איזה סוגי פסיכולוגים קיימים?
צוות על הספה
טיפול קליני מתבצע, ברוב המקרים, באמצעות שיחות בין מטפל למטופל והפסיכולוג יכול לעשות שימוש במגוון כלים מתוך תתי התמחויות שעבר
השפע הקיים כיום מזמן לנו, אומנם, אפשרויות רבות בכל תחום, אך גם מחייב אותנו בצורך לבחור, שהוא לא תמיד פשוט.
כאשר מדובר בטיפול פסיכולוגי – הדברים מתנהלים בצורה דומה, אם בעבר הבחירה שנדרשה היתה פשוטה: האם לפנות לפסיכולוג? הרי שכיום עלינו להכיר את סוגי הפסיכולוגים הקיימים, להבין מה דרוש לנו ולבחור – גם את השיטה וגם את המטפל.
במאמר שלפניכם ננסה לעשות קצת סדר בדברים, כדי להקל עליכם.
תחומי מומחיות מוכרים בפסיכולוגיה
משרד הבריאות הישראלי מכיר בשש התמחויות פסיכולוגיות שונות:
1. פסיכולוגיה קלינית
2. פסיכולוגיה התפתחותית
3. פסיכולוגיה חינוכית
4. פסיכולוגיה ארגונית-תעסוקתית
5. פסיכולוגיה רפואית
6. פסיכולוגיה שיקומית
כל אחד מתחומי ההתמחות הללו עוסק בתחום מסוים, דורש מהמטפל הכשרה ייעודית ומתאים לקהל יעד מסוים ולכן חשוב שתכירו בקצרה את כולם, כדי שתדעו לבחור את התחום המתאים ביותר לצורך שלכם.
פסיכולוג קליני
התחום הידוע והמוכר ביותר בעולם הפסיכולוגיה והראשון שעולה בדעתם של רוב האנשים כאשר הם מחפשים טיפול נפשי.
פסיכולוג קליני מוסמך לסייע במגוון רחב של מצוקות וקשיים נפשיים, רגשיים והתנהגותיים, הפוגעים באיכות חייו של האדם וביכולת התפקוד המיטבית שלו – בין אם הקשיים מתעוררים באופן ספונטני ובין אם מתעוררים בעקבות אירוע חיצוני כמו טראומה או אובדן.
פסיכולוג קליני הוא הכתובת המתאימה כאשר מתמודדים עם דיכאון וחרדה, קשיים ביחסים בין אישיים, תחושות כעס ותסכול ואף תחושה כללית של עצב וחוסר סיפוק בחיים.
טיפול קליני מתבצע, ברוב המקרים, באמצעות שיחות בין מטפל למטופל והפסיכולוג יכול לעשות שימוש במגוון כלים מתוך תתי התמחויות שעבר – על הסוגים השונים תוכלו לקרוא כאן.
פסיכולוג קליני אף מוסמך לערוך אבחון פסיכודיאגנוסטי, במטרה לאבחן את המצב הנפשי של אדם ולהתאים לו את הטיפול הדרוש.
פסיכולוג התפתחותי
פסיכולוג המתמחה באבחון וטיפול בסוגיות הקשורות להתפתחות האדם, בעיקר בגיל הרך ובתקופת הילדות הצעירה והוא האדם אליו כדאי לפנות כאשר יש חשד להפרעה התפתחותית כמו אוטיזם או עיכובים התפתחותיים משמעותיים.
התמחות נוספת של פסיכולוג התפתחותי היא טיפול פרטני להורה וילד (טיפול דיאדי) והדרכת הורים, הדרושות במקרים בהם יש קושי ביחסים בתוך המשפחה הפוגעים ביכולתם של ההורים להתמודד עם הילד.
פסיכולוג קליני אף מוסמך לערוך אבחון התפתחותי, המסייע לאבחן הפרעות התפתחותיות.
פסיכולוג חינוכי
מסייע במקרים בהם ילדים חווים קשיי הסתגלות למסגרת החינוכית, כאשר הקשיים עשויים להיות חברתיים, לימודיים, תפקודיים ואחרים.
פסיכולוגים חינוכיים עובדים בדרך כלל עם מסגרות החינוך ופועלים במסגרת השירות הפסיכולוגי החינוכי של משרד החינוך (שפ"י).
ברמה המערכתית, פסיכולוג חינוכי מלווה את הצוות החינוכי, מסייע להם בהתמודדות אם אלמנטים רגשיים בעבודתם ובשיפור יכולת המענה לקשיים נפשיים של תלמידים, משתתף בבניית תוכניות חינוכיות-רגשיות של מסגרות החינוך ולוקח חלק בוועדות השמה שמטרתן לאתר את המסגרת המיטבית לילדים עם קשיים שונים.
ברמה הפרטנית, פסיכולוג חינוכי יכול לבצע הדרכות הורים, בכדי לסייע להם להתמודד עם קשיי ההשתלבות של הילד ומוסמך לבצע אבחון פסיכודידקטי.
פסיכולוג ארגוני- תעסוקתי
פסיכולוג המתמחה ביחסים שבין האדם לקבוצה או לארגון.
ברמה הארגונית, פסיכולוג ארגוני- תעסוקתי מסייע לארגון בבנייה והעברה של תהליכי מיון והשמת עובדים ומספק שירותי ייעוץ ופיתוח ארגוני, בעיקר כאלה המצויים בתהליכים של שינוי אסטרטגי שיש לנהל בזהירות וברגישות.
ברמה הפרטנית, פסיכולוג ארגוני- תעסוקתי יכול לסייע בייעוץ תעסוקתי – לזהות את מוקדי הכוח של האדם ואת הקשיים שלו, לעזור לו להבין כיצד לנהל את הקריירה שלו וכיצד לשפר את יכולת התפקוד שלו בעבודה ולהתמודד בצורה טובה יותר עם קשיים הקשורים לעולם התעסוקה.
פסיכולוג שיקומי
פסיכולוג המתמחה באבחון וטיפול באנשים המתמודדים עם בעיות רגשיות ותפקודיות, כתוצאה ממוגבלות פיזית או נפשית.
פסיכולוג שיקומי מסייע לאדם, לאחר אבחון המוגבלות עמה הוא מתמודד, במטרה לעזור לו להשתלב בצורה מיטבית בזירה המשפחתית, החברתית והתעסוקתית. בהקשר הזה הפסיכולוג מוסמך לתכנן תוכנית טיפולית-שיקומית מותאמת לצרכים וליכולות של כל מטופל ואף לייעץ לבני המשפחה כיצד לעזור לו בהתמודדות.
פסיכולוג שיקומי מוסמך לבצע אבחון נוירופסיכולוגי, במטרה לבצע הערכה רחבה של יכולות, כישורים, קשיים ומאפיינים אישיים של המטופל.
פסיכולוג רפואי
מתמקד בהשפעותיהם של מצבים רפואיים ופיזיולוגיים על מצבו הרגשי והנפשי של האדם.
פסיכולוג רפואי מסייע לחולה ולבני משפחתו להתמודד עם ההשלכות הפסיכולוגיות של מצב רפואי, מכין אותם לקראת פרוצדורות רפואיות מורכבות ומלווה חולים ובני משפחה בתהליכי התמודדות עם מחלות כרוניות או מצבים רפואיים מתמשכים כמו טיפולי פוריות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית וחינוכית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, צפון תל אביב, רמת גן ורמת השרון
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית חינוכית מומחית. אני מטפלת בבוגרים צעירים, מתבגרים ומבוגרים, אשר מעוניינים להכיר את עצמם טוב יותר, להפחית את הסבל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מתי הולכים להדרכת הורים? צוות על הספה
כל מי שיש לו ילדים יודע - לתפקיד הכי חשוב שאי פעם נמלא, אנחנו נכנסים כמעט ללא כל הכנה מוקדמת, מבלי שאף אחד לימד אותנו מה ואיך צריך לעשות ותוך הסתמכות מרבית על אינסטינקטים ותחושות בטן, בתקווה שהללו לא יכזיבו.
האם לפעמים, הורה הוא רק הורה ? תיאור מקרה על ידי טל קנב.
מי אלו המחפשים את התשובה המורכבת והסבוכה להשפעת האופי וההתנהלות ההורית על התפתחות ה 'אני'? כמה ספרים כבר נכתבו? כמה שעות שיחה וטיפולים כבר נערכו?
איזה סוגי פסיכולוגים קיימים? צוות על הספה
השפע הקיים כיום מזמן לנו אפשרויות רבות בכל תחום, אך גם מחייב אותנו בצורך לבחור. כאשר מדובר בטיפול פסיכולוגי הדברים מתנהלים בצורה דומה, אם בעבר הבחירה שנדרשה היתה פשוטה: האם לפנות לפסיכולוג? הרי שכיום עלינו להכיר את סוגי הפסיכולוגים הקיימים, להבין מה דרוש לנו ולבחור – גם את השיטה וגם את המטפל.
טיפול זוגי – עוזר או לא עוזר? צוות על הספה
אם חשבתם בשלב כלשהו ללכת לטיפול זוגי והחלטתם להתייעץ עם חברים ובני משפחה בנושא, בוודאי תשמעו מגוון סיפורים מאנשים שחוו בעצמם טיפול כזה ותתבלבלו עוד יותר - חלק מהזוגות יספרו כי הטיפול הזוגי "הציל" אותם ואת הזוגיות שלהם וחלק יטענו בלהט שטיפול זוגי פשוט לא עוזר.