
מהי טראומת ילדות ואיך ניתן להתמודד איתה?
צוות על הספה
אנשי טיפול טוענים כי התעלמות מטראומת הילדות במהלך טיפול עלולה להביא את המטפל למצב של "טביעה בסימפטומים" ולאיבוד המקור המרכזי לסימפטומים הללו, שהוא אותו אירוע טראומטי שלא טופל בצורה טובה מספיק.
מהי טראומת ילדות?
חוקרים בתחום מסכימים כי ניתן לחלק טראומות ילדות לשני סוגים מרכזיים:
1. אירוע טראומטי חד פעמי – תקיפה מינית, אירוע טרור, תאונת דרכים קשה, מוות טראומטי של אדם קרוב, אסון טבע, אירוע משמעותי של השפלה חברתית ועוד.
2. טראומה מתמשכת – חיים באזור של סיכון בטחוני קבוע, חיים באזור פשיעה, מאבק מתמשך עם מחלה מסכנת חיים של הילד או של אחד מבני המשפחה הקרובים, בריונות מתמשכת בבית הספר, פגיעה מינית מתמשכת ועוד.
המשותף לשני הסוגים הללו הוא תחושה זמנית של חוסר אונים עמה מתמודד הילד והעובדה שמנגנוני ההגנה וההתמודדות הרגילים שעומדים לרשותו – אינם מספיקים.
השפעות של טראומת ילדות
אנשים מסוימים יתאוששו מטראומות ילדות חד פעמיות או מתמשכות גם ללא סיוע נפשי ייעודי, מתוקף הזמן שעבר ותהליכי התבגרות טבעיים.
אצל חלק מהאנשים, טראומת ילדות לא מטופלת עלולה להמשיך ולהשפיע לאורך החיים, בעיקר על רקע מבנה אישיות רגיש במיוחד או התמודדות גורמת דחק שהיתה עוד בטרם שהתרחש האירוע הטראומטי.
תסמינים המעידים על טראומת ילדות
בין התסמינים המרכזיים שמציגים אנשים שהתמודדו עם טראומה בילדות: הפרעות שינה, דריכות יתר, תגובות בהלה מוגזמות, עוררות יתר, דיכוי מחשבות קשות, התנהגות נמנעת ועוד.
מאפיינים מרכזיים של אנשים שחוו טראומה בילדות הם:
1. זיכרונות חזותיים או חושיים אחרים, החוזרים בתדירות גבוהה ובעוצמה גבוהה
2. התנהגויות חזרתיות ואובססיביות שמהוות, למעשה, שחזור או העלאת אלמנטים מהטראומה (re-enactments)
3. פחדים ספציפיים הקשורים למקור הטראומה – למשל פחד מסוג כלב ספציפי שתקף או פחד מסוג מסוים של יחסי מין שנחווה בעת תקיפה מינית
4. שינוי עמדות ותפיסות לגבי החיים, העתיד ואנשים אחרים – תמונת עתיד מוגבלת ומצומצמת, חוסר אמון באנשים אחרים וביכולתם להגן עלינו וכד'
הפרעות נפשיות שבבסיסן עומדת טראומת ילדות
טראומת ילדות עומדת בבסיסן של הפרעות נפשיות רבות, יש היאמרו שכמעט בכולן.
הפרעות מרכזיות שבכל זאת ניתן למנות הן: התקפות זעם, פגיעה עצמית, תוקפנות, אלימות, חרדהוניתוק רגשי.
למה חשוב להבין את טראומת הילדות ולטפל בה
אנשי טיפול טוענים כי התעלמות מטראומת הילדות במהלך טיפול עלולה להביא את המטפל למצב של "טביעה בסימפטומים" ולאיבוד המקור המרכזי לסימפטומים הללו, שהוא אותו אירוע טראומטי שלא טופל בצורה טובה מספיק.
המטפלת הידועה לנור טר, משווה זאת למחלת שיגרון הילדות, אשר מובילה, בשכיחות קבועה, לתופעות פיזיולוגיות כמו אי ספיקת לב או דלקת פנים הלב בבגרות.
טר טוענת, שבאותה מידה שחשוב לרופא להכיר את ההיסטוריה הרפואית של המטופל ולהבין שמקור הסימפטומים שהוא רואה הוא מחלת השיגרון בילדות, כך חשוב למטפל להכיר את טראומת הילדות של המטופל, בכדי להבין בצורה טובה יותר את התסמינים הנפשיים שמציג המטופל בבגרותו ולדעת לתת להם מענה מתאים.
איך אפשר לטפל בטראומת ילדות?
ראשית, חשוב להבין ולהאמין שלעולם לא מאוחר מדי לטפל בטראומות ילדות וכדאי לעשות זאת גם בגיל מבוגר וגם במידה ועברו שנים רבות מאז התרחשות הטראומה.
טיפולים שהוכחו כאפקטיביים במיוחד בהתמודדות עם טראומת ילדות הם:
1. טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי – במסגרתו מסייע המטפל למטופל לאתר את דפוסי החשיבה וההתנהגות ההרסניים שהושרשו כתוצאה מהטראומה ולמצוא להם חלופות פוגעניות פחות, שישרתו בצורה טובה יותר את האדם ויסייעו לו לשפר את איכות החיים שלו.
2. טיפול פסיכודינמי – במסגרתו מעבד המטפל עם המטופל עת הטראומה ומסייע לו להבין את השלכותיה על המבנה הנפשי הנוכחי, על מערכות היחסים שמנהל המטופל עם גורמים שונים בחייו ועל הדרך בה הוא חווה את העולם.
3. טיפול תרופתי – ההשלכות הדרמטיות של טראומת ילדות מחייבות לעיתים שימוש בטיפול תרופתי, במקביל לטיפול הפסיכולוגי, כדי לאפשר את הפניות הדרושה לטיפול ולהביא את האדם למצב בו הוא מסוגל להתמודד עם התהליך המורכב של עיבוד הטראומה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית עו''ס קלינית. מדריכה ומטפלת זוגית מוסמכת
התמחות: פסיכותרפיה מבוגרים ׁ- דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, פוסט טראומה
פסיכותרפיה זוגית- התמודדו
אזור בארץ: שפלה, אשדוד
שפה: עברית
אני עוס פסיכותרפיסטית פסיכואנליטית, עובדת עם צעירים ומבוגרים סביב התמודדויות עם מצבי דיכאון וחרדה, הפרעות אכילה, קשיים בזוגיות וב

פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: משברי וקשיי חיים שונים: בדידות, עצב, דיכאון וחרדות. משברי גיל ההתבגרות, חרדה חברתית, חרדת מבחנים, ה
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו ,חולון, אזור המרכז
שפה: עברית, אנגלית
בעלת ניסיון בטיפול במשברי חיים שונים, גיל ההתבגרות ובעיות רגשיות של מתבגרים ומבוגרים. משלבת גישות טיפול שונות - שיטות מתוך CBT לה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מהו פסיכופת? הכל על הפרעת אישיות אנטי סוציאלית צוות על הספה
לא רבים יודעים שפסיכופתים אינם רק רוצחים סדרתיים. למעשה, אנשים שעונים על ההגדרה הפסיכולוגית של פסיכופתיה חיים בינינו ונראים כמו אנשים רגילים לחלוטין, על אף שהמבנה הנפשי שלהם ייחודי ועלול להיות אף מסוכן.
על פסיכולוגיה ובינה מלאכותית AI צוות על הספה
כלים מעולמות הבינה המלאכותית זמינים לנו היום, יותר מאי פעם, ומאפשרים חסכון בזמן ונגישות גבוהה למידע וליכולות, שבעבר לא היו זמינות לאדם הפרטי. במאמר זה ננסה לבחון את מכוון הדרכים בהן בינה מלאכותית יכולה לסייע בתחום הטיפול הנפשי – החל בשלב האבחון וכלה בשלב המענה הטיפולי.
מה עושים כשהמתבגר מסרב להגיע לטיפול? דפנה ממן, עו"ס, מטפלת בשיטות CBT
הורים רבים חווים קשיים עם ילדיהם בגיל ההתבגרות ומרגישים שהסמכות ההורית נשמטת תחת רגליהם. המתבגרים נוטים למצבי רוח משתנים, ווכחנות ומרדנות. ההורים עומדים מנגד בחוסר אונים, כואבים את הקשיים של המתבגרים ואינם יודעים איך וכיצד לתקשר איתם.
טיפול משפחתי – איך זה עובד? צוות על הספה
זה נכון שמשפחה לא בוחרים, אך בהחלט ניתן ורצוי לבחור את האופן בו מתמודדים עם קשיים בתוך המשפחה. טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכולוגי, בו לוקחים חלק כל בני המשפחה, או חלקם, במטרה לשפר את יכולת המשפחה להתמודד עם בעיות וקונפליקטים ולשנות את דפוסי התקשורת שאינם אפקטיביים.