיכודרמה מאפשרת למטפל לחקור דרכי התמודדות חדשות עם המציאות הממשית, לנסות תגובות שונות ולחוות חוויה מתקנת לאירועים שכבר קרו.
מטפלים ומטופלים רבים חשים לעיתים, במהלך
טיפול פסיכולוגי, שיש דברים שלא נאמרים ותחושות שאינן מדוברות בחדר, על אף חשיבותן למהלך הטיפולי.
כלי הפסיכודרמה מסייע במקרים כאלה ומאפשר למטפל ולמטופל לעבד באופן עקיף תכנים וחוויות משמעותיות לטיפול, בסביבה מבוקרת ותומכת ומבלי החשש ממבוכה או מסנקציה חברתית.
מהי פסיכודרמה?
המושג פסיכודרמה הוא הלחם של שתי מילים יווניות: נפש (פסיכו) ופעולה (דרמה), כאשר משמעות השם מתארת נפש בתנועה או התנועה של הנפש.
זוהי טכניקת טיפול בפסיכותרפיה, אשר נכללת בקטגוריה של טיפול באמצעות אומנויות ומבוססת על חוויה אישית.
טכניקות מרכזיות בפסיכודרמה
הקבוצה –
טיפול באמצעות פסיכודרמה יתבצע במקרים רבים בסטינג קבוצתי. מייסד השיטה, גיייקוב מורנו, האמין כל כך בכוחה התרפויטי של הקבוצה, עד שהגדיר את הפסיכודרמה כ"טיפול פרטני במסגרת קבוצתית".
משחק תפקידים – כלי בסיסי בשיטת הפסיכודרמה, המאפשר למטופל להציג - באופן ישיר או עקיף - קשיים, אתגרים פסיכולוגים וקונפליקטים שמעסיקים אותו ולמצוא דרכים להתמודד איתם.
הכסא הריק – טכניקה במהלכה מוצב בחדר כיסא ריק, שיכול לייצג כל דמות משמעותית עבור המטופל או כל חלק רלוונטי בנפשו שלו. על הכסא הריק ניתן להשליך רגשות מבלי לפחד לפגוע באדם קרוב וללא החשש מתגובה, שעשויה להיות הרסנית.
כפיל – טכניקה במסגרתה המטפל מדבר בגוף ראשון, בשם המטופל, ובכך מסייע לו להבין תחושות או מחשבות שאולי לא העז להעלות בעצמו. למטופל ניתנת זכות התגובה לאחר כל אמירה וביכולתו לקבל, לדחות או לדייק אותה – עד שתהפוך לאותנטית.
מראה – המטפל או חבר אחר בקבוצה משקפים למטופל את התוכן שהוא בוחר לעלות, או את האופן שבו הוא עושה זאת ומאפשרים לו לרכוש תובנות ייחודיות לאופן ההתבוננות הזה.
מקהלה – טכניקה קבוצתית נוספת, בה הקבוצה מהדהדת את דברי המטופל כמו במקהלה, באופן המאפשר רפלקציה.
יתרונות השיטה
פסיכודרמה מאפשרת למטופל את החופש לפעול במעין "מציאות מדומה" (או כפי שכינה אותה מורנו – מציאות עודפת surplus reality) ובתוך המציאות הזו להיות אקטיבי וספונטני מבלי לשלם על כך מחיר חברתי כלשהו.
המציאות הטיפולית בפסיכודרמה מאפשרת למטפל לחקור דרכי התמודדות חדשות עם המציאות הממשית, לנסות תגובות שונות ולחוות חוויה מתקנת לאירועים שכבר קרו.
איך נראה טיפול פסיכודרמה?
טיפול בעזרת פסיכודרמה נפוץ כיום במסגרות רבות יותר ויותר, ביניהן בתי אבות, מסגרות שיקומיות, מרכזים לטיפול בהתמכרויות ובהפרעות אכילה, בתי חולים, בתי כלא ומסגרות חינוכיות כמו גנים ובתי ספר.
המבנה של טיפול פסיכודרמה כולל שלושה רכיבים מרכזיים:
1. חימום קולי ותנועתי שמטרתו להשתחרר מהמציאות שמחוץ לחדר הטיפול ולהכין את המטופל לפעולה.
2. הפעולה הדרמטית – שימוש באחת הטכניקות המהוות את כלי העבודה המרכזיים ומפורטים למעלה.
3. שלב של שיתוף בחוויות ותובנות שרכש המטופל בעת המפגש הטיפולי.
למי מתאים טיפול בעזרת פסיכודרמה?
פסיכודרמה היא כלי מצוין לטיפול באנשים המתקשים לבטא את עצמם באופן מילולי ובכלל זה ילדים.
השיטה מאפשרת עבודה טיפולית במגוון רחב של מצבים, אך נמצאה יעילה ביותר במצבים הבאים:
* התמודדות עם פוסט טראומה
* דיכאון
* הפרעת חרדה
* הפרעות אכילה ובעיות דימוי גוף
* ביטחון עצמי ירוד
* קושי בניהול מערכות יחסים זוגיות, הוריות או חברתיות
* קושי בהתמודדות עם לחץ
* לקויות למידה
* התמכרויות
* התמודדות עם מחלות קשות, מחלות כרוניות ופגיעות פיזיות
מדוע לעיתים פסיכודרמה עדיפה על טיפול דינמי?
בעוד
שטיפול דינמי מבוסס על שיחות ודורש מהאדם רמה גבוהה של מודעות, פסיכודרמה מאפשרת לאדם לדבר פחות על החוויות, הזיכרונות והתחושות שלו, או לא לדבר עליהם כלל, ובמקום זה לפעול אותם, לשחזר אותם ולחוות אותם מחדש בצורה טובה ביותר ובסביבה מוגנת ותומכת.
אפשרות זו עשויה להיות משמעותית ביותר עבור מטופלים רבים ולאפשר להם פריצת דרך טיפולית שאולי לא היתה מתאפשרת בסטינג טיפולי אחר.