
ביבליותרפיה – אל עצמי דרך המילים
גיא ביסמוט - ביבליותרפיסט
ביבליותרפיה מאפשרת מפגש עם רגשות עמוקים, גם למי שבדרך כלל חוששים או נמנעים מרגשות כאלה. אחד מתפקידיו של המטפל הוא לתווך למטופל את יכולתיו להתמודד עם רגש חזק שהעלה בו הטקסט, גם כאשר מדובר ברגשות קשים, שאותם יתקשה לבטא בסביבת חייו.
מהי ביבליותרפיה?
ביבליותרפיה היא גישה טיפולית, השייכת למשפחת הטיפולים באמצעות אמנויות, שעושה שימוש בטקסטים מסוגים שונים, בכדי לאפשר למטופל להביע רגשות וחוויות חיים. טקסטים, בהגדרה הרחבה, הם יצירות ספרותיות ותהליכי כתיבה, אך גם כל אלמנט אחר בתרבות ובחיים הפרטיים שניתן להשליך עליו רגש או מחשבה או שניתן לראות בהם סיפור או נרטיב אישי.
מהם הנחות היסוד ביבליותרפיה?
שתי הנחות יסוד מרכזיות עומדות בבסיס הביבליותרפיה:
סיפורים נמצאים בכל מקום, ביצירות ספרותיות, כמו בתהליך כתיבה בחדר הטיפול, במשחק בבובות כמו באופן שבו אדם מספר את סיפור חייו.
סיפורים מאפשרים לנו דרך עקיפה או בטוחה יותר אל הלא מודע ומאפשרים תובנות.
את הסיפורים שעולים בטיפול אפשר לחוות מחדש בסביבה מוגנת, אפשר לערוך, לנתח, לפרק ולהרכיב, אפשר לצחוק ולהגחיך אותם ואפשר לכתוב להם סוף חדש.
הטקסט במרכז הטיפול
הכלי המרכזי בביבליותרפיה הוא הנרטיב – הסיפור, כפי שהוא בא לידי ביטוי בטקסט שבו בוחרים להתמקד – סיפור, שיר, סרט, אך גם בזיכרון ואפילו בחפץ בעל משמעות אישית.
הטקסט יכול להיות קיים ומוכר או טקסט חדש, שנכתב בחדר הטיפול, כך שבטיפול ביבליותרפיה נמצאים בחדר שלושה גורמים: המטפל, המטופל והטקסט.
איך עובד טיפול ביבליותרפיה?
תהליך ההיכרות בטיפול, מעובה על ידי הכרות מעמיקה גם עם הטקסטים המשמעותיים של המטופל. בתום תהליך ההיכרות, נוצרת שכבת שפה נוספת – טקסטואלית, שבה אפשר לנוע וללמוד ממנה על אופיו של המטופל ועל הדרכים באמצעותם יצליח להתגבר על אתגרי חייו.
המטפל מאפשר למטופל להתנסות במפגש עם יצירות ועם טכניקות כתיבה, מותאמות לסגנונו ולטקסטים שהביא בעצמו לטיפול.
המטפל מנחה את המטופל ומתייחס לתגובותיו, כאשר המרחב הטיפולי והמרחב הטקסטואלי מתערבבים זה בזה והופכים שניהם לכר בטוח להבעת רגשות עזים ולעיתים אף סוערים.
חשוב להבין כי טיפול ביבליותרפיה אפקטיבי לא מבוסס על טקסטים "חינוכיים" או כאלה המבקשים לכוון את האדם לתגובה מסוימת, אלא על טקסטים עמומים במכוון, שמזמינים את המטופל להשליך עליהם את רגשותיו ולפרש אותם כרצונו.
גיבורים בסיפור וטקסטים אחרים, מאפשרים לנו "להכנס לדמות" שאנחנו לא מרשים לעצמנו בחיים האמיתיים (הזדהות), או להפך – להרחיק אותם מאיתנו, כדי שנשליך עליהם רגשות קשים (השלכה).
התנועה בין אני לדמות, שהמרחב הספרותי מאפשר, מעניקה למטופל הקלה ויכולת להכיל קשיו טוב יותר וגם תובנות ליישום בחייו.
מפגש בטוח עם רגשות סוערים
ביבליותרפיה מאפשרת מפגש עם רגשות עמוקים, גם למי שבדרך כלל חוששים או נמנעים מרגשות כאלה. אחד מתפקידיו של המטפל הוא לתווך למטופל את יכולתיו להתמודד עם רגש חזק שהעלה בו הטקסט, גם כאשר מדובר ברגשות קשים, שאותם יתקשה לבטא בסביבת חייו.
למי מתאים טיפול ביבליותרפיה?
הביבליותרפיה מתאימה, בהתאמות שונות, לכל טווח הגילאים, מהילדות עד הגיל השלישי ולמגוון של אתגרים רגשיים.
טיפול ביבליותרפי עם מבוגרים ומתבגרים, יעיל במיוחד במצבים של טראומה (בהווה או בעבר) ומשברי חיים, דיכאון וחרדה, בעיות בויסות התנהגות, דימוי עצמי שלילי וקשיים הקשורים לזוגיות ולמיניות.
מטופלים אחרים מגיעים אל הביבליותרפיה מתוך תחושה של תקיעות, בתחומי חיים שונים והם יוצאים לחקירה עצמית במטרה להביא את עצמם למקום מאפשר יותר.
בין המטופלים המבוגרים מגיעים גם אמנים יוצרים, כותבים, זמרים, שחקנים ועוד, שמבקשים ללוות את פיתוח האמנות והקריירה שלהם בטיפול רגשי מאזן ומפתח.
ביבליותרפיה למתבגרים מסייעת גם בהתמודדות עם אתגרי הגיל, פיתוח יכולת איזון בין רצונות, יכולות וחובות והיא מסייעת לרבים למצוא מקום בטוח ושקט יותר בגיל הזה.
הטיפול מסייע במיוחד למטופלים המתקשים להביע את רגשותיהם באופן ישיר, בין היתר ילדים עם דימוי עצמי נמוך, בעיות חברתיות, הפרעות, קשיים בוויסות התנהגות, התמודדות עם אתגרים רפואיים, לקויות חושיות ועוד.
טיפול ביבליותרפיה מאפשר למבוגרים וילדים להתמודד עם קשיים טוב יותר, לפתור קונפליקטים פנימיים וחיצוניים, להכרה ביכולות ולהתחבר לרצון ולהביא את עצמם למקום מאוזן ובריא יותר.
גיא ביסמוט
מטפל בהבעה ויצירה - ביבליותרפיסט, מדריך
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, התמכרויות, קשיים בזוגיות, בעיות הסתגל
אזור בארץ: מושב בית עובד, ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית
בתהליך הטיפולי אני שמה דגש רב על הקשר שנוצר ביני לבין המטופל, תוך ניסיון ליצור פתיחות, אמון, ביטחון ותקווה המאפשרים התבוננות ללא ש

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת.
התמחות: מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, בעלת ניסיון רב בעבודה עם זוגות, משפחות ויחידים. משלבת בין גישות מגוונות
אזור בארץ: אריאל, פתח תקווה, אזור המרכז, הוד השרון, אזור השומרון
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. ועבודה על יחסים. מניסיוני,טיפול טוב מאפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך יודעים שהילד זקוק לטיפול? אסנת זיו גזית
לגדל ילד, ולהיות ילד זה בכלל לא פשוט ואין כמעט הורה שלא שואל את עצמו שאלות לגבי הילד או הילדה שלו
מה היא לוגותרפיה? צוות אתר על הספה
תיאוריות פסיכולוגיות שונות עסקו בשאלה החשובה הבאה: מהי המוטיבציה הראשונית של נפש האדם? לאן היא שואפת? ויקטור פרנקל, פסיכיאטר ונוירולוג, שעבר חוויות קשות מאוד בחייו כשורד שואה, חשב שהשאיפה הבסיסית והראשונית ביותר של הנפש האנושית היא השאיפה למשמעות. על בסיס תפיסה זו, פיתח פרנקל את הלוגותרפיה – טיפול בעזרת משמעות או פשר.
איך סמארטפון משפיע על ילדינו יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
באירוע נוצץ בראשית שנת 2007, עמד סטיב ג'ובס על במה והכריז לבאי האירוע ולשאר האנושות ש"היום אפל הולכת להמציא מחדש את הטלפון". במהלך תיאטרלי, משעשע, ומבריק הציג ג'ובס לעולם את מה שכינה ה"סופר סמארטפון" או כפי שכולנו מכירים אותו ה'אייפון'.
יתרונות לטיפול פסיכולוגי אונליין צוות על הספה
טיפול פסיכולוגי אונליין הוא טיפול המתקיים כאשר המטפל והמטופל רואים זה את זה באמצעות מצלמות המחשב ומנהלים שיח באמצעות פלטפורמות דיגיטליות כמו זום, גוגל מיט ועוד.משבר הקורונה העולמי גרם לעלייה ניכרת בהיקפי טיפול המתבצע אונליין וגם בתקופות מלחמה ומשבר ביטחוני, רואים עלייה בשימוש בטיפול מרחוק.