הביעו שמחה, תקווה ואופטימיות אל מול השלב החדש בחיים וסמכו על הילדים שלכם שיראו ויפנימו זאת.
החופש הגדול אוטוטו מסתיים והילדים עומדים לחזור ללימודים וכפי שכולנו יודעים, המעבר מחופש מוחלט למסגרת דורשנית ומחייבת איננו פשוט לאיש, בוודאי לא לצעירים שבינינו.
איך תוכלו לעזור לילדים להתכונן ולהתארגן ואיך ניתן להקל עליהם ככל האפשר את המעבר?
ריכזנו עבורכם מספר טיפים לקראת החזרה ללימודים, בתקווה שיעזרו לכם לצלוח בשלום את התקופה המאתגרת.
1. מגלים אמפתיה כלפי הילדים
אנחנו בטוחים שאם תעצמו לרגע את העיניים, תוכלו להיזכר די בקלות בתחושה המשכרת שמביא איתו החופש הגדול לילדים – מגוון מסחרר של אפשרויות בילוי והחופש שבפתח נראה אין סופי. מנקודת המבט הזו, אין ספק שהימים האחרונים של החופש אינם קלים לילדים, שמבינים כי החיים עומדים להשתנות ובפתח עומדים ימים אחרים שכוללים יקיצה מוקדמת, שעות לימודים ארוכות, מטלות ומבחנים.
חשוב לגלות אמפתיה לכל תחושה שמעלים הילדים ולהבין, שמהמקום בו הם עומדים, מדובר בהרעת תנאים קרובה ומדכאת.
תנו לילדים להבין שאתם זוכרים איך זה מרגיש להיות תלמיד לפני סוף החופש ושאתם מבינים את התחושה שלהם ויחד עם זאת, עודדו אותם לקראת הבאות ושדרו ביטחון בהם וביכולת שלהם להתגבר על הקושי.
היו ערניים לתגובות קיצוניות כמו הסתגרות,
תסמיני דיכאון,
חרדות שפוגעות ביכולת התפקוד – ותנו להן מענה,
כולל פנייה לטיפול במקרה הצורך.
2. מתכוננים ביחד עם הילדים
קשיים וחששות רבים, של ילדים ומבוגרים כאחד, נפתרים כאשר נעשית הכנה מתאימה מראש. החזרה ללימודים אינה שונה בהקשר זה, וגם היא דורשת התארגנות מבעוד מועד, שתעזור להפיג את המתח ולהרגיש יותר מוכנים.
עזרו לילדים לבצע את הרכישות הדרושות לשנת הלימודים הקרובה, ודאו כי יש להם את כל הציוד שהם צריכים, שהספרים והמחברות עטופים ומסומנים בשמם, שהתיק מוכן, שהם מכירים את הדרך לבית הספר ושהם יודעים מאיזה שער נכנסים ומאיזה יוצאים, מתי צריך להגיע לבית הספר ולאן הולכים עם סיום יום הלימודים.
3. מתרגלים שגרה מבעוד מועד
קשה לצפות שהילדים יוכלו לזנק מהמיטה ב 1/9 בשעת בוקר מוקדמת ולהיות ערניים ומוכנים לאתגרי היום, אחרי שבמשך חודשיים הלכו לישון מאוחר וקמו מתי שהתחשק להם.
השבועיים האחרונים לחופש, הם זמן מצוין להתחיל לתרגל ולהתרגל מחדש לשגרת הלימודים. נסו לכוון את הילדים ללכת לישון בשעות מוקדמות יותר מאלו שאפשרתם להם במהלך החופש ולקום בשעות הבוקר ולא בצהריים, השתדלו לחזור ולקיים שגרת ערב מוכרת בבית הכוללת ארוחות משותפות, מקלחות בזמן וזמן שקט לפני השינה, ללא מסכים והשתוללויות.
4. מתאמים ציפיות
דברו עם הילדים מראש על הדברים שרבים מהם העדיפו לשכוח במהלך החופש: באיזו שעה אנחנו מצפים מכולם להיות ערים, מתי צריך לצאת מהבית בבוקר, מתי מכינים את השיעורים (מיד אחרי ביה"ס, אחרי מנוחה קלה או בערב אחרי החוגים), מהם מטלות הבית שמצופות מכל אחד מהם בימי השגרה, בהתאם לגילו וליכולתו ובאיזו שעה הולכים לישון בלילה.
אל תחכו עם תיאום הציפיות לערב האחרון לפני תחילת השנה, כשכולם כבר במתח ובהתרגשות, אלא עשו זאת מבעוד מועד ובסביבה נעימה ומאפשרת.
ספרו לילדים איך אתם רואים את הדברים ותנו להם מקום לבטא את תחושותיהם ומחשבותיהם לאור האמור. אם הם מציעים משהו שונה ממה שחשבתם מלכתחילה, חשבו על כך ובדקו האם ניתן להתגמש ולאפשר זאת, בעיקר כשמדובר בילדים גדולים יותר, אשר צריכים לחוש שיש להם שליטה על סדר היום שלהם.
5. מבינים שמדובר בתהליך
הורים רבים חולקים עם הילדים את ההתרגשות לקראת היום הראשון ללימודים, אך מיד לאחריו מצפים לכניסת הבית כולו לשגרה, ובדרך כלל מתאכזבים לגלות שלא כך הוא. זכרו והזכירו גם לילדים שהחזרה ללימודים היא תהליך ולא מסתיימת ביום אחד. זה אומר שמותר להתרגש ולחשוש גם אחרי היום הראשון וזה בסדר אם לוקח לנו קצת זמן להתרגל מחדש לחברים, למורה ולמסגרת. הזכירו לילדים (ובעיקר לעצמכם) שהחיים המשפחתיים ממשיכים להתנהל – גם בחופש וגם בתקופת הלימודים – וכי כל מה שנהניתם ממנו כמשפחה במהלך החופשה, אפשר וכדאי להמשיך ולעשות גם במשך השנה, אפילו אם מדובר במינונים אחרים.
כמו תמיד, הרבה תלוי בכם ההורים ובמסר שאתם משדרים לילדיכם.
הביעו שמחה, תקווה ואופטימיות אל מול השלב החדש בחיים וסמכו על הילדים שלכם שיראו ויפנימו זאת.
שתהיה לכולנו שנת לימודים טובה ומוצלחת!