פנייה להדרכת הורים איננה הודאה בכישלון ולא מעידה דבר על היכולות שלכם, כבני אדם וכהורים. אם כבר, ההיפך הוא הנכון.
כל מי שיש לו ילדים יודע - לתפקיד הכי חשוב שאי פעם נמלא, אנחנו נכנסים כמעט ללא כל הכנה מוקדמת, מבלי שאף אחד לימד אותנו מה ואיך צריך לעשות ותוך הסתמכות מרבית על אינסטינקטים ותחושות בטן, בתקווה שהללו לא יכזיבו.
מה שעוד יודע כל מי שיש לו ילדים, הוא שהשאלות הן אין סופיות. כמעט בכל יום מחדש מוצאים את עצמם ההורים בצומת דרכים וצריכים להחליט לאן לפנות, מה לעשות, איך להגיב בצורה הטובה ביותר וכיצד לחנך וללמד מבלי לפגוע או לשבור, חלילה, את רוחו של הילד או המתבגר.
הדרכת הורים – למה זה חשוב?
כאמור בתחילת מאמר זה – לצערנו, אין ילד שנולד עם ספר הדרכה ייעודי ועם שק מותאם של כלים לגידולו, והאתגר ההורי העצום הוא להבין כיצד לגדל כל אחד מהילדים בצורה הטובה והמותאמת ביותר ליכולותיו, אישיותו וצרכיו השונים.
בדורות הקודמים, עוד יכלו הורים צעירים להישען על מעגלים חברתיים ומשפחתיים רחבים, ללמוד מניסיונם של הורים ותיקים ולקבל בברכה את המעורבות של בני הקהילה כולה. כיום, כאשר כל משק בית וכל משפחה מתנהלים כיחידה כמעט עצמאית, העומס המושת על ההורים הוא בלתי אפשרי ואין להם אל מי לשאת את העיניים לחיזוק והדרכה.
כמעט מצחיק לחשוב שניתן לעמוד בדרישות התפקיד של ההורות המודרנית, מבלי שנזקק לסיוע ולהכוונה פה ושם.
להכוונה הזו
קוראים הדרכת הורים.
מה זה אומר עלי כהורה?
הורים רבים חוששים להגיע להדרכת הורים מתוך אמונת שווא שהדבר מעיד על כך שנכשלו בתפקידם. שמענו מהורים רבים את השאלה "מה זה אומר עלי?" ואנו מבינים את התפיסה העומדת מאחוריה: ציפייה חברתית לכך שההורה יחזיק בידיעה פנימית, כמעט מיסטית, אודות הדרך הנכונה לפעול עם כל אחד מילדיו, בכל סיטואציה. ציפייה שלרוב ההורים אין ממש סיכוי לעמוד בה.
אז בואו נבהיר כאן ועכשיו – פנייה להדרכת הורים איננה הודאה בכישלון ולא מעידה דבר על היכולות שלכם, כבני אדם וכהורים. אם כבר, ההיפך הוא הנכון.
מתי כדאי לגשת להדרכת הורים?
הדרכת הורים רלוונטית במקרים רבים ומגוונים, ביניהם:
1. תחושה של ההורים (מבוססת או סובייקטיבית, ממש לא משנה) שהם לא מצליחים בתפקידם כהורים וחווים קושי קבוע ומתמשך מול ילדיהם
2. קושי בהצבת גבולות לילדים
3. תקשורת לקויה במשפחה – תחושה שמסרים אינם עוברים כראוי ובני המשפחה מתקשים להבין זה את זה
4. כאשר הילד מתמודד עם קושי חברתי או לימודי ניכר, הדורש התגייסות מערכתית
5. סביב אירועי חיים מעצבים כמו גירושין, מוות של אדם קרוב, הגירה וכד' - כאשר ההורים מרגישים שהם צריכים סיוע בתיווך המצב לילדים
6. כאשר בין ההורים שוררת אי הסכמה לגבי האופן הראוי לגידול הילדים או לגבי התמודדות מיטבית עם קושי מסוים של אחד הילדים
איך נראית הדרכת הורים?
הדרכת הורים תהיה בדרך כלל קצרת טווח, כאשר המפגשים הטיפוליים יכללו פגישות בהרכבים שונים –
המטפל עם הילד, המטפל עם ההורים או כולם יחד.
מהלך ההדרכה כולל מספר שלבים מובנים:
1. מתן רקע – ההורים מספרים למטפל על עצמם ועל הילד, כולל סיפור הלידה שלו, מהלך התפתחותו עד היום, אירועים מיוחדים שהתרחשו במשפחה ועוד.
2. מיקוד הבעיה – המטפל שומע מההורים, ובדרך כלל גם מהילד, איפה הקושי מבחינתם ומדוע הגיעו להדרכה.
3. קביעת תוכנית טיפול – בשלב זה יקבע מהלך ההתערבות הנדרשת ותוגדר מראש מידת מעורבות ההורים בתהליך - בהתאם לגיל הילד, צרכיו ומידת המסוגלות שלו ושל הוריו.
4. ביצוע התוכנית בפועל באמצעות מפגשים קבועים וסדירים.
הדרכת הורים פרטנית או קבוצתית?
חלק מההורים יעדיפו הדרכת הורים פרטנית, בעיקר בשל החשש
לחלוק קשיים משפחתיים ורגעים פחות "פוטוגניים" עם אנשים זרים.
יחד עם זאת, הורים רבים מתארים את ההשתתפות בהדרכת הורים קבוצתית כמהלך משנה חיים, לא פחות, זאת מאחר ולקבוצת ההתייחסות (ההורים האחרים בקבוצה) יש משמעות טיפולית אדירה. פעמים רבות הנורמליזציה שמספקת הקבוצה, גורמת להורים שפנו לסיוע להבין שהם לא היחידים שמתמודדים עם אתגרים הוריים וההקלה הזו לכשעצמה, מסייעת להם להקשיב לאינטואיציה שלם בביטחון רב יותר ולהאמין ביכולת לבצע שינוי ביחסים במשפחה.