כאשר אתם מרגישים שהילד משתמש בשקרים ללא אבחנה והשקר הפך לברירת המחדל שלו – כדאי לנהל שיחה פתוחה בנושא, בה תשתפו את הילד במה שאתם רואים ותוכלו להביע את דאגתכם ולפרוש בצורה מסודרת ורגועה את ההחלטות שקיבלתם כדי לטפל בעניין
עבור הורים רבים, אמירת אמת היא ערך חשוב והם מתאכזבים לגלות שהילד או הילדה שלהם עושים שימוש נרחב בשקר, כאמצעי להשגת מטרות ולעיתים אפילו בלי סיבה נראית לעין. האכזבה מובילה לכעס של ההורה על הילד ועל עצמו, שכשל בחינוך הערכי על פי תפיסתו. וכך נוצר מעגל של תגובות הדדיות, אשר בדרך כלל לא מסייע בשום צורה לשיפור המצב או לחיזוק ההבנה ההדדית בין ההורים לילדים.
אז מדוע ילדים משקרים? מה זה אומר עלינו כהורים, אם בכלל? ומה צריך לעשות כדי לקדם התמודדות אפקטיבית?
למה ילדים משקרים?
אולי יפתיע אתכם לגלות ששקרים של ילדים, בגיל מסוים ובמינון מסוים, לא מעידים בשום אופן על מידת המחויבות שלהם לאמת ובוודאי שלא מנבאים דבר לגבי עתידם המוסרי.
שקרים
בגילאי הילדות וההתבגרות הם שלב
התפתחותי חשוב, שמסייע לילדים לרכוש כלים לחיים - והרי כולנו יודעים ששימוש מושכל ונקודתי בשקר הוא יכולת חיונית, שבלעדיה אנשים יתקשו מאוד לשרוד סיטואציות חברתיות לאורך החיים.
הסיבות לשימוש של ילדים בשקרים עשויות להיות מגוונות, אך לרוב מקורן מאחת משתי מוטיבציות בסיסיות:
1. הגנה של הילד על עצמו או על אחרים – הסיבה המרכזית לשימוש בשקר היא פשוטה ובבסיסה עומד הרצון לא להסתבך ולא לשלם מחיר על התנהגות או מעשה שלילי וכן הרצון להגן על רגשותיהם של אחרים ולהימנע מפגיעה בהם. עם הגיל, רוכשים הילדים את מידת התחכום הנדרשת כדי להגיד דברים בצורה עדינה או מקובלת חברתית, אך בגיל הצעיר השקר הישיר נראה לילדים כמו פתרון קל ופשוט, שימנע מהם להסתבך.
2. יצירת זהות עצמאית ונפרדת מזו של ההורים – נפרדות מההורים היא משימה התפתחותית מאתגרת ולעיתים השימוש בשקר מסייע לילדים לבצע אותה. שקרים ביחס להתנהגויות שלא מקובלות בבית, יכולות לאפשר לילד או למתבגר להתנהג אותן מבלי לתת על כך דין וחשבון להוריו. בסעיף זה נכלול גם שקרים שמטרתם להעצים את מקומו החברתי של הילד בקרב קבוצת השווים שלו – למשל סיפורים שקריים על עבודת ההורים, על המוצא המשפחתי או על עושר משפחתי מדומיין.
הילד משקר כל הזמן? כך תתמודדו עם זה
בדומה לאתגרים התפתחותיים אחרים, שמובילים ילדים
להתנהגויות שקשות להורים, גם במקרה של שקרים – להבנה שלכם את הסיבות לשימוש בשקר ולאופן בו תבחרו להגיב, תהיה השפעה משמעותית על התנהגות הילד.
1. נושמים עמוק – כפי שציינו בתחילת הדברים, הורים רבים מתקשים להתמודד עם שקרים של ילדיהם, כי המטען הערכי והמוסרי של שקרים הוא מטען משמעותי מבחינת רוב האנשים. אז כדאי לא לכעוס ולא להעניש אלא לזכור שהשקר, במקרים רבים, אינו משמעותי ואינו מעיד דבר על מידת המוסריות של הילד. מדובר בשלב התפתחותי חיוני, שבסבירות גבוהה ובעזרת תגובה נכונה – עתיד לחלוף.
2. בוחרים מתי להגיב – יש שקרים שחובה להתייחס אליהם, בעיקר כאלה המאותתים לנו על התנהגות מסוכנת לילד או לאחרים. שקרים אחרים שאינן גורמים נזק לאיש, אך משרתים את הילד, הם עניין אחר, ובהחלט לא כולם דורשים תגובה או התייחסות, בוודאי לא בזמן אמת.
3. בוררים את העיקר מהתפל – ילדים רבים משקרים כי הם חסרים עדיין את המיומנות של התמודדות עם בעיות וקונפליקטים ובוחרים בדרך "הקלה" של השקר. כנראה שננחל הצלחה רבה יותר באופן הטיפול שלנו, אם נבחר לוותר על הכעס והאכזבה מהשימוש בשקר ונתמקד בסיוע לילד לשפר את מיומנויות החיים החשובות הללו, כך שפחות יזדקק לשקרים.
4. במקרים מסוימים, כאשר אתם מרגישים שהילד משתמש בשקרים ללא אבחנה והשקר הפך לברירת המחדל שלו – כדאי לנהל שיחה פתוחה בנושא, בה תשתפו את הילד במה שאתם רואים ותוכלו להביע את דאגתכם ולפרוש בצורה מסודרת ורגועה את ההחלטות שקיבלתם כדי לטפל בעניין.
כדי ששיחה כזו תצליח אתם חייבים להגיע אליה רגועים ומוכנים, לדבר בצורה ישירה, עניינית וקצרה על האופן בו את רואים את הדברים ועל ההשלכות שתהיינה להמשך השקרים ולתת מקום לילד להביע את עמדתו ולהגיב לדברים.
5. זוכרים שילדים לומדים מהתבוננות – בסופו של דבר, הדבר המשמעותי ביותר עבור הילדים הוא מה נבחר לעשות ולהראות להם באמצעות ההתנהגות שלנו ולא הדברים שנבחר לומר להם. כאשר ההורים נוהגים ביושר, הם מלמדים את הילדים לעשות זאת אף הם. כאשר אנחנו משבחים ומחזקים ילד על שבחר לומר לנו את האמת ולא להתפתות לשקר, אנחנו מחזקים את ההתנהגות הרצויה מבלי "לחפור" על כך ובלי לשים דגש על הפעמים בהם בחר לשקר.