מה הוא ניכור הורי?
צוות על הספה
ההורה המנכר מבקש להגביר את התלות של הילד בו, להרחיק אותו מההורה השני ולמעשה "להעניש" את בן או בת הזוג לשעבר באמצעות ניתוק הילדים ממנו.
עם זאת, רק בשנת 1985 הוגדר לראשונה המושג "ניכור הורי", על ידי פרופסור גארדנר שעבד עם זוגות רבים של הורים פרודים ופגש מקרוב את הנושא.
מה זה בכלל ניכור הורי?
ניכור הורי הוא מצב בו ילד מתנכר לאחד מהוריו ומסרב להיות איתו בקשר כלשהו, כאשר הסיבה לכך אינה מוצדקת באופן אובייקטיבי, אלא תולדה של תהליך מתמשך של הסתה מצד ההורה השני (שנקרא ההורה המנכר, זה שלמעשה אחראי ליצירת הנתק בין הילדים להורה השני).
הסיבה לתופעת הניכור ההורי
ברוב המכריע של המקרים, ניכור הורי נוצר כאשר הילדים משמשים ככלי במאבק רגשי-כלכלי-משפטי בין ההורים, בדרך כלל סביב תהליך של פרידת ההורים.
ההורה המנכר מבקש להגביר את התלות של הילד בו, להרחיק אותו מההורה השני ולמעשה "להעניש" את בן או בת הזוג לשעבר באמצעות ניתוק הילדים ממנו.
נמצא מתאם חיובי בין הפרעות אישיות שונות (למשל פראנויה, נרקיסיזם ועוד) לסיכוייו של הורה להפוך להורה מנכר בתהליך פרידה זוגית.
איך נוצר ניכור הורי?
ההורה המנכר משפיע פסיכולוגית על הילד ובאמצעות תהליך ממושך של הסתה ושטיפת מוח, יוצר אצל הילד תודעה כוזבת לגבי ההורה השני. בתהליך הניכור יוצר ההורה המנכר אצל הילד את הרושם שההורה השני הוא הורה מזניח, אגואיסטי ולעיתים אף מסוכן לילד ולמשפחה. בתהליך הפסיכולוגי של יצירת הניכור אצל הילד, ההורה המנכר עלול "לשתול" זיכרונות שליליים מההורה השני באמצעות חזרה על סיפורים מוגזמים או שקריים, ואף לעודד את הילד לפנות לרשויות השונות בתלונות כלפי ההורה אותו מבקשים לנכר מהילד – מסגרות החינוך, גורמים טיפוליים ולעיתים אף המשטרה וגורמי חוק נוספים.
כיצד מתנהג ילד המנוכר מאחד מהוריו?
* פעמים רבות נשמע ילדים מנוכרים משתמשים בשפה שאינה מותאמת לגילם, דבר המהווה עדות נוספת לכך שהם מדברים, למעשה, "מגרונו" של ההורה המנכר.
* אובדן אמפתיה מוחלט כלפי ההורה אליו מתנכרים – חוסר עניין בחייו ובמחירים הגבוהים שהוא או היא משלמים בעקבות הנתק מהילד.
* הזדהות מוחלטת עם ההורה המנכר – אימוץ תפיסותיו כלפי ההורה השני, שכנוע עמוק בנרטיב לפיו הורה אחד הוא טוב וההורה השני הוא רע (ספליט) ולעיתים אף שמחה לאידו של ההורה המנוכר שנפגע עמוקות בתהליך.
* פעמים רבות הילד המנוכר יסביר שהנתק מההורה הגיע מיוזמתו, ללא מעורבות של ההורה המנכר ובמרבית המקרים הילד יתנתק גם מהמשפחה המורחבת של ההורה המנוכר.
השלכות של ניכור הורי על הילד המנוכר
לרוב האנשים ברור הצורך של הילד בשני הוריו וברורה גם עוצמת הנזק שנגרם לילד ולהורה המנוכר כתוצאה מהנתק שחל ביניהם, בלי שתהיה לכך הצדקה אמיתית. ואכן, ילדים רבים שמוצאים את עצמם במוקד של מאבק משפטי ופסיכולוגי בין ההורים ונדחפים על ידי אחד ההורים להתנכר להורה השני, נמצאים בסיכון גבוה להפרעות פסיכולוגיות והתנהגותיות, כך שניתן לומר במידה רבה של ודאות כי ניכור הורי אינו עולה בקנה אחד עם טובת הילד ואף מנוגד לה.
איך אפשר למנוע ניכור הורי או לטפל בו?
מקרים של ניכר הורי נוטים להסלים באופן קיצוני, וקשה מאוד לתקן את המצב בדיעבד, כאשר הילד המתנכר לאחד ההורים כבר אימץ את העמדה השלילית והשקרית של ההורה המנכר. לכן ההמלצה היא לפעול למניעת ההתדרדרות ולטיפול במצב, כאשר התהליך נמצא רק בתחילתו, באמצעות פנייה לטיפול רגשי, לייעוץ או לגישור על ידי גורם מוסכם.
כאשר התהליך נמצא כבר בשלב מתקדם, יהיה קשה עד בלתי אפשרי לתקן את המצב ללא התערבות משפטית שתחייב זאת, זאת לאור ההתנגדות המוחלטת של ההורה המנכר ושל הילד לקיים קשר כלשהו עם ההורה השני.
מה בכל זאת יכול לסייע בתיקון המצב?
מחקרים שנערכו בקרב משפחות רבות, שהתמודדו עם ניכור הורי, מצאו שלושה מנבאים עיקריים לתיקון הקשר בין ההורה לילד המנוכר:
1. התערבות אפקטיבית של המערכת המשפטית, בדאגה לזכויותיו של ההורה השני ובייזום בנייתו המחודשת של הקשר בין הילד להורה.
2. אירועי חיים דרמטיים כמו מחלה קשה, תאונה או מוות של אדם משמעותי, אשר גורמים למעורבים לשקול מחדש את התנהלותם ולשנות אותה.
3. התנגדות של אחד האחים במשפחה לניכור ההורי וסירוב לאמץ את הנרטיב של ההורה המנכר עשויה להוות טריגר עבור הילדים האחרים לחזור בהם מהנתק.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית מומחית קלינית וחינוכית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: אזור השפלה, מודיעין
שפה: עברית,אנגלית
אני מאמינה שטיפול הוא קודם כל מפגש בין שני אנשים. כמטפלת, אני עושה מאמץ לפגוש את המטופל במקום בו הוא נמצא, ומשם לעזור לו לצמוח ולה
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול במשברי חיים, דיכאון, חרדה, קשיים בזוגיות, בעיות במיניות שאלות לגבי זהות ונטייה מינית, גיי פרנד
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
בעל ניסיון עשיר בעבודה טיפולית בהתמודדות עם קשיים ובכאבים שעולים ברגעי המשבר של החיים – חרדה, דיכאון, בדידות, קשיים במיניות, מערכו
פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, קשיי הסתגלות, פוסט טראומה, OCD, שינויים ומשברי חיים, קשיים בתחום החברתי ו
אזור בארץ: עמק חפר, נתניה, חדרה, אזור השרון
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה בטיפול ובאבחון. מטפלת במבוגרים בגישה פסיכודינאמית, תוך התבוננות רחבה על האדם וחייו. משלבת עקרונות
פסיכולוגית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, פוסט טראומה, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, צפון תל אביב, רמת גן, גבעתיים
שפה: עברית
טיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים סביב משברי חיים, הפרעות חרדה, דכאון, OCD, טראומה, קשיים ביחסים בינאישיים ועוד. מטפלת בגישה אינטגרטי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
באילו בעיות טיפול EMDR יכול לסייע? צוות על הספה
EMDR היא שיטת טיפול שפותחה בשנות השמונים של המאה ה-20 על ידי דר' שפירו, פסיכולוגית מניו יורק ומאז נעשה בה שימוש נרחב ומחקרים מוכיחים שהיא אפקטיבית ביותר לטיפול במגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות.
בעיות בזוגיות? בתהליכי גירושים? כדאי לחשוב גם על הילדים צוות על הספה
גירושים מביאים עימם השלכות רבות ממספר היבטים; כלכלי, חברתי, תרבותי ועוד... אך ישנו ההיבט המרכזי שעובר כחוט השני ונוגע בכל השאר והוא ההיבט המשפחתי.
כל מה שצריך לדעת על פסיכותרפיה צוות על הספה
מהי פסיכותרפיה? איך נראה טיפול באמצעות השיטה ולמי זה מתאים במיוחד? על כל זאת ועוד – במאמר שלפניכם. הטיפול מיועד לשיפור המצב הנפשי של האדם ועושה שימוש בכלים טיפוליים הממוקדים בנפש – מחשבות, חלומות, פחדים, כעסים, תקוות ועוד.
חופשת הקיץ או חרדת הקיץ? עמותת רקפת
אני מסתכלת סביבי ומתכווצת. כולם צוחקים, נהנים, משוחררים. כולם יושבים בחבורות כאילו נולדו כך, והחברים שמסביבם תמיד היו שם איתם. אני יודעת שהקיץ הגיע ובשבילי המשמעות היא לפחות 3 חודשים של מועקה. למה? כי אני אחרת.