אנשים רבים מרגישים שחרדה אינה תחושה לגיטימית או מאמינים שחרדה מאפיינת רק אנשים חלשים. הבושה וההסתרה עומדות בדרככם ומונעות מכם לקבל את תשומת הלב ואת הטיפול לו אתם זקוקים.
כמעט ואין בנמצא אנשים שלא חוו
התקף חרדה מימיהם, אך בעוד אצל רוב האנשים מדובר באפיזודה חד פעמית או כזו שחוזרת לעיתים רחוקות, עבור חלק מהאנשים מדובר במציאות חיים קבועה ובלתי נסבלת.
מהן חרדות חוזרות? איך להתמודד עם חרדה שלא עוברת? מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב?
בשאלות הללו יעסוק המאמר שלפניכם.
מהי בעצם חרדה?
תארו לעצמכם שאתם פוגשים דב גדול ומאיים באמצע טיול בחיק הטבע, אתם בטח יכולים לדמיין את היובש הפתאומי בפה, את הזיעה הקרה שמכסה את הגוף, את דפיקות הלב המואצות, הרעד הבלתי נשלט ואת תחושת הסכנה שמובילה לאחת התגובות הטבעיות להתמודדות עם איום – מלחמה או בריחה.
עכשיו תארו לעצמכם את אותן תחושות נפשיות וגופניות, הפעם ללא האיום הממשי של מפגש עם דב רעב בטבע, כך בדיוק נראית חרדה.
מנגנוני התמודדות טבעיים עם סכנה
הטבע צייד את היצורים החיים בו במנגנונים להתמודדות עם סכנה או איום.
במפגש עם גורם סכנה, הגוף מפריש הורמון בשם אדרנלין שמסייע לאדם או לחיה לברוח או להשיב מלחמה ביעילות. התופעות אותן תיארנו בפסקה הקודמת, הן ביטוי גופני לשחרור אדרנלין וכולנו נסכים שמדובר במחיר פעוט לשלם, ביחס לסיכון להיאכל על ידי דב.
בהתקף חרדה - לעומת זאת - ההורמון מופרש, התופעות הפיזיולוגיות מתעוררות, אבל לאדם אין בעצם יכולת להגיב בבריחה או בתקיפה, מאחר ולא מדובר באיום קונקרטי אלא במחשבות לא רציונאליות שבבסיסן פחדים, וכך הוא נותר עם התגובות הנפשיות והפיזיולוגיות הקשות הללו וצריך להתמודד איתן.
מעגל האימה
כעת נכניס למשוואה את הפרשנות האנושית למצב, שמסבכת אותו עוד יותר.
רוב האנשים שחווים חרדה, בוודאי כאשר הדבר חוזר על עצמו לעיתים קרובות, מאוימים מאוד מהתגובות הפיזיולוגיות המפחידות שהם חווים ומגיבים בצורות שאינן אפקטיביות:
1. מתן פרשנות לתחושות, שרק מגבירה את החרדה –
אנשים רבים שואלים את עצמם האם התחושות הקשות, שבאות במנותק מאיום קונקרטי, מעידות על הפרעה נפשית, "אני חושב שהשתגעתי" הוא ביטוי שאנחנו שומעים לא פעם. אנשים שחווים התקף חרדה מרגישים שאין להם שליטה על הסיטואציה ומפחדים להגיע למצב של עילפון או אפילו של מוות, כתוצאה מהדופק המהיר והתגובות הגופניות הנוספות.
המחשבות הללו אינן מסייעות לאדם להרגיע את עצמו, ההפך הוא הנכון, הן מזינות את החרדה ומגבירות אותה.
2. ניסיון להתעלם או למסך את החרדה –
אנשים רבים אף יותר מנסים להתעלם מתחושת החרדה ולשכך אותה באמצעים שונים כמו צריכה מוגברת של אלכוהול או קנביס, פעילות גופנית אובססיבית ואפילו קניות או סקס.
כאשר מבינים שהתקף חרדה הוא מצב פיזיולוגי, בדיוק כמו כאב אוזניים, מתחדדת התובנה שלא ניתן להתעלם ממנה וקשה להאמין שהיא תחלוף מעצמה ללא טיפול.
חרדות חוזרות
כאשר שורש הבעיה לא מטופל, המקור לחרדה נותר על כנו והתקפי החרדה עתידים, בסבירות גבוהה, לחזור ולהתרחש שוב ושוב ואף להסלים. חשבו על חרדות חוזרות כעל דרכו של הגוף לסמן לנו שמשהו לא בסדר.
איך להתמודד עם חרדה שלא עוברת?
ריכזנו עבורכם ארבע עצות זהב, שיעזרו לכם להתמודד עם המצב:
1.
מפסיקים להתבייש – אנשים רבים מרגישים שחרדה אינה תחושה לגיטימית או מאמינים שחרדה מאפיינת רק אנשים חלשים. הבושה וההסתרה עומדות בדרככם ומונעות מכם לקבל את תשומת הלב ואת הטיפול לו אתם זקוקים.
2.
לא נלחמים בחרדה – זכרו היטב את מעגל האימה שתיארנו קודם ואת העובדה שהמאבק בחרדה ובתחושת חוסר השליטה רק מחזק אותן. קבלה של החרדה המתעוררת, היא תנאי הכרחי להשתלטות עליה ולרכישת דרכים לנהל אותה, כך שתאפשר חיים מלאים.
3.
מוצאים דרכים אפקטיביות לשיכוך חרדה – כל אחד והאסטרטגיה שלו להסטת הקשב מהחרדה במטרה לשכך אותה. חלק מהאנשים נעזרים במוזיקה מרגיעה, אחרים מתרגלים מדיטציה, מיינדפולנס או נשימה מודעת, חלק מהאנשים ירגישו טוב יותר בחברת אנשים ואחרים פשוט צריכים לצאת לריצה עם עצמם. מצאו מה עוזר לכם והשתמשו בו.
4.
הולכים לטיפול – אם אתם מתמודדים עם חרדה שלא עוברת ומרגישים שהיא מנהלת אתכם ואת חייכם, כדאי לגשת
לטיפול נפשי ממוקד שיעזור לכם להבין את מקור החרדה ולטפל בו. במקרים מסוימים המטפל יפנה אתכם
לפסיכיאטר, בכדי לקבל תרופות המסייעות להתמודדות עם חרדה חוזרת.